ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Начини на разплащане - дискусия
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Начини на разплащане - дискусия
Автор Съобщение
nickkal



Регистриран на: 15 Фев 2012
Мнения: 178

Мнение Отговорете с цитат
Да разкажа малко премеждия. От Алиекспрес поръчвам два артикула от един и същ продавач. Съответно една пратка. Пристига пратката и аз свиркайки си се прибирам и установявам, че единия артикул липсва. Опаковката не беше нарушена. 45 дена се разправяхме с Алиекспрес, защото продавача се правеше на ощипан, добре че накрая си призна и ми върнаха част от парите.
Нед Дек 09, 2018 10:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
аngel написа:
...чичо Мъск от Сан Хосе...

По-добре гледайте и взимайте пример от бате Владо, от Варна: https://tinyurl.com/yatqqhxf

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Дек 12, 2018 8:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Да, Ведрине, Smile имаме изключителни таланти, но лошото е че не могат да се развият тук. Едно сме малка държавица без капацитет, второ сме малко встрани от цивилизования свят. Даже да кажем, че не сме толкова малки, но интелигентното и градивно население е много малко. По -скоро съм на мнение , че повече от половината ни население е полуграмотно или даже и да има някаква грамотност, е напълно неориентирано - пример постоянно хвърлящите целите си спестявания през балкони на "инспектори". 50 години социализъм остави много хора на неописуемо ниско умствено развитие...то моето куче Дара по си знае приоритетите и интересите от тях, и на светофар знае да пресича правилно. Шофьорите знаят за какво иде реч, и това е в София ... Много народ, даже и с външни признаци да са грамотни, образовани, са напълно неориентирани какво правят в живота си - е и тоя лекар дето загина в Балкана, бог да го прости. Тъща ми, уж е с акъла си, млада, с висше образование , тръгнала да дава спестяванията си за климатици...добре че по случайност бех там, та я спрях. То не можах да я спра, жена и ръжда тръгнат ли спиране няма, но предотвратих измамама. То тъпо, просто, даже не разбра какво става, как ще я измамят. Благодарност...искаше да ме развежда, щото съм я лишил от възможността да спечели много пари... Да се смееш ли, да плачеш ли, факт е : населението е изтрещяло. Само малоумното шофиране по нашите пътища виж, чужденците гледат и не вярват че може да има такива джигити ... власите обаче са недостижими в джигитлъка.
Ти сигурно общуваш в други среди, симпозиуми, хора на науката, възвишени цели. Питай ме аз, дето съм в простите хорски отношения, където пари разменят собствениците си...половината са малоумници, 20 % са шмекери и измамници, стига да им се удаде случай. Жени, мъже уж интелигентни, образовани, крадат като бесни и с краката си, щом им се удаде случай. Що ма, Иванке , заплатата ти не е малка и я получаваш на датата, работодателя те уважава....що открадна от оборота. Гледа като теле...Забелязал съм една интрересна статистика - ако е шмекер, обикновено е пушач. Може 1-2 години е прикрит, да няма възможност да открадне, пуши си и мисли как да се възползува. Много малко непушачи са такива
А в селата ... мрак, който скоро ще се превърне в пълен бангладешки мрак.
Два примера от блока където живея: много интелигентно момиче, завършила вашият университет, инженер. Подмятаха я , лъгаха я в някакви фирми /вярно това беше преди 2000 година, когато работодателите правеха каквото си искат /. Замина за Ирландия, после Италия, сега е водещ мениджър в милиардна мултинационална компания, даже не е и в Щатите, жител на света.
Да кажем, че нещо се е подобрило - онова беше пример от 2000 година, сета един от 2018 пресен . Така е, подобрило се е. Имаме по-нормално заплащане, можеш да не си съгласен с работодателя си и да си търсиш правата или да му кажеш чао. Но средата е ужасна .... В нашият блок има много интелигентно момче, от малък свири на пиано, на два етажа над мен е . Въпреки изолация това онова, чува се . Мен даже ми е приятно, така през годините се виждаше как напредва. Но блока се напълни с чалгаджии под наем, дошли на работа в София. И скочиха и издействаха от полицията, та му забраниха да свири, пианото ги дразнело..... е пианото млъкна А иначе скотски синхалски гьобеци много са им на сърце. И това момче, вече стана на 18, по едно време изчезна. Виждам го летото - В Хамбург съм , там живея постоянно , казва . Най-добрите и интелигентни младежи бягат, не са парите толкова причината, а това че нямат среда за развитие.
Тия два примера от нашия блок са ми се запечатали в съзнанието - двама високи, красиви, страшно интелигентни млади хора. От сто метра като го видиш, разбираш че това е гений , лидер, който може да води , да промени света. Какво ги замени .... надойдоха криви, без зъби, с цигари в уста, с изпаднали задници, тъпи физиономии... В България им е добре на пияници, пушачи, шмекери, чалгаджии, батки, джуки от пластмаса и още сто подобни категории ...това е активното население. Един милион пенсионери не знаят на кой свят са, расли в саксия . Активната среда в България вече е такава, кафява маса от полухора, аз всеки ден съм като на война като работя, и навсякъде където работата те кара да имаш отношения с масата хора, ми казват че е така. Тука е така, казваме вече. Интелигентните хора трудно си намират място в тази среда.
Аз самият, като се прибрах от работата 2 год. в Германия, като ме питаха как ми е било там като чужденец... така ми е , че не там, тука се чувствувам чужденец, отговарям. И света се развива . Сега тази Германия, пълна с араби, няма вече нищо общо с това което беше преди, постоянно ми реват познати оттам.... не си знаят интересите, нямат топки и ще стават още по-зле с това управление...ома Мершел, външен министър обратен...
доста встрани стана от темата...нещата от живота ни.

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Чет Дек 13, 2018 4:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Ами ще бягат, като тук има предимства и блага за всеки, но не и за българите.
Ето прост пример. Идва да учи един албанец, на него му се осигурява общежитие за целия период на висшето и стипендия... Отива един "ром" да учи и в ПУ му дават двеста лева стипендия, за това че е циганин... Отива един българин да учи в общежитие едвам се влиза, а там където се влиза условията са като онези в затвора и дори по-зле на места. Дори и наистина да е отишъл с чисти намерения да учи скоро непрестанния шум на чалга и мириса на алкохол, цигари и марихуана плюс по-горните несправедливости лека полека го демотивират. Оттам идват изпити и разбира че целия му труд е отишъл по дяволите, защото има преподаватели с кофти живот късащи наред по цели курсове, защото не са на кеф. Оттам разбира че следващата година няма къде да живее и го настаняват другаде, чак месец след началото на годината и така всеки път...
Ето и друг пример отиваме с приятел французин да попитаме за тоалетна. Като чуха френския и после като им каза на английски веднага го пуснаха и не му искаха никакви пари, за мен левче... Сядат родителите ми на ресторантче край морето за тях в пластмасови чинии за всички останали в порцелан... Съответно са си тръгнали... Отиваме с цял автобус французи в една мандра има шведска маса техни продукти и казват българите (дето живеем на няколко километра от тези мандра и сме потенциални дългосрочни клиенти) да изчакаме, ако остане нещо тогава да пробваме, същото стана и в панагюрска винарна и в музея на розата, хем доста от нас са и розопроизводители... И още и още... Докато се гледат само чужди интереси ще е така!
Чет Дек 13, 2018 11:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent



Регистриран на: 26 Апр 2007
Мнения: 728

Мнение Отговорете с цитат
Twoo написа:
Ами ще бягат, като тук има предимства и блага за всеки, но не и за българите.


Това е съвсем чернобяло.
Или живеем в различни Българии?
Почти на всяко изречение мога да отговоря с обратното, но ще стане доста обширно.
Чет Дек 13, 2018 11:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
[quote="Kent"]
Twoo написа:
Почти на всяко изречение мога да отговоря с обратното.

Ти може би ще отговориш, но това което съм виждал и аз, в 99% от случаите, е точно описаното от Twoo.
Затова и НИКОГА няма да стъпя повече нито в Е-банско, нито на, как му казваха модерно, "BG East coast". Да си ги гледат и къкткат английските пияндета и прочие боклуци нашите пишман туроператори.
Чет Дек 13, 2018 11:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
То не е и по темата да говорим за положението в България... Но всичко което съм написал по-горе е факт, от тази година и в УХТ има стипендия за роми... А когато българче кандидатства под 5.50 няма почти никакъв шанс, макар и минимума да е поне една единица на долу. Докато за ромите единственото условие е да заявяват открито, че са такива.
Иначе съм сигурен че можеш да извадиш и обратните факти по въпроса с отношението към чужденците и българите. Пък и с каквото друго се сетиш... Всеки си има гледна точка и монетата има не две, а цели три страни, та е напълно възможно всеки да е прав според това което е видял.
Повечето мой познати и роднини са навън не толкова заради ниското заплащане, колкото заради несправедливостите с които трябва да се примиряват всеки ден. Като и това е относително, то никъде не е съвсем розово, просто решаваш кое те устройва повече или кое се търпи по-лесно.
П.п Спомням си преди доста години някъде около 2000 ната на Етъра примерно цените бяха 1 лев/ 1 евро... На Банско бях преди месец ей така да го видя отново след години и видях само едно заведение с български надпис какво предлагат... Срамота е в този прекрасен български район българина да е чужденец.


Последната промяна е направена от Twoo на Чет Дек 13, 2018 11:55 am; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Дек 13, 2018 11:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent



Регистриран на: 26 Апр 2007
Мнения: 728

Мнение Отговорете с цитат
То аз не знам нормален човек да ходи в Банско зимата или по кафявото черноморие лятото. Нали има инфо достъпно, защо си го причиняват хората и на какво се надяват? Може би "розовите" ми очила се дължат на старателно избягване на ситуации и места за които съм проучил, че няма да е гот да се подлагам?
Чет Дек 13, 2018 11:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Е нали за това говорим. Избягването на проблемите не е решение защото те си остават и покрай цялата тази апатия разцъфтяват. Как да не ходя на море у нас, като жената е от Варна и сме там през две седмици... Ако реша да карам ски къде мога да ползвам влек или лифт, който да не е на някой мафиот било то политик или приватизатор? И как да не се сблъскам с всичко останало покрай такива места, макар и само като зрител?
Истината е че човек не трябва да си навежда главата постоянно, защото резултата от 6 милиона наведени глави се вижда съвсем ясно и хич не е на добре. Все пак има известен напредък. Лека полека хората взеха да си търсят правата.
Чет Дек 13, 2018 12:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Условията в държавата са едни и същи за почти всички, въпрос на личен избор е дали да ги гледаме с черни или с розови очила.
Дали да е наведена главата, всеки си решава сам, и си носи последствията разбира се.
За себе си отдавна съм избрал да остана тук, при все възможностите които съм имал да остана по т.нар. "бели държави". То много лесно да идеш някъде и да се възползваш наготово от условията извоювани от Ханс и дедА му, или пък от Пол или Франсоа. Това прави ли те "готованец" и защо не се бориш за по-добро настояще и бъдеще в родината? Държавата е огледало на хората, производна на индивидите които я населяват.
Бягството не е никакво решение, човек трябва да се бори за нещата, в които вярва и да не се примирява с несправедливостите (поне според мен). Имаше пример с пианист - хората си вярват и си искат кючека и са преборили пианиста - значи става. Като човек не може да си отстоява позицията - или търпи, или бяга. Изразходвам доста време и енергия за ежедневни борби за дребни неща - детска градина, училище, паркиране, служебни отношения и условия, квартална чистота, и т.н. Много рядко и трудно намирам съмишленици и подкрепа, но повечето неща се случват с повече воля и усилие. Спирам де, че много се нахвалих Smile. Гошо, Асан и Синан не са по-прости от Ханс и Джон, последните просто спазват правилата в техните си държави, нашите герои не. Като си разменят държавите става обратното - Ханс и Джон достигат невиждани за Гошо и сие висини в простотията, последните пък спазват правилата в държавите на Ханс и Джон.

Със семейството правим като владоф - единственият начин на бойкот и несъгласие е да не ходиш някъде и да не купуваш даден продукт.

А плащането - някой с пейпал, други пък плащаме само кеш. Никакво плащане без получена стока или услуга, щом като някой не ми иска кеша - не му се натискам. Чак пък толкова да искам нещо (освен ако не прави мусака и св_рки) ...

На адаша Кент му оставям възможността да отговори обратното в повече детайли Smile

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Дек 13, 2018 3:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
vaskoo написа:
Имаше пример с пианист - хората си вярват и си искат кючека и са преборили пианиста - значи става. Като човек не може да си отстоява позицията - или търпи, или бяга.

Добре, абсолютно прав си , никой няма нищо против чалгата, ако е въпрос на веселие, на мироглед. Но ....има едно голямо НО. И то е, че простотията в България винаги е агресивна, шумна , иска да се прояви, да се покаже...обикновено чрез нарушаване правата на другите. Интелигентният, възпитан човек винаги се съобразява с другите хора и не отнема правата им . Простака шуми, крещи, псува, налита с кола, налита на бой, с нож и т.н. В съвременната ера, простака е лесно да се въоръжи технически, и преспокойно отнема даже и живот. Безразсъден, той не мисли и не уважава нито живота на близките си, нито чуждият живот. В България, властта проспива дълги години агресията на този простак, и по този начин активно подпомага неговата наглост и чувство за безнаказаност Това усещат много ясно интелигентните хора и е една от основните причини за бягство от тази гадна реалност. Примери стотици, но да видим един от региона на Кент :
Пияният и дрогиран шофьор, убил балетиста Мартин Чикалов, погален със скандално ниска присъда
Неправоспособният Петър шофирал преди катастрофата с 114,6 км в час по бул. „Приморски“ на 10 септември вечерта С такава скорост този подмаймунски отпадък / щото всяка полусляпа маймуна има достатъчно акъл не пие, да не се дрогира и да не сяда после да кара кола със състезателна скорост в града, където ограничението е 50 , тъй че да се нарече маймуна, ще е обидно за маймуните / отнема живота на момчето.
За шофиране без правоспособност подсъдимият е бил наказван с актове за административни нарушения. и до там . нито плащал глоби, десетки години този полусляп изрод си е налагал простотията наляво и надясно, никой не го е спрял и накрая отнема живота на един лъчезарен, млад човек. И това не е края . В България престъпната дейност на отделен индивид няма край, след време пак ще го четем : 6 години в пандела, съкратени на 3 за "добро" поведение, на Коледа отпуск и пак ще е сред нас : https://www.blitz.bg/kriminalni/nakazanie/piyaniyat-i-drogiran-shofor-ubil-baletista-martin-chikalov-pogalen-ss-skandalno-niska-prisda_news645329.html

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Чет Дек 13, 2018 9:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov