ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Чудинска планина-изкачване на първенеца връх Арамлия-1496 м.

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Предишната тема
Следващата тема
Чудинска планина-изкачване на първенеца връх Арамлия-1496 м.
Автор Съобщение
martin555



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 844
Местожителство: Русе

Мнение Чудинска планина-изкачване на първенеца връх Арамлия-1496 м. Отговорете с цитат
Фоторазказ от дивите гранични планини на Краището...
Чудинска планина е част от историко-географската област Краище. Изкачване на първенеца на Чудинска планина връх Арамлия - 1496 м.н.в. по кръгов маршрут с изходна точка село Ломница и преминаване през селата Чудинци и Гурбановци. Общата дължина на маршрута е, около 28 километра по черните пътища на Краището и без пътека в последната част преди върховото било, с положителна денивелация от 650 метра. По тези чудни пътеки и пътища маркировка няма и е добре да се използва гпс.



Планината е част от Милевско-Конявската планинска група, като по билото ѝ от гранична пирамида 108 до гранична пирамида 129 преминава участък от държавната ни граница с Република Сърбия. От югозапад на североизток дължината ѝ е около 20 км, а ширината ѝ до 7 – 8 км. На север долината на река Драговищица (десен приток на Струма) я отделя от планините Изворска и Земенска, а на северозапад долината на река Бранковачка (десен приток на Драговищица) – от планината Дукат в Сърбия. На юг проломната долина на река Соволянска Бистрица и левият и приток река Коприва я отделят съответно от планината Лисец и Каменишката котловина, а на изток склоновете ѝ постепенно затъват в северозападната част на Кюстендилската котловина.
Билото на планината е плоско и нахълмено, разположено на 1200 – 1400 м.н.в., над което се издигат заоблени върхове най-висок от които е връх Арамлия (1496,4 м), разположен на граничната бразда при гранична пирамида № 119, на около 1 км северозападно от село Гурбановци. От долината на лека Ломничка (десен приток на Драговищица) се разделя на два верижни рида – северозападен и югоизточен.
Изградена е от метаморфни скали – гнайси, шисти и амфиболити. Склоновете ѝ са обрасли с редки букови и дъбови гори и храсти, а билата ѝ са заети от обширни пасища.
В планината и по нейните склонове са разположени 17 села, от които:
В България – 14 села: Бобешино, Горановци, Гурбановци, Долно Уйно, Драговищица, Жеравино (най-западното българско село), Ивановци, Кутугерци, Кършалево, Ломница, Режинци, Церовица, Црешново и Чудинци;
В Сърбия – 3 села: Бистър, Бранковци и Горно Тлъмино.

Изходната ни позиция е село Ломница, където времето е спряло. В селото има няколко жители, които се занимават с животновъдство, а камбаната на голямата църква отдавна е заглъхнала... И тук, както при всички гранични върхове е добре да бъдат уведомени граничните власти за намеренията и изкачването на тези върхове!







Прекрасно място за бивак. Наоколо е тихо и в тишината отеква само кучешки лай, чанове и падащите орехи от близките дървета. Има малка река и много птици, красиво и диво е.
Няма запазени писмени данни за времето на възникване на селото. Останките от късноантично селище и градище свидетелстват, че района е населяван от дълбока древност.
Ломница е старо средновековно селище. Споменато е в Рилската грамота на цар Иван Шишман (1371 - 1395) от 1378 г. за дарените селища на Рилския манастир "Свети Иван Рилски".
В стари писмени извори е записано като Ломница (1448), Ломнидже (1453) и Ломниче (1624). В турски данъчни документи от 1570-1572 г. е посочено под името Долна Ломница като тимар към нахия Славище на Кюстендилския санджак с 1 мюсюлманско и 35 християнски домакинства, 21 ергени и 3 бащини. В руска триверстова карта от 1878 г. е означено като Ломница.
През 1869 г. е построена църквата "Свети Георги".
В края на XIX век селото има 8505 декара землище, от които 3440 дка гори, 3660 дка ниви, 1205 дка мери и 200 дка естествени ливади и се отглеждат 618 овце, 897 кози, 212 говеда, 74 коня. Основен поминък на селяните са земеделието (основно ръж, овес и ечемик) и животновъдството (овце). Развити са домашните занаяти. Част от мъжете са сезонни строителни работници.
В селото има училище от 1881 г., като през 1928-29 г. е открито махленско училище в махала Джурина, а от 1930 г. училището е в собствена сграда.
През 1951 г. е създадено читалище "Прогрес". Открити са пощенска станция, фелдшерски пункт, здравен пункт.
През 1956 г. е учредено ТКЗС "Дружба", заедно със селата Ивановци, Чудинци и Кършалево, което от 1979 г. е в състава на АПК – с.Драговищица.
Селото е електрифицирано (1970), повечето махали са водоснабдени. Пътят до селото и площада са асфалтирани.



Отново по тъмно поемам към първенеца на планината. В ниското са обещани жеги и в дългия августов ден трябва да съм бърз, за да сляза, около обяд в изходна позиция. Очакват ме около 28 пешеходни километра по черните пътища на Краището, придружени с емоции, снимки на старите села и изкачване на връх Арамлия.



В село Чудинци, където пристигам след изгрева отдавна никой не живее. То е разположено в географската област Каменица, в северната част на Чудинската планина. Съставено е от 10 пръснати, отдалечени и вече обезлюдени махали: Кадинска, Тупанджийска, Конярска, Горна, Качарска, Вукарска, Милева, Изворска, Станчова и Чобанска.
Населението през 1880 г. е било 276 души, през 1900 г. - 380 души, 1926 г. - 472 души, 1934 г. - 448 души, 1946 г. - 406 души, 1956 г. - 239 души, 1965 г. - 108 души, 1957 г. - 57 души, 1984 г. - 40 души, 2009 г. - 3 души...
Няма запазени писмени данни за времето на възникване на селото. Останките от късноантичен некропол свидетелстват, че района е населяван от дълбока древност.
Село Чудинци е старо средновековно селище, регистрирано в турски документи от 1570 – 1572 г. като тимар към нахия Славище на Кюстендилския санджак с 8 домакинства, 10 ергени, 4 бащини и 2 вдовици. В списъка на джелепкешаните от 1576 – 77 г. е записано като Чудинче към кааза Ълъджа (Кюстендил) с 1 данъкоплатец. Съществуването на селището и през XVII век е засвидетелствано в регистър от 1624 г. за събиране на данъка джизие от войнуците, където фигурира с името Чудинче с 16 домакинства.
В края на XIX век селото има 7134 декара землище, от които 1465 дка гори, 4196 дка ниви, 1473 дка естествени ливади. Основен поминък на селяните са земеделието (основно ръж, овес и ечемик), животновъдството (овце) и производството на дървени въглища. Развити са домашните занаяти. Част от мъжете са сезонни строителни работници.
В селото има училище от 1910 със собствена сграда от 1912 г.
След 1919 г. част от землището на селото остава в Югославия.





Изгревът ме хвана в гората. Изминал съм половината разстояние до върха.







Разбира се, не пропускам да се отбия до Чудински манастир "Свети Пантелеймон", който определено е сред най-отдалечените в България и който исках да посетя от години, но с неяснота кога точно ще се случи това.



Според легендата старият храм е бил разрушен 200-300 години преди Освобождението, много народ се бил събрал на събора за празника на Свети Пантелеймон, но по същото време турска войска претърсвала района, за да търси тримата селски „бабаити“- юнаци, които преди няколко дена убили двама „арачии“- събирачи на данък. Освирепелите турци, за това дето не успяли да ги открият гяурите, посегнали на мирното население. Заобиколили тълпата и всичко живо изклали, после се „юрнали“ по къщите и там що заварили изклали, малкото българи които останали живи избягали, където очите има видят. След това жестоко клане близкото село запустело за дълго, и едва 100 - 150 години след това дошли хора, заселили се по старото землище и основали селата Чудинци, Ивановци, Гурбановци и Олтоманци, на имената на тези трима войводи: Иван, Гурбан и Олтоман-Караджа. Срещат се и други имена на топоними свързани с героичната съпротива на тукашните българи срещу османския поробител: местността „Вояковица“, от Воин войвода; връх Арамлия, което означава разбойник, обирач по пътищата, и др.
В местността около Чудинския манастир са намирани гробове, което подсказва, че там е било гробището на някогашното опустошено село.
Въпреки столетията на забвение, местносто население не забравило святото място, в началото на XX в. построили черква, след нея и други сгради и така обителта била отново възродена. Възобновен бил и големият събор, идвали хора от близки и далечни краища. Привличало ги силното излъчване на мястото, както и чудодейната вода бликаща от близкия извор (аязмо). Но за жалост това не продължило дълго и с идването на комунизма, затворили границите (районът станал първа гранична зона и достъпът до манастира станал почти невъзможен), селата обезлюдели и така обителта потънала отново в забрава...









Наблюдателна вишка, само на стотина метра от връх Арамлия.



Връх Арамлия - първенец на Чудинска планина. Много дивотия, чудни гледки и емоции, свързани с тази планина...







В село Гурбановци съм скоро след изкачването на върха. Затварям кръгово маршрута оттук и поемам към село Ломница, където съм паркирал колата и където пренощувахме.
Село Гурбановци е разпръснат тип, образувано от 3 махали: Горна, Средна и Долна (център на селото). И тук статистиката е плашеща. Едва 5 регистрани местни жители към 2010-а година.





_________________
http://martinpetrov555.blogspot.com/
Сря Сеп 04, 2019 12:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Denton



Регистриран на: 03 Окт 2018
Мнения: 59

Мнение Отговорете с цитат
Радвам се, че ти е харесало. Преходът до Арамлия на мен лично ми е в челната позиция на най-гадните преходи. Ние го правихме също от Ломница, през махала Тупанджиите, с леко отклонение до един параклис, намиращ се в близост до 437 гранична пирамида, след това до Арамлия и оттам по супер обраслото бивше КСП до Гурбановци. Преди на картата КСП-то беше отбелязано като път, в момента някой, който е с акъла си го е оправил на "без пътека" и по-добре, че не е за разправяне какви ядове брахме в тоя участък.

_________________
I have come to this great land to seek my very own sun!
Сря Сеп 04, 2019 12:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 844
Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
Denton написа:
Радвам се, че ти е харесало. Преходът до Арамлия на мен лично ми е в челната позиция на най-гадните преходи. Ние го правихме също от Ломница, през махала Тупанджиите, с леко отклонение до един параклис, намиращ се в близост до 437 гранична пирамида, след това до Арамлия и оттам по супер обраслото бивше КСП до Гурбановци. Преди на картата КСП-то беше отбелязано като път, в момента някой, който е с акъла си го е оправил на "без пътека" и по-добре, че не е за разправяне какви ядове брахме в тоя участък.


Същата ситуация с "без пътека-та"! Пълна дивотия е там... Но нямаше начин и дадох жертвоприношение на шипки, елхи, къпинаци и какво ли още не... Ако споделиш инфо за параклиса, или някоя снимка, ще съм ти благодарен. На няколко метра от връх Кумица-1241 м.н.в. е отбелязана църква на ОФРМ картата, но не успях да нацеля подход към нея, да разгледам.

_________________
http://martinpetrov555.blogspot.com/
Сря Сеп 04, 2019 12:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Denton



Регистриран на: 03 Окт 2018
Мнения: 59

Мнение Отговорете с цитат
Ей го на картата: https://www.kade.si/#map=18/2506030.88/5220502.78/0

Снимка и трак, че кача довечера, че са ми на домашния компютър.

_________________
I have come to this great land to seek my very own sun!
Сря Сеп 04, 2019 12:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 844
Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
Denton написа:
Ей го на картата: https://www.kade.si/#map=18/2506030.88/5220502.78/0

Снимка и трак, че кача довечера, че са ми на домашния компютър.

Супер, много благодаря! Ще се юрна скоро пак по Краището, да кача още 5-6 първенци на планини, като захлади малко и цветовете станат есенни. Може и до там отново да се отбия. Smile
Точно тук https://www.kade.si/#map=18/2502397.63/5220133.05/0 , вдясно от връх Кумица на ОФРМ картата е дадена църква "Свето Възнесение Господне". Дали са руини или е цяла постройка, само на място може да се разбере. Не намирам информация за въпросното място...

_________________
http://martinpetrov555.blogspot.com/
Сря Сеп 04, 2019 12:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Denton



Регистриран на: 03 Окт 2018
Мнения: 59

Мнение Отговорете с цитат
Съмнителна ми се вижда тая работа, на сателита не личи да има постройка или руини: https://www.kade.si/#ghyb=17/2502759.65/5219873.43/0

Виж онзи параклис е ясно различим: https://www.kade.si/#ghyb=19/2506035.14/5220504.47/0


В Краище какво още мислиш да качваш?

_________________
I have come to this great land to seek my very own sun!
Сря Сеп 04, 2019 1:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 844
Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
Denton написа:
Съмнителна ми се вижда тая работа, на сателита не личи да има постройка или руини: https://www.kade.si/#ghyb=17/2502759.65/5219873.43/0

Виж онзи параклис е ясно различим: https://www.kade.si/#ghyb=19/2506035.14/5220504.47/0


В Краище какво още мислиш да качваш?


Може да са сбъркали от ОФРМ, има и други подобни случаи...
Ами, засега съм се насочил към: Стража планина, планината Рудини, Пенкьовска планина, Ездимирска планина, Кобилска планина, Земенска планина... Повечето от останалите първенци съм ги качвал, от българска страна... Дивотия голяма е Краището, невероятни мащаби и красоти! Smile

_________________
http://martinpetrov555.blogspot.com/
Сря Сеп 04, 2019 2:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
martin555 написа:
Точно тук https://www.kade.si/#map=18/2502397.63/5220133.05/0 , вдясно от връх Кумица на ОФРМ картата е дадена църква "Свето Възнесение Господне". Дали са руини или е цяла постройка, само на място може да се разбере. Не намирам информация за въпросното място...

Прегледах топографските карти от различни епохи. В нито една от тях не е нанесена църква в непосредствена близост до вр. Кумица. Най-близо по граничното било в района е "Св. Спас" (което би могло да бъде друго име на същия християнски празник). Намира се до 125-та гранична пирамида (по номерацията от времето на СФРЮ) и е означен като параклис в BGMountains:

https://www.kade.si/#map=19/2506033.54/5220503.5/0

Същото е отбелязано и в ETK M1:5000:

https://www.kade.si/#BG5K=19/2506033.54/5220503.5/0

Може да бъде забелязан и на сателитни снимки:

https://www.kade.si/#bing=19/2506033.54/5220503.5/0

В топографска карта от началото на XX в. "Св. Спас" също е даден там:

https://www.kade.si/#bgt1878=14/2507044.83/5220057.54/0

Съдейки по новия покрив видим на сателитните снимки допускам, че е възможно на мястото на старата църква да е бил изграден нов параклис (или пък тя да е била обновена).

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Сеп 04, 2019 2:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
martin555



Регистриран на: 07 Яну 2011
Мнения: 844
Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
martin555 написа:
Точно тук https://www.kade.si/#map=18/2502397.63/5220133.05/0 , вдясно от връх Кумица на ОФРМ картата е дадена църква "Свето Възнесение Господне". Дали са руини или е цяла постройка, само на място може да се разбере. Не намирам информация за въпросното място...

Прегледах топографските карти от различни епохи. В нито една от тях не е нанесена църква в непосредствена близост до вр. Кумица. Най-близо по граничното било в района е "Св. Спас" (което би могло да бъде друго име на същия християнски празник). Намира се до 125-та гранична пирамида (по номерацията от времето на СФРЮ) и е означен като параклис в BGMountains:

https://www.kade.si/#map=19/2506033.54/5220503.5/0

Същото е отбелязано и в ETK M1:5000:

https://www.kade.si/#BG5K=19/2506033.54/5220503.5/0

Може да бъде забелязан и на сателитни снимки:

https://www.kade.si/#bing=19/2506033.54/5220503.5/0

В топографска карта от началото на XX в. "Св. Спас" също е даден там:

https://www.kade.si/#bgt1878=14/2507044.83/5220057.54/0

Съдейки по новия покрив видим на сателитните снимки допускам, че е възможно на мястото на старата църква да е бил изграден нов параклис (или пък тя да е била обновена).


Вероятно са сбъркали, както предположих. Ето и точното място. На метри от върха...


_________________
http://martinpetrov555.blogspot.com/
Сря Сеп 04, 2019 2:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Параклисът беше посетен тази година от Denton и компания. Името му ми беше убягнало. Сега му го добавих.
Сря Сеп 04, 2019 3:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Denton



Регистриран на: 03 Окт 2018
Мнения: 59

Мнение Отговорете с цитат
ivailo.hr написа:
Параклисът беше посетен тази година от Denton и компания. Името му ми беше убягнало. Сега му го добавих.


Убягнало ти е, защото когато ходихме никой не го е снимал Smile има само фонови снимки в далечина, но постройката и името никой не си е правил труда да ги снима. Мен лично религиозните символи и постройки изобщо не ме интересуват. Алилуя.

_________________
I have come to this great land to seek my very own sun!
Чет Сеп 05, 2019 9:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov