ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 88, 89, 90 ... 217, 218, 219  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Какви са шансовете от тази точка( N42.74015 E24.804228) да се чуе камбаната на хижа Амбарица и по звука да достигне до нея?

vedrin написа:
Марин Хитров (ПСС-Троян) е открил трупа на Марио в точка с координати N42.74015 E24.804228 на 1508 m н.в.:



Пет Дек 14, 2018 11:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kibik



Регистриран на: 16 Апр 2008
Мнения: 388

Мнение Отговорете с цитат
никаква
Пет Дек 14, 2018 11:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5787
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
lz1fw написа:
Какви са шансовете от тази точка( N42.74015 E24.804228) да се чуе камбаната на хижа Амбарица и по звука да достигне до нея?

Дори в много тихо време би било невъзможно според мен, особено като имаме предвид и реброто между хижата и лобното място. А иначе при силен вятър (какъвто е имало тогава) би било трудно дори на много по-малко разстояние да се чуе нещо, така че да може да се определи посоката, от която идва звука...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пет Дек 14, 2018 11:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
NorthBridge



Регистриран на: 12 Авг 2017
Мнения: 67

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Екипи на ПСС са провели спасителна акция по издирването на 58-годишен мъж, изгубил се в гъстата мъгла в района на Беклемето в Стара планина, съобщи "Фокус".
58-годишният мъж, работещ в заслон "Орлово гнездо", прибирайки се по билото на планината в посока Беклемето, попада в гъста мъгла и загубва ориентация.
Към 20:00 часа подава сигнал и петима планински служители от Планински спасителен отряд – Ловеч тръгват към района. Малко преди 23:00 часа откриват мъжа в добро здравословно състояние.
Към 01:00 часа през нощта акцията е обявена за приключена след прибирането на хората по домовете им.
линк


_________________
Well I came upon a man at the top of a hill
Called himself the savior of the human race
Said he come to save the world from destruction and pain
But I said how can you save the world from itself?
Вто Дек 18, 2018 1:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение ! мъгла Отговорете с цитат
В допълнение на писаното до тук цитирам един голям планинар:
"Вървях през голи поляни*, а за капак вятърът ми духаше право в лицето. Бързо започнах да измръзвам. Получих пълна дезориентация накъде да вървя. Извадих GPS-са от раницата и си го провесих на врата. Постоянно гледах екрана и пак трудно се ориентирах. Трябваше бързо да сляза надолу и да намеря поляната с фургона в местността Шиндарника. Шиндарник означава място, където съхнат отсечените дървета. Най-вероятно поляните наоколо са останали след изсичането на гората. Минавал съм оттук и знаех, че фургона е някъде на границата на гората. Като слязох малко надолу положението се пооправи. Силният вятър спря, остана само мъглата. Намерих поляната с фургона и влязох вътре в него."
Хубава е да се прочете цялото:
http://pelitko.blog.bg/turizam/2013/03/01/selo-boikovec-vryh-veneca-mestnostta-shindarnika-24-02-2013-.1059414
* м. "Върте'ле'жката" и след нея в посока м."Шиндарника"
Старата туристическа "спасителна" пътека минава по границата на гората на С/И от синята маркировка, не нанесена на картата.
Фургонът вече го няма.
Вто Дек 18, 2018 9:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
alexvan



Регистриран на: 20 Апр 2010
Мнения: 705
Местожителство: България

Мнение Отговорете с цитат
В Мароко
https://amp.theguardian.com/world/2018/dec/17/bodies-of-two-female-tourists-found-in-moroccos-high-atlas
Сря Дек 19, 2018 2:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
philm



Регистриран на: 06 Сеп 2015
Мнения: 56
Местожителство: София / Стара Загора

Мнение Отговорете с цитат
Пoредната инeтресна история Smile
-отказ по телефона
-тръгване по шорти вечерта в планината на 31 декември

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/03/3369228_nova_godina_na_cherni_vruh

*промяна на кривопис : )


Последната промяна е направена от philm на Чет Яну 03, 2019 7:54 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Яну 03, 2019 12:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Някой пак не е разбрал урока и не си е взел поука. Така ще кара, докато в един момент късмета му свърши и стане част от черната хроника. Тъжно.

Намирам доста прилики между този случай и разходката с благотворителна цел в Пирин. Основните са желание за широко медийно отразяване на случая, изключително високо самочувствие и липса на всякакво чувство за вина.

philm написа:
Предната интеренса исотрия Smile
-отказ по телефона
-тръгване по шорти вечерта в планината на 31 декември

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/03/3369228_nova_godina_na_cherni_vruh

Чет Яну 03, 2019 12:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
SHOGO



Регистриран на: 10 Окт 2014
Мнения: 229
Местожителство: град София

Мнение Отговорете с цитат
За МНОГО ГОДИНИ,
драги Другари Съфорумници, прави бяхте, че след последните 2 случая в Пирин и при Амбарица, простотийте в планината ще продължат, че и даже ще се "комерсиализират", въпреки че второто "неадекватно" изпълнение беше фатално.
Това не оправдава хората от чайната на Черни връх, но до голяма степен са си виновни и "опитните" дебили, с подобни мисли, като на тези от гореспоменатите скорощни два случая и този. Мисли, че са "нестандартни" и по-различни, "герой", което са пълни глупости от моя гледна точка разбира се... особено когато човек прави подобни неща от няколко десетки години насам и се е пренаситил вече, .... но някак си много по-внимателно премисля всички възмжни сценарии, и въпреки това се случват, и то не толкова рядко.
Едно е обаче да се внимава и да се вземат предварителни мерки, а съвсем друго умишлено да го правиш и да се юрнеш, да "се самоубиваш" и ПРАВИШ на "герой", па после били виновни хората от чайната, които вероятно са били подпийнали и са предопредили предварително, да не се качват "ентосиасти" горе.
Аз лично съм бил в подобни ситуации на Рила, Витоша,Стара планина и съм си взел съответните поуки. Дано и "голия пич Титан" си премисли следващото тичане и/или мръзнене.
"Героят" писал горната статия трябва дя се замисли за поведението на неговия приятел по-сериозно а не "малко да му се ядоса"(твърде небрежно) и да се замислят за варианта чайната да беше напълно заключена, без жива душа горе. Добре е да се предвижда винаги най-лошия вариант.
На такива неадекватни (не "нестандартни") изпълнения тип "планински хипар тръгнал гол или с 2 ножа и ветровка" се чудя да се смея или да плача. Дано земат СЕ ОПРАВЯТ тези хора.....
Чет Яну 03, 2019 1:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
djogobg



Регистриран на: 28 Дек 2016
Мнения: 106

Мнение Отговорете с цитат
Четейки статията в ума ми изникват следните мисли. Мисля, че публицистът и поет Димитър Кенаров е подходил доста жлъчно и непрофесионално в изказването си. Мисля, че ако наистина точно предава разговора и случката(като се абстрахираме от лирическите отклонения за Благородица с Младенеца, Моби Дик, Мечо Пух, добре че и Бамби не е намесил във всичко) те в нито един момент не са казали - имаме пострадал човек, моля за помощ - поне не лице в лице. Да - зачукали са по вратата с викове, които от другата страна, през още една затворена врата, сигурно са чути като тропане и неразбираеми крясъци. Ако приглушеният женски глас е открехнал само вратата, за да отговори, няма как да знае, че има бедстващи. Може със същия успех да са банда пияни, които да нахлуят и да си допият при печката, като им се открехне възможност.

После са хвърлили топка, по прозореца, че да привлекат вниманието(това във всички страни по света се превежда като - имаме спешен случай, а не като дистанционен среден пръст). А телефона, на който са звъняли по-рано защо не са прозвънили? ЧАК СЛЕД ТОВА са се сетили да затоплят хипотермясалия бегач - колко са изминали - 5-10 минути(15?) не става ясно.

Втори път чукат на вратата - този път им отварят(може да са си казали вътре хората - тропат, снежна топка стрелят, може да има нещо важно) и веднага атакуват с въпрос: "Това тук е заслон, нали?" Почти всеки човек би минал веднага в дефанзивна позиция и комуникацията ще стане адски трудна с него. От последвалия разговор никой не споменава - имаме пострадал човек, нуждаещ се от помощ. Казват: "Имате(!!!!) човек с хипотермия отвън. Ние ви чукаме, а вие сте по тениска вътре и не го пускате да влезе да се стопли, така ли?" от гледна точка на жената може да е преувеличение за да влязат хората. Колко от нас, в момент на напрегнат разговор, почти кавга(както излиза от цитатите на автора) ще спрат, за да се замислят, че наистина има пострадал, ако това не са първите думи, които ни кажат, а вместо това почват да ни държат сметка?

Следва единственото разумно решение, което са взели за тази нощ - звъннали са на ПСС, да дойде да прибере бедстващия. И хората от метеорологичната станция сигурно в този момент са разбрали, че има сериозен случай. И са вкарали момчето вътре на топло. Учуден съм, че не са му издърпали ухото, като на непослушен тинейджър, а само словесно са го жегнали. Не го били поканили до кюмбето - забранили ли са му да седне до печката(авторът не споменава)?

Радвам се, че хората във форума трезво оценяват ситуацията(съдейки по коментарите). Ако мога да изразя математически нередните неща в ситуацията бих ги определил така: 85% човекът е тръгнал гол към място, където са му казали, че няма да го пуснат. 5% приятелите му не го обличат веднага, а губят време - докато едни тропат други могат да го обличат. 7% начинът по който приятелите на пострадалия са общували с хората от чайната. 3% хората от чайната, на които не им е светнала червена лампа, за всеки случай, да проверят, дали няма истински проблем.
Тези мисли ми идват само от статията, за жалост нямам достъп до другата гледна точка...

P.S. нещо не ми зачита интервалите в началото на нов абзац та съм ги разделил с празен ред.

P.P.S. сега чета във фейсбука на Кирил Радев https://www.facebook.com/kiril.radev/posts/10156349518393208 че организаторът на групата му казал, че ще ги пуснат в заслона. Също така, че имал топли дрехи, които не е сложил, защото очаквал да го пуснат вътре, също така химически грейки(от изказване на Jodi Hilton се разбира). Също така, че не бил в животозастрашаваща ситуация и само 20-30 минути му било неприятно. За мен е логично, че е бил в хипотермия и със замъглено съзнание, но ако наистина не е бил в животозастрашаваща ситуация става малко парадокс, че от групата се жалват, че в чайната не са го пуснали.
Чет Яну 03, 2019 5:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
SHOGO



Регистриран на: 10 Окт 2014
Мнения: 229
Местожителство: град София

Мнение Отговорете с цитат
Да, много са трагични тези "пичове". Друг път не трябва да излизат от МОЛА и да не правят глупости.
Чет Яну 03, 2019 6:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
zlia



Регистриран на: 03 Ное 2014
Мнения: 205

Мнение Отговорете с цитат
Абе хора, оставете го момчето колко е ненормално и това какво щяло да стане, ако нямало никой. Факт е че горе е имало хора и не са откликнали на човек в беда. "ама те от къде да знаят, ама те не са разбрали, ама той си е виновен" . Ами той е можел да в пухен костюм и да се спъне на "прекрасното" им ново стълбище и да се нарани, може би тогава щяха да му отворят. Ама то разбираш ли било нова година, ми за ПСС не е, както и за бърза помощ, ама като си счупиш крака в някоя шахта на леля Данче да не би бърза помощ като дойдат да ти казват - ма що не се научихте да ходите бе. Айде по-сериозно - да абсолютно неадекватно е постъпило момчето, но реакцията на "кръчмарите" е потресаваща.
Аз съм го оценил съдържателите на това място отдавна като "кофти" хора и затова избягвам да влизам там. Е сега се потвърди оценката ми. Това са си печелбари, които дори тоалетната заключват и е с пари(не че аз съм имал нужда). Типични кръчмари със соц манталитет. Ако плащаш 1500 лв, не би ли искал да си ги избиеш. Отварят само уикенда до 17. Нещо не ми се връзва.
Чет Яну 03, 2019 6:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zlia



Регистриран на: 03 Ное 2014
Мнения: 205

Мнение Отговорете с цитат
А и още нещо се замислих - тази сграда за какво е построена там. Като станция на метеоролози ли, като заслон ли, като кръчма ли? От кого и с какви пари е построена? Би било интересно да се намери информация. Сещам се за два върха с подобни сгради - Ботев и Мусала. Е чел съм за доста приютени хора от метеоролозите там, въпреки че това не са заслони. Има хора и хора. На Черни връх са просто едни кръчмари това е моето мнение
Чет Яну 03, 2019 6:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6375

Мнение Отговорете с цитат
Сградата е известно кога и от кого е била построена - виж сп. "Български турист" от първата третина на 20-и век.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Яну 03, 2019 9:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
NorthBridge



Регистриран на: 12 Авг 2017
Мнения: 67

Мнение Отговорете с цитат
djogobg написа:
...3% хората от чайната, на които не им е светнала червена лампа, за всеки случай, да проверят, дали няма истински проблем...


Като толкова не искат да си имат нищо общо с туристи и виждат какво става, и че пича е толкова голям, железен и корав, пусни го вътре да се стопли, шибни му два шамара ако трябва да се освести какви глупости прави, пък после го натири да слиза надолу както е дошъл, и пак си празнувай. Ама не да го оставиш да пукне от студ, без да те интересува какъв е, що е, и дали не е някой който наистина бедства и има нужда от помощ. За да не помогнеш на човек в такава ситуация значи просто си боклук. Ако беше сам човек който на сутринта намират измръзнал пред вратата си, май вече нямаше да е окей и мнението на хората щеше да е в друга посока.

_________________
Well I came upon a man at the top of a hill
Called himself the savior of the human race
Said he come to save the world from destruction and pain
But I said how can you save the world from itself?
Пет Яну 04, 2019 12:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 88, 89, 90 ... 217, 218, 219  Следваща
Страница 89 от 219

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov