ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пеш от Банско до х. Вихрен

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Пеш от Банско до х. Вихрен
Автор Съобщение
lberia



Регистриран на: 19 Юли 2017
Мнения: 4

Мнение Пеш от Банско до х. Вихрен Отговорете с цитат
Здравейте,
На много места в интернет прочетох за маркирана пътека от "края на Банско" до х. Вихрен, по която за 4 часа и половина се стига до хижа Вихрен. Някой знае ли откъде точно започва тази пътека?
Благодаря предварително!
Пет Юли 13, 2018 2:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
На времето това си беше официална пътека. В момента част от нея я няма заради цековия ски път. Характерно място, от където започваше преди пътеката бе границата на гората и полето, до едни специфични скали с дупки по тях. В момента се върви доста нагоре по ски пътя и трябва нюх, за да хванеш отклонението /пътеката се пада западно и след отклонението върви известно време успоредно на ски пътя./ Излиза на бъндеришка поляна и от там, покрай края на лавината на Палашица пак влиза в гората и излиза на Бъндерица, от там нататък е ясно...
Пет Юли 13, 2018 7:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Оттук е отклонението, жълта марка:

http://www.kade.si/#map=19/2612962.4/5133523.98/0

По картата се вижда по какъв терен върви нагоре (ползвай и описанието на Владофф)

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Юли 13, 2018 1:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
ГРАД БАНСКО – МЕСТНОСТ ПЕШЧЕРИТЕ – МЕСТНОСТ БЪНДЕРИЦА – ХИЖА „БЪНДЕРИЦА“ – ХИЖА „ВИХРЕН“ (3 ч.)
•Посоченото време за изминаване на маршрута не включва почивките.
•Приблизителна дължина на маршрута: 11.6 км.

От площад „Възраждане“, където са църквата „Св. Троица“ и паметникът на Паисий Хилендарски, се тръгва на югозапад по ул. „Пирин“. За 20-25 минути се достига югозападния край на града, който опира в границите на НП „Пирин“. Тук, на метри вдясно от пътя, са Посетителският информационно-образователен център на НП „Пирин“ и Контролният пункт на парков район „Вихрен“.

Продължава се по шосето на югозапад. По стволовете на дърветата край него е поставена туристическа лентова маркировка с жълта и синя боя, а също и такава с бяла и червена ивица, която обозначава границата на парка. Пети минути по-нагоре се минава край ресторант „Мотѝката“ и чешма, построена от набор 1950 г. – гр. Банско. На метри след последната се пренебрегват горски път вдясно (югозапад) – трасе на маркиран с тъмносиня боя веломаршрут, и асфалтиран път вляво (югоизток) – за близките хотели.

Маркировката указва, че трябва да се продължи по шосето на юг. То следи десния бряг на маловоден поток, който пресича 5 минути по-нагоре. Тук се пренебрегват и две отклонения – пътеки, вляво (на югоизток) и вдясно (на югозапад).

На по-малко от 10 минути след сградата на парков район „Вихрен“ се поема по широка пътека вдясно – юг (на метри преди нея се подминава почвен път вдясно – на югозапад), която, за други 5 минути, отново извежда на асфалтирания път, който тук се разделя (0,45 ч. от гр. Банско).

Табелите и сините маркировъчни ленти наляво (юг и югоизток) указват, че това е пътя за х. „Демяница“. Той се пренебрегва и се поема по десния (на югозапад). Следва се маркировката с жълта боя.
На метри от разклона се минава по мост на р. Демяница. След него от шосето се отделят горски пътища – 2 вдясно и 2 вляво, които трябва да се избегнат. За 6-7 минути се достига друг мост – на р. Ѝкришча, преди който (вляво) се забелязва каптаж. Районът е санитарно-охранителна зона.

Скоро шосето поема на юг и се разделя. Отклоненията с асфалтово покритие наляво (югоизток) и това с трошено каменна настилка надясно (северозапад) – за ски пътя, се пропускат и се продължава направо, в южна посока. След още 2-3 минути се достига м. Пèшчерѝте, където в скалите, стърчащи вдясно, има няколко отвора – дупки, които местните хора наричат пèшчери, пещери в говора (1 ч. от гр. Банско).
На това място шосето наляво (юг) – за местностите Мрътвà полèна и Чàлин валòг, се изоставя и се продължава надясно (запад). След броени метри се пресича (по дървен мост) сухото корито на р. Бъндерица и се достига друг разклон. Указателни табели и маркировката с жълта боя съобщават, че наляво (югозапад) – по ски пътя, може да се продължи към хижите „Бъндерица“ и „Вихрен“.

Поема се по ски пътя. След около 25 минути се подминава отклонение надолу вляво (североизток) – за м. Чалин валог. Вдясно има изграден трафопост, 5 минути по-нагоре от който се вижда дървен мост на реката. На около 80 м преди него ски пътят се изоставя и се поема по пътека надясно (югозапад) през гората. Още в началото тя се разделя. Лявата (на югозапад) трябва да се избегне и да се продължи по маркираната вдясно, също на югозапад. За 35-40 минути се достига изоставен горски път. Поема се по него наляво, в югозападна посока. След по-малко от 5 минути се излиза на друг, добре поддържан път, който води надясно (север) – към бившата х. „Акадèмика“. Това направление се пренебрегва и се продължава наляво (юг). Подминава се изоставената начална станция на неработещия лифт „Църна могѝла“ и се достига контролният пункт на парков район „Вихрен“ в м. Бъндерица (0,50 ч. от м. Пешчерите; 1,50 ч. от гр. Банско).

Местността Б`ъндерѝца, по-известна като Б`ъндерѝшка полèна, се намира в средното течение на едноименната река. До нея води асфалтиран път, който се отделя от този, свързващ гр. Банско с х. „Вихрен“, в м. Шилигàрнико. Тук са построени горната станция на кабинков лифт „Банско“, долната станция на седалков лифт „Колàрски“, долната станция на седалков лифт „Бъндерица-1“, долната станция на седалков лифт „Църна могила“, трасе за биатлон и ски бягане, а също и стрелбище за биатлон.

От контролния пункт на парков район „Вихрен“ се продължава по асфалтирания път на югозапад. Подминават се няколко постройки бунгала (вдясно) и чешма, построена от набор 1952 г. – гр. Банско (вляво), на метри след която се пренебрегва отклонението (с асфалтова настилка) надолу вляво (юг).

Маркировката насочва надясно и нагоре (югозапад) – също асфалтиран път, а метри след това по почвен такъв наляво (горска просека), който след минута извежда отново на шосето. В началото се върви близо до р. Бъндерица, по левия ѝ бряг, а малко по-нагоре покрай оградата на стрелбището.

На около 5 минути след бунгалата асфалтовият път, който поема надолу вляво (югоизток), се изоставя и се продължава по пътека в гората надясно (югозапад). Скоро тя навлиза в оголен от лавини участък, след преминаването на който отново в гората. Върви се на югозапад, високо над левия бряг на р. Бъндерица. Ниско долу се забелязва първият от поредицата водопади и прагове в този участък, които местните хора наричат Б`ъндерѝчките скòкове. Най-ниско разположеният от тях е известен с името Бъндеришки скок. Височината на пада му е 11 м. Постепенно пътеката се отдалечава от коритото на реката и за 20-25 минути извежда до оградена от иглолистна гора поляна, на която е построена х. „Бъндерица“ (1,30 ч. от м. Пешчерите; 2,30 ч. от гр. Банско).

От х. „Бъндерица“ се тръгва по шосето на югозапад. След 5 минути вдясно се виждат информационни табла. При тях надясно – в северна посока, се отделя широка пътека, по която може да се отиде до известната Байкỳшева мỳра. На 5 минути югозападно от отбивката за мурата, при остър завой, шосето, което продължава надясно (северозапад и север), се изоставя. Маркировката насочва наляво (югозапад) по широка пътека. Тя се изкачва по склона, пресича (след около 20 минути) потока Èлтепскàта вòда, излиза отново на шосето и достига х. „Вихрен“ (0,30 ч. от х. „Бъндерица; 3 ч. от гр. Банско).

_________________
Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Пет Юли 13, 2018 2:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Две случки, едната добра, другата не, на тази пътека и в района й.
Хубавата :
Вчера, по някое време следобяд слизам по тази пътека от х. Бъндерица към Меча поляна, където на паркинга оставям колата. Някак си много е грозно с тези накачулени коли по пътя към х. Вихрен, та некак си не мога да я трясна на пътя, както хиляди коли има , руши се природата, а Байкушевата мура ако можеше да кашля , щеше да е с двойна бронхопневмония. То с право скоро ще го затворят за МПС, по-добре даже да е за постоянно. Откъдето и да го погледне човек, не се връзва Вихрен със соттиците коле под него.
Та слизам, и чувам нещо странно преди един завой , скрито в гората: тропот , само тропот идва, приближава се нещо, викам си бе толкова диви кози накуп, пък и тук в ниското.....И ме изненада нещо, което значи да не се сетя, съм загубил връзката между планината и планинците. Зад завоя изскочи първо един човек, после голямо стадо овци . Към мен дойде, ама едвам едвам, една огромна карачаканка, заедно с малкото си каракачанче , подушиха ме и се трупясаха под едно дърво , едвам дишат. Един човек с изсечено лице, водачът на овчарете, викам му.
- Добра среща, од Банско ле сте, счо йе / на бански каква е хавата / .
- Казва, караме стадото от Банско чак на летна паша планината, цело лето ще седи горе по езерата...
- Затова ли е толко уморена каракачанката, думам....
- На години стана, 8 е. Те и овците са толко уморени, че не блеят вече, цял ден са на пат.
Излезна и сина му , в краят на стадото.
Значи таа патека е пътят и на стадата кои излизат на летна паша, загрех Така видях истински , отрудени българи. Толкова истинско , хубаво нящо правят. Някак гадно щеше да направя да ги снимам, като че са някакви туземци на показ.
Туземците също са тук, извършили са поредното безобразие в Пирин. Толкова гадно, че беше ми гадно даже да го снимам. Целият Джамджиев ръб е нашарен с еднометрови червени стрелки, явно от организатори на поредното състезание. Не стига че в една посока - нагоре, ами и надолу същите еднометрови стрелки. Сякаш толкова им е и акъла, че не е ясно на този ръб къде е посока долу и горе, та трябва двойно да го нацвъкат с боя. Колко десетки стрелки --- много са, догади ми се да ги броя. Ацетонова боя, няма изтриване, оакаха дълготрайно и това място. Те еделвайсите колко ще издържат на подобни химизации...няма да е много. Простотията не само че няма почивен ден, но вече и достига навсякъде. На много места в планината около Муратов, Хвойнати, Тодорките са изоставени дълги пластвасови ленти , като за строителен обект, и пластмасови ярки табелки - еднодневки , които след няколко дни падат от вятъра остават за постоянно боклук по върховете.
А парковата охрана къде е - сигурно гони туристите с палатки, да отчете дейност.
Та две срещи. Едната с уж прости, но отрудени, свързани с планината хора. Другата с делото на модерни зомбита, които за малко пари и известност, и върху майките си ще качат състезатели....

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Вто Юли 17, 2018 5:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov