ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Гривни с чипове
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Гривни с чипове
Автор Съобщение
lz1fwРегистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 292
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Визуализацията за мен е второстепенна. По-важно е натрупването на данни за движението. Анализът им би помогнал да се разбере какво се е случило и да се подберат оптималните действия при нужда. При визуализацията част от детайлите се губят, а те могат да се окажат решаващи при взимане на решение.

GPS/GPRS тракерите в това число и GPSlogger имат едно сякаш незабелязвано предимство - с тяхна помощ може да се събере и систематизира практическа информация за покритието на мобилните оператори по пътеките с концентрация на изгубени туристи - от Калофер към Ботев, от Черни връх към Владая, около Рилските езера и т.н. Това може да облекчи анализа при търсене.

Забелязах как Google Maps не се зарежда, ако координатите са с повече цифри. Не съм правил подробен анализ още, изрязах за сигурност всичко след шестата цифра след десетичната точка. Изрязването не е в базата, там се пазят координатите така, както са получени. Режа при подаването на координатите към Джавата на Google maps.

LoRa устройствата са добра алтернатива. Има единствен проблем - те трябва да са надежни, евтини, масово разпространени и тези които търсят да имат съответна техника за да ги локазирират. Според мен нито едно от тези четири неща към момента не е истина. В Алиекспрес мернах подобно LoRa устройство за 90 USD. Това е над психологическата граница, която би отделил средностатистическия българин. Поне според мен. Освен това за 90 USD може да се намери смартфон с батерия 4000 mAh с GPS, на който да се пусне примерно GPSlogger.

Резултата от днешната разходка из София: след 11 часа при предаване на данни през десет секунди с GPSlogger работа батериите на смарт фона са заредени 52%. В планината естествено телефонът ще гълта повече, но резултатът дава надежди батериите му да стигнат за еднодневен поход. Този телефон обаче трябва да е заделен само за тази цел, което пак няма да е приемливо за много хора.

Забавлявам се с GPSlogger единствено с цел самообучение. Искам да науча повече за обмена на данни между мобилни устройства и сървери в интернет. Нямам за цел бизнес или налагане на мнение как да се извършват спасителни акции. Просто споделям мисли и наблюдения за едно възможно решение.
Съб Дек 08, 2018 9:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrinРегистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 3198
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
lz1fw написа:
LoRa устройствата са добра алтернатива. Има единствен проблем - те трябва да са надежни, евтини, масово разпространени и тези които търсят да имат съответна техника за да ги локазирират. Според мен нито едно от тези четири неща към момента не е истина. В Алиекспрес мернах подобно LoRa устройство за 90 USD. Това е над психологическата граница, която би отделил средностатистическия българин. Поне според мен. Освен това за 90 USD може да се намери смартфон с батерия 4000 mAh с GPS, на който да се пусне примерно GPSlogger.

Не съм се интересувал от пазара на завършени устройства. Частите обаче са на съвсем достъпни цени, например:

https://www.digikey.com/product-detail/en/semtech-corporation/SX1261IMLTRT/SX1261IMLTRTCT-ND/8564371

lz1fw написа:
Нямам за цел бизнес или налагане на мнение как да се извършват спасителни акции. Просто споделям мисли и наблюдения за едно възможно решение.

И аз. Wink

Продължавай да споделяш, интересно е!

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Съб Дек 08, 2018 10:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fwРегистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 292
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
Продължавай да споделяш, интересно е!


Вече е налице нещо, което може да се ползва реално. Нещото все още е рано да бъде споделено за всеобща употреба. Това не пречи да разкажа за него.

Нещото се състои от две части.

Първата е стандартен смартфон с инсталирано приложение GPSlogger ( https://gpslogger.app/ ). Смартфона е Samsung A5 2017, сравнително нов (на две години) с 3000 mAh батерия.

Втората част са писани от мен сървърни приложения, работещи на мой WEB сървър. Приложенията са писани на PHP и Java. Писането и докарването до работно състояние на подобни неща е сравнително лесно, изпипването и завършването им като цялостен проект е доста по-трудно. Но за това евентуално по-късно.

GPSlogger се оказа доста приятно приложение. Аз го ползвам в режим, който то едновременно през определен интервал записва локално на телефона данните за текущото местоположение и изпраща същите тези данни до сървър в интернет. При мен данните се записват през една минута. Интервалът за запис може да се променя през менюто на GPSlogger в широки граници.

Данните към сървъра се предават по HTTP протокол. На сървъра данните се записват в база данни. GPSlogger има възможност данните да се предават от името на конкретни потребители, всеки със своя парола, така че на сървъра по едно и също време могат да се съхраняват данни от различни потребители. До тук не съм усетил нещо, което да ограничи броя на потребителите, едновременно изпращащи данни към един сървър. Важното е комбинациите User/Password за всеки един потребител да са уникални.

Едно от сървърните приложение показва приетите данни на карта. Засега се поддържа само Google Maps, защото за това има най-много информация в интернет. Текущото положение се показва с по-голяма плътна точка, изминатия предишен път с тънка линия. На практика няма ограничение за броя на показваните предишно преминати точки от следата, но за прегледност е добре точките да не са повече от 600. Иначе при много потребители картинката наподобява паяжина.

Следата върху Google map изглежда така:
http://www.lz1fw.com/track/test_2019_03_09_a.png
Картинката е от екрана на телефон и е направена на спирката в Лозен.

GPSlogger има възможност за предаване към сървъра от смартфона на информация за специфична точка. Тези точки се изобрават на картата със стандартния маркер на Google maps. При този полеви тест съзнателно не съм ползвал тази възможност. Причината е, че при съчетанието на определени условия при маркиране на точка смартфона понякога самостоятелно решава да вземе координатите не от GPS-а на телефона, а от мрежата. В резултат на което контретната точка се измества от реалното й местоположение с няколко километра. Какви са "определените условия" засега не е ясно. Проблема за първи път е забелязан на една от пътеките над езерото Панчарево. Там има склон и е възможно той да пречи на някои от спътниците, но по-вероятно причината да е в моите ръце върху екрана на смартфона, които при писането вероятно са попречили на нормалното приемане на сигнала от спътниците. Във всеки случай за изчистване на съмнения при този полеви тест смартфона не е докосван и е бил в равноправно положение с GPSmap 60CSx през цялото време.

Изобразената на карта следа е прегледна като графика, но не носи информация за координатите и изменението им във времето. Затова друго приложение показва приетите данни в табличен вид. На всеки ред информация има линк към стандартния Google maps, на който може да се види разположението на конкретната точка.
http://www.lz1fw.com/track/test_2019_03_09_b.png
Информацията може да бъде за всички и за конкретен потребител.

За пълнота прилагам и EXCEL таблица-сравнение на локално записаните от GPSlogger данни в паметта на смартфона с данните, записани на WEB сървъра. Има липса на данни в шест от общо 431-те точки по маршрута. Може да се предполага, че в и около тези точки мобилното покритие е лошо.
http://www.lz1fw.com/track/test_2019_03_09.zip

Картинка с точки, в които са се "загубили" данните:
http://www.lz1fw.com/track/test_2019_03_09_c.png
Вижда се, че местата не са в явни дерета, въпреки това нещо е попречило на радиосигналите.

Още малко около темата.
GPSlogger използа HTTP протокол. Професионалните проследяващи устройства (включително използваното при тазгодишния преход Ком - Емине) работят по UDP протокол. За да стигнат данните, предавани по UDP протокол, до базата данни трябва специфично приложение. След като влязат в базата постъпилите по различни начини данни могат да се показват по един и същ начин от приложенията.

При HTTP манипулация на данните е възможна. Ако не се вземат мерки за защита такава манипулация е елементарна и може да бъде направена дори без тракерно устройство - през обикновен компютър с обикновен браузер. Лично аз ползвах Chrome за да подавам към сървъра каквито данни ми бяха необходими за пробите. Ако обаче се вземат мерки за защита, то манипулациите са трудни (пък дори и да се случат са лесно откриваеми), независимо от това с колко пари и ресурси разполага желаещия.
За UDP засега не знам как стоят нещата - няма опит.
Съб Мар 16, 2019 10:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fwРегистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 292
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Напоследък много неща са ми интересни. Това не е лошо, но времето е едно за всички. Затова всичко се движи бавно.

С тази уговорка още миналата година писах до КЗЛД. Съобщих им, че разработвам страница в интернет, която показва географското местоположение в реално време на всички, които имат желание да ги споделят публично. Помолих ги за мнение и съвет къде да погледна и какво да прочета за да съм сигурен, че направеното от мен ще бъде законосъобразно и няма да уврежда ничии интереси.

Получих любезен отговор:

УВАЖАЕМИ Г-Н КАРАДЖОВ,

Във връзка с Ваше запитване до Комисия за защита на личните данни с вх. № НДМСПО-17-981/28.12.2018 г., относно прилагането на Регламент (ЕС) 2016/679 (Общ регламент за защита на данните) при разработване и поддържане на страница в интернет, Ви информираме следното:

При обработване на посочените от Вас лични данни, Вие придобивате качеството на администратор на лични данни, без значение отсъствието на финансова изгода. Вие трябва да спазвате задълженията си, изброени в чл. 24 и 25 от Регламента, да спазвате правата на субектите, посочени в чл. 12-15 от същия, да водите регистри съобразно чл. 30 и да определите основанието за обработване, съобразно чл. 6 от Регламента.

С Регламент (ЕС) 2016/679 (Общ регламент за защита на данните), който определя правилата по отношение на защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни, може да се запознаете на интернет страницата на КЗЛД, раздел „Правна рамка“.

Настоящият отговор ще Ви бъде изпратен на посочения от Вас електронен адрес.


Прочетох документите. Общо взето взех да се чудя дали ми трябва на баир лозе. Между временно започнах да откривам програми, които правят много по-добре същото, което аз съм намислил, само че само за един човек или за затворена група от хора. Замислих се дали има смисъл да окривам топлата вода... И така няколко месеца.

Вчера нахвърлих за няколко часа т.н. "Условия заползване на сайта" - опит за обяснение, ако евентуално се стигне до отваряне на сайта за общо ползване. Нещата не са довършени, не са изпипани. Въпреки това ако някой реши да настройва GPSlogger за изпращане на данни към външен интернет сайт и в полето за URL сложи наличните на сайта данни, то данните от GPSlogger ще получат от сайта и ще се запишат в тестовата база данни. Моля имайте го предвид - нещата не са довършени и не са изпипани, но са истински.

http://www.gpssledi.com/

Домейна е регистриран от мене, хостинга си го имам от преди.

На сайта засега няма линк към страница, показваща събираните данни. Рано е. Там нещата не са помръднали от описаното в предишното ми мнение. Както писах, нещата се развиват бавно.

Моля за мнения - има ли смисъл от такъв сайт и изобщо кой какво мисли по темата.

Послепис:
Виждам, че още някой е правил опити. Настройките обаче не са му били наред или нещо друго се е случило с телефона и в данните не се съдържат координати. Включването му беше полезно, защото ми показа проблем с обработката на данните, когато всъщност няма данни. Ще съм му благодарен, ако продължи с опитите си.

Данни в момента не се пазят. Или по-точно не остават съхранени дълго. При проблеми с обработката следва Drop table и след това create table. А проблеми се намират.ш Затова засега не давам линк към страницата, четяща данните.

При поредния полеви тест в Лозенската планина единия от телефоните спря да предава координати без видима причина. Много неприятно... Променени са настройките на GPSlogger. Дали новите настройки са удачни ще покажат следващите тестове.

Интересно е поведението на различни модели телефони при тестовете. При някои от тях сякаш пестенето на батерията има приоритет, независимо от настройките. Във всеки случай те спират да предават, когато телефона не се движи. Като движението продължи - телефонът се събужда и продължава да предава информация. Това от една страна е добре, ама от друга не съвсем...

Втори послепис:
Опитите дотук показват, че избора на проследяващо устройство е доста подобно на избора на обувки. Както преди да тръгнеш на дълъг преход трябва много добре да провериш как ти пасват обувките на краката, така и преди да започнеш да разчиташ на дадено проследяващо устройство трябва добре да го изпробваш на практика. При използването на GPSlogger много важни са настройките. Уж всичко е просто и ясно, ама на практика резултатите се оказват не съвсем според очакванията. Още малко време ми трябва да определя оптималните за мен настройки. След това ще ги споделя. За друг нещата е нормално настройките да изгледат иначе. Също както при обувките. Важно е всеки да пробва нещата ПРЕДИ да тръгне на дълъг път.

Очертава се и още нещо: по-добре е проследяващото устройство да е на специално предназначен за това смартфон и да се ползва друг за разговори. Практиката показва, че проследяващото устройство е най-добре да стои извън раницата - така най-добре вижда спътниците и GPS-ът му работи най-точно и стабилно. Вторият телефон може да си стои скрит на сухо и сигурно място вътре в раницата. Това наистина води до едни 200 грама и поне 200 лева вповече, но компромисите тук не са добра идея. Все пак става въпрос за собствената ви безопасност.

Пробите по финансови причини се правят с китайски телефони. Засега за мен най-добър е Redme 7A. Има доста чуствителен GPS приемник и сравнително голяма батерия. Не е особено евтин - 200 лева... Но е доста по-добър от малко по-евтините си сънародници.

--
Послепис

На поредния полеви тест резултатите са катастрофални: от четири тествани устройства и четирите спряха да предават координати... На втория ден промених драстично настройките - има някаква опция в менюто дето спира ВСЯКАКВИ оптимизации на потреблението. Като резултат по време на обратния път нито един от тестовите телефони не спря да предава координати. Обаче батериите на телефоните заминаха за 48 часа, а обикновено издържат по пет дни. Настройките се оказват трудна работа...
Тука има повече по темата:
https://dontkillmyapp.com/problem
Пет Юли 05, 2019 12:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov