ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Урановите мини в нашите планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 27, 28, 29 ... 72, 73, 74  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Урановите мини в нашите планини
Автор Съобщение
LBSF



Регистриран на: 07 Юли 2018
Мнения: 51

Мнение Отговорете с цитат
Новите рентгени работят с доста по-ниски нива, а мен ме снимаха със стара техника. Възможно е от там да идва разликата.
Пет Ное 09, 2018 11:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pirx



Регистриран на: 12 Ное 2018
Мнения: 58

Мнение privet Отговорете с цитат
Здравейте,

изключително интересна за мен тема, тъй като е т.е. беше частично свързана с професионалните ми интереси (автор съм на едно от статиите цитирани в темата). Разбира се че съм отврен за дискусия, само ще вмета, че сраняването на измерванията на различни уреди е дълга и напоителна тема, отделно повечето уреди не отчитат неутронна компонента от ВКЛ и т.н.

Сега, след като има сравнително достъпни уреди би било интересно да се направят системачитични измервания по планините в България, както и на някои други будещи интерес места.
Пон Ное 12, 2018 3:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bashtata



Регистриран на: 01 Юни 2017
Мнения: 83
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Опитах се да оценя въздействието от такава снимка. 40 μSv/h за 6 секунди са еквивалентни на допълнителни 0,07 μSv/h в продължение на един час. Или ако нормалния гама фон е 0,20 μSv/h все едно за един час си бил на 0,27 μSv/h. 0,27 е гама фона в тухлена постройка... Не знам дали не бъркам някъде, но по тази аритметика панорамните снимки излязоха безвредни.


Точно така ги смятат натрупаните дози от изследвания с йонизиращи лъчения специалистите от НЦРРЗ Да вземем пример за енергии за които имаме сетива: например светлинната мощност попадаща не един квадратен метър от слънцето в зенит за нашите ширини е 1000 Wh. Ако го раделите на 3600 секунди ще получите приблизително 0.14W за секунда. Топлинен източник с такава мощност можете да държите в ръката си без да го усещате. Ако поседите малко по-дълго на тази мощност на слънчевото лъчение трябва да се намажете с крем или да легнете под чадъра. Опитайте се да седнете за една секунда върху 1000 ватов котлон и после си го разделете на 3600 за да не ви пари. Същия ефект ще има и един килограм върху ръката за един час. Ще го издържите без проблем и в края на часа ще сте понесли 3600 kg за един час. Приложете 3 тона за една секунда и ще се убедите, че на организма не му е все едно за какво време се получава въздействието.
За съжаление йонизиращите лъчения и електромагнитните лъчения по никакъв начин не се усещат от човешкият организъм. Познавам хора, които усещат ултразвукови честоти , използувани за прогонване на кучета. Нямате си представа в каква паника изпадат при условие, че аз до тях нищо не чувам.
Липсата на сетива или сетива с ограничен диапазон на чувствителност могат да подведат човек да се подложи неусетно на прекалено високи дози, а след това да се чуди откъде му е дошло нещо.
Пон Ное 12, 2018 4:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Re: privet Отговорете с цитат
pirx написа:
Здравейте,

изключително интересна за мен тема, тъй като е т.е. беше частично свързана с професионалните ми интереси (автор съм на едно от статиите цитирани в темата). Разбира се че съм отврен за дискусия, само ще вмета, че сраняването на измерванията на различни уреди е дълга и напоителна тема, отделно повечето уреди не отчитат неутронна компонента от ВКЛ и т.н.

Сега, след като има сравнително достъпни уреди би било интересно да се направят системачитични измервания по планините в България, както и на някои други будещи интерес места.

Добре дошъл, pirx! Радвам се, че около тази тема постепенно се събираме мераклии и съмишленици.

Да използвам случая да спомена, че данните от неотдавнашната ни разходка над Сеславци вече са достъпни в онлайн картата на Safecast:

http://safecast.org/tilemap/?y=42.7998&x=23.5258&z=15&l=0&m=2

През последните два почивни дни също доста пътешествахме и записвахме данни, които засега са достъпни тук:

https://api.safecast.org/en-US/bgeigie_imports/39183
https://api.safecast.org/en-US/bgeigie_imports/39184

Общо взето -- нищо неочаквано няма в тях, но все пак са интересни и може би полезни...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Ное 12, 2018 8:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
pirx



Регистриран на: 12 Ное 2018
Мнения: 58

Мнение Musala Отговорете с цитат
Аз мога да взема отношение към измерванията на Мусала поне началните до към 2008, тъй като са ми минали през ръцете.

Съществена част от гама фона на Мусала се дължи на КЛ, тъй като ГМ сонда та е доста над земята и приносът на РА елементи в почвата или от гранита на първия етаж на станцията е по-малък. Това е една от причините Люлина да показва по-високо стойности вътре в станцията, отколото навън. Отделно Люлин има калибриран канал за неутрални частици (неутрони), въпреки всичките условности как става регистрацията на не топлинни (епитермални) и по-вискоко енергетични неутрони. Същото важи за интегралния детектор с ТЛД.

Аз лично не бих използвал СЕВАНА поне засега за сериозна наука, но може да де информация поне за вариациите на КЛ и от там на фона (на наши ширини модулацията е доста слаба).

Трябва да се вземе пред вид и, че съществена част от получената доза се дължи на вторични от КЛ неутрони, към които ГМ е нечуствителен. Имаше прибор на Мусала, който ги отчиташе, но доколкото знам (извън и-тута съм от години) сега не работи.

Отделно имам съмнения относно коректната калибровка на уредите, така че особено сегашните измервания имайки пред вид и стареенто на ГМ сондата по-скоро трябва да се наблюдават като тренд, и количествено. За качествено изследване няма и други неща, които в моеннта липсват на Мусала (с изкл. на един пенсионер).

Така че някои измерени стойности на ЧВ не са изненада.....Тера е добър уред но не за по-прецизни измервания, по-скоро се използва за оценка и като прагов в среда.

При всички случаи систематични измервания на вискока планина за нужни и интересни вкл. от научна гледна точка, а тези около бивши (без паника моля) уранови находки и нужни. Мисля на доста места с изкл. на Елешница и Бухово нещата са оставени на самотек.

Аз лично бих се разходил с контамат по някои гари и места по Родопите, но вече нямам достъп до уред.

Успех и лека раница по баирите и поздрвления.
Вто Ное 13, 2018 1:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Тези дни завършваме работата по следващите 30-тина уреда, които предстои да включим в отворената мрежа за наблюдения meter.ac.

В миналите дни оживихме нов възел в с. Сърнегор:



Интересно е да отбележим, че този възел регистрира през последните няколко часа почти двукратно увеличение на гама фона (предпоследната графика на страницата по-долу):

https://meter.ac/gs/nodes/N40/history.html

Това се случва по време на валеж и е очакван ефект. Все пак, амплитудата на промяната е необичайно голяма и поради това може би си струва да бъде спомената тук. Бегъл анализ на условията, при които това се случва сочи, че на височина 2000 м над с. Сърнегор изглежда е налице вятър със скорост около и над 20 възела от изток-югоизток, т.е. точно откъм района на Маришкия въглищен басейн.



Известно повишение на гама фона в този момент, се наблюдава също и в няколко други пряко изложени на атмосферните влияния точки във или около Пловдив:

Бих споменал тук един научен обзор:

Jacob Tadmor, Radioactivity From Coal-Fired Power Plants: A Review, J. Environ. Radioactivity 4 (1986) 177-204

В горната статия четем следното:

"There is a large variability, of up to several orders of magnitude, in the radioactivity, from the uranium, thorium and actinium series, in different coals. While the average concentration of these radionuclides in coals is of the order of a few parts per million (ppm), levels vary typically up to - 10 ppm and, exceptionally (mainly in low grade coal deposits), to as high as the order of 1000 ppm (Caldwell et al., 1970; Los Alamos, 1976: Koester & Zieger, 1978; UNSCEAR, 1982; Jacobi et al., 1982; Corbett, 1983; Valkovic, 1983; Nakaoka et al, 1984; Papastefanou & Charalambous, 1984)."

С други думи, понякога и най-вече в по-нискокачествени въглища (каквито са тези в Маришкия басейн) е налице значително повишено съдържание на радионуклиди.

Ако някой би могъл да сподели резултати от радиологични изследвания на Маришките въгища, би било интересно.

Още веднъж подчертавам, че в случая говорим за очакван ефект, който преди всичко се радваме, че изобщо сме в състояние да регистрираме, измерим и наблюдаваме. Няма някаква пряка опасност от наблюдаваното явление, но по принцип би било добре обществото да бъде достатъчно добре информирано.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado


Последната промяна е направена от vedrin на Чет Ное 22, 2018 2:26 am; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Ное 22, 2018 12:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Ще цитирам тук един пасаж от Програма за опазване на околната среда в община Гълъбово и план за действие 2013-2017 г. (запазвам оригиналния правопис, налице са и фактически грешки):

«Водещо значение по проблема за характеристика на радиационния фон на територията на общината имат съществуващите находища на млади лигнитни въглища и открития способ на въгледобива Брикетна фабрика, както и електродобива в “Брикел” ЕАД и ЕК “Марица Изток 3”.

Известное, че в залежите от лигнитни въглища се натрупавт естествени радионуклиди.Правените през годините измервания на еквивалентната доза радиация в басейна “Марица Изток” показват стойности между 0,14-0,18 мSv/ч. и не дават основание да се определя като повишен радиационен фон за района.

Както вече бе споменато функционирането на ТЕЦ с твърдо гориво, в случая с местните лигнитни въглища по литературни данни е свързано с техногенно повишаване на радиационния фон, резултат от повишената концентрация на естествени радионуклиди в хода на технологичния процес, като най-висока е концентрацията им в изхвърляната пепел.

С оглед изясняване на степента на риска от замърсяване в резултат от производствената дейност на “Брикел” ЕАД и ЕК “Марица Изток 3” периодично се анализират пепелни проби от електрофилтрите.Резултатите от направените анализи показват, че специфичната радиоактивност на естествените радионуклиди (основно Уран-238 и Радий-226) варира в диапазона от 156-170 Бекерела/кг, което дава основание хвостохранилището да се определи като потенциален източник на повишена радиоактивност, но без особен риск за здравето на хората.

За да бъде изяснен изцяло този проблем е необходимо да бъде организиран и се проведе целеви мониторинг на околната среда с картиране на зоните с техногенно осилване на радиационния фон около “Брикел” ЕАД и ЕК “Марица Изотк 3”.На базата на натрупаната от мониторинга информация да се направи оценка на облъчването на населението и на радиационния риск, да се предприемат мерки за възстановмяването на засегнатите около централите райони.Посоченото следва да се определи като приоритетна задача по отношение изясняването на здравния риск от йонизиращите лъчения в рамките на настоящата порграма.»


За жалост в този текст не е засегнат въпроса с възможното образуване и разпространяване на радиоактивни аерозоли вследствие на технологичните процеси в ТЕЦ-овете, понякога далеч извън община Гълъбово...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Чет Ное 22, 2018 1:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
LBSF



Регистриран на: 07 Юли 2018
Мнения: 51

Мнение Отговорете с цитат
Може ли повече информация за кутийката висяща на стълба от горната снимка?
(какви датчици се използват, как се предават данните, снимка отвътре - ако не Ви затруднява)
Мрежата "meter.ac" е нещо локално, българско, имащо отношение към пловдивския университет?
Съб Ное 24, 2018 4:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
LBSF написа:
Може ли повече информация за кутийката висяща на стълба от горната снимка?
(какви датчици се използват, как се предават данните, снимка отвътре - ако не Ви затруднява)

Датчиците са:

  • MS8607 -- температура, налягане, относителна влажност;
  • HPMA115S0-XXX -- фини прахови частици;
  • СБМ-20 -- бета и гама излъчване.

Поддържаме три разновидности свързаност в съответни модели устройства:

  • 100BASE-TX (Ethernet през UTP кабел);
  • IEEE 802.11i-2004 (WiFi с WPA2-PSK);
  • LoRa (радио връзка на далечно разстояние -- до над 100 km при оптимални условия).

Захранването е 12V.

LoRa модел:










WiFi модел:


LBSF написа:
Мрежата "meter.ac" е нещо локално, българско, имащо отношение към пловдивския университет?

Да. Ядрото на екипа е от Катедрата по аналитична и компютърна химия, Химически факултет, Пловдивски университет. Разработката, производството и тестването на устройствата се извършват в C.lab главно от:

  • Стоян Тенев (физик) -- хардуер и код на ниско ниво (асемблер);
  • Атанас Терзийски (гл. ас., д-р) -- мрежова инфраструктура, софтуер, тестване, инсталиране;
  • Георги Димитров (студент) -- JS програмист (уеб интерфейс).

Николай Кочев, Чавдар Ленев, Нина Желязкова, и Милен Неделчев съдействат с идеи и участват в дискусии.

Засега средствата, които влагаме в това начинание, са предимно от лични дарения.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Съб Ное 24, 2018 5:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
LBSF



Регистриран на: 07 Юли 2018
Мнения: 51

Мнение Отговорете с цитат
Сега ми се изясни за какво са големите дупки от двете страни на кутията Smile. Ако бъде развита някаква LoRa инфраструктура, както се говори, много ще улесни събирането на данни от подобни "кутийки".
Благодаря за подробната информация.
Съб Ное 24, 2018 9:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
LBSF написа:
Сега ми се изясни за какво са големите дупки от двете страни на кутията Smile. Ако бъде развита някаква LoRa инфраструктура, както се говори, много ще улесни събирането на данни от подобни "кутийки".

Развили сме скромна LoRa инфраструктура в Пловдив и района -- там част от станциите предават данни през LoRa. Връзката между Мусала и Сърнегор също е през LoRa, но в момента не работи, тъй като при една от бурите през последните седмици антената на Мусала е била изскубната от стойката след обледеняване и вследствие на силния вятър (учим се...). Надяваме се скоро да монтираме друга по-подходяща антена там, като ще използваме случая и да обновим хардуера и софтуера.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Съб Ное 24, 2018 9:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Датчика на ФПЧ на каква височина обикновено се поставя в градски условия?

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Ное 26, 2018 11:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
mislesht написа:
Датчика на ФПЧ на каква височина обикновено се поставя в градски условия?

Не съм срещал общоприети правила за височината, на която трябва да се правят измерванията на ФПЧ (за разлика, например, от изискванията към метеорологични клетки). Вероятно би имало известен смисъл част от датчиците да са разположени на места където повече хора биха вдишвали въздуха. По принцип обаче би било добре да има датчици разположени на разнообразни места, за да се получи по-богата и представителна обща картина.

Въпросът ме подсети да споделя едно наблюдение от последните няколко дни. Изграждане на нов тротоар. От време на време се режат плочки, предимно следобед. Дизелов генератор осигурява ел. захранване. Вдигат се видими и с просто око облаци прах. Датчик за ФПЧ е разположен 6 етажа (да речем 20-тина метра) над случващото се. Този датчик отчита пикове до 310 µg/m3 за частици с диаметър до 10 μm и 231 µg/m3 за частици с диаметър до 2.5 μm:



Графиката е и връзка към съоветната страница с данни. Бихте могли да изберете хоризонтален или вертикален район от дадена графика, за да го разгледате по-подробно. Връщане към общия вид става с double-click върху графиката.

Пиковете съвпадат по време с рязане на поредната плочка. Ето и снимка, направена в един от тези моменти:



Вероятно датчика би се претоварил ако е разположен в непосредствена близост до мястото на рязане, където са работниците, които, както твърде често се случва, нямат и не използват лични предпазни средства. Но дори на разстояние 20-тина метра оттам по-нагоре във височина, датчика отчита стойности, които достигат близо 1/3 от максималния му капацитет...

Впрочем, един от участниците в мрежата вече успя да претовари своя датчик за ФПЧ:

«...Реших да проверя дали пърженето на яйца генерира фини прахови частици. Прибора беше на безопасно от температурна гледна точка разстояние от котлона - 50 см. А аз за да хвана поне две измервания позадържах олиото и не включих респиратора та дори само с носа много добре регистрирах препържено олио, но нямах начин да следя какво е показанието на прибора и очевидно съм "ударил" тавана... Нулите след голямата стойност със сигурност се дължат първо на "заскалването" това е когато си накарал стрелката на прибора да се удари в края и да стои там от една страна, а от друга пуснах аспиратора и отворих вратата на балкона за да се проветри.»

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Ное 26, 2018 4:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Andro



Регистриран на: 18 Май 2013
Мнения: 101

Мнение Отговорете с цитат
Не съм напълно убеден, че претоварването на датчика от горния пример се дължи на ФПЧ. Датчиците за ФПЧ често са лазерен светодиод и фотоприемник, разположени в кухина, през която преминава въздуха. При наличие на частици настъпва рефракция на светлината и от там се съди за концентрацията на частици. Но в случя частиците може да са водни капки (мъгла) и пушилка.
Пон Ное 26, 2018 7:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Andro написа:
Не съм напълно убеден, че претоварването на датчика от горния пример се дължи на ФПЧ. Датчиците за ФПЧ често са лазерен светодиод и фотоприемник, разположени в кухина, през която преминава въздуха. При наличие на частици настъпва рефракция на светлината и от там се съди за концентрацията на частици. Но в случя частиците може да са водни капки (мъгла) и пушилка.

Да, напълно възможно е...

Има смисъл да бъдат използвани различни методи на измерване според случая, целта и наличните средства:


Източник: Amaral S. et al., An Overview of Particulate Matter Measurement Instruments, Atmosphere 2015, 6, 1327-1345; doi:10.3390/atmos6091327

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Ное 26, 2018 7:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 27, 28, 29 ... 72, 73, 74  Следваща
Страница 28 от 74

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov