ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
"новата" хижа Мусала
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
"новата" хижа Мусала
Автор Съобщение
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Диана, "Хубавец" има солиден хижар от година и нешо, не са търсели наскоро (просто така изглеждаше Smile ). Да е жив и здрав Наско и да изкара повече време горе!

Чай на много места има безплатно, това е по-скоро една хубава традиция, която гледам, че се зе завръща. Радвам се на твоите хубави примери, остава и хижите да са в добро състояние и чисти...

Калояне, не си прав! За това са дружествата, за това са спонсорите - за да оцеляват онези хижи, които няма как да печелят пари. По същия начин, както е било едно време - хижата не е донасяла приходи на дружеството, а само грижи и разходи. Но членовете на дружеството са били щастливи и горди, че я има, че могат да окажат гостоприемство на туристите в "тяхната" планина. От тогава много са се променили нещата, БТС и дружествата се изродиха, не успяха да следват промените - "турист от БТС" стана нарицателно за оръфан чичо без пари. "Социалния туризъм" стана прикритие на едни мизерници (както точно написа Стефан), които по реститутски почнаха да се разпореждат с наследството на дружествата (пред-военно и изградено през соц-а). Ценностите се смениха, хората с парите се оказаха мутрите и ако те искат да имат хижа - тя е за бракониерство и гуляи (оффф, за щастие има светли изключения, че звучи много зле това...).

Силно вярвам, че всичко това ще се промени, мисля, че дори вече е дошло времето и че туристическите дружества полека-лека ще станат това, което са били преди 44-та и каквито винаги са били в алпийските държави. И че държавата ще продължи (ще започне отново, че сега е почти спряла) да помага на планинарството, но по един по-правилен начин, не да просто да налива пари в една куха организация.

Пък аз ще правя каквото мога - ще си чеша клавиатурата, ще участвам на разни срещи, където мога, и ще посещавам хижите както и досега, които ме кефят, по работа и за удволствие, като пия в тях много бири и ракии за здравето на готините хижари и свестните дружества! Smile Smile Smile


Последната промяна е направена от mom4i на Чет Апр 18, 2019 12:18 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Апр 18, 2019 8:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1399
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Всички искат, ама почти никой няма желание Smile
Истината е, че някой трябва да плаща сметките и това не е държавата. Дали ще са дружества с нестопанска цел или просто частни собственици, няма никакво значение. Това че някой иска да има хижи (и то хубави) на много места ... ми да направи пари и после да направи и хижа, и да намери и свестни хора за хижари ... по-лесно е да изпратиш космонавти в днешно време. Хижите, независимо от стопанина, и сега масово са сборно място за бракониери и пиянки/пияници. Диана даде хубави примери, как пък хижа Чаирски езера без да е била държавна хижа работи добре толкова време ... а държавата като има желание, може да помогне лесно и без да дава директно пари. Би било чудесно навсякъде да има хижи като Мечит, Чакър, споменатите родопски, пирински и балкански такива, и на мен не ми се носи палатка, но няма да се оплакваме ... ще мине време и животът просто ще отсее всички които не стават.
Като има желание, ще се намери и начин, за всичко Smile

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Апр 18, 2019 10:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Йосарян



Регистриран на: 17 Юни 2012
Мнения: 685
Местожителство: Димитровград

Мнение Отговорете с цитат
Една хижа за да има работа трябва интересни пътеки да водят до нея. Пътеките да са добре маркирани и поддържани и това е работа на дружествата (може и да не са маркирани, но да са интересни). И при един трудолюбив и гостоприемен хижар се създават достатъчно благоприятни обстоятелства да съществува хижата.

Аз не ходя на някоя хижа защото ми харесва, ходя заради прехода до нея. Мисля че това е определящо и за другите хора, нали ходим на планина не на хижа? А ако и на хижата е хубаво става голяма работа.

Извод: май кучето е заровено при дружествата.
Има ли кофти дружество с добър хижар? Май не, или поне аз не знам.

_________________
И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Чет Апр 18, 2019 12:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Нека не се отказваме от помощта на държавата и европейските пари - те са точно за местата, на които не може да се прави доходоносен бизнес, но искаме да ги има! Едно време царя е давал ("лични средства" както пише, но колко да са били лични? Smile ) , в алпийските държави много помагат общините и регионите (областите), които у нас не разполагат с много средства и автономност (все още). Една добре построена или ремонтирана хижа би могла да се самоиздържа - т.е. да генерира средства за екипа, който я стопанисва. Има "вървежни" хижи, както всички знаем

Хижа "Чаирски езера" е много добър пример - да, зад нея не стои туристическо дружество или ЦС на БТС ("държавни" хижи няма отдавна...), но има организация, която я стопанисва, както всички знаем. И благодарение на това, тя не е изчезнала от картата като настаняване. Това е начина!

И да приключа темата с "новата хижа" на Мусала - ще е много добре това място да стане един комфортен хотел, добре стопанисван - ще стане център за провеждане на курсове и семинари, както например в момента е хижа "Рилски езера" (там по стопанисването има какво да се направи и то много...). Само трябва много да се помисли много за влиянието ѝ върху околната среда и достъпа с моторни средства, към който определено ще се появи голям интерес... Но това няма да стане при стопанисването ѝ от БТС, определено не! Отделно че там целия район има нужда от рекултивиране и привеждане в ред - целият хаос от постройки и останки...

Та ще допълня малко Васко: Като има желание, и като никой не пречи, ще се намери и начин, за всичко Smile
Чет Апр 18, 2019 12:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Perpetuum



Регистриран на: 20 Мар 2017
Мнения: 16
Местожителство: София

Мнение "О, Мусала!" Отговорете с цитат
За разлика от върха, хижа "Мусала" не възхвалява Бога, а разкрива нечестивите деяния на човеците


Моята лична история, свързана с така наречената хижа "Мусала-Нова", е следната:

За първи път стигнах дотам през лятото на 2012 г. Естествено и аз, барабар Петко с кашкавал-туристите, след качване с въжената линия (било то екологически редно или нередно...). Дотогава нищо не бях чувал за строящата се хижа, и я видях почти пред завършване.
Пет години по-късно реших да отида отново там, като не се и съмнявах, че хижата отдавна вече е отворена и функционира като такава! Да бе, да... Да, ама не! Заварих я в абсолютно същото състояние- "почти пред завършване". Наистина онемях.
Недовършените и изоставени сгради из България нямат чет и брой. Тук говорим не за някогашни хижи, почивни станции и полуразрушени къщи обявени иначе гордо за наше културно наследство. Става дума за новото строителство, почти затрупало ни в буквалния смисъл навсякъде наоколо. И то тъй "почти" завършено. А всъщност- недовършено и изоставено. "Докато му дойде времето", както се изразяваше един наш виден общественик от по-специално потекло...

Тук е място за туризъм и планинарство, ама не мога поне да не спомена за една издигната на бетон висока сграда по Цариградското на София. Грозна картинка през последните 20-тина години че и повече, сякаш сме нейде из бомбандираната Сирия. Та тази същата бе купена преди 4-5 г. за 20 милиона. И досега е в същия си зловещ вид.
Единственото на което се надявам, в утвърдения стил на строено-недостроено, е да не виждам "Златният век" на повече етажи от вече вдигнатите. То че няма да го смалят до 8, няма! Ама поне да си остане на десетина и кусур, та да не ми тули хоризонта в квартала. Само на някои болни, но същевременно и твърде алчни мозъци може да им щукне такава безумна и кощунствена идея. Тъй че, тропосаха ни го точно там, пустия му век със век. Ще ни боде очите во веки веков.
Уф, почти щях да забравя за изпепелените прословути царски конюшни. "Плачи! Там близо до град София някога", ако пререфразираме Ботев.

Преди няколко години пък, на разходка из Пловдив, случайно видях стара сравнително висока сграда, която макар и необитавана, ме впечатли с външния си вид и архитектура. Попитах и останах озадачен какво е било нейното предназначение, защото не ми приличаше никак на склад за *****. Досетихте се, нали? Не може да не сте ѝ виждали после останките по телевизиите. Да! Изгорелият тютюнев склад.

И последно от мен- два примера от туристическите ми обиколки.
Край Банкя, в иглолистна гора по Пътеката на здравето са скрити отдавна дигнатите на тухла къщи от вилен комплекс. И даже по-добре, викам си, че е изоставено- иначе щяха да изпосекат дърветата да направят проход за големите коли 4х4 на новодомците... Но кой знае, може един ден и да се случи- "когато му дойде времето".
В края на Сапарева баня, над селището, почти от памтивека се подвизават многобройните тухлени постройки на кофраж и замазка от туристическо курортно селище. Мисля, че е творение на руски мутри.

"Какво? Швейцария ли?", щеше да възкликне Щастливецът. "Нема такава Швейцария!"

_________________
Който се е катерил нависоко, после ще трябва оттам да се спусне някак в ниското (възможно е и през глава надолу). Освен ако не е решил … да остане там горе, и да живее в небесата поне още 100 години заедно с орлите.
Пет Апр 19, 2019 7:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
http://www.bd-dunav.org/uploads/content/files/Stanovista%20za%20Dopustimost/2019/04_2019/01-196_17042019.pdf

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Чет Май 02, 2019 2:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
http://www.bd-dunav.org/uploads/content/files/Stanovista%20za%20Dopustimost/2019/04_2019/01-196_17042019.pdf


В допълнение и малко по разяснено на прост език.

https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/02/3427428_hotel_musala_iska_da_tochi_voda_ot_ezeroto_i_da/?fbclid=IwAR3Bh2kddTlkodZXZz3CzbXxs4ZS_CH7jNjKlBz6kiskjwrtSUkk5lrGZjs

Тези са просто нямам думи, ти да си толкова нагъл и в същото време толкова малумен .. не знам ..
Чет Май 02, 2019 3:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pavkata



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 14

Мнение Отговорете с цитат
По каменната постройка на старата хижа Мусала (мисля, че е старата хижа, но може и да бъркам) се работи активно. Измазана е, покрива е направен, прави се допълнителна дървена пристройка. На новата голяма хижа се мъдри чуждоземен надпис "EXERON".
https://photos.app.goo.gl/c5Lgv5A15iFoN22d6
Пон Авг 12, 2019 11:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Andro



Регистриран на: 18 Май 2013
Мнения: 101

Мнение Отговорете с цитат
От снимките не личи каква е активната работа. Такава беше гледката и преди две години. Горният етаж е възстановен не с дялан камък, а с тухли и за да изглежда каменен е облицован с гнайс. Гнайсът е залепен върху мазилка и понеже не са приключили навсякъде има места само с мазилка.

Вътре имаше изградени само нови комини с коминни блокчета и някоя друга стена. Никаква дограма, инсталации, мазилки и подови покрития нямаше.

Така изглеждаше положението последните години и интересно какво се е променило.
Сря Авг 14, 2019 5:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pavkata



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 14

Мнение Отговорете с цитат
Незнаех, че състоянието на хижата е такова от дълго време. Имаше работници, които работеха в пристройката - нещо се режеше и пробиваше. Може би е пресилено, че се работи "активно" тогава.
Чет Авг 15, 2019 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pavkata



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 14

Мнение Отговорете с цитат
Репортаж на БТВ за строеж на х.Мусала от 22.08.2019 - https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/zapechatana-hizha-kakvo-ustanovi-speshnata-proverka-na-musala.html?fbclid=IwAR2T2SPbwe020LWdgeY5BHe_10_wI_hKKeb1aaNMKMoZQvzZAm9hO6mfKfQ
Пет Авг 23, 2019 9:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
pavkata написа:
Репортаж на БТВ за строеж на х.Мусала от 22.08.2019 - https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/zapechatana-hizha-kakvo-ustanovi-speshnata-proverka-na-musala.html?fbclid=IwAR2T2SPbwe020LWdgeY5BHe_10_wI_hKKeb1aaNMKMoZQvzZAm9hO6mfKfQ


Това е пълен цирк за пред телевизията и хората. Тези там инспектори и всякакви подобни, много добре знаят че горе си работят, но се правят на луди Smile
Пет Авг 23, 2019 9:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Няколко снимки от днес, 23.08.2019 г.:















Вече са общо 10 постройки. Може би скоро ще се появи и ново "населено място"?

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пет Авг 23, 2019 8:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Alina



Регистриран на: 15 Юли 2016
Мнения: 218

Мнение Отговорете с цитат
Вчера бяхме на Мусала. И барчето на това гигантско недоразумение си работи, и имаше паркиран някакъв джип .

Откъде ще вземе този мастодонт вода за над 100+ броя посетители дневно за да се вземат горещи душове и чистят тоалетните?
С какво ще се перат всички чаршафи и завивки и ще се мият бани и подове?
Къде ще се изтича всичката тая вода, която явно ще се черпи от езерото?
А всички химикали от почистването, шампоани, препарати за миене на безбройните съдове и ... тоалетното съдържимо?
И цялото продоволствие, необходимо за изхранването и напояването на по-горе споменатите 100+ броя летуващи дневно + още 1000 преминаващи, хапващи, пийващи, ползващи тоалетна? За това си трябва път и вероятно пътят до там ще се асфалтира, друг вариант няма.

Като са искали да си строят такова нещо, да са си го направили досами лифта - и място много, и лесно за поддръжка, макар че аз не бих прегърнала и тази идея. Хотели долу, и то празни, както и ресторантите, както се уверихме - колкото искаш.

Хижа Мусала, функционираща в момента, си е напълно достатъчна - по мое скромно мнение.
Направена от дървени трупи - не дразни окото, вписва се добре в пейзажа. Може евентуално да се разшири малко, ако има такава нужда.
Хижарите, държащи я в момента, ми направиха много добро впечатление. Много човешки се отнасяха с хората - поне така изглеждаше отстрани. Харесаха ми, точни изглеждат като хора.
Имах възможност да видя стаите горе - нормални стаи за хижа. Не е хотел, а хижа - 1 стая с, мисля, 4 легла; 1 стая с 1 двойно легло, 1 стая с ... не помня точно 7 или 9 легла - всички с чисти чаршафи и колкото си искаш завивки.
Това за един турист си е напълно достатъчно. Турист, не летовник - за тях хотели с удобства в Боровец - колкото си искаш.

Народ в четвъртък - работен ден, имаше много, но почти всички си слизаха с лифта. Срещнахме само 3 малки групи хора, някои от които щяха да останат на заслона, където следобеда попитах има ли места и ми казаха - ДА, 1 малка групичка казаха, че ще спят на хижата - и това е всичко. Всички останали си слизаха с лифта.

За какво е този мастодонт на брега на самото езеро - за ваканционно селище ли?

Между другото - в района на х.Рилски езера и нагоре към самите езера видях съвсем малко отпадъци, но по пътя от лифта Ястребец до Мусала имаше доста боклук, а уж на езерата ходят в пъти повече хора.
Пет Авг 23, 2019 11:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6372

Мнение Отговорете с цитат
Аз съм на обратното мнение - добре е там да има една добре направена и поддържана хижа, която да стане еталон за нашите планини.
Притежавана и поддържана от Самоковското дружество на БТС обаче, а не дадена под наем на неясна фирма.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Съб Авг 24, 2019 12:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 4 от 7

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov