ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на каска
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Избор на каска
Автор Съобщение
djogobg



Регистриран на: 28 Дек 2016
Мнения: 106

Мнение Отговорете с цитат
Аз катеря с Елиос и един приятел също такава използваше. Пред очите ми на един тур падна паве колкото улично паве на главата му от около метър-метър и малко над него. Главата му влезе малко между раменете, но продължи с катеренето и си преодоля и останалите две въжета категория 7- без проблеми, каза и че ударът го е усетил по-скоро като сила на звука. Каската нямаше пукнатина след това, а я проверява доста обстойно и с прегъвания и почуквания и стиропора отдолу гледаше. Мисля си, че ако беше със Сироко, щеше да остане без каска на средата на тура и да трябва да си слезем, а в това време да може да му падне друго на главата. Също така знам за поне 3 каски Сироко, които са счупвани по време на транспорт в раница или закачени за раница. За Метеор съм чувал добри отзиви. Като гледам Гривелската е с подобна идея и само цената и визията я различава от Петцелската. Разликата от 70 - 100 грама има значение, ако ще стоиш половин ден с главата нагоре, да си гледаш свръзката.
Ако ще я ползваш зимно време от щорите на Елиоса със сигурност ще останеш доволен, защото сняг под каската е неприятно изживяване.
Пон Май 13, 2019 4:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
djogobg много точно го е казал за отворите и щорите. Това е култово : Главата му влезе малко между раменете, но продължи....Very Happy
Преди да я купя , някъде й рових характеристите на краш - тестове и се оказа, че всички - и скъпите, и евтините каски на всички известни марки, са горе долу с еднакви показатели. По-скъпите са по - леки, защото са без коруба. Падали са малки камъни по моята, чува се само силен пукот без да усетиш нещо. Но е имало и случай големи камъни да летят наоколо, тогава, като ги чуеш че идват, търсиш ниша или се прилепяш към скалата, а с каската на чутурата е доста по-спокойно.
Забравих да спомена, че Елиос, тъй като е от коруба и вътрешна част - корубата носи на голям натиск и известно огъване за разлика от скъпите, които са чист стиропор с малко боя отгоре, и имам чувството че ще се спраскат ако ги натиснеш повече. Елиоса с голяма сила я вкарвам бавно , в мястото й в този външен джоб на раницата - мястото е много малко и каската скърца и се посуква малко, но накрая влиза и джобът , както и каската, се отпускат . Там ми е най-удобна, защото си седи много стабилно, не пречи на останалият багаж . Вече като разшири джоба след първото вкарване за деня, после много лесно я вадя. Всяка от модерните каски ще се счупи, няма да издържи на набутването й в този тесен джоб. Този тип имам предвид, че ми изглеждат слаби на статичен натиск, с много отвори, които при сняг, студен вятър на открит ръб - например Джамджиевите, ще е проблемно :



_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пон Май 13, 2019 4:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Даниел



Регистриран на: 19 Май 2015
Мнения: 153

Мнение Отговорете с цитат
Ползвам Метеор 3 (струва ми се по-стар модел от тази от линка) и като цяло съм доволен. Това с отворите не мисля, че е проблем, защото така или иначе под касаката трябва да можеш да сложиш шапка, а над нея качулка. Предполагм ще се съгласите, че идеята на каската не е да топли, както идеята на шапката не е да пази от камъни. За сметка на това, като напече слънцето, отворите вентилират добре, а и спестените няколко грама са си плюс.
Единият проблем на тези стиропорени каски наистина е твърдостта, но поне при моя модел не изглежда да е драма. За щастие досега съм се разминавал с падащи камъни, но за сметка на това 2-3 пъти при изправяне нагоре яко съм си набивал темето в стърчащи камъни и по каската има вдлъбнатини, но не се е спукала. Вторият проблем, който отчитам поне за себе си е, че стои по-обемна от чисто пластмасовите легени, които са по-тънки и прибрани по главата. Изпъва повече качулката на якето и може малко да ограничи движенията, заклещвала ми се е в тясна камина (не се смейте Smile) и е по-обемна за пренасяне.
Според скромния ми опит и от моя гледна точка, плюсовете на стиропорените са:
+ по-леки (100-150 гр.)
+ вероятно по-добре омекотяват при удар (?)
+ могат да се използват за велосипед
Минуси:
- по-обемни
- по-нетрайни заради деформации
Ако сега си купувам каска, единствено теглото би ме разколебало да си купя някоя по-олдскул, като тази на Ангел.
Пон Май 13, 2019 5:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov