ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Твърдица-крепост Твърдица(Градището)-Скоковете-хижа Чумерна

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Твърдица-крепост Твърдица(Градището)-Скоковете-хижа Чумерна
Автор Съобщение
martin555



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 844
Местожителство: Русе

Мнение Твърдица-крепост Твърдица(Градището)-Скоковете-хижа Чумерна Отговорете с цитат
Отдавна планувах да посетя град Твърдица и да се разходя в планината над него. Заглавието на публикацията определено загатва, че в района могат да се видят много неща, но с нищо не можех да предположа колко красота предлага Стара планина, в тази му част. Крепости, кацнали върху отвесни скали, скрити водопади, до които водят едва личими пътеки и десетки километри (живописни пътища и планински пътеки), прорязали планината, преодоляващи много денивелация до билото при хижите и върхове, гледките от които са невероятни.
В този ред на мисли остава какво? Да уцеля и правилното време... Краят на май във високите части е ранна пролет. Дърветата вече са зелени, а мирисът на десетки видове цветя, с пеперудите, пчелички и разнообразни песни на птици, са прекрасен спътник по пътеките. Имах и дилема как да се организирам с транспорта, особено за тази дестинация. Не посмях да правя двудневен преход, оставяйки колата в Твърдица, предвид малцинствата, затова влакът се включи в уравнението, макар и като не най-удобен вариант. Разбира се, типично в мой стил, обмислях да бързам много и на бегом да видя само част от обектите - крепостта Твърдица и местност Скоковете с водопадите, а преходът до билото да оставя за друг път... Все пак се качих и нагоре, дори реализирах изгрев от билото и връх Чумерна, но да започнем отначало...

Със закупен двупосочен билет съм, ама каква диагноза само! Smile Очаквам с нетърпение да се кача на влака. Времето е с въпросителна за късните часове на деня и имам едно наум. Smile Колкото и странно да звучи, тази дестинация отлагам от поне година назад...



"Кацам" сравнително бързо на жп гарата в Твърдица и бързо поемам по улицата към подножието на планината. Цветен надпис ме посреща на кръговото движение, създавайки настроение. Върба и хубава чешма, от която човек да си напълни вода. Зад тях е общината, зад нея планината.



Наближавам мостчето, по което се пресича Твърдишка река и двете маркировки. В синьо-бяло и зелено-бяло. Качването и по двата маршрута преодолява около 1000 метра положителна денивелация в немалък километраж - 17-18 км на посока. Добра тренировка за двупосочно, кръгово и еднодневно преминаване, каквото щях да направя, ако не беше схемата с влакове и придружаващите ги разписания... Имах опция да си хвана и нощен влак, което да е придружено със слизане на челник в рамките на деня... Така нямаше да видя нищо от този красив горски дял на планината и просто зарязах идеята... А и синьо-белият вариант, по който слязох, предоставя на няколко места опция от изгубване на пътеката, което в тъмнината щеше да е голяма "забава" и дори екстремия. Къде от усет, къде от опит, реших да не се забърквам в това! Smile Движението е с километри по черни и кални пътища от сечищата на горите... Е, преглътнах факта, че ще спя на хижа, нещо което избягвам да правя и хукнах нагоре с леката раница и тежкия фотоапарат. Smile



Още преди да изляза на черния път, по който се върви доста време, омазах малко нещата, замотавайки се... Наложи се да преодолея стръмен и неприятен сипей от ляво, но ето ме тук. Малко йод на ожулените от падането по сипея пръсти и! Време е за преход! Smile Тези два варианта са и сред най-атрактивните за преход от юг. Възможно е да се върви и по шосето от Твърдица за Елена, но там километрите са много и се ходи изцяло по асфалтов път.



Дотук се стига, като при последните къщи на града се достига до малкия парк Ваял и началото на черния път. Според запазено в Твърдица предание, от планината към източния край на града често слизал изключително красив елен. Хората много му се радвали, но веднъж местните ловци стреляли по него и го убили. В момента на смъртта му един турчин извикал съжалително "Вай, аллах!" и оттогава местността в източния край на града се нарича Ваял.
Пътят навлиза в северна посока към планината и предлага панорамни гледки, като денивелацията по него се набира плавно (две трети от маршрута). В последствие отсечката преминава в стръмна и нещадяща силите гора, която излиза на панорамно място преди билото. Засега се абстрахирам от камънака и електропреносните стълбове. Облачността е по поръчка, както за снимки, така и за леко придвижване! Smile



Скалната порта край пътя. Тук, вляво, по тясна пътечка се излиза край основите на крепост Твърдица (Градището). Названието Твърдица произлиза от старобългарската дума твърдина (крепост, укрепление), и е свързано с крепостта, намираща се на 1.5 км северно от града - "Градището". Изградена е по времето на траките, но е поддържана и доразвивана през ранновизантийска епоха, достига своя връх през ХІІ-ХІVв. По времето на Втората българска държава се превръща във важна крепост на системата за отбрана, изградена по старопланинските проходи, по недостъпни места и проломите на реките.





Стълбовете, които също служат за ориентир.



Част от крепостната стена на крепост Твърдица. Тук-там пропълзяват гущери и някое друго малко змийче. Още съм в ниското и е жега, но скоро, навлизайки в планината, няма да е така!



И каменна кула.



Наоколо теренът е хаос от непроходими дерета, с прилежащите реки и гори. Прекрасно място за строеж на крепост. Smile А под тях китното градче Твърдица е...



Растителността превзема всичко наоколо.



По пътя между крепост "Твърдица" и местност "Скоковете" е построен заслон в местност "Бобенището". Прилична постройка, макар и без врати и прозорци, с масивен покрив, който е изолиран и здрави маса и пейки. До него тече реката, която създава прохлада и е изградено огнище с течаща чешма. Прекрасно място за раздумка и качествен бивак. Все пак има равно място за палаткуване тук. Smile



Отърсвам се бързо от мечтите за почивка и пържоли на барбекю и продължавам. Пътят става приятен, горите наоколо хипнотизират с цветове и мирис на пролетни цветове. Природата е оживяла отново след дългата зима.



Скоро табелите по пътеката ме извеждат с малко отклонение до тези 3 вира, наименувани като местност "Скоковете". Красива каскада, която да запиша в колекцията с водопади!



И все нагоре и напред! Smile Гората взе да подсказва, че съм в Стара планина с буковете наоколо. Изоставям пътя, който сякаш няма край и подхващам оставащите ми 500 метра денивелация. Въпреки прекрасната зелено-бяла маркировка, по обраслите още от сега в края на май пътеки, си личи, че туризмът тук отдавна е мит. По калните пътища и пътеки няма и следа от отпечатъците на туристически обувки.



За Чумерна и билото над хижата съм се качвал преди години през махала Мийковци от северна България по пътеката с маркировка - "усмихнати човечета".



Панорамата на юг след излизане от гората. Твърдица остава много далеч. Около мен ухае на бели и лилави люлаци, попаднал съм в раят на цветовете.







Изоставените съоръжения малко преди хижа Чумерна. Дъждът ме хвана на няколко места. Тътени продираха зловещо небето в далечина, но буря нямаше.



Хижа Чумерна. Време е за релакс, салата и почивка със залезните цветове. Сградата е огромна, с голяма леглова база и условия, но за жалост изисква голяма инвестиция. Имаше топла вода, в столовата беше топло и чисто, но хора почти няма. Предполагам все пак, че в други почивни дни тук е пълно с народ. Все пак от прохода Елена-Твърдица води приличен път, само на километър под хижата. И така денят отлетя като миг. Слънцето се скри, затваряйки поредния си цикъл.



Местните обитатели на голямата поляна пред хижата. Smile





Утрото на другия ден е повече от зареждащо. Хладно, ветровито и с излизане по-тъмно от хижа Чумерна, съм на билото над нея малко преди изгрева.



Долината на юг.



Постройките на връх Чумерна, който е зад ограда и недостъпен за посетители.



На север.



И разни други постройки по билото.



Красиви хълмове се сливат с хоризонта в безкрая. Цветовете преливат, чанове отекват някъде в ниското. Наоколо е магично.



Един кадър по Великден, в средата на април преди няколко години от тук. Тогава, в бурен вятър и черни облаци, които изляха големи количества дъжд през нощта. Беше страховито на откритото било по това време.





Изгревът.















Ясно се забелязва енергийният ветропарк в далечината и сливенския Балкан.



А надолу забързвам ход, очакват ме близо 20 километра до жп гарата в Твърдица.





Сечта, за съжаление е нанесла грозни, непоправими и зловещи следи, навсякъде в горите ни... Тук изключение няма! Слизам без пътека до пътя в прохода и се отделям от него по черен такъв, следвайки синьо-бялата маркировка. Бера левурда, а наоколо е пълно с празни туби от моторно масло за резачките и какви ли не боклуци...



По надолу стигам до цветни поляни, на които в почивка човек се отнася и забравя за миг какво го очаква долу... Smile



"Цветните градини", за които споменах в началото на публикацията, която е към своя край. Толкова много красота в палитра от цветове, комбинирана с ухание, носещо се навсякъде! Smile











Последен поглед от високо към град Твърдица.



На връщане трябваше да почакам няколко часа, защото слязох доста по-рано от предвиденото, тръгвайки от хижата рано, за да не се залутам по обраслата пътека. Взех си сладолед и пепси, а сменяйки няколко пейки в различните краища на почти целия град Smile си починах доволно! Smile Все пак имаше нужда след извървени 37 км с 1200 положително изкачване.
И ето ме в изходна позиция. Последния от поредицата почивни дни по празниците. Чакам претъпкания влак и си спомням за поляната от по-горната снимки и описанието към нея... "По надолу стигам до цветни поляни, на които в почивка човек се отнася и забравя за миг какво го очаква долу... Smile "



_________________
http://martinpetrov555.blogspot.com/
Пон Май 27, 2019 11:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Re: Твърдица-крепост Твърдица(Градището)-Скоковете-хижа Чуме Отговорете с цитат
martin555 написа:
...

Постройките на връх Чумерна, който е зад ограда и недостъпен за посетители.
...



...

Бетонната кота на връх Чумерна обаче е малко извън оградата и можеш да стигнеш до нея, нали така?

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Май 28, 2019 3:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Да, човек спокойно може да се върти около котата от снимката под зоркия поглед на военните от прозорците.
Вто Май 28, 2019 7:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 844
Местожителство: Русе

Мнение Re: Твърдица-крепост Твърдица(Градището)-Скоковете-хижа Чуме Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:
martin555 написа:
...

Постройките на връх Чумерна, който е зад ограда и недостъпен за посетители.
...



...

Бетонната кота на връх Чумерна обаче е малко извън оградата и можеш да стигнеш до нея, нали така?

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!


Да, котата е извън оградата. Можеш да се снимаш до нея и да я пипнеш. Smile Гледка има във всички посоки, доста прилична при това. А и колкото и да е нисък върха, откъдето и да го подхванеш, си е 1000-1200 метра денивелация. Smile

_________________
http://martinpetrov555.blogspot.com/
Сря Май 29, 2019 8:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
martin555



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 844
Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
Twoo написа:
Да, човек спокойно може да се върти около котата от снимката под зоркия поглед на военните от прозорците.

Майтапиш ли се за военните? Изглеждаше доста пусто там горе. Някаква уаз-ка стара само имаше...

_________________
http://martinpetrov555.blogspot.com/
Сря Май 29, 2019 8:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Миналата пролет поделението беше пълно, имаше и кучета. По пътя към портала му има едно желязо на земята при определена тежест задейства аларма че е минало МПС...
Сря Май 29, 2019 11:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov