ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Хижи в централната част на Стара планина

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Хижи в централната част на Стара планина
Автор Съобщение
mart0



Регистриран на: 10 Май 2019
Мнения: 7

Мнение Хижи в централната част на Стара планина Отговорете с цитат
Здравейте, планинари!

Пише ви новоизлюпен такъв. Винаги съм обичал разходките в природата, но до скоро, такива ми се случваха рядко, най-вече поради липса на подходяща компания и време. От известно време се старая да увеличавам приключенията в планината, като за целта започнах, леко-полеко да си набавям необходима екипировка. Преди месец бяхме планирали преход от Видима, към в. Ботев, към х. Тъжа и надолу, към Острец. Тъй като не харесвам огромните общи спални на повечето хижи (най-вече някои хора, които ги посещават), бяхме с палатки. Идеята беше - две нощувки и три дни преход. Работата е там, че раницата ми "чукна" почти 21 килограма (тежка палатка и шалте, плюс гети и водоустойчиви дрехи, заради прогнозата за порои) и носенето й беше истинска мъка, особено с 63-те ми килограма и 1,83 м. ръст. След преспиване на 500-600 метра от з. Ботев (така беше по план), трябваше да продължим към в. Ботев и Тъжа на следващия ден. Част от групата, обаче, прецени, че не е в състояние да продължи и се наложи да се върнем. Самият аз бях повече от скапан, но упоритостта ми ме дъжеше и щях да продължа. Хубаво е, част от нас изкачихме в. Ботев (с еднодневна раничка), въпреки силния вятър и мъгла.
Извода ми/ни от преживяното е, че подобно тегло на багажа е абсурдно. Затова сме решили, когато правим преходи с голяма денивелация, да ги правим, отсядайки в хижи, с цел пестене на палатката и всичко свързано около преспиването на открито.
Съжалявам за дългото въведение в казуса. Отворих темата с цел, продобиване на информация, кои са хижите с по-добри условия за пренощуване, в централната част на Стара Планина? Като казвам добри условия, имам предвид най-вече, спалните да са с по няколко легла (3-4-5) и разбира се вода. Идеята е да се избегне нощуване с хъркащи пияници в една стая.

Благодаря предварително!
Пон Юли 15, 2019 10:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlix



Регистриран на: 22 Фев 2013
Мнения: 814
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Ами то затова се наричат хижи, а не хотели.

Иначе стаи отговарящи на твоите изисквания със сигурност има на х. Добрила, х. Дерменка, заслон Ботев, х. Вежен, х. Момина поляна, х. Партизанска песен, х. Триглав … със сигурност има и доста други. Въпрос на уговорка с хижарите.
Пон Юли 15, 2019 11:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milen_kb



Регистриран на: 14 Авг 2010
Мнения: 85
Местожителство: София, Габрово

Мнение Отговорете с цитат
Ако имате възможност, то избягвайте Петък и Събота да спите по хижите, така има по-малка вероятността за шумни компании, а и ще са по-празни. За раницата най-добре да е 7-10 % от теглото ти (т.е. 5-7 кг за теб), в краен случай може и 10 кг, другото си е мазохизъм и вредене на стави.
Пон Юли 15, 2019 12:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Svetlix написа:
Ами то затова се наричат хижи, а не хотели.

Иначе стаи отговарящи на твоите изисквания със сигурност има на х. Добрила, х. Дерменка, заслон Ботев, х. Вежен, х. Момина поляна, х. Партизанска песен, х. Триглав … със сигурност има и доста други. Въпрос на уговорка с хижарите.


...х. Амбарица, з.Орлово гнездо, х.Козя стена, х.Бенковски, х.Русалка ...

Но къде остава "очарованието" да се натръшкаш с още 8-10 души на наровете Very Happy .
Хора разни...

П.П. А това, да ходиш с 20+ кг раница на преходи - не виждам въобще смисъла и удоволствието от туризма.
Пон Юли 15, 2019 12:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Помисли или върху чудният уред "тапи за уши", или върху това дали не можеш да ограничиш екипировката, или поне да я замениш с по-лека. Имам спомен, че преди 25 години, за поход Рила-Пирин, раницата, включваща храна за 12 дни и бивачни съоръжения, ми тежеше 23 кг., а там имаше и инвентар за катерене, който сам по себе си не е лек. Трудно ми е да си представя какво си наблъскал, при това само за два -три дни, за да стане 21 кила. Но, винаги има и по-зле. Помня, че на експедиция Адил - су, замъкнах до ледника Джанкуат над Башкаренското озеро, почти под вр.Джантуган в Кавказ цели 35 кила "чохъл". Защо 35, а не 50? Защото в самальота над този вес искаха доплащане....
Пон Юли 15, 2019 12:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlix



Регистриран на: 22 Фев 2013
Мнения: 814
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Yan4o написа:

Но къде остава "очарованието" да се натръшкаш с още 8-10 души на наровете Very Happy .
Хора разни...


Никъде не съм написал, че има очарование. Но сега остава да бетонираме планината, както Черноморието.

Съветът на milen_kb е много правилен. Друг вариант е да се ползват по-непопулярните хижи.
Пон Юли 15, 2019 1:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mart0



Регистриран на: 10 Май 2019
Мнения: 7

Мнение Отговорете с цитат
Благодая за съветите! И на мен ми стана чудно как мина 20 килограма, но факт... Палатка, спален чувал, шалте, 2 литра вода и самата раница са сумарно 10 кг.. През делнични дни и с предварителна уговорка, мисля, ще се получат нещата.
"Svetlix", едва ли някой тук иска да "бетонира планината". Отправих нормално питане, къде може да се получи относителен комфорт, по зададените критерии. Не търся лукс и екстри, освен ако не смяташ малка стая за четири човека за лукс. Просто ходя в планината за да получа спокойствие и единение с природата, а не за да участвам в пиянски изпълнения, дишайки газовете на 15 човека в една стая. Това е причината да предпочитам палатка, но с нея хамалогията намалява удоволствието от видяното и преживяното.
Ще се радвам и на други предложения за пренощуване.
Пон Юли 15, 2019 2:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
mart0 написа:
...Палатка, спален чувал, шалте, 2 литра вода и самата раница са сумарно 10 кг.. През делнични дни и с предварителна уговорка, мисля, ще се получат нещата....

Значи започни с това - ако ходите повече хора, с голяма палатка, значи тежестта се разпределя между останалите, или един носи цялата палатка, а другия повече вода и т.н.
Иначе има малки двуместни палатки, с които съм ходил и зиме и лете, тежащи 1,5кг, лятото -чувал около 1 кило, шалте - някакви грамове, самата раница пак около кило, вода - няма смисъл повече от литър, ако има къде да наливаш. Дотук си около 5 кила... Просто махай всичко излишно, а дали е излишно ще разбереш, ако няколко пъти си ходил, а не си го ползвал изобщо. Изключение правят нещата за авария и бедствие, които обаче са отделна тема....
Пон Юли 15, 2019 3:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mart0



Регистриран на: 10 Май 2019
Мнения: 7

Мнение Отговорете с цитат
Ще мисля, как да оптимизирам екипировката. За съжаление ултра леките неща искат и доста инвестиция.
Пон Юли 15, 2019 3:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
до mart0: За мен си номер едно. Прав си за сичко, а претенциите ти за хижите, стопаните и посетителите им са повече от основателни. Няма кво да оптимизираш и по багажа: не ги слушай тия балалайки владофци , янчовци и подобни разбирачи - като ти потрябва това или онова а си във високата планна нема некои от тех да доиде да ти го даде. Просто изисквай и дръж да те уважават - ако си мъж и планинар на висота, а ти явно си такъв. Ето още една идеа, щото питаш за още идеи. Примерно идеш в няква хижа и не ти харесат стаите или другите туристи. Ами бъди мъж и се обърни с молба към хижаря да ти предостави неговата стая - нищо не му коства, а за теб това е важно. Там условията едва ли ще са по-добри, но поне няма да има пияндета туристи и други простаци. А той все ще изкара някак, свикнал е и ще го стори с удоволствие. Също оглеждай се за хотели в близост до хижите или за хотелска част в самата хижа. И наи важното: наи важното е подотовката за прехода и похода, по добре вземи поече отколкото по малко, щото сичко ще си наложи да го използваш. Друга идеа е да се наемеш носачи - примерно аз предоставям такава услуга, не че искам да си правя реклама. Или си наеми мъгаре - напоследък това е много модно и вървежно, тепърва навлиза тук. Тоест планиране планиране и пак планиране и подготовка. Общо взето за ден преход ако не си планирал поне 9-10 дни непперемно нещо нема да е наред. Успешно изкарване и после да разправяш как е било.
Пон Юли 15, 2019 4:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Митак



Регистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 565

Мнение за подготовката: правилото за 6-те "П" Отговорете с цитат
Ахъм: Правилната Предварителна Подготовка Предотвратява Пълното Посиране.
Пон Юли 15, 2019 4:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mart0



Регистриран на: 10 Май 2019
Мнения: 7

Мнение Отговорете с цитат
"ray", не съм сигурен, как да приема части от коментара ти - сериозно или саркастично. Просто, когато се използват приоми като ирония и сарказъм в писмена реч, не винаги е ясно, че е така, освен ако не се огражда с кавички. Ще приема, че е сериозен коментар, без ирония.
Какъв мъжкар съм, няма да коментирам, такива неща се показват, а не се коментират (не, че ми допада много и думата). Планинар не бих се нарекъл, на този етап поне. Човек, който обича дивата природа и спокойствието съм. За носачи едва ли бих помислил и за сериозна алпийска експедиция (такава е немислима за мен, поне за сега). Иначе, наистина обичам да съм подготвен в планината и затова, вероятно взимам неща, които не се използват всеки път. Винаги се старая да планирам прехода доста преди да се осъществи и да взема това, което смятам, че ще влезе в употреба. Например: заради огромната вероятност от порои послесният път (по прогноза) водоустойчивата екипировка тежеше близо 2 кила (голям дъждобран, покриващ и раницата, водоустойчив панталон и гети). Не се наложи да ги ползвам, но ако прогнозата се бе сбъднала и ако бяхме продължили, щях да съм загубен без тях. Подготовката е важна разбира се и физическата и психическата...
Пон Юли 15, 2019 7:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Владов е дал правилния съвет. Аз като напълня раницата с бивачна екипировка за двама. Включваща три местна палатка, две самонадувни шалтета, две възглавнички от истинските, два спални чувала (правоъгълни) и комплект за готвене плюс полари и хардшелове стига към 14кг. Храната я носи жената около 5-6кг раница с 2-3 литра вода. Естествено лесно можем да смъкнем няколко кила, но комфорта ми е по-важен за момента.
Сря Юли 17, 2019 9:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov