ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ком - Емине 2019
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
Ком - Емине 2019
Автор Съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Лахесис написа:

Другото е, че навигационата постоянно казваше още 2 км. и след 2 км още 2 км и така на третия път стигаш до табела още 1 час и 20 мин до хижата.

Знам я тази табела, първия път като минавах от там реших, че е сгрешена, ама не е. Laughing

Лахесис написа:

Ние минахме там, където се разделя пътя под вр. Мургаш, по първата отбивка вдясно. По-кратко ще е може би през върха.

Ако слизаш направо към Витиня, най-кратка е най-лявата отбивка направо към Зла поляна. Обаче ако се отива към хижата, както сте направили вие, през върха е по-бавно, повече ходене и има бая стръмно качване, още повече че пътеката даже не излиза точно на върха, ами източно от него.

Лахесис написа:

носи си навигационно, защото по маркировката само не можеш да се оправиш.

Знам, че човек обикновенно не помни точно такива неща, като върви по КЕ, но ако се сетиш къде маркировката е била най-зле, би ли го споделила?

Иначе чудесно обобщение на това, което си извървяла. Не се отказвай да минеш и останалото някой ден и пак да пишеш като го направиш Smile

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Авг 02, 2019 7:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
От Фейсбук страницата на хижа Кашана:

"здравей те ком-еминейци и приятели разбирам от вас че има мн разместени табели след витиня и объркват пътеките внимавайте за да не се загубвате !!!"

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Авг 02, 2019 7:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Лахесис написа:

С удоволствие бих походила с теб. Съмишленици трудно се намират. Само за хигиената няма да постигнем консенсус.
А за КЕ...ами другите...мъжете бяха с по 17-20 кг раници и не чух да се оплакват също. Жените бяха с по-малко от мен, но както се видя още първия ден все нещо им трябваше, което не бяха взели. На мен 14 кг също ми бише ОК, не съм се оплаквала. С по-малко със сигурност по-лесно ще се мине, но за 5 дена всички неща, които бях взела (изброила в по-горен пост) влязаха в употреба за мен и другите по пътя, включително част от лекарствата, а на нас ходенето ни беше планирано за 23-25 дена, което е доста време и все нещо ще ти потрябва.
Как са изглеждали другите ли...ами докато се разделихме-като мен-измити и наядени.
Не знам защо много хора се измъчват толкова и стигат ни живи ни умрели на морето (освен тези тичащите, които го минават за 10-14 дена, но пак казвам, на мен целта ми не беше да го мина, а да го видя и усетя). То си е голям кеф пътя. А ако ти се предлагат условия да се наядеш като човек и да се изкъпеш, не разбирам защо да не се възползваш. Планинарството не значи автоматично пълна мизерия и лишения, защото това нищо не го налага. Не е драма, разбира се, ако 1 ден, както на Мургаш, няма баня, защото на следващата хижа има. Повечето предлагат повече от нормални условия. Като така спартантсвото е в умерени граници. Wink


Здравей, Лахесис! Четири параграфа си написала, отговарям ти поотделно:

1. Съмнявам се, но щом казваш... Благодаря ти.
2. Мъжете с 17-20 кг раници ... и дори не се оплаквали... Ти също така си била на почти тая висота... Ами не ми остава нищо друго освен да кажа евала и ашколсун.
От този параграхф също така става видно, че си научила от собствен опит, но за съжаление си изтълкувала превратно едно от базисните правила.
3. Под "визия" имах предвид не външния вид, а какви са били, нека те цитирам "очакванията и представите им за протичането на мероприятието и поведението в планината, и в група..." на твоите спътници разминаването, с които общо взето е станало причина за станалото... но може би прекалих с този въпрос, извиняввай.
4. Щото им е толкова ъкълът.
Поздрави!
Пет Авг 02, 2019 6:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
до BlackSpot:
Здравей, BlackSpot,
Относно въпроса ти за съдържанието на 7 кг раница... Раниците на различните хора съдържат различни неща. Моята е доста под 7кг дори с водта и съдържа много малко неща - белльо, тенискки, къси пантълони, чурапи, дъждобрано якенце, ношче, кррем, някакво мазило, анкерпласст, някъв найлон или нещо подобно, кибриит, тоалтна х-я. Вероятно пропускам някаква дреболиа, но общо взето е това. Виж по-горе и коментара на ведрин.
Ако има нещо - питай. Ще ти отговоря с радост, но имай предвид че имам малък опит и почти нищо не разбирам.
Хубава вечер!
ray
Пет Авг 02, 2019 8:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Лахесис



Регистриран на: 15 Яну 2012
Мнения: 237

Мнение Отговорете с цитат
Aldo, това с оптимизацията малко ми прилича на рязането на четката за зъби и перфорирането на тоалетната хартия. Телефонът не си споделям с никой, а са ме учили с челник с батерии и на Витоша през деня да ходя. За водата...какво да кажа...имаше една приказка за едно магаре, което тъкмо се научило да не яде и взело, че умряло. Всеки знае, че е много важно да си хидратиран. Никой не карам да ми носи раницата, нито се оплаквам. На планина даже пия не 3, а повече литри на ден, но всеки си познава нуждите и за такива неща акъл не мога да давам, а и на другите хора бъбреците не са моя грижа.

Яница, да, позабравила съм къде най-липсваше маркировка, а и не знам дали ще мога да обясня точно. Направи ми впечатление в началото, а после гледахме повече навигационната. Проблеми имахме след разклона от връх Ком към Петрохан. Първо се върви по един черен път, а в един момент трябва да се свие по една тясна пътека в ляво, където има един голям камък. Този завой го изпуснахме. Даже реших, че се утъпкали пътека до камъка, за да се снимат там, защото е сред една поляна от красиви жълти цветя, а пътеката след камъка не се вижда от пътя. Друго малко куцо място е от Петрохан към Лакатник горе по високото, но там не виждам и как ще се сложи маркировка, освен колова, а разклоненията там са доста. Третото място, където даже с навигационната малко се лутахме беше от Лескова към Мургаш в гората на едно място се върви по черен път, който продължава с леко изкачване направо, има на един малинак разклон наляво. Оказа се, че не е нито единият, нито другият път, а се хваща много тясна и неутъпкана пътека между двата точно на разклона. Малко по-нататък в гората пътеката се губи и докато видим марка пак малко пообикаляхме. В село Лакатник не сме видяли отбивката в ляво за Тръстена, но там не е фатално, веднага хората ни върнаха на правилния път. В общи линии на доста места на разклоните не е много ясно или от разклона не се вижда следващата марка, за да знаеш накъде да свиеш. Имаше и супер маркирани участъци, където само ако си пълен идиот, ще се загубиш.
Пет Авг 02, 2019 9:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
andriii



Регистриран на: 09 Яну 2019
Мнения: 171

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте, има информация за намерено във Върбишко болно прасе и за затваряне на всичко между Върбишкия и Ришки от утре. Никакви туристи. Някой нещо да знае, че понеделник трябва да го минаваме Very Happy
Пет Авг 09, 2019 10:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Засега само видях статии в медиите, никой не е писал, че са го върнали, но нищо чудно и това да стане.
Не знам обаче дали ще могат да осигурят 24 часова охрана на всички пътеки, така че възможност за минаване сигурно ще има. Въпросът е доколко самите туристи искат да нарушават законите и да минават на своя глава.
Имайте предвид, 2016 минах по билния вариант и не го препоръчвам на никого. Много обрасъл на места, безкрайни полета с коприва, лошо поставена маркировка, труден за ориентиране. Има и глигани, ако някой се притеснява от срещи с животни.
Може би слизане до селата и минаване от там ще бъде някакъв вариант, макар и доста неприятен. Все пак това е част от Ком-Емине, да има изненади и промени в плановете.
Моля, който мине от там и има информация от първа ръка да сподели.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Съб Авг 10, 2019 1:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
От фейсбук:
"Актуална информация от маршрута:
Чешмата под връх Буторски чукар не работи, но има течаща вода десетина метра над чешмата.
През Рижки проход се преминава, напръскаха ни обувките и гумите на велосипедите малко след Върбишки проход.
Има нова чешма и заслон след хижа Чумерна, на 5-6 км"

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Вто Авг 13, 2019 12:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
*До 12 август се е минавало през Елешница, като само са пръскали подметки и велосипедни гуми за дезинфекция. След това на Върбишки проход са поставили два поста, които не са пускали ком-еминейците и са им казвали да минават през селата Върбица и Риш. Не е ясно дали седят денонощно.
Ако човек реши все пак да спазва забраните, преди село Риш има черни пътища, по които може пак да се качи на билото още преди Голям Дебелец и да не изпуска срещата с Ужасът на Риш 😉

*Старата хижа Бужлуджа работи отново. За информация и резервации 0897083077 - Стефан.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Авг 22, 2019 11:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito



Регистриран на: 22 Юни 2011
Мнения: 856

Мнение Отговорете с цитат
Теди Величкова, познато име в парапланеризма у нас тази година полетя и походи по Пътеката с един французин - Снимките

Меря й се и аз от въздуха на Пътеката, ама да видим..

_________________
От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак
Пон Ное 25, 2019 5:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Благодарности, много хубави снимки. Но Тито как може да се направи ком-емине с пара- или какъвто и да е планер? Освен ако нямаш предвид да носиш и парапланерската раница Smile. Така става. Smile. А това съм го пробвал, макар и само като пътник - страхотно е усещането.
Пон Ное 25, 2019 8:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Tito написа:
Теди Величкова, познато име в парапланеризма у нас тази година полетя и походи по Пътеката с един французин - Снимките

Меря й се и аз от въздуха на Пътеката, ама да видим..

Този французин дали е Antoine Girard? Гледал бях едно впечатляващо негово постижение в Пакистан:

https://www.facebook.com/antoinegirardfly/videos/536424379890793/

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Ное 25, 2019 9:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Tito



Регистриран на: 22 Юни 2011
Мнения: 856

Мнение Отговорете с цитат
Е те хората на снимките си ходят с парапланеристките раници. Бивачната им екипировка е вътре. Преди да излетят всичко, което не трябва за летене се прибира в отделение на гърба на пилота към подвесната система. В последните години стана доста популярно да правят олекотени екипировки за летене и са стигнали доста напред. Ако моята сумарно е към 20кг, то без проблем може да се свали под 10кг. Само, че нито платът е толкова здрав, нито вървите, нито каквото и да е по леката екипировка. Но те феновете на hike&fly са свикнали с честа подмяна на "техниката". Иначе основната трудност да се направи Ком-Емине с летене и ходене е времето и най-вече вятърът. Ако за излитане по билото да има безброй подходящи места, то за прелет (особено пък за дълги отсечки) се пуска задължително по вятъра след набиране на височина в термика. В дадения случай е необходим вятър със западна компонента (да те носи на изток), а това е много голяма рядкост лятото. Тогава преобладава преносът от изток. Затова и повечето хора по въздуха го пряват наобратно.

_________________
От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак
Пон Ное 25, 2019 9:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito



Регистриран на: 22 Юни 2011
Мнения: 856

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
Tito написа:
Теди Величкова, познато име в парапланеризма у нас тази година полетя и походи по Пътеката с един французин - Снимките

Меря й се и аз от въздуха на Пътеката, ама да видим..

Този французин дали е Antoine Girard? Гледал бях едно впечатляващо негово постижение в Пакистан:

https://www.facebook.com/antoinegirardfly/videos/536424379890793/

Същият.

_________________
От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак
Пон Ное 25, 2019 9:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Tito, много трудно и много щуро ми се струва едно такова минаване на ком-емине... Не знам...
Аз по-горе се шегувах, имах предвид да се направи цялото пешком като парапланериста си носи оборудването или пък най-добре някой друг да му го носи (тука във форума има разни мераклийки да мъкнат тежки раници...)… и после може преспокойно да каже, че е направил коемине с леталото и то ще си е самата истина Smile
Ама и ти много скромно го раздаваш... казвай отвреме навреме по нещо за летателните ти изпълнения, предполагам, че ще е много интересно на всички...
Вто Ное 26, 2019 8:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 5 от 6

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov