ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Около с. Равногор и лет. Атолука
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Около с. Равногор и лет. Атолука
Автор Съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Около с. Равногор и лет. Атолука Отговорете с цитат
Не сме правили кой знае какви преходи, защото целта бяха лекции и практически занимания, свързани с билки и гъби, но остана време и за кратки разходки из околността: https://photos.app.goo.gl/DYqTM9aF8xyQToTd7
Ако не се виждат, надписите към снимките се появяват след натискане на бутона "i" в горния десен ъгъл на екрана.

Маркирам маршрути, които ми се ще да мина някога, заради нанасянето им на картата:
1. Маркиран маршрут за Гарванска скала, чието начало засякох тук.
2. Запълване на дупката в синята и жълтата маркировки между гр. Брацигово и лет. Атолука.
Пон Юни 18, 2018 7:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Ивайло, използвам темата ти, за да питам за интересни маршрути около Атолука. Смятаме да изкараме семейно 4 дни там, по другата седмица, и да пообиколим района.
Четох някъде, че можело да се слезе покрай Гарвановата скала (не маркирано, покрай реката) до Розовски вриз и след това да се върне по синьо жълтата, т.е. да се направи кръгово. Но от Гарвановата скала не виждам да продължава пътека на север - може би идеята е била, да се хване на запад и там да се свърже със синьо-жълттата, в края и.
Другото, което гледам е, от Атолука на СЗ - по синьо-зелено жълтата. За там имаш ли впечатления как е ?
Или на юг, по синята ?
Районът ми е абсолютно непознат и приемам всякакви идеи и напътствия за интересни преходи.
Сря Авг 01, 2018 1:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Re: Около с. Равногор и лет. Атолука Отговорете с цитат
Районът и на мен ми е непознат, но все пак ето малко впечатления.

Маршрутът за Гарванска скала, чието начало засякох тук е маркиран с такива табели:





За съжаление нямах достатъчно време да ходя до местността Гарванска скала. От къща за гости Атолука ни казаха, че има такъв маршрут през Гарванска скала до Розовски вриз, тъй че си заслужава да се пробва. В момента на картата между местността Гарванска скала и Розовски вриз има дупка, защото не се вижда добре какво има там (път или пътека), тъй че трябва някой да отиде и да види как стоят нещата. Предполагам, че от Гарванска скала се слиза покрай реката по път или пътека и се излиза до хотела, който е нанесен на картата.
Ако пък някой запише разни детайли за картата (маркировка, пейки, беседки, чешми, панорамни площадки и т.н.) още по-добре.

По синьо зелената маркировка покрай Чакмакли дере ходих от центъра на Атолука (магазина и къщата за гости) до момента, в който от нея се отделят две немаркирани пътеки, пресичащи реката и водещи към една беседка на около 900 м. по права линия от центъра на летовището. Исках да подведа маркировките от центъра, тъй като те обикновено започват от края на курорт или населено място, а в действителност не е така. По тази причина тръгнах и по синьо жълтата под вр. Тезгяха, като ходих по нея до началото на пътеката, както и по синята покрай Емин тепе до момента, в който синята маркировка излиза по пътека на черния път.

В района на Равногор си заслужава да се отиде на Бекови скали или на Червената скала, където има панорамни площадки към яз. Въча и към Чернатица (Голица, Модър, Персенк).
Сря Авг 01, 2018 9:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Dr.Nichev



Регистриран на: 20 Сеп 2018
Мнения: 6

Мнение Отговорете с цитат
Маршрутът за Гарванска скала е лек и приятен.Означен е с табели.На първата табела пишеше 1 час,но ние го взехме за около 30мин.На скалата има малък параклис и беседка.Гледката наистина си струва.
Чет Сеп 20, 2018 11:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Миналата есен искахме да отидем на Гарванска скала през Розовски вриз. Лутахме се по какви ли не описания за маршрути и маркировки, пробвахме и през реката, но и от там до никъде не стигнахме. Иначе от горе се ходи за 40 минути с ядене на боровинки и нормален ход.
Срамота е че съм родом от този край и го видях от високо чак сега. Просто няма никаква популяризация тази забележителност.
Пет Сеп 21, 2018 8:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
На 8-9.09 бях там с едни приятели и повършахме доста около Гарванова скала. Всъщност установих поредния заплетен казус. Кое точно е Гарванова скала?
Според картите от 1933 г. е това: http://www.kade.si/#bgt1933=17/2711166.24/5157551.31/0
Според ЕТК е пак там, но по-тясно ограничено, като конкретна скала: http://www.kade.si/#BG5K=17/2711166.24/5157551.31/0

Според местните маркировачи това е мястото, около параклиса, който е на съседното на северозапд връхче (кота 1349): http://www.kade.si/#BG5K=17/2711166.24/5157551.31/0. И по масивите на двете връхчета има много скали. От лет. Розовски вриз има пътеки бол, повечето утъпкани от коне. Направо си е жива плетеница от пътеки в гората. Маркировката и пълен шах и мат: дървени табели за параклиса (точно толкова на брой, че да си помислиш, че има маркировка и после да почнеш да се въртиш като пумпал), сини ленти със спрей, има и цял участък с що годе нова червена лентова маркировка, който виси в нищото... Табелите за Гарванова скала просто чупят... Те са само 3 броя и на последния ъглопът преди параклиса, където пътеката се разклонява наляво и надясно няма табела. Да не говорим, че табели без достатъчно нагъсто сложена лентова маркировка си е жива порнография. И около Равногор е така.

Другият казус е с Бекови скали. При превключване между различните видове топокарти се вижда, че на старите там пише Червената скала, която пък е на друго място според ЕТК 1:5000 и според местните маркировачи. Въобще купон... Дано намеря време да нанеса данните си от последното ходене там, преди да е излязла новата версия на картата в края на месеца.

Между другото в лет. Розовски вриз има още един хотел (по-скоро семеен хотел) освен означения в момента на картата, който не работи. Хората ни приеха добре. Имали да правят курбан, но можеха да ни приготвят и друго освен агнешкото, ако бяхме искали. Ама ние ядем всички с малки изключения за моя милост (разни гурме и друг тип снобско извратени неща), тъй че бяхме на агнешко, големи и хубави салата с хубави зеленчуци и хубава домашна ракия. На сутринта гръмнахме по една курбан чорба и палачинки и тъй. И бяхме единствените в хотела.

След това се опитах да открия старата синя маркировка надолу към с. Розово и гр. Брацигово, ама ядец. Пътека има, но една марка няма. А местните ми казаха, че това е пътеката от долната част на вилната зона под бившия пионерски лагер. Последната останала жива табела е до чешмата и беседката на входа на лагера. Та проследих пътеката до ловната хижа до едно микроязовирче. И надолу към с. Розово сигурно има пътека, защото поне първите 100 м. след хижата в тази посока имаше признаци на такава. Но не слязохме по-надолу, защото моите хора искаха да видят и Бекови скали и т.н. Та там остана още работа, де, както и на много други места - за целия китайски народ...
Пет Сеп 21, 2018 12:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Ха Very Happy , Ивайло, и ние миналия месец, бидейки на Атолука изпаднахме в подобно чудене за Гарванова скала Very Happy .
Гледайки на картата http://www.kade.si/#map=15/2710143.78/5156614.84/0, това което е обозначено като 'Гарванова скала', с кота 1349 м, тръгвам аз да водя дружината от летовището, знаейки, че много-много маркировки и табели няма, и си хващам черния път (разклонението при Гьола) покрай рекичката Вриско дере. Апропо, идвайки от летовището, табелата за Гарванова скала, която си снимал по-горе, може и да не се види, остава ти в гръб, особено ако вървиш встрани, през гората, а не по пътя. И, пердашим си ний лежерно по пътя, гледам по Орукс-а, че наближаваме и аха да "стигнем" - свърши и път, и пътека...Shocked Вярно под една скала сме, но всичко обрасло - дървета, храсти... Обиколихме я отляво, отдясно - еле, по някакви стръмни полупътечки успях да се кача връз нея - ни параклис, ни гледка, ни нищо. Само дървета....
Налегна ме едно съмнение, че не сме на правилното място, но по картата - това се вижда като Гарванова скала. Rolling Eyes И си тръгнахме на обратно, добре поне, че малини имаше много, та си отядохме.
Прибрахме се в летовището и като казахме от де сме минали и къде сме се озовали - само дето не ни се изсмяха, че въобще не сме били на скалата. "Та то било толкова лесно и ясно да се стигне до там - имало и табели и маркировка".
Бих си аз камшика до предполагаемото разклонение и видях най-сетне прословутата табела и по кой точно черен път се стига. Smile Е, на другия ден отидохме на правилната Гарванова скала. Вярно, че табелите са само 3, а маркировката е доста пожелателна. Въобще в този район е препоръчително да не се ходи без устройство за навигация. Но пък е много красиво и приятно.
Ето и малко снимки от нашето 4 дневно пребиваване в района на Атолука.

П.П. Между другото, според картата на BGMountains, по която се ориентирам, преди да се стигне до прословутата псевдо 'Гарванова скала', с която се объркахме, има дадено едно разклонение на пътя, което продължава вляво (западно) на Вриско дере (с пунктираната линия), което се събира с друго такова, което идва от по-западния черен път (правилният за Гарвановата). Струва ми се, че точно там е въпросния параклис със гледката, т.е. известната, но необозначена Гарванова скала. Обаче аз това разклонение реално не го видях, а го търсих, като пресичахме Вриско дере. Само гъста гора имаше....
Пет Сеп 21, 2018 12:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Другата малка обиколка, която си направихме около Атолука - тръгнахме към бившия пионерски лагер, по черния път, който излиза западно от Атолука. От лагера - на североизток, пак по черен път, който вече по-скоро е пътека и излиза на разклонението на 3-те маркирани пътеки - жълта, синьо-зелена и жълто-синьо-зелена. Синьо-зелената се връща в летовището, като изглеждаше добре проследима и през гората. Решихме да тръгнем по жълтата, с идеята да стигнем до синьо-жълтата, която би трябвало да е от Вриза към Атолука, да видим ясно проследима ли е и да се върнем в Атолука по нея. Само жълтото върви по широк черен път (с много малини Smile ). Там, където трябва да тръгне на юг , като синьо-жълта, влиза в гората и ни марка, а на места и пътека даже не личеше ясно. В първата част, до най-високата точка, където прави завой 90 градуса на ляво/юг (имаше и някаква паметна плоча, май...) - много трудно проследима. След това става по-добре, но марка се видя чак като наближи Атолука.
На север (по Говедарника), където трябва да е за вриза, видях че продължава черен път (обикалящ Митириза) и предполагам е по-ясно, но не ходихме натам.
Собственичката на почивната база, каза , че и те са се лутали много в опит да стигнат до Вриза и не може да ни обясни къде точно върви пътеката... Някой следващ път, може и да се пробваме.
Пет Сеп 21, 2018 1:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dr.Nichev



Регистриран на: 20 Сеп 2018
Мнения: 6

Мнение Отговорете с цитат
Ето снимки от скалата и на параклиса.







Пет Сеп 21, 2018 9:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Yan4o написа:

.........................................
П.П. Между другото, според картата на BGMountains, по която се ориентирам, преди да се стигне до прословутата псевдо 'Гарванова скала', с която се объркахме, има дадено едно разклонение на пътя, което продължава вляво (западно) на Вриско дере (с пунктираната линия), което се събира с друго такова, което идва от по-западния черен път (правилният за Гарвановата). Струва ми се, че точно там е въпросния параклис със гледката, т.е. известната, но необозначена Гарванова скала. Обаче аз това разклонение реално не го видях, а го търсих, като пресичахме Вриско дере. Само гъста гора имаше....


Имало е път, но е отишъл на кино преди много години. Сега има пътека под него, но не пресича реката точно там, където е начертан черния път в лошо състояние. Има доста за обяснение, а след няколко часа тръгвам за Чаирите, тъй че засега качвам част от нашето вършеене в района. Надявам се тези дни да нанеса корекциите, защото са доста. Кое е Гарванова скала и кое не е, не знам, но по принцип вярвам повече на топокартите (цели 4 броя), отколкото на местния фолклор... По-скоро цялата местност, а не само при параклиса е Гарванова скала, защото наоколо има много скали. А че някой е сложил три табели водещи за никъде няма да коментирам повече. Барем и до параклиса да бяха сложили една четвърта, та да се значе, че там е скалата според тях... Както и да е.



По-близък план

Съб Сеп 22, 2018 1:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Опитайте се да отидете до равногорската пещера "дупката". Пътя за нея се хваща от един завой на няколко километра преди селото (има табела) и после положението е по-зле от Гарванска скала сто пъти.
Съб Сеп 22, 2018 8:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Картата в района на лет. Розовски вриз вече е актуализирана:
http://www.kade.si/#map=16/2710981.27/5157711.4/0
http://www.kade.si/#map=16/2711676.92/5159114/0

Приятни разходки в района!
Чет Сеп 27, 2018 1:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Около лет. Розовски вриз и Гарванова скала Отговорете с цитат
Малко снимки от разходката: https://photos.app.goo.gl/ixu1BPXvsB9gUMVZA
Ако не се виждат, надписите към снимките се появяват след натискане на бутона "i" в горния десен ъгъл на екрана.

Повечето са с ниско качество, но дават обща представа за прехода. Има и някоя и друга по така...
Вто Окт 02, 2018 1:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
При мен надписите са ОК. Голямо лутане е паднало!

_________________
Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Вто Окт 02, 2018 11:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Speedy написа:
При мен надписите са ОК. Голямо лутане е паднало!

Ами като си бях наумил да търся истинската Гарванова скала, където се оказа, че няма нищо, нито следа от пътека нагоре дори. А каква е тази висяща в нищото червена маркировка си остава загадка. Долу в лет. Розовски вриз това са остатъци от стара такава, ама тя не отива нагоре към Гарванова скала.
По-важното е, че това беше дебюта на двама приятели да ходят с мен като гламави за картата и казаха, че не било досадно, а интересно. Трудно се намират хора за компания в тези начинания. Cool
Сря Окт 03, 2018 11:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov