ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
За маслодайните рози
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
За маслодайните рози
Автор Съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение За маслодайните рози Отговорете с цитат
Интересно ми е има ли тук розопроизводители.
Аз лично имам 5 декара, ставам рано сутрин все едно ще качвам връх, после се прибирам, като след битка с мечки... Та като тази година никога не е било. Вече мина средата на розобера, а никой никаква цена на изкупния цвят не казва, но за разлика от миналата година всички хора са по нивите и работят усърдно без протести и без въпроси. Гледам и в интернет другите години винаги имаше статии работи, сега нищо. Единствено видях някакъв смахнат нашенец да дрънка глупости как 1.50-1.80 било повече от добра цена. При положение че работниците взимат минимум 1лв на килограм и с останалите разходи цената на кило излиза 1.30-1.40лв за да си на нула...
Много ще се радвам, ако някой сподели нещо по въпроса.
Сря Май 22, 2019 1:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Здрасти,
Е хайде сега... да речем че отиваш към 5ч, но пък се прибираш към 10-11ч. Та не е чак толкова голяма битка....Приятна работа е, да не говорим, че е в компанията на най-личните тракийски рози пардон мацки. А ти по наследство ли ги имаш или ли ги купи? А туй за изкупаването и т.н. - то с всичко е така. Изкупвач и прекупвач да си в днешно време. Там е далаверата, но пък и няма по-презряно занимание открай време. Сам ли ги береш или си наел работници? Що не каза по-рано, щях да ти сложа едно рамо. Честно казано, завиждам ти.
Сря Май 22, 2019 3:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rumen radev



Регистриран на: 17 Ное 2013
Мнения: 192

Мнение Отговорете с цитат
Цените изглеждат в диапазона 2-2,50. Българска роза Карлово изкупуват на 2,20. Ако стане като миналата година с голям цъфтеж, може и да паднат. Естествено, не си за завиждане, но хора разни ... Успех!
Сря Май 22, 2019 3:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Митак



Регистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 564

Мнение Отговорете с цитат
Не разбирам - как така хем е минала средата на розобера, хем никой не знае изкупната цена?
Набраните рози какво ги правите?

Цитат:
Вече мина средата на розобера, а никой никаква цена на изкупния цвят не казва

Сря Май 22, 2019 4:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Имаме доста празни ниви по наследство. Някой не са обработвани с десетилетия. Та по идея на баща ми засадихме по декар на човек. В последствие другите се отказаха и така...
Берем семейно, кой когато може. Имам по 40 километра с колата в посока... Чичо ми също засади след нас. На него пък още не са му платили от миналата година, какво остава за тази, а той е с работници... Баща ми се е захванал да се учи да произвежда разсад. Миналата година се получи и тези пролет запълнихме липсите, около четвърт декар.
Набраните рози ги предаваме всеки ден, получаваме лепкащо листче с килограми и име и това е. До момента имам половин тон на хартия и една стотинка не съм видял. И никой от хората около нас не е взел пари. По моя сметка накрая ще е нещо от сорта на 300кг на декар.
Сря Май 22, 2019 7:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
до twoo:
Чудесно. Радвам се за вас. Какво по-хубаво от това. Другата година ако имаш нужда от хора и ако имам въможност ще се включа с удоволствие. А за парите не се безпокой - ще ги вземете.
Сря Май 22, 2019 9:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Парите никога не са били приоритет, както идват, така и си отиват. Но все пак е хубаво човек да знае дали го прави за спорта или за наградата. Мисълта ми е че стана като с националната лотария. Всичко живо търка, а никой не печели. Хората като чуят ниската цена и се отказват, но като изобщо не знаят берат като за последно, мислейки си че може да се окажат скъпи и да забогатеят.
Миналата седмица спрели до нашите някакво младо семейство голям мерак имали да берат, че жената била работна карловка. Говорили, обещали и така и не дошли... Важното е снахата че се е представила.
Сря Май 22, 2019 11:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1692
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Аз като ученик съм ходи л3 години на бригада да берем рози в с.Розино и в с. ....... някакво Конаре беше - голям кеф беше. Спяхме по къщите в селото, хората ни гледаха повече от собствените си деца и внуци. Сутрин в 4 ч. автобус ни кара на блока берем до 8,30 и цял ден свободни....еееххх. Имахме норма 20кг. цвят за да си платим квартирата и храната, останалото каквото набареш отгоре ни го плащаха на нас по 0,60лв./кг. Първата година докато му хванем цаката голям зор беше да стигнем 20 кила. После ги правехме бързо и който искаше да си събере парички за море или да си купи тениска си бачкаше. Това беше най- скъпо платената ми бригада. Всички останали соц. мероприятия не се плащаха бяха в полза Роду. Very Happy Very Happy Very Happy
Чет Май 23, 2019 10:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
до Twoo:
Вторият ти абзац се нарежда до най-доброто написано в тоя форум. Поздравления. Успешна работа!

до ехиит: както винаги с радост чета приносните ти включвания във форума. Благодаря.
Пет Май 24, 2019 7:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
И аз съм брал 3 години като ученик. Даваха ни 40-50 стотинки на килограм, возехме се цяла дузина на пода на някакъв раздрънкан микробус. Тръгвахме в 4 и 30 и приключвахме в 14-15ч... Винаги валеше дъжд и направо проклинах тая работа... Сега се моля да вали, че в жегата е къде къде по-зле.
Пет Май 24, 2019 12:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
до twoo:
Значи с изхода ме водите поне с две обиколки - брал съм само един сезон. Даже вече съм забравил тънкостите при брането. Славни времена бяха.
Но защо искаш да вали - този май не е ли прохладен, кви жеги са били май месец... Впрочем как върви работата? И какви са наблюденията ти - има ли освен вас и доста други хора, които се връщат към тази култура, тоест произвежда ли се повече в сравнение с предходни години? Поздрави.
Нед Май 26, 2019 7:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Ами в Брациговско има стотици декари маслодайни рози, преди 20 години бяха по няколко ниви тук там... Общо взето хората като чуха за цени по 4лв и на горе и навсякъде изникнаха рози. Това не е толкова чудно предвид официални документи от преди сто години и отгоре, които съм виждал в музея на Розата в Казанлък. Там има доста години в които Пещерско е водело в добива.
Искам да вали защото цвета не се развива добре на такава суша. За цял месец едва няколко часа лек дъжд. Освен че не се развива както трябва е и доста по-лек и без роса по него. Сухия цвят се пълни с буболечки и тн... Като казах буболечки много хора пръскаха по време на кампанията и няма никакви пчели почти тая година... Хората прекалиха с насажденията масово остават необрани ниви, поради липса на работна ръка.
Сега там е като в розовата долина...
Нед Май 26, 2019 11:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1692
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
до twoo:
Няма смисъл да се бере след 8,30 9,00ч.-поне това ми е останало в главата от ученик по разкази на местните хора в които спяхме на квартира.
След 8,30 вече цвета на гюла се отваря, слънцето напича и маслото от цвета се "дръпва"надолу към стъблото." Затова се бере рано сутрин, а не щото е много топло и се потиш. Когато има роса цвета е затворен и всичкото масло е в него, след като напече рязко пада процента на масло в цвета. Никога не сме брали рози след 9,00ч. Старите хора там след 9 часа не берат рози за продан, а минаваха по редовете да махнат прецъфтелите които са били пропуснати при брането да не дърпат от маслото на подрастващите.
Това са ми спомените от близката 1985 година Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Пон Май 27, 2019 10:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1495
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Абе, правиш гюлова ракия и продаваш!
Макар че описанието на гюлова ракия е спирт, с който са мили съдовете....
Very Happy
Пон Май 27, 2019 7:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
EXIIIT абсолютно прав си. Явно си попаднал при наистина честни хора. Жена ми е инженер-технолог... Та учила е и за етерични масла по между другото. И хиляда пъти ми ги натяква тези принципи и, че всички са тарикати и цвета е ниско качество... Аз все още гледам като обикновен материалист, защото не съм видял никаква печалба до този момент. И ме интересува единствено да си избия вложеното. Фактически за 4 години чак сега евентуално мога да излезна на печалба.
П.п Миналата година направихме 10 тина литра ракия и 30 бурканчета сладко. Ракията мирише страхотно става за одеколон примерно, ама за пиене ми идва много силна миризмата на рози. Сладкото го дават разхлабващо дори и не съм го опитал. Само ги раздаваме на роднини...
Вто Май 28, 2019 6:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov