ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Проблеми за туризма в Странджа - индивидуален лов цялагодина

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Предишната тема
Следващата тема
Проблеми за туризма в Странджа - индивидуален лов цялагодина
Автор Съобщение
haio



Регистриран на: 01 Юни 2016
Мнения: 26

Мнение Проблеми за туризма в Странджа - индивидуален лов цялагодина Отговорете с цитат
Здравейте приятели
пиша по повод това което научих наскоро - в Странджа планина покрай многото забележителности е разрешен груповия лов от октомври до февруари, а индивидулания лов целогодишно. Това като цяло е доста обезпокоително за туристите, тъй като за голяма част от пътеките които присъстват на мобилното приложение на Дирекция ППР Странджа и които са подробно описани с GPS координати и снимки може да се практикува индивидуален лов. Редно ли е да става така, наистина? Това, което правят сега от парка е, че навсякъде слагат табели с телефони на които да се звъни при евентуално намерение за посещение на екопътеките
http://www.strandja.bg/bg/news/1057-tabeli_lov
Това на практика означава, че по което и време на годината се отиде на някои от тези маршрути - трябва да се въртят телефони за да се уверяваме, че няма ловци, които биха могли да ни прострелят.
Това за което се чудя обаче е, че за голяма част от тези екопътеки са изградени по Европропект за развитие на туризма - похарчени за десетки милиони за Цяла Странджа, че да се направят тези пътеки. Похарчени са и много средства за реклама на тези пътеки и направа на GPS карта и мобилно приложение - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bitmapbulgaria.strandja&hl=bg
След като Европейският съюз отпуска средства - то тези пътеки би следвало да отговарят на определени изисквания и навярно едно от тях изключва лова. Знаете ли къде могат да бъдат прочетени какви са изискванията за екопътеки изградени с Европари?
Ако някои от вас знае повече по въпроса или се е сблъсквал с подобен проблем в другите планини на България - моля нека пише.
Чет Мар 14, 2019 6:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Ами доколкото разбрах от познат горски, който току що е изкарал и курс за ловец... И в Еленския балкан и Велико Търновския също е разрешен индивидуалния лов тази година, като се пускало някакво заявление кога в кой район смяташ да ловуваш, за да се избегнат инциденти.
Чет Мар 14, 2019 9:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tomaraya



Регистриран на: 18 Сеп 2011
Мнения: 125
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ами то цялата ни българска действителност е такава . Що се отнася до Странджа , там винаги е било в страни , дори по турско - вижте само какви селски църкви има . Още преди години бившия директор на парка ми обясняваше как имали веломаршрут по европейски стандарти , а то се оказа див кошмар , гарниран с безброй къпини ... Също си имат запазена марка - по сред гората -Тир ( за трупите ) . Нека тези неща не пречат на изживяването наречено Странджа !
По другите планини като има стада с кучета по пътеките , има ли телефон за връзка с овчаря ?
Чет Мар 14, 2019 9:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Такова чудо телефон за връзка с овчари и други подобни "оператори на биологични единици" никъде не съм виждал. А ловците са навсякъде къде регламентирано, къде не... То човек да го е страх да ходи в гора през почивните дни...
Чет Мар 14, 2019 10:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Denton



Регистриран на: 03 Окт 2018
Мнения: 59

Мнение Отговорете с цитат
С кучетата има интеракция и с тях можеш да се разбереш по много начини (с добро или с насилие), с летящите куршуми, сачми и бренекета - не. Ловът е комплексарски "спорт". Последният подбен "спортсмен', който видяхме дремеше край пътя, на предната седалка на джипката, с огромно шкембе между краката и ловен автомат с оптика, опрян на полуотворения прозорец. Отсрещният баир, обект на лова, беше празен.

_________________
I have come to this great land to seek my very own sun!
Чет Мар 14, 2019 1:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Бориската



Регистриран на: 29 Апр 2010
Мнения: 30
Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте, малко ще пооспамя темата, защото нямам отговор на поставените от haio въпроси. Но реалността е такава, че голямото говорене за туризъм в Странджа си е единствено едно голямо чесане на езиците, а "ОНЕЗИ ТАМ" са си поделили планината за тях си. ДГС-та, ДЛС-та, ловни полета дадени на концесия, зони на гранични мероприятия, огради със стратегическо значение и прочие и прочие се грижат за това. И който има желание да бъде за малко турист е ограничен до следния избор :
- Тип "разходка в парка" - примерно от село Младежко до пещерите на река Младежка.
- да се свърже с ПП "Странджа" откъдето да му организират посещение до "по-така" места - Вълчанов мост, Мишкова нива примерно.
- да завърши обучение като Зелена барета или Спецназ съобразно политическите си възгледи и след това на своя отговорност да тръгне да пътешества из планината прилагайки наученото.
Чет Мар 14, 2019 1:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Не само в Странджа Отговорете с цитат
Бориската написа:
... да завърши обучение като Зелена барета или Спецназ съобразно политическите си възгледи и след това на своя отговорност да тръгне да пътешества из планината прилагайки наученото.

Да не забравя пушкалото си, за предпочитане "Узи-микро"! Дълъг 28 см с прибран приклад (колкото лист хартия!), тежи само две кила и още половин кило патрони, точен отстрел. Гарантирана сигурност на екскурзията!
Чет Мар 14, 2019 3:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
haio



Регистриран на: 01 Юни 2016
Мнения: 26

Мнение Отговорете с цитат
Ами благодаря ви за изказаните мнения, тъжно е много, че този проблем се наблюдава и на други места в България. Но няма смисъл да седим и да оплакваме ситуацията, трябва да намерим лостове с които да задействаме нещата. Не може за едно нещо да са похарчени толкова пари от "Фонд за регионално развитие" и в същото време някакви си индивидуални ловци да провалят тази инвестиция.
В Странджата съм виждал табели на изградени екопътеки с бюджет от по 700 000 лв на пътека. В цялата планина са може би към 30-40 пътеки - сами се сещате каква цифра е похарчена за тези пътеки. И всичко това се прави с цел - привличане на туристи в обезлюдяващата и обедняла планина - за да има регионално развитие. Правят се мобилни приложения, издават се рекламни брошури и всякакви други материали , измислят се нови турове ( Тур Странджа) всичко което да привличе туристи. И накрая какво - идват туристическите групи пролетта и видиш ли ти, по-важен е индивидуалния ловец, който ще убива и намаля ресурсите на планината, отколкото множеството туристи, които ще влеят пари в икономиката на този сиромашки край. Ще за лудост???
Ако се прати оплакване до този ФОнд за регионално развитие - може би те ще оправят нещата.
Или някой от Европейската комисия който да определи дали в този си вид и с тези ловци пътеките отговарят на изискванията според които са отпуснати тези евросредства?
Пет Мар 15, 2019 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
d_genov



Регистриран на: 30 Яну 2014
Мнения: 263

Мнение Отговорете с цитат
Според мен е добра идея да се изпрати сигнал и към Господари на ефира.
Пон Мар 18, 2019 2:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1693
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
ТО ОТДАВНА НЯМА ВЕЧЕ ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА, МА НИЩО ВАЖНОТО Е ДА ИМА СИГНАЛИ
Пон Мар 18, 2019 4:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
d_genov



Регистриран на: 30 Яну 2014
Мнения: 263

Мнение Отговорете с цитат
EXIIIT написа:
ТО ОТДАВНА НЯМА ВЕЧЕ ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА, МА НИЩО ВАЖНОТО Е ДА ИМА СИГНАЛИ

Няма, няма, ама:
1. продължават да решават разни казуси, за които държавата е абдикирала;
2. дават гласност на проблеми, които трудно достигат до масовия зрител.

И в двата случая биха могли да са от полза за текущата ситуация.
Сря Мар 20, 2019 12:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
haio



Регистриран на: 01 Юни 2016
Мнения: 26

Мнение Отговорете с цитат
Писахме до министерствата и стигаме до извода, че нищо не може да се направи. Според МОСВ - няма нарушение на законите на България, тъй като не е издаден закон , който да урежда отношенията между ловци и туристи - няма нито закони за забрана на преминаване на туристи през ловно поле, нито забрана за лов.
Според Оперативна програма Околна среда - също няма проблем, тъй като основната цел на тази Евро програма била не да осигурява удобства за туристите, а да запази местообитанията на редки растения. Изградили са екопътеки и са направили мобилното приложение с GPS координати просто така, между другото, иначе основната им цел е да запазват растителните видове.
Виждам, че проблемите с лова ги има на други места в България - например по маршрута Ком - Емине, към самия му край в близост до носа, където някаква зона дори е заградена и забранена за преминаване
За да се оправят нещата, явно трябва да се въведе нов закон, който да уреди тези отношения - задача за министерството на туризма, което би трябвало да отстоява интересите на туристите, а не да се занимава с печалбарски дейности включващи отдаване на диви плажове под наем и забрани за свободно къмпингуване.
Съб Юли 06, 2019 9:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bobbyfm



Регистриран на: 23 Яну 2014
Мнения: 130

Мнение Отговорете с цитат
Ужас... А къде може да се види това, че индивидуалният лов е разрешен целогодишно?
Съб Юли 06, 2019 4:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rasate



Регистриран на: 20 Яну 2013
Мнения: 38
Местожителство: Сандански

Мнение Отговорете с цитат
https://www.slrb.bg/lov/srokove-za-lovuvane/
Съб Юли 06, 2019 5:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
haio



Регистриран на: 01 Юни 2016
Мнения: 26

Мнение Отговорете с цитат
Ето това е един от маршрутите в Странджа , където има такава табела
http://bgnaturetrip.com/wp-content/uploads/2019/05/%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%9A%D0%B0%D1%87%D1%83%D0%BB-%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B0-%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B0.jpg - това е ако се ходи към светилището Индипасха от местността Качул. Общо в цяла Странджа били около 33 такива табели . На всяко място са с различни телефони - имало към 10 - ина ловни стопанства ( може и повече, защото държавата отдава земите на концесия към частни фирми, които сами си управляват ловните стопанства)
Още един известен обект, около който се гърми цяла година е край параклиса Св. Троица (с пещера отдолу) - http://bgnaturetrip.com/archives/356
Съб Юли 06, 2019 5:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov