ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на Раница
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 86, 87, 88  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Избор на Раница
Автор Съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:

Между другото, понякога съм се питал съществува ли надежден начин за определяне на възрастта на алпийските въжета (датата на производство). Нещо подобно на DOT при автомобилните гуми, да речем? Ако използвам за пример споменатото въже, то е 8mm Rivory. Виждам разни номера в краищата му, но само един от тях донейде напомня за годината, в която съм го купил -- 960082. Другите два са 1731 и FN564.

Поради много прилики, отношението към въжето трябва да е подобно на това към гумите. Само че значение има и как се карат дадени гуми, за което дотът е безпомощен.
Да, годината на производство е най-важна - максимум десетина години от тази дата, дори и стояло в найлонов плик в тъмен и сух склад с умерена температура - въжето е за брак.
само че отговорът на твоя въпрос далеч не се изчерпва само с това, а е сред една от най-важните причини всеки който ще ползва въже да е изкарал поне елементарен курс или поне да се е поинтересувал за начални теоретични познания по материята.
И така - като си закупите въже, вече всеки производител на етикета /който е огромен и ще става все по-огромен и описва почти казуистично как в никой от изброените случаи, (както и тези които бихте могли да си представите, но не са описани на етикета), в които паднете и се пребиете, производителят няма да носи никаква отговорност/, но да се върна на етикета... там пише препоръчителен срок на употреба. Обикновено пише три режима на употреба - дейли, уикли, монтли или нещо подобно. В зависимост от това, след определеното за съответния режим време въжето, дори и да изглежда добре, трябва да се ползва само са връзване на мустангите пред хижата. Поне така казва производителят. Той съответно винаги се презастрахова, но ако нещо стане, вече съвсем сами ще си бъдете виновни, казва той. Отделно от описаното дотук, въжетата се продават с един дебел картон, чиято цел е на гърба да си водите дневник. На лицето на този картон пише наред с всичко, тестваните за съответния модел брой падания с фактор двойка, след който, без значение възрастта и състоянието, трябва да изхвърлите въжето. Съответно който иска да е съвсем сигурен, трябва педантично да си води дневник на въжето и да отбелязва всички динамични падания, както и къде е ходило то. Отделно, нещо което адски съсипва въжето, а почти не личи, е ходенето по ледник. Затова обикновено има въжета специално направени за ледник, които не трябва да се ползват за катерене. Причината е разни остри скални микро-частици, които ледникът има обичай да стърже от скалите и да мъкне със себе си, които проникват в бронята и при триете или увисване буквално "пилят" на микро ниво нишките, а вие нищо не виждате. Затова всяко окалване на въжето трябва да се съпровожда с чистене с четка и вода, без препарати, и правилно сушене. Въжето се съсипва и при силна слънчева радиация. Обикновено се правят ярки, не само за да личат при лавини, а и за да видите, когато слънцето го е съсипало - просто цветовете избледняват.
Всичко това прави въжето изключително капризен инвентар, който НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕОТСТЪПВА другиму, а да се използва като седалките - строго лично и под отчет. Неспазването на гореописаните правила може да ви докара съдбата на Тод Скинър, дори и без да успеете да направите някой от неговите подвизи.
Пон Авг 06, 2018 9:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря, Владо, че така подробно обясни! Явно през последните 20-ина години практиката доста се е подобрила спрямо онова, което бегло съм видял през 90-те, що се отнася до свалянето на отговорност от производителите. Хубаво, че покрай това се повишава и общата култура на потребителите и най-вече най-начинаещите всред тях.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Авг 06, 2018 12:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
... така подробно ...

Има още нещо, което забравих, а е важна подробност, особено при ходене, спрямо катерене. Като човек, отдаден на физиката, няма как да не си забелязал, че ако виси на някаква връв дадена тежест, ако резнеш връвта, даже и с не особено остър нож, тя бързо приключва. Ако не е натоварена, съответно става бая игра да успееш със същото срязване. При ходене по траверс, ръб, и др. места, където може въжето да срещне остър ръб, ако е старо, се предполага, че едно протриване доста по-лесно ще му види сметката. Само че тук няма гаранция, че и едно чисто ново, току що произведено въже няма да даде фира пак така особено неочаквано и бързо. По тази причина, оптимално безопасната стратегия е с две тънки спрямо едно дебело. Преимущества - при необходимост, може да разгънете двойна дължина, но най-важното е следното - на най-опасен участък - двете успоредни, но едното - по-хлабаво. Подхлъзване, залитане и увисване - острия ръб срязва по-късото. Вие оставате на по-дългото. Само че енергията на основното падане е обрана първо от по-късото, което се е и срязало. Остатъчната енергия, която хартисва след момента на скъсването/срязването на по-късото, плюс тази за компенсация на разликата в провеса на по-дългото вече е дотолкова незначителна, че второто въже вече не може да се среже, нито скъса и вие за момента отървате кожата. По принцип дори единичните въже се правят с известни резерви и по начин да издържат такива случки /хлабава броня и две независими сърцевини/, но въпреки всичко, на най-опасните места, от гледна точка на безопасност, винаги се предпочита да се ходи с двойни въжета.
Пон Авг 06, 2018 3:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva



Регистриран на: 21 Ное 2007
Мнения: 368

Мнение Отговорете с цитат
Дали не би било полезно коментарите за въжета да се преместят в отделна тема "Избор на въже" (а моята реплика да се изтрие)?
Пон Авг 06, 2018 6:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
chiochips



Регистриран на: 30 Авг 2018
Мнения: 10

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте приятели планинари!
Искам да си купя читава раница и съм се спрял на няколко модела и имам нужда от съвет от опитни планинари. Искам да поясня, че съм "чисто нов" в планинарството, но имам намерение да го правя по честичко. С преходи от рода на 3-4 дена. А и хубава раница винаги може да потрябва. Не съм сигурен и колко литра ще е по-подходящо.
По същество...
https://m.decathlon.bg/p/8300838_ranitsa-forclaz-50.html#product_description
https://bg.sportsdirect.com/karrimor-bobcat-65-rucksack-793000?colcode=79300069
Като цяло по ми харесва karrimor bobcat 65, хвалят я на международно ниво.
На Ташев знам, че са хубави, но са по-скъпички и не знам дали са по-добри и дали си заслужава разликата.
Благодаря предварително Wink
Пон Сеп 03, 2018 3:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1246
Местожителство: софия

Мнение голяма Отговорете с цитат
Важното при избор на раницата е да събира колкото се може повече Чио- чипс.
Пон Сеп 03, 2018 4:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
chiochips



Регистриран на: 30 Авг 2018
Мнения: 10

Мнение Re: голяма Отговорете с цитат
tzezko написа:
Важното при избор на раницата е да събира колкото се може повече Чио- чипс.

И аз това си мислех. Ако е по-голяма няма да пречи, ако не я пълня, но ако е по-малка и не ми стигне - ядове. А и гледам бобката има дъждобран и разни други супер модерни технологии Laughing
Благодаря за простия, но важен съвет. Мисля, че решението е взето.
Пон Сеп 03, 2018 4:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca



Регистриран на: 17 Яну 2012
Мнения: 1038
Местожителство: Пловдив

Мнение Re: голяма Отговорете с цитат
tzezko написа:
Важното при избор на раницата е да събира колкото се може повече Чио- чипс.

Laughing Laughing Laughing Laughing

_________________
"АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Вто Сеп 04, 2018 9:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
neillmakoli



Регистриран на: 29 Юли 2015
Мнения: 223
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Привет, препоръчайте ми раница до 32 литра макс. която ще се ползва в планина, но и в града.
Изискването ми е да не е повече от 100 лв. и да не тежи повече от кило.
Съб Ное 24, 2018 10:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca



Регистриран на: 17 Яну 2012
Мнения: 1038
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
neillmakoli написа:
Привет, препоръчайте ми раница до 32 литра макс. която ще се ползва в планина, но и в града.
Изискването ми е да не е повече от 100 лв. и да не тежи повече от кило.

Аз имам една Рок Ийгъл 35 Кордура от 6-7 години и ч ползвам да карам колелото, за пътуване, за плаж и всякакви еднодневки и екскурзии много здрава и удобна, разгледай ги тука и си избери някоя- Съмит30 е и с широк кръстен колан даже.
За тези пари няма по-добро съотношение цена качество.
https://tashev.bg/store/bg/ranici-tashev-30-50l-402

_________________
"АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Нед Ное 25, 2018 6:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
neillmakoli



Регистриран на: 29 Юли 2015
Мнения: 223
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Аз се бях замислил за този модел:
https://tashev.bg/store/bg/ranica-tashev-adventure-30-287

Но и тази изглежда доста добре:

https://tashev.bg/store/bg/ranica-tashev-summit-30-275

Първата обаче ще е по-удачна за градски условия, че е по-малка.
Нед Ное 25, 2018 9:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca



Регистриран на: 17 Яну 2012
Мнения: 1038
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Sumit30 е по-добрият модел, кръстният колан си е предимство за преходите както джоба в капака и халките за щеки, абе изобщо си е по-организирана като за туристическа раница. Wink

_________________
"АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Нед Ное 25, 2018 9:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
shaggy86



Регистриран на: 12 Фев 2017
Мнения: 29

Мнение Отговорете с цитат
Hitch-hiker написа:
Като стана дума за Osprey обърнете внимание на модела Atmos.Досега ползвах Kestrel ,той е по универсален .както и дамския Kyte за жена ми.Atmos за мен е уникална раница„ препоръчвам.Колкото и качествени раници да ползваме,без правилната настройка им се губи смисъла.Поздрави!


Колега, благодаря за съвета. Верно много удобна раница излезна. Very Happy В 65 л вариант си събирам всичко за зимната планина и начина по който се разпределя тежестта е уникален.
Нед Яну 27, 2019 12:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
goroth



Регистриран на: 08 Юли 2017
Мнения: 13

Мнение Отговорете с цитат
Привет,реших да се оборудвам с нова раница, до сега съм с haglöfs tura 35 изключително неудобна и най вече каишките изпълняващи ролята на кръстен колан. Също мисля,че литража изобщо не отговаря на 35. Харесал съм си berghaus remote 35 https://www.sportdepot.bg/product/berghaus_ranica_remote_35-N_422007AB4-basic.html?i=4403

И osprey talon 33 https://www.basecamp-shop.com/product/osprey-ranica-talon-33l-w2019

Раницата ще се ползва лятото за 1-2 дневни преходи а зимата за пантене. Какво мислите за тези две раници? Ако имате други предложения споделете моля. Благодаря
Съб Фев 23, 2019 10:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bebo79



Регистриран на: 09 Апр 2009
Мнения: 323
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте ,бих искал да попитам дали някой ползва модела

Deuter Futura Vario 50 + 10 (2018)

https://www.deuter.com/DE/en/trekking/futura-vario-50-plus-10-3402118-blue.html

Интересува ме тази раница дали става за преходи с товар 16-18кг
Най вече дали ще е удобна достатъчно с този товар.
Благодаря предварително за отговора и отделеното време.
Пет Юни 07, 2019 10:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 86, 87, 88  Следваща
Страница 78 от 88

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov