ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Тема за алпинизъм. Българските осемхилядници и не само.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 42, 43, 44 ... 94, 95, 96  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Тема за алпинизъм. Българските осемхилядници и не само.
Автор Съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Shocked Да си бях мълчал.....

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Май 17, 2019 4:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
hristoroev



Регистриран на: 05 Сеп 2017
Мнения: 21
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Пореднатната трагедия за целокупния изстрадал български народ. Дано е на по-хубаво място и Бог да го прости.

_________________
Един мъж никога не може да понесе несгодите в този живот на трезво.
Пет Май 17, 2019 7:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
Всеки избира пътя си, въпреки предупрежденията. Така и трябва да бъде. Беше писал до БНР че има проблеми с кашлица и ако мога да го цитирам е казал “ще рискувам”
Светла му памет.
Гледам обаче с тези агенции макар и елитни има проблеми. Тези peak promotion са писали че цял индийски отбор се е качил на Канче, обаче не писаха че 2-ма умират на връщане и никой не им е помогнал. Не писаха и за немеца който е на ръба и даже е близо до лагер 2. Наско единствен май е взел най-доброто решение да слезе направо до базов лагер. Жалко че и Иван Томов не е успял да направи това и да се спаси на Лоце.
Пет Май 17, 2019 10:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К



Регистриран на: 03 Май 2011
Мнения: 832
Местожителство: Казанлък

Мнение Отговорете с цитат
Интервю с рускинята Анастасия Рунова, която е била близо до Иван Томов в последните му часове:

http://bnr.bg/horizont/post/101122392/ruskinata-nasta-runova-za-poslednite-migove-ot-jivota-na-alpinista-ivan-tomov?fbclid=IwAR3wiDJkzNWxm7KXKLAwPx_orvpEGEiaUfmBGWtCsAmnTJxZENPcOwCnfc8
.
Чет Май 23, 2019 4:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kokole



Регистриран на: 25 Май 2019
Мнения: 15

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:
След 19 страници писания, горното за пръв път и най-сетне разкрива суровата истина за тия експедиции.
Аз излязох жив от подобна ситуация благодарение на предписанията на същия този цитиран доктор Любо.
Само че, като иде на доктор, Томов вероятно ще бъде сюрпризиран с още едно неприятно нещо - практиката сочи, че научи ли се белия дроб да реагира веднъж по този начин, после е много трудно, и дори често невъзможно да го отучиш от тази привичка...


Колко прав излезе потребителят vladofff преди три години относно Томов след неговия разказ за неуспешното второ изкачване на Нанга Парбат.

Почивай в мир, Иване!


Последната промяна е направена от kokole на Нед Май 26, 2019 11:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Май 25, 2019 9:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kokole



Регистриран на: 25 Май 2019
Мнения: 15

Мнение Отговорете с цитат
Стотици чакаха часове в задръстване под Еверест, двама умряха на връщане. Очевидци казват, че на опашката се е чакало 3-4 часа. Причината е, че няма ограничение в броя на хората, на които се позволява да започнат щурм на върха.




Стотици алпинисти са чакали часове наред в подножието на Еверест в сряда, за да могат да стъпят на върха. Всеки един от тях е рискувал смъртоносно измръзване или височинна болест в един от най-натоварените дни в историята на изкачването на най-високата точка на планетата.


Нирмал Пурджа разпространи снимка от задръстването по тясната пътека, което според очевидци е блокирало някои от изкачващите се между 3 и 4 часа. Според "Ню Йорк таймс" става дума за 250-300 души, решили да се възползват от доброто време.


Изданието допълва, че поне двама от алпинистите, успели да стигнат вчера до върха, са починали при слизането и гибелта им може да е свързана с трафика.




Единият от тях е 54-годишният американец Доналд Кеш, който е припаднал след необичайно дълго изкачване, твърди "Пайъниърс адвенчърс", базирана в Катманду компания за органииране на експедиции до Еверест. Двамата шерпи от организацията, с които се е изкачвал, не са успели да го върнат в съзнание, той е починал и съгласно волята му тялото ще остане в планината.


Анджали Кулкарни, също на 54 години, е починала при слизане със съпруга си, съобщиха организаторите на тяхното изкачване. Водачът на групата Фупден Шерпа директно заявява, че "заради огромния трафик в сряда и забавянето на обратното потегляне, тя остана без енергия".


Шерпа, който си припомня подобни ситуации с жертви през 2017 г., казва, че се е наложило групата да слиза към лагера 3 часа повече от обичайното и това, според него, е довело до смъртта на Кулкани. Тя е стигнала до палатките с измръзвания и други наранявания.


Двама души - индиец и ирландец, загинаха миналата седмица на Еверест, след като миналата година за целия сезон жертвите са 5. За изкачването няма квотни ограничения и според неокончателни данни през 2018 г. на върха са стъпили 802 души - чужденци и местни водачи, а тази година се очаква броят им да е още по-голям.

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/05/23/3910660_stotici_chakaha_chasove_v_zadrustvane_pod_everest/
Нед Май 26, 2019 4:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
kokole написа:
vladofff написа:
След 19 страници писания, горното за пръв път и най-сетне разкрива суровата истина за тия експедиции.
Аз излязох жив от подобна ситуация благодарение на предписанията на същия този цитиран доктор Любо.
Само че, като иде на доктор, Томов вероятно ще бъде сюрпризиран с още едно неприятно нещо - практиката сочи, че научи ли се белия дроб да реагира веднъж по този начин, после е много трудно, и дори често невъзможно да го отучиш от тази привичка...


Колко прав излезе потребителят vladofff преди три години относно Томов след неговият разказ за неуспешното второ изкачване на Нанга Парбат.

Почивай в мир, Иване!

Появиха се различни съобщения за белодробен или мозъчен оток. Нищо чудно и двете да са само предположения, направени в отсъствието на лекар. Възможно е също да е пострадал и от двете. От животоспасяващо значение е било още при появата на първите признаци незабавно да бъде започнато спускане колкото е възможно по-надолу, дори и нощем. Отлагането за сутринта в много случаи е фатално. Установено е, че около 2/3 от пострадалите от белодробен оток го развиват отново при следващи изкачвания...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Нед Май 26, 2019 5:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Това с тези задръствания превръща ходенето до Еверест в пълна идиотия. Струва ми се, че това са индивиди, пропуснали дълги периоди да си взимат хаповете Smile

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Нед Май 26, 2019 5:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Ангеле, кои точно са тези "индивиди"? "Героите", които искат да запишат едно "значимо постижетние" и си купуват пакета "Изкачване на Еверест", тези които предлагат тази услуга, убеждават клиентите си, че всичко е под контрол и им взимат парите (бидейки съвсем на ясно какво се случва всеки път горе) или местните власти, "собствениците", които толерират всичко това за няколко хиляди долара в повече?

Аз се колебая, защото първите, които може би ти визираш са най-слабото и най-некомпетентното звено от веригата, от които останалите две групи се възползват...

А иначе що е то туризъм на 8-хилядници, на всички трябва да им е ясно, най-малкото от 96-та година насам (от както се появи на бял свят книгата на Кракауер). Като гледам от тогава единственото, което се е променило, е въпросното "задръстване"...
Пон Май 27, 2019 9:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3038

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
...белодробен или мозъчен оток...

При мозъчен оток не можеш да се "самодиагностицираш", това обикновено правят тези които са около теб, т.е. забелязват твоята неадекватност и най-вече невъзможността да се движиш правилно, а го правиш подобно на слязъл от самолетен тренажор. Затова, а и фактът, че е тръгнал и събитието е станало на парапетите съвсем близо до лагера говори по-скоро за белодробен оток. Като се отчита, че мозъчен оток може да развиеш и за минути и дори няма да разбереш. Но както казваш, всичко е само в сферата на предположенията, категорично - само ако е бил закачен за уреди точно преди смъртта или след аутопсия... Пък и има ли особено значение. Жалко за човека.
Пон Май 27, 2019 4:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Хабсолютно прав, mom4i Smile вярно тези изкачващи хорица оттук - оттам, само са дочули нещо и са жертва на романтичните си представи. Би требало да са чели малко късният Владов, който много точно охарактеризира какво се случва на такива изкачвания.
Това е лошото , че явно този тип мероприятия събират много фактори , които се преплитат в целите си :
- огромно множество желаещи, които нямат повече умения за нещо друго освен да тъпат нагоре , не по- различни от овци, по най-лесният, отговарящ единствен на уменията им път
- организатори, гонещи печалба - ден година храни, а и на място си чешат старата краста по планините
- шерпи, които в крайна сметка обслужват туристопототока и се съобразяват с него, други доходи там все пак няма.
В крайна сметка се получава един безконтролен миш - маш от егоизъм, хаос, истерия и нечовешко байганьовско драпане около трупове...дивотия .... да се чудиш да се смееш ли , да плачееш ли...

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пон Май 27, 2019 9:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Не визирах шерпите, които работят, а непалските власти, които могат да контролират това, ако пожелаят (на тяхна територия се случва). Квота на брой експедиции и на брой клиенти в експедиция... Защото явно цената не е достатъчно добър регулатор, а не е и справедлив. Това може да принуди агенциите да водат повече по не толкова популярни върхове и туристопотока да се разпредели по-равномерно между върховете и регионите...
Вто Май 28, 2019 10:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
Вие оправихте правилата в България, та взехте да се грижите и за Непал Smile Много е важно да си силен теоретично.
Чет Май 30, 2019 7:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1694
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Ми не са само теоретично да ти кажа !!!
Специално тримата които са отгоре ти ............... Very Happy Very Happy Very Happy
Пет Май 31, 2019 8:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Калояне, ходенето или катеренето не правят от някого сами по себе си капацитет по нещата, които се случват в планината. Някои животни се справят с това много по-добре от хората, пък акъл няма да ти дадат Very Happy Трябва и мисъл и четене.... Мен ме вълнува всичко, което се случва с планините и хората, както в България, така и във всички планински райони, където има този сблъсък. В Непал съм ходил 5 пъти, и то не в ролята на турист - много го харесвам това място и ме вълнува какво става там.

В България също си имаме проблеми с пренаселеността - Езерата, Вихрен, Мальовица, Витоша. Бих работил за изработването някакъв план за регулиране на достъпа до тези места. Но за момента има само противопоставяне на "еколози" срещу държава и "предприемачи" и не се стига до конструктивен диалог. Като работещ в туризма съм започнал да планирам тези места само през делнични дни, ако въобще ходя там с туристи. Е, по лесно ми се получава - работя с чужденци.

Пък за Мусала да не говорим и там е зле. Например този човек не знам как си представя да тръгне масово нагоре в 9:30, при положение, че извън неговите последователи там на 27 юли (събота) ще искат да се качат с лифта още поне 2-3 хиляди човека. Което ще направи една плътна колона до върха...
https://momichetata.com/neshto-interesno/slavi-ot-the-clashers-organizira-mashchabno-izkachvane-na-musala
Пет Май 31, 2019 11:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 42, 43, 44 ... 94, 95, 96  Следваща
Страница 43 от 96

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov