ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
връх Средец
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Предишната тема
Следващата тема
връх Средец
Автор Съобщение
Dimov



Регистриран на: 22 Дек 2017
Мнения: 317

Мнение връх Средец Отговорете с цитат
Здравейте!

Има ли някой информация за връх Средец? Любопитен съм дали може да се достигне при сегашните условия. Предполагам, снегът вече доволно е покрил хвойната.

Лятото опитах да намеря пътека от Конярника, която да ме изведе западно от върха и оттам без пътека нагоре през хвойната, но се оказа невъзможно - комбинация от хвойна, мочурища, високи треви и кал ме спря.

Затова сега се чудя, дали на някой му е хрумвало да стигне до там и дали знае има ли някакви сериозни препятствия в отсечката от месността Капакливец до върха - като морени, лавинни участъци около самия връх или друго, за което не се сещам.

Макар и в близост до популярни маршрути, местността ми се струва изключително дива. И е нормално да бъде такава, все пак е в границите на резерват Торфено бранище.
Пет Дек 21, 2018 10:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Здравей, доколкото знам резерват Торфено бранище е строг резерват. Дефакто освен че нямаш място там, е и забранено. Може и да бъркам, но ако не, е хубаво да се спазват наредбите и тн .. Не се заяждам но това е в интерес и на хората и на природата и е хубаво тези неща да ги уважаваме и спазваме.
Пет Дек 21, 2018 10:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ndamov



Регистриран на: 08 Мар 2017
Мнения: 212
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Здравей и от мен, за пътя откъм Капакливец не мога да ти кажа почти нищо. Виждал съм го много пъти, но не съм го минавал - през резервата е, това едно, пък и път всъщност няма. През подобен терен ходих този септември от Черната скала към Конярника. Там има нещо като път на около километър под връх Средец през гора, но табелки те предупреждават, че си във вододайна зона. Като ги видях тръгнах надолу, защото като нещо е забранено, не го правя. Иначе при сухо време ходенето не е кой знае колко трудно, описал съм го в темата за Черната скала малко по-надолу; на две или три от снимките Средец се вижда съвсем сносно. За условията през зимата мога само да гадая, но не мисля, че има лавиноопасни места.
Пет Дек 21, 2018 11:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimov



Регистриран на: 22 Дек 2017
Мнения: 317

Мнение Отговорете с цитат
Може би сте прави наистина, че не е редно. Аз също далеч не искам да нарушавам забрани. Остана единствения връх във Витоша, над 1900м., който не съм изкачвал/посещавал и ми е любопитно да разгледам. Но ще го оставя така.

ndamov написа:
През подобен терен ходих този септември от Черната скала към Конярника. Там има нещо като път на около километър под връх Средец през гора, но табелки те предупреждават, че си във вододайна зона.


Точно този път лятото не успях да намеря, или по-точно попаднах на една телена ограда, със забранителна табела и се върнах към хижа Кумата. На снимката се вижда връх Средец от запад или югозапад.

https://photos.app.goo.gl/oVPMuAnsqmUNJcVq8

После поех към хижа Планинарска песен и оттам се изкачих на Черната скала, където също е доста диво.
Съб Дек 22, 2018 9:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
zlia



Регистриран на: 03 Ное 2014
Мнения: 205

Мнение Отговорете с цитат
В момента няма достатъчно сняг върху хвойните и се затъва дори и със снегоходки. Ако навали поне още 50-100см ще става за ходене по платото, а и върху торфеното бранище. Друг е въпроса дали е редно, дори когато има сняг. Със сигурност зимното ходене не би трябвало да вреди на резервата както и на вододайната зона, но не знам дали има изключение в правилата през зимата.
Съб Дек 22, 2018 11:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Има информация за връх Средец.

На 7 ноември 2017 година групата „Лунатични разходки“ имаше събитие на Лъвчето и Средец:



7 ноември - РЕВОЛЮЦИЯ - с Лъвчето напред към Средец!

Тръгнахме от паркинга при хижа „Алеко“ в 20:22 часа, минахме по пътя за Резеньовете и като се изравнихме с Лъвчето, завихме на запад без пътека. И се натресохме на каменната река, но нали сме лунатици - преминахме я без особени драми. После качихме купчината скали - с повишено внимание, че имаше силен вятър и камъните бяха хлъзгави. Тази купчина обикновено се бърка с връх Лъвчето, защото наистина има характеристиките на връх, докато самият връх Лъвчето е около 200 метра на юг и представлява... ами нищо не представлява - равно място, върху което стърчат отделни няколкометрови скали. Вероятно някоя от тия скали е заприличала на някого на лъвче и затова са кръстили скалата с името Лъвчето, като по-късно името е станало известно и е станало на връх.

После продължихме през смриката към връх Средец - не е трудно газенето, но все пак е изморително, особено ако има и сняг, който още не е достатъчно, за да покрие добре смриката. Там, където на картата БГМаунтийнс има отбелязани мочурища - наистина има мочурища, но не са толкова страшни, намира се път, локвите се заобикалят лесно. Следва финалното изкачване по южния склон на връх Средец, което не е трудно. На слизане от върха в източна посока се стига до група дървета, където имаше малко мочурливи места, поточета, които се прескачат с една крачка, а също и Боянската река. Но сега те би трябвало да са замръзнали, или да са дълбоко под снега, така че не биха представлявали проблем. Пресича се отново каменна река, но има „брод“ без камъни, тоест не се налага да се катерят камъни. Следва драпане без пътека и по едва забележими пътечки обратно до пътя и по пътя до лифтовата станция край Голи връх и до паркинга при х.„Алеко“, където бяхме в 00:47 часа.

Общо около 4 часа и половина, около 9 км и около 370 метра положителна денивелация.



Относно дали е редно да се ходи в резервата през зимата - съгласно законовата нормативна уредба на Република България - не е редно.
Съгласно моралните, етични и човешки закони - вече е друг въпрос. Всеки има съвест и взема сам решенията - дали да прави революция. Smile

Ето джипиес тракът. Снимки - на лични съобщения. Smile

https://drive.google.com/file/d/18k4JfWUYz6TBroaMauNUw920FUYdtu5R/view?usp=sharing

Успех!

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Дек 22, 2018 1:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zlia



Регистриран на: 03 Ное 2014
Мнения: 205

Мнение Отговорете с цитат
Браво, евала, страхотно! Какаво рЕволюционно постижение!
Предполагам това очакваше като отзив.
Съб Дек 22, 2018 1:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Връх Средец ми е любима зимна дестинация за не много спортни клиенти и групи Smile

Лятото не бих си позволил да ходя там поради две причини:
- Резерват е и е забранено...
- Няма нормални пътеки и движението ще е от едно мочурище към друго, примесено с газене в хвойна, което за мен е напълно лишено от смисъл да се прави на Витоша.

Но зимата, когато Торфеното бранище представлява една тундра, покрита с 1-2 метра сняг, разходката там е прекрасна и освен всичко - почти не се среща жива душа (само рядко преминаващи през платото скиори, кучешки впрягове и за съжаление - шейни).

Ако се тръгва от х. Алеко по Зелената, когато се изравните с въпросния връх, смело се мятате в дълбокото към него (ако няма видимост - по GPS, но посоката е почти пълен запад). Гордо изкачвате върха! Слизането е на север-североизток към платото, през красиви дървета и морени. След като се слезе има три версии - надясно, обратно към Алеко, направо към Боерица, или наляво към Кумата. Аз обикновено отивам към Боерица, като слизам или по морените в дясно от нея (ако са добре покрити - страхотно изживяване) или през гората, непосредствено до морените.

Всичко това естествено има смисъл да се направи със снегоходки или със ски с панти (съвсем за начинаещи) Smile

При много лошо време (вятър и мъгла) без GPS много трудно ще се намери маршрута - ще има лутане и губене, което би завършило най-вероятно в ляво, в дерето към Кумата, което трябва да се избягва. Там и лавина може да падне...
Сря Яну 09, 2019 10:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimov



Регистриран на: 22 Дек 2017
Мнения: 317

Мнение Отговорете с цитат
mom4i написа:
Връх Средец ми е любима зимна дестинация за не много спортни клиенти и групи Smile

Но зимата, когато Торфеното бранище представлява една тундра, покрита с 1-2 метра сняг, разходката там е прекрасна и освен всичко - почти не се среща жива душа (само рядко преминаващи през платото скиори, кучешки впрягове и за съжаление - шейни).

Ако се тръгва от х. Алеко по Зелената, когато се изравните с въпросния връх, смело се мятате в дълбокото към него (ако няма видимост - по GPS, но посоката е почти пълен запад). Гордо изкачвате върха!

При много лошо време (вятър и мъгла) без GPS много трудно ще се намери маршрута - ще има лутане и губене, което би завършило най-вероятно в ляво, в дерето към Кумата, което трябва да се избягва. Там и лавина може да падне...


Благодаря за споделения опит, Mom4i! Полезна е информацията, която споделяш. През март'18 се разхождах на Лъвчето и скалите наоколо, снегът беше толкова добре фирнирован, че и без снегоходки се затъваше само до 3-4 см. При такива условия явно не би трябвало да има проблем и до Средец.
Сря Яну 09, 2019 11:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1246
Местожителство: софия

Мнение панти Отговорете с цитат
В януарската зима на 2016 поне два пъти седмично правехме разходка с Караманча през Средец до Черни връх. Веднъж си говорих с едни пазванти на Черни връх, които ме бяха видели откъде идвам и не бяха особено агресивно настроени.
Сря Яну 09, 2019 1:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Добре, но при толкова сняг и тепърва ще вали още, безопасен ли е този маршрут натам ? Също така още един въпрос. Има ли минаване за този връх откъм Конярника при толкова много сняг и проблемно може ли да е ? Също така от Средец може ли да се цепи директно към Черни връх и безопасно ли е ?
Сря Яну 09, 2019 1:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1246
Местожителство: софия

Мнение път Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
.……….


Обикновено минавах откъм х. Кумата. Преди първата река в ляво през гората, бях си намерил пролука, и се излиза в подножието на върха. С големи завои при изкачването стигах върха. Веднъж тръгнах право нагоре и коланите ми изпуснаха, а не бях сложил железа и се изпързалях надолу поне 50 м. до хвойните. От върха поемах на югоизток известно време, защото от западната му страна се образува козирка над реката и може човек да се спусне с нея надолу при неизвестен залог. Малко след това се пресича в дясно реката и газ- нагоре по идеален склон за спускане. И Кучо се кефеше на разходките, особено ако не затъваше до шия.
Сря Яну 09, 2019 6:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito



Регистриран на: 22 Юни 2011
Мнения: 856

Мнение Отговорете с цитат
Без коментар, по отношение на горното мнение:























_________________
От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак
Сря Яну 09, 2019 9:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1693
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Другарю Цецко ти като си шашУв /10 тъпОтия / що требва да мъчиш Караманча...
Нема ли вино за пиение и мръви за иедене у вас??? Да ти пратя нещичко да си стоиш в дОма.
Чет Яну 10, 2019 10:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
purko



Регистриран на: 11 Яну 2019
Мнения: 4

Мнение Отговорете с цитат
mom4i написа:
ски с панти

И на други места чета за панти. Какво е това? Гледах снимките със ските и кучето на Tito тези ски имат ли панти и в коя част на ските се монтират тези панти? Проверих с гугъла и вече разбрах, че пантаджия ще рече безделник, нехранимайко ... ама това за пантата не го разбирам още.
Пет Яну 11, 2019 1:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov