ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 82, 83, 84 ... 217, 218, 219  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Три спасителни акции бяха проведени в района на отряд ПСС-София (ОБЗОР)

15 Юли 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"

София. В рамките на съботния ден в района на отряд ПСС-София се проведоха три спасителни акции - в района на „Златните мостове“ на Витоша, в района на „Щъркелово гнездо" и между с. Железница и Плана планина.

Района на „Щъркелово гнездо“:

В рамките на почти два дни, от 13 юли, в района на „Щъркелово гнездо“ се проведе мащабна акция по издирване на възрастен мъж. Мъжът не е могъл да потърси помощ, тъй като е загубил обхват на телефона си. Първоначално в акцията са участвали екипи на полицията, пожарната, дирекция „Сигурност“ на Столична община. Екип на ПСС от 4 души се е включил в издирването на 14 юли. Мъжът е намерен жив, в добро здравословно състояние, предвид прекараната цяла нощ на открито.

Района на „Златни мостове“:

В рамките на съботния ден ПСС са оказали съдействие на млад мъж, счупил крака си в района на „Златните мостове". За Агенция „Фокус“ планинският спасител Павел Павлов коментира, че районът на „Златните мостове", по-конкретно Морените, не е място за преход в планината. „Това е характерно образование, природна забележителност, със своята красота, но не е място за разходки. Районът е различен, добре е да се избягва“, допълни Павлов и посъветва хората, отправили се към планината, да се разхождат само по маркираните пътеки.

Село Железница и Плана планина:

Планинската служба са се отзовали и на сигла, при който е трябвало да бъде оказана помощ за сваляне на мъж до асфалтов път. Мъжът се е намирал село Железница и Плана планина. Когато спасителите отишли на мястото мъжът е бил починал. ОТ ПСС уточниха за „Агенция „фокус“, че в случая не става дума за инцидент, свързан с планината.


http://www.focus-news.net/news/2018/07/15/2545637/tri-spasitelni-aktsii-byaha-provedeni-v-rayona-na-otryad-pss-sofiya-obzor.html


Спасители търсиха цяла нощ възрастни туристки в планина край Асеновград

15.07.2018 09:42; 24 часа онлайн

Пенсионерки от Пловдив - на 80 и 90 години, вдигнаха под тревога полицаи и спасители, след като се загубиха в планинска местност край асеновградското село Червен в петък вечерта, съобщава "Дарик".

Жените били част от 45-членна група, тръгнала на екскурзия, обикаляйки параклисите и църковните храмове в района. Възрастните туристки решили да минат по друга пътека и се отделили от останалите. Не след дълго от групата забелязали липсата им и съобщили на телефон 112.

Цяла нощ три спасителни екипа са издирвали заблудените туристки, като ги открили невредими едва сутринта в манастир в местността Гонда вода.


https://www.24chasa.bg/novini/article/6962683


Момиче от Враца пострада в Пирин планина

Днес, 19:45

Момиче от Враца пострада в Пирин планина. В района на Самодивските езера над хижа Безбог тя се подхлъзнала и наранила глезена си. Около 14 часа е подаден сигнал до Планинската спасителна служба. Два екипа са потеглили към мястото. В момента спасителите я транспортират към хижа Безбог, където ще й бъде оказана медицинска помощ.

Акцията продължава повече от пет часа заради отдалеченото място, на което е станал инцидентът.

Момичето е било на преход в планината със свои приятели. Те се движили от хижа Безбог към Тевното езеро. Специалисти казват, че маршрутът е тежък и дълъг.

Често туристите тръгват по него неподготвени. Момичето няма застраховка. Затова ще се наложи тя да заплати разходите по спасителната акция.


http://news.bnt.bg/bg/a/momiche-ot-vratsa-postrada-v-pirin-planina


Смолян: Намерен е 78-годишният мъж, който се изгуби в района на връх Перелик

16 Юли 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"

Смолян. Намерен е 78-годишният мъж от Смолян, който се изгуби в района на връх Перелик. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Планинската спасителна служба към БЧК в Пампорово. Той е открит около 9.30 часа в добро здраве, като е прекарал нощта на открито в гората. Тъй като се е чувствал добре, а колата му е била паркирана в района, мъжът е пожелал да се прибере сам с автомобила си, добави дежурният.

„Фокус“ припомня: 78-годишният мъж изчезна в неделя следобед, след като отишъл в района на връх Перелик с група от хора. Близките му са нямали връзка с него от 15.45 часа вчера и уведомили ПСС. В спасителната акция в неделя участваха 9 планински спасители, които го издирваха до късно вечерта. Днес издирването продължи и приключи успешно с шест спасители и екипи на полицията и пожарната от Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА


http://www.focus-news.net/news/2018/07/16/2545852/smolyan-nameren-e-78-godishniyat-mazh-koyto-se-izgubi-v-rayona-na-vrah-perelik.html
Пон Юли 16, 2018 12:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilievvli



Регистриран на: 22 Мар 2012
Мнения: 254
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Мълния уби човек в Пирин

Мъж беше ударен от мълния и почина в планината.

Инцидентът стана на връх Ореляк в Пирин, съобщиха от Планинска спасителна служба.
Мъжът е българин и е бил заедно с група приятели-мотористи. По време на гръмотевична буря е ударен от мълния, като тялото се е овъглило.

В момента планински спасители от Планинска спасителна служба в Банско провеждат акция за достигане до починалия мъж, което ще отнеме над час. След това тялото ще бъде свалено от планината.


https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mylniia-ubi-chovek-v-pirin-6084959
Нед Юли 29, 2018 7:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Хеликоптер на „Хели Ер“ спаси туристка с инфаркт

Написана от АЕРО

16 Август 2018 21:59

Днес, 16 август 2018 г., хеликоптер на „Хели Ер“ спаси туристка със съмнения за получен инфаркт в района на Седемте Рилски езера.

Сигналът за пострадала жена е бил подаден в близост до езерото „Бъбрека“ малко след 14 часа. За щастие точно в този момент в района се е намирал хеликоптер А109К-2 на „Хели Ер“, който е изпълнявал демонстрация за спасяване за ПСС. Затова екипажът реагира светкавично, като излита от Паничище и пристигат буквално за няколко минути на мястото на инцидента. Жената на възраст 61 години се оплаква от високо кръвно налягане, стягане в гърдите и невъзможност да диша, които са признаци за инфаркт.

След оказана помощ от медицинско лице пострадалата жена е качена на борда на хеликоптер, който е оборудвана с животоспасяваща техника, а спасителят и техника на борда на машината имат квалификация за парамедик, като са подготвени да оказват първа помощ. Жената е транспортирана до болница „Свeта Анна“, където е поета от лекарски екип на спешното отделение.

В болницата вече близо две години и половина има функционираща площадка за хеликоптер, която вече е използвана при няколко спешни случая. Кацането на болничната площадка беше извършено в 15,19 часа, или около час след подаване на сигнала за пострадалата жена до езерото „Бъбрека“ от ПСС. Това е точно по правилата на спешната медицина, където „златният час” (известен също като златно време) се отнася до период от 60 минути или по-малко, непосредствено след претърпяното произшествие, когато е най-вероятно бързата медицинска помощ да предотврати смъртта. Установено е, че шансовете на пациента за оцеляване са най-големи, ако получи грижи в рамките на кратък период от време, веднага след тежка травма.

Това е осемнадесетият поред човешки живот, спасен от хеликоптер на „Хели Ер“ по линията на продукта „Активна грижа“ на застрахователната компания „Лев Инс“, която има договор с ПСС за използване на хеликоптер при особено тежки случаи.

При днешната акция хеликоптерът А109К-2 на „Хели Ер“ беше екипаж: командир Огнян Янков, борден техник Веско Манолов и спасител Виктор Варошкин.

„Хели Ер-САУ“ АД е български авиационен оператор, основан през 1990 г., предлагащ набор от специфични авиационни услуги. Това са превоз на пътници и товари, основно извън България, основно по програми на ООН и на Световната програма по прехрана към ООН (UN WFP) – както с хеликоптери, така и със самолети. Една от основните дейности на компанията в България, започната през 2013 г., по инициатива на председателя на съвета на директорите на компанията Георги Спасов, са полетите за спешна медицинска помощ. Това става възможно след като компанията въвежда в експлоатация два хеликоптера Agusta A109K-2 (LZ-CEA и -CEB), които преди това са експлоатирани от швейцарския оператор за спешна медицинска помощ Rega. Тезивертолети са закупени директно от производителя, италианската компания AgustaWestland (от 2016 г. носеща новото име Leonardo Helicopter Division).

Първата машина пристига в България през март, а втората през август 2013 г. Заедно с купуването А109К2, компанията инвестира сериозни средства в обучение и сертифициране на пилоти и технически персонал, за да осигури тяхното нормално опериране. Също така компанията става и оторизиран център за техническо обслужване на производителя на хеликоптера, като инвестира в оборудване за наземно обслужване и склад за резервни части.

В Европа полетите за спешна медицинска помощ (HEMS – Helicopter Emergency Medical Services), изпълнявани от авиационни оператори, са ежедневна и в повечето случаи животоспасяваща, дейност, регулирана от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). Съгласно определенията на EASA, полетът на хеликоптер под одобрение за HEMS има за цел оказване на бърза медицинска помощ, където се изисква незабавно или бързо транспортиране, чрез превоз на медицински персонал; медицински доставки (оборудване, кръв, органи, лекарства) или на болни или наранени лица и други директно засегнати лица (както е описано в Регламент №965/2012 на Европейската комисия).

Помолени да коментират как върви дейността за бърза медицинска помощ и спасяване, която се развива вече пета година, от компанията от „Хели Ер“ коментираха, че досега всичките дейности са се извършвало без дългосрочни договори с медицинското министерство. Де факто спасяването (основно в планински условия) се прави само благодарение на поръчките от „Активна грижа“, но това съвсем не е достатъчно за поддръжката на два хеликоптера А109К-2 и качествената подготовка на техните екипажи. Липсата на достатъчен обем от работа за натоварването на двата вертолета е принудило компанията да обяви единият А109К-2 за продажба и вече се водят преговори със заинтересовани клиенти.

Снимки: Александър Младенов


www.aeropress-bg.com
Пет Авг 17, 2018 5:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1495
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
https://www.dnes.bg/stranata/2018/08/19/spasiteli-otkriha-dve-izgubeni-jeni-v-pirin.385443

Ега ти мястото да се загубиш, но нали всичко е свършило добре......
Нед Авг 19, 2018 12:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Чудно ми е как тази новина не се появи тук, а си е точно по темата?

https://www.summitsweb.com/2018/08/%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B5%D1%80-%D0%BF

Мен ме интересува има ли пътека там, или някакво по-официално минаване. Явно е станал инцидента на доста стръмно, та да подскочи камък толкова високо... Най-вероятно хората са търсели пряк път, без да заобикалят по някой от ръбовете, които изглеждат затревени и сравнително безопасни...
Сря Авг 22, 2018 7:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin



Регистриран на: 30 Яну 2013
Мнения: 1037
Местожителство: Рилско

Мнение Отговорете с цитат
Видяхме хеликоптера в неделя следобяд, на слизане от Су чал към Тиха Рила, както и се опасявахме, оказа се, че има инцидент.
Пътека, че има, има, но официална... Rolling Eyes
Така, както е формулирана новината излиза, че целта е била самата Голяма Стража. Дали белята не е станала при опит за изкачването й? Или... друго? Това знаят на 100 % само туристите предполагам Question
Сря Авг 22, 2018 7:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6364

Мнение Отговорете с цитат
mom4i написа:
Чудно ми е как тази новина не се появи тук, а си е точно по темата?

https://www.summitsweb.com/2018/08/%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B5%D1%80-%D0%BF

Мен ме интересува има ли пътека там, или някакво по-официално минаване. Явно е станал инцидента на доста стръмно, та да подскочи камък толкова високо... Най-вероятно хората са търсели пряк път, без да заобикалят по някой от ръбовете, които изглеждат затревени и сравнително безопасни...


Ако може да се вярва на снимката в новината, инцидентът е станал тук:

http://www.kade.si/#map=19/2615737.28/5121874.15/0

което е стръмен скат. С малко фантазия може да види и ръб Smile

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Авг 22, 2018 10:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6364

Мнение Отговорете с цитат
Ръбът си е съвсем истински ако се гледа на тази снимка (оградил съм дадената точка с червена линия, клик за по-голяма снимка):



_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Авг 22, 2018 11:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Тук основните въпроси сякаш са два:

-- камъкът сам ли е паднал или някой го е бутнал?

-- ползвали ли са каски?

Както обикновено става у нашенско, отговорите им са обгърнати от непрогледна мъгла...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Авг 22, 2018 11:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Ръб има, в дясно, широк, разлят, трябва да се търси пътя. Не съм бил там, разсъждавам по снимката.
Каски за пешеходен туризъм?! Никой не ползва за тази дейност.

Тенденция е в Бг да не се коментират нещастните случаи в планините. Спасителите са велики, какво се е случило, никой не знае Smile Което не помага за намаляването на нещастните инциденти.

Дано се оправи човека...
Сря Авг 22, 2018 11:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
mom4i написа:
Каски за пешеходен туризъм?! Никой не ползва за тази дейност.

Не бих определил непременно точно като пешеходен туризъм подобна разходка около Стражите. Да речем, че тя би могла да съдържа някакви елементи и от други видове занимания. Ако е налице опасност от падащи предмети каската не би била излишна, макар и да не осигурява пълна защита.

Между другото, особено в летни почивни дни когато щъкат и много повече на брой хора с по-малко опит в планината, опасност от бутнати по непредпазливост камъни има и по някои маркирани туристически маршрути.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Чет Авг 23, 2018 12:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1931

Мнение Отговорете с цитат
mom4i написа:

Каски за пешеходен туризъм?! Никой не ползва за тази дейност.


Защо не ? По-удобно е даже от лятна шапка, със саморъчно направено забрадило - много добре се закрепва точно на този модел каска, да не изгарят вратлета. Постоянно в асортимента / раницата. И дебел полар на раменете, цели плътни панталони колкото и да е , ще омекотят нещо ако падне отгоре.






_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Чет Авг 23, 2018 7:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
fena73



Регистриран на: 16 Окт 2011
Мнения: 1930
Местожителство: Ст.Загора

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
mom4i написа:
Чудно ми е как тази новина не се появи тук, а си е точно по темата?

https://www.summitsweb.com/2018/08/%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B5%D1%80-%D0%BF

Мен ме интересува има ли пътека там, или някакво по-официално минаване. Явно е станал инцидента на доста стръмно, та да подскочи камък толкова високо... Най-вероятно хората са търсели пряк път, без да заобикалят по някой от ръбовете, които изглеждат затревени и сравнително безопасни...


Ако може да се вярва на снимката в новината, инцидентът е станал тук:

http://www.kade.si/#map=19/2615737.28/5121874.15/0


което е стръмен скат. С малко фантазия може да види и ръб Smile

Преди месец слизахме по въпросния ръб от Голяма Стража...-стръмен,но разлат и(според мен) безопасен...
Чет Авг 23, 2018 10:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6364

Мнение Отговорете с цитат
Пирамидки, нещо, следа от пътека?

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Авг 23, 2018 12:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
ПСС: Две спасителни акции са били проведени през вчерашния ден в планините Рила и Пирин

27 Август 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"

София. Две спасителни акции са били проведени през вчерашния ден в планините Рила и Пирин. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК. От ПСС уточниха, че и двата инцидента са леки. При единия е оказана помощ на турист с наранено коляно в Рила планина в района на 7-те рилски езера, а при другият в района на връх Каменица в Пирин е оказана помощ на турист с наранен глезен. Участието от страна на ПСС е било за транспорт на пострадалите.


http://www.focus-news.net/news/2018/08/27/2560302/pss-dve-spasitelni-aktsii-sa-bili-provedeni-prez-vcherashniya-den-v-planinite-rila-i-pirin.html
Пон Авг 27, 2018 11:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 82, 83, 84 ... 217, 218, 219  Следваща
Страница 83 от 219

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov