ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Джамджиев ръб, кончето, църномогилски чал
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Джамджиев ръб, кончето, църномогилски чал
Автор Съобщение
Митак



Регистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 565

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
и въобще не ме беше страх от пълният мрак.


Мракът сам по себе си не е страшен, нито хапе, нито жили. Но да се спънеш в тъмното и да се повредиш е вече кофти нещо. Вземи си един челник. И най-проста Тикина за 30лв върши работа.
Дядо Владимир пише редовно в този форум, сам ще се сетиш кой е.
Чет Сеп 20, 2018 9:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
chiochips



Регистриран на: 30 Авг 2018
Мнения: 10

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Дядо Владимир пише редовно в този форум, сам ще се сетиш кой е.

Very Happy Oops
vladofff Благодаря ти отново за приятната компания, разговорите и съветите. Самото ти присъствие амбицира Wink именно ти ми вдъхна кураж за Монблан. Пожелавам всичко най-добро от сърце! Надявам се пак да се срещнем някъде.
Чет Сеп 20, 2018 9:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Привет! Отговорете с цитат
Здравей, приятелю! Радвам се, че се събрахме и под Вихрен, и във форума. Само че съм Владимир, без да съм Vladofff - той е друг герой. Чудесна компания стана с твоите приятели и моите внуци. Възхитен съм от амбициите ти, а имаш и възможностите да ги осъществиш. Добре си екипиран, имаш сили, имаш и свободно време - какво друго ти трябва? Все пак без рискове по стените на Пирин и никога сам! Тука има едни титани на туризма, които, без да са алпинисти, вървят по отвесите като паяци. Завиждай им, но не ги следвай, те го могат! За Митикас, както ти казах, нямаш никакви проблеми, но по класическия маршрут. И по другия вероятно няма да имаш, но аз не съм минавал оттам. Ако пуснеш в търсачката "Зевс" в "теми", ще отвориш много описания, включително за втория маршрут, който е по-рисков и изморителен. Нашият е описан тук:

При Зевс с внуци

Внуците бяха на 11 и 9 години, та ти ли ще имаш трудности? И в никой случай не пропускай реката! Ще я видиш на снимките.

И... до нови срещи!
Чет Сеп 20, 2018 10:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
chiochips



Регистриран на: 30 Авг 2018
Мнения: 10

Мнение Re: Привет! Отговорете с цитат
Сотиров написа:
И... до нови срещи!

Благодаря отново за съветите и добрите думи! Хубаво е от време на време да си контролирам ентусиазма посредством думи от хора като теб, защото понякога желанията изпреварват възможностите. Ще действам стъпка по стъпка с повечко търпение. С интерес разглеждам и чета пътешествията ви. Надявам се и аз да мога да се похваля с подобно скоро. Мисля тази зима да пробвам как е планинският туризъм и през студените месеци. С интерес ще следя и чета форума и публикациите. Ще се старая да не тормозя много съфорумци с въпроси Very Happy даже предварително се извинявам...

До нови срещи Smile .
По здрави.
Чет Сеп 20, 2018 2:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Даниел



Регистриран на: 19 Май 2015
Мнения: 153

Мнение Отговорете с цитат
Присъединявам се към мнението, че вероятно няма да имаш проблем с Митикас, а според мен дори и по "алтернативния" маршрут, ако се има предвид кулоара Локи. Но също така съм съгласен и че Монблан е друга бира, просто защото там парадигмата е друга - при планинарство в снежни условия се появяват нови опасности като лавини, повишен риск от хипотермия и т.н., а в случая също ходене по ледник и проблеми с височината. Не зная как го планираш - ако е през хижа Гуте и с нает водач, няма защо да се притесняваш. По-трудно ще ти бъде ако решиш да не ползваш услугите на гид или ако избереш друг маршрут. Тогава бих те посъветвал задължително да се запишеш на някой зимен курс по планинарство, където ще ти обяснят каква екипировката ти е нужна и как се борави с нея, движение по ледник и по ръб, самозадържане, някакви дребни трикове, които ще ти улеснят живота и т.н. На такъв курс ще се запознаеш с други надъханяци и веднага след като приключи можеш да се организираш с тях да упражните каквото сте научили, защото зимата не е чак толкова дълга, а е задължително да имаш някаква практическа подготовка. Дори да избереш най-лесния и сигурен вариант - с водач - той пак ще изиска от теб да имаш някаква базова подготовка. Така че, при всички случаи, поразрови се отсега, защото ако си решил да го правиш догодина, нямаш време за губене.
Накрая за още нещо искам да повторя мнението на колегите от форума - закъде си се разбързал? Постави си малко по-близки и лесни цели, които изпълнявай с кеф и след това ще знаеш по-добре по какъв начин да качиш целта, която явно ти е основна. За да не се разочароваш - защото представи си следната ситуация: форсираш нещата, което те задължава да наемаш водач, качваш върха по най-лесния маршрут и после ти остава едно чувство на неудовлетвореност, защото се осъзнал, че ако си понатрупал малко опит, си можел след време да го направиш сам или по различен начин. Върховете са си там.
Чет Сеп 20, 2018 6:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimov



Регистриран на: 22 Дек 2017
Мнения: 317

Мнение Църномогилски чал Отговорете с цитат
Здравейте!

Намислил съм да се кача от Банско до връх Църномогилски чал за ден. Ще съм благодарен за актуална информация за района на изоставената писта на хижа Академика. На картата няма отбелязана пътека, а само пунктир. Какво трябва очаквам там, обрасло ли е с клек? Също така не съм наясно какво представлява ръба между котите на Църномогилски чал, може ли да се сравни с ръбовете около котите на връх Байови дупки или връх Кутело?

Има ли други трудности, за които не се досещате?
Вто Юли 05, 2022 2:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Няма клек, просто ходене без пътека.
Треволяк, клечки, смес от варовиков чакъл и трева, чиста варовикова скала в горната част.

Самият "ръб" става ръб едва в края си, преди да пропадне надолу към Кончето. Това последното го е минавал Павката Беличовски, дано види въпроса ти и разкаже впечатления.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Вто Юли 05, 2022 3:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Re: Църномогилски чал Отговорете с цитат
Dimov написа:
Здравейте!

Намислил съм да се кача от Банско до връх Църномогилски чал за ден. Ще съм благодарен за актуална информация за района на изоставената писта на хижа Академика. На картата няма отбелязана пътека, а само пунктир. Какво трябва очаквам там, обрасло ли е с клек? Също така не съм наясно какво представлява ръба между котите на Църномогилски чал, може ли да се сравни с ръбовете около котите на връх Байови дупки или връх Кутело?

Има ли други трудности, за които не се досещате?


Ами ползвай картата, качването до Църномогилски чал е доста сериозно като денивелация. Там в гората по долу имаше запален пожар миналата или по-миналата година, та пътеката е станала по-голяма. Не помня да има каквито и да е било трудности. ТРудностите са от другата страна. Ако тръгнеш да слизаш от кутело и после да го качваш по-ръба, даже има на 2-3 места клинове. Но ако ще се качваш от хижа, академина и се върнещ по същия път, мисля че няма никакви проблеми.
Вто Юли 05, 2022 4:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
По случайност, точно по същият път преди няколко години https://blogailiev.blogspot.com/2016/09/blog-post.html
От изоставената база Академика тръгва пътека, прилична на черен път, която вие на зиг - заг под въжето на лифта. Въобще въжето на лифта е ориентирът. В гората не е страшно, няма храсталаци, няма и клек. Излиза се на Горна станция на лифта и оттам по билото. На няколко места е "конче" с ширина 20 см. Траверсът завъшва на най -южнияг край на върха, който изведнъж се срива в пропаст. Има изход - слиза се по стръмен улей на зиг-заг вляво - на югоизток.
Търси се пътека, която тръгва от горна станция на лифта и сече ниско отдолу под билото на Църномогилски чал . Пътеката се вижда от целият траверс. При слизане от върха по улея , трябва да се търси тази пътека. Тя излиза на най-ниското място на билото, което отделя долината на Кутело от долината на Бански суходол.
После, за да се завърши за ден, може да се направи интересно връщане към Равни чал - оттам Малкият Казан. Няма изкачване, водоравно е отначало, но има неприятно минаване през няколко улея от трошляци. За по-лесно , може да се слезе и по очертаната пътека по долината под Кутело / която подсича отдолу Църномогилски чал.
За един ден мисля не е възможно да се качи Кутело https://blogailiev.blogspot.com/2018/02/30.html От тази страна е малко екстремално, но право нагоре към Кутело от седловината на Църномогилски чал е лесно. Там минават участниците в пещерняшките прояви, с доста багаж.

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Вто Юли 05, 2022 5:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Re: Църномогилски чал Отговорете с цитат
Dimov написа:
... Също така не съм наясно какво представлява ръба между котите на Църномогилски чал, може ли да се сравни с ръбовете около котите на връх Байови дупки или връх Кутело?


Както са ти написали - няма трудности по пътя нагоре към Църномогилския чал (освен треволяци, голямата стръмнина и дължина). Минаването без пътека, отбелязано на БГМаунтийнс, е реално пешеходно минаване.

Според мен ръбовете на Байови дупки и Кутело са по-лесни, но по-дълги. Ръбът на Църномогилския чал е малко по-труден и "по-ръбест", на някои места се замисляш откъде точно да минеш и къде леко да подсечеш някой стърчащ камък, но този ръб е по-кратък и затова лесно се минава, няма непреодолими участъци за обикновения турист. След кота 2690 м ръбът стига до пропаст, която според мен е непреодолима за обикновените туристи. Може да се слезе внимателно на югоизток към подсичащата пътека (както е написал angel), но теренът е много труден и на мен ми се стори доста опасен, като слязох оттам. Според мен е по-добре да се върнеш обратно по ръба до подсичащата пътека, ако ще продължаваш по нея до седловината между Църномогилски чал и Кутело.

Сега нямам до себе си настолен компютър, затова не мога да приложа снимки. Църномогилският ръб е много красив, гледките от него са впечатляващи и си заслужава усилията! Успех!


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Юли 05, 2022 8:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimov



Регистриран на: 22 Дек 2017
Мнения: 317

Мнение Църномогилски чал Отговорете с цитат
Благодаря на всички за бързите и подробни отговори!

Описанието и снимките на Ангел, както и сравнението с Байови дупки на Стефан, май ще ме откажат засега. По-добре да си намеря другарче и така да го пробвам този връх.

Калояне, ползването на картата е ясно, но не е лошо да има и описание с думи. Денивелацията би трябвало да е 1700м.+ Сериозна работа! Но съм правил и повече. Но ако ръбът е по-тесен, отколкото Байови дупки, по-добре да не съм сам. Може би най-трудния ръб, който съм минавал е от кота 2821м. на Байови дупки (самият връх) до заслон Кончето. По-тясно и технично от това, ще ми дойде страшничко. Иначе продължение на траверса към Кутело не ми представлява интерес, конкретно котите на върха са целта.
Сря Юли 06, 2022 12:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Това с теснотията е твърде пресилено за това място.

Билната част горе е достатъчно широка за да нямаш никакво притеснение. Ако не ти е комфортно да минеш докрай към отвеса, просто не отивай Very Happy

Усещането, че си сам без тълпите наоколо е страхотно, не го пропускай...

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Юли 06, 2022 1:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Павел Б



Регистриран на: 31 Авг 2015
Мнения: 47

Мнение Re: Църномогилски чал Отговорете с цитат
Dimov написа:
Здравейте!

Намислил съм да се кача от Банско до връх Църномогилски чал за ден. Ще съм благодарен за актуална информация за района на изоставената писта на хижа Академика. На картата няма отбелязана пътека, а само пунктир. Какво трябва очаквам там, обрасло ли е с клек? Също така не съм наясно какво представлява ръба между котите на Църномогилски чал, може ли да се сравни с ръбовете около котите на връх Байови дупки или връх Кутело?

Има ли други трудности, за които не се досещате?


Здравей Димов,

Това е хубав преход, който определено си заслужава. Вероятно няма да срещнеш никой, въпреки тълпите в Пирин през лятото, а това е най-хубавото... Smile Може наистина да се насладиш на спокойствието и величието на планината.

В началото се тръгва по горски път, който постепенно преминава в пътека. Пътеката се губи на места в треволяците, но няма проблеми, защото стълбовете на лифта те насочват. Просто си избираш на око пътя според това, къде е по-достъпно и по-лесно. Постепено растителността намалява и започват гледките. За около 3 часа се излиза на горната станция на лифта - можеш да я ползваш като панорамна площадка. Smile След това, за още 15-20 минути излизаш на билото, от където тръгвеаш на ляво и без проблеми достигаш до котата на върха. В този участък на билото няма проблемни места. Просто си е разходка. Цялото изкачване е уморително, но нищо повече. Ако слизаш обратно по същия път няма да имаш никакви екстремни преживявания.

Ако имаш желание да продължиш към Кутело, тогава вече нещата се променят. Билото в посока Кутело започва постепенно да се стеснява, без кой знае какви трудности. 5-10 минути след върха се стига до стеничка, коята се откатерва от дясно (в западна посока). За човек, притежаващ катерачни умения откатерването е лесно, но е опасно. Нямаш право на грешка. Мисля, че има 2 клина за осугуряване. След този участък се завива на ляво и отново се излиза на ръба, който постепенно става хоризонтален. Има кратък, много остър участък - страхотно въздушно минаване, ако ти допадат подобни неща. В този участък може без проблеми да се мине от ляво и да си спестиш емоциите. Smile Постепенно ръба започва да качва към Кутело и престава да е добре оформен - става малко склонов, ако мога да се изразя така. Минава се покрай пропастна пещера, намираща се в дясно, непосредствено до "ръба" (който вече не е точно ръб Smile ) и се достига до отвесна стена. Тя се заобикаля от дясно, след което по стъмен каменист склон се излиза над нея, където ръба отнова става добре оформен. Следва стръмно, но лесно технически изкачване до Кутело. От върха на безименния връх (на Църна могила) до Кутело е 1-2 часа, в зависимост от проходимосста на преминаващия.

Много е подходящо кръгчето до Академика да се затвори през Равния чал - Палашица остава от дясно. Ако се следва реброто се излиза на стълбовете на лифта малко над Академика. Може реброто да се напусне по-рано и по стръмен горист склон да се слезе директно на Академика, но това не е от особено значение.

Ако искаш ми прати мейл на лични, за да ти изпратя снимките и клипче от върха, за да се ориентираш по-добре.

Поздрави,
Павел

p.s. При зимно преминаване по този маршрут е налице определена лавинна опасност. Техническите трудности са свързани най-вече с опасност от подхлъзване по много стръмен терен и откатерването от дясно на стеничката след Безименния връх.
Сря Юли 06, 2022 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Ето малко снимки от мен ..

Гледка след слизане от Кутело посока чала .

https://drive.google.com/file/d/12c4XzST3uH9ywbafQsO_bOv6D37AXvmi/view?usp=sharing

Обратна гледка към Кутело

https://drive.google.com/file/d/1krQPkZCJiqV3s9bxg4euaIdaYfHfK08K/view?usp=sharing

Въпросния последен техничен участък , вляво ръба , преди излизането горе. ..

https://drive.google.com/file/d/1yeHr7g93cKw6LCjvfoRxkZpJVfeiMv1f/view?usp=sharing

Малко снимки от участъка по който ти ще минеш. Това е вече от върха равното и слизането надолу посока лифта

https://drive.google.com/file/d/1H8pju5qPf1Z53DqNOsTbRg_jh71qnm1q/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1Kd44CFVQmIGIeySajg90Lh-y0sdYQOEQ/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1ZFDVizEj6sDGZw6FZHDPynVej8KUdOUL/view?usp=sharing

Павел Б. е дал много точно описание, както и другите..

П.С - според мен само е редно да се каже че зимата няма "определена" лавинна опастност, а доста сериозна за района на Кутело и може да се минава по изключение.
Сря Юли 06, 2022 10:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimov



Регистриран на: 22 Дек 2017
Мнения: 317

Мнение Отговорете с цитат
Дидо, Калоян, Павел, много благодаря!

Много мило, че ме окуражавате и давате цялата информация! Тръгнах вече към Кирилова поляна, утре ще гоня Лопушки връх, на място ще преценя дали да продължа и към Мечитите и да сляза към Говедарци. Фокус това лято са ми върховете в диапазона 2680 - 2700м. Те са 19, 11 от които не съм достигал.

Да се върна на темата. Ако до края на седмицата, времето даде още ден и половина с приемлива прогноза ще пробвам и Църномогилски чал. Искам да стигна до кота 2690м. - най-южната от върха. Но още по-наюг към Кутело нямам работа и идеята е да се върна по-същия път чак до Банско. Четвъртата снимка на Калоян (от шестте споделени) изглежда по-обнадеждаваща, че не е толкова опасно, дано е така.
Сря Юли 06, 2022 11:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 2 от 6

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov