ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Маршрут около връх Пирин.

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Маршрут около връх Пирин.
Автор Съобщение
zigmund



Регистриран на: 24 Фев 2017
Мнения: 5

Мнение Маршрут около връх Пирин. Отговорете с цитат
Здравейте! Планувам да отида до връх Пирин (през Предел), след което искам да продължа към хижа Яворов, но не успявам да намеря инфо за маршрута. Ще съм благодарен ако някой е минавал да сподели опит. Приемам и други предложения за продължаване на маршрута , не е задължително да е към Яворов.
Сря Авг 07, 2019 10:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pmm



Регистриран на: 07 Авг 2019
Мнения: 6

Мнение Отговорете с цитат
Преди около месец минавах по този маршрут, само че от Даутово езеро се спуснах към Кулиното. Като цяло маршрута е красив и си заслужава. До връх Пирин има що годе нормална маркировка. От там по билото единствено пирамиди , които на места трудно се забелязват в клека. В общи линии това е, важното е да не ти е неприятно да ходиш по морени и по тесни пътеки през клека. Не знам колко бързо ходиш, но според мен минимум 8 часа ще ти трябват. Зависи и от къде минеш за Яворов - през Даутово езеро или през Албутин.
Сря Авг 07, 2019 11:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Lexx



Регистриран на: 31 Юли 2014
Мнения: 44

Мнение Re: Маршрут около връх Пирин. Отговорете с цитат
zigmund написа:
Здравейте! Планувам да отида до връх Пирин (през Предел), след което искам да продължа към хижа Яворов, но не успявам да намеря инфо за маршрута. Ще съм благодарен ако някой е минавал да сподели опит. Приемам и други предложения за продължаване на маршрута , не е задължително да е към Яворов.


За прехода от Предела до връх Пирин не мога да ви кажа много. Единствения път когато ходих там бях с едни бързаци, които първо ходят после мислят и се забихме в джунглата от клек. Доколкото ми е известно там вече има маркирана пътека, минаваща в покрайнините на циркуса под върха, нека потвърди някой запознат. От връх Пирин натам, до Даутов връх се движите билно или със съвсем леки подсичания. Клека там е навсякъде и трябва да си отваряте очите на 16 за да не се забиете из него. Самия Даутов връх може да се подсече, но горещо препоръчвам да се качите, гледките са впечатляващи. От двете страни на седловината между Даутов и Каменишки връх има изворчета с вода за пиене, но така и не ми остана време да ги търся и трите пъти като съм ходил там. Едното е някъде из клека под Даутовото езеро, но не там където се изтича езерото, а от към Даутов връх нейде. Най добре си носете много вода, защото може изобщо да няма. От там към Яворов има 3 варианта. Първия е от езерото през клека до седловината Ушиците от която си хващате червената маркировка за хижата. За този вариант препоръчвам да го направите само с водач запознат с пътеката през клека, аз не съм минавал от там и не знам как е. Втория вариант е да слезете по дерето на реката, която изтича от Даутовото езеро до Бела река, слизането е 2(два) часа, от където се хваща червената марка, но дерето е вечно обрасло с цветя и трева по 1.5 метра, не виждате къде стъпвате, има жилещи насекоми навсякъде, а клека е надвиснал точно над главите ви и слизането е меко казано некомфортно. Третия вариант е да се продължи билно до връх Албутин и от там през седловината Итипица се слиза право на хижата. Тази пътека е сравнително комфортна и лесна за следване, клека, където го има, е просечен, по Каменишки връх има хвойна, която дере краката и там пътеката лесно се изпуска, но е открито и целта напред е ясно видима. следва просечена в клека пътека след която има едно сравнително тясно скално ребро, което аз наричам условно неврузумски жандарми, там човек може да се почувства по-некомфортно, но си има добре утъпкана пътека и се минава сравнително лесно. По натам няма нищо, качвате Албутин и слизате на Яворов. Но от Предела до хижа Яворов като времетраене ще е ужасно много, 15-16 часа не ви мърдат, при това ако знаете маршрута, не се лутате да търсите изворчета за вода, не почивате твърде много и сте добре подготвени физически и материално. Успех!
Сря Авг 07, 2019 12:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Re: Маршрут около връх Пирин. Отговорете с цитат
Lexx написа:
... От там към Яворов има 3 варианта. Първия е от езерото през клека до седловината Ушиците от която си хващате червената маркировка за хижата. За този вариант препоръчвам да го направите само с водач запознат с пътеката през клека, аз не съм минавал от там и не знам как е. Втория вариант е да слезете по дерето на реката, която изтича от Даутовото езеро до Бела река, слизането е 2(два) часа, от където се хваща червената марка, но дерето е вечно обрасло с цветя и трева по 1.5 метра, не виждате къде стъпвате, има жилещи насекоми навсякъде, а клека е надвиснал точно над главите ви и слизането е меко казано некомфортно. Третия вариант е да се продължи билно до връх Албутин и от там през седловината Итипица се слиза право на хижата....


Тъй като миналата година (точно по това време) отивах и се връщах до Даутово езеро от Яворов, ще си позволя да споделя за състоянието на пътеките:
- през Ушиците, през клека - пътеката е проследима, клекът е поокастрен, минава се, но за мен не е приятна. Отделно да се внимава за змии по камънака, особено като се налага да се подпираш от едната страна. Змиярник си е.
- по отока - слизахме надолу, минаваше се, проследима е, има трева, но за мен лично е по-добрия вариант - от горе-надолу е проследима. В последната част - 200-300 м преди червената марка, пътеката се изгуби тотално , благодарение на гпс-а се оправихме, но ако знаеш посоката - не би било проблем. Прави се едно спускане наляво, през гората, до дерето, което те отвежда на острия завой на маркираната пътека.
Сря Авг 07, 2019 2:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zigmund



Регистриран на: 24 Фев 2017
Мнения: 5

Мнение Отговорете с цитат
Много благодаря за отговорите. Решихме първия ден да качим връх Пирин, след което да се спуснам до даутово езеро и там да пренощуваме. На следващия ден към връх Албутин и от там към кончето и Вихрен по билото. Може ли някой да даде ориентировъчни времена от даутово езеро през Албутин , Разложки Суходол, Баюви дупки, Кончето и Вихрен. Ще съм много благодарен!
Сря Авг 21, 2019 2:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov