ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Глутница бездомни кучета около Боянско езеро?

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Предишната тема
Следващата тема
Глутница бездомни кучета около Боянско езеро?
Автор Съобщение
online



Регистриран на: 14 Яну 2012
Мнения: 18

Мнение Глутница бездомни кучета около Боянско езеро? Отговорете с цитат
Някой има ли идея каква е тази глутница, която се върти в района на езерото и дали са опасни.
До този момент бях срещал само веднъж преди около седмица 2 кучета слизащи бързо надолу по пътеките в ниската част около 900м н.в. в посока Бояна. Малко по-късно след езерото в посока Драгалевци, на поляната при началото на пътеката за х. Камен Дел чух друго куче, което се крие в храстите и вървеше след мен но така и не се показа.
Днес по същата тази стръмна пътека за х. Камен Дел и Кикиш но доста по-високо на около 1300м н.в. ме изненада цяла глутница от поне 6 едри екземпляра. Доста необичайна гледка са и може най-малкото да стреснат някой, особено в тъмните часове.
В моя случай не показаха агресия, излязоха от гората 30м над мен, пресякоха пътеката и само едно от тях остана да ме наблюдава докато отмина. Знаете, че дори и в градски условия кучетата, които не са били агресивни, реагират по съвсем друг начин в глутница. Градските кучета лесно ще ги прогониш, но не съм си имал работа с подобни "диви".
Тази случка ще ме кара да съм нащрек минавайки от там сам в тъмното а това ми е почти ежедневен маршрут и вече рано се мръква...
Та ще съм много благодарен ако някой има информация каква им е история на тия песове.
Пон Сеп 16, 2019 1:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskoll



Регистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 474

Мнение Отговорете с цитат
по тази пътека ходя по 5-6 пъти на седмица (Боянска Църква - х. Камен Дел) през зима или ранна пролет вече 3 години, най-вече с кучето ми, ходя там, защото е спокойно от към паркови кучета. има хубава денивелация (600 метра) (не ходя до Копитото защото там едно време имаше много кучета), не ходя на Златни Мостове, Момина поляна или в Дендрариума по същата причина. Най-много обичам дните след снеговалежи, когато правя пъртина (ако не е минал хижарят на хижата).

Последно до хижа Камен Дел съм се качвал през март, но никога не съм срещал глутници по тази пътека (нито стръмната (изток от езерото), която през лято е опасна заради велосипедистите, нито по-заобиколната (от запад на езерото). виждал съм понякога по 1-2 кучета в гората или техните следи в пресния сняг, но не съм имал проблеми.

хижарят на х. Камен Дел ми разказа, че той гледа по камерата на хижата и редовно вижда гултницата, аз съм виждал глутница от 5-6 кучета край хижа Есператно.

тази зима имаше едно черно куче на хижата, което беше много дружелюбно, живее до Каменното Здание, поне така разбрах.

притеснителна е информацията за глуница на Боянското езеро, дано да е била случайна среща и иначе не са в този район. като цяло има голям проблем с бездомните кучета на Витоша.
Пон Сеп 16, 2019 10:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
online



Регистриран на: 14 Яну 2012
Мнения: 18

Мнение Отговорете с цитат
Изненадва ме това, че бездомните кучета са известен проблем за Витоша. Признавам, че отскоро обикалям, но за последните 4 месеца съм навъртял сигурно 1500км и не бях срещал други освен тези, за които споменах. Не ми е ясно каква може да им бъде мотивацията да бъдат там, особено пък зимните месеци. Едва ли има повече храна отколкото в града, не може и да се говори и за отпадъци от туристи. Не се сещам какво с биха се хранили, освен с яйца на гнездящите в храстите птици.
А тази глутница определено си е намерила нещо в района на езерото след като съм ги срещал само там и видимо се чувстваха в своя територия и не бяха плашливи (което не е добре).
Въпросната пътека ми е отскоро в маршрута и то точно заради денивелацията. Като натоварване е нещо подобно на стръмната пътека покрай електропровода, само че 5 пъти по-дълга.
Имаш ли идея за други пътеки в боянската част с подобни параметри. Със скъсяването на деня ще ми се наложи да търся нови маршрути, които са по-къси, но изискват по-голямо натоварване.
Пон Сеп 16, 2019 1:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskoll



Регистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 474

Мнение Отговорете с цитат
пътеката на Боян Петров е със сходни параметри, но не ми е удобна (започва от Княжево). Това е пътека от Княжево до Копитото под стария лифт, по нея от трамвайната спирка до Копитото са 680 метра денивелация за 2.6км, а по пътеката от Боянската Църква до х. Камен Дел през Боянското езеро и стръмната велопътека са 700 метра за 3.4 км и горе-долу пак толкова по пътеката край Сухи Връх. така че пътеката на Боян Петров би трябвало да е по-натоварваща, по-къса е с 1 км, а пък денивелацията е почти същата. За мен минусът на нея е това, че стигаш до Копитото, от което вече няма къде да тръгнеш за да запазиш същата бързина на изкачване, за 2 км стигаш до Момина Поляна, а денивелацията е само 140 метра. докато от Хижа Камен дел продължаваш до Гьорева Чешма и за 1.5 км имаш още 200 метра. Не че е голяма разликата, сигурно просто свикнах с моята пътека.

А за кучета, пак от хижаря на Камен Дел, освен, ако не съм го разбрал грешно, казва, че атакуват сърни в района. до колко е вярно - не знам.

Срещал съм по изгрев глутница дори на Платото, над Голи връх! Когато съм сам - няма проблем, но когато съм с моето куче - тогава не е добре (тя е женска и не може да се защити).

Хората ги изхвърлят и те се размножават....

Преди 5 години на Копитото имаше едно куче, което роди може би 7-8 кученца и тогава ги взеха за Германия, сега, мисля, че вече няма кучета там.
Пон Сеп 16, 2019 2:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
online



Регистриран на: 14 Яну 2012
Мнения: 18

Мнение Отговорете с цитат
Ако тези кучета наистина са свикнали да ловуват сърни, въпрос на време е да нападнат и човек. Представям си ако от тази страна на Витоша се появи мечка или вълк ще се превърне в медийно събитие, а подивели кучета, които нямат страх от хората са много по-голяма опасност. Изненадва ме, че никой не взима мерки.... поне заради сърните, то е ясно, че на институциите им "пука" за хората само когато има средства за усвояване. Имам чувството, че всичко в тази планина всичко е оставено на добрата воля на хижари и доброволци.

А за да приключим въпроса с пътеките, сега отново смятах всички варианти и се оказа, че както и да намествам, разстоянието от стълбите при входа на парка до х. Камен Дел се получава все 3.5км +-100м. Разликата в натоварването идва от там, че между стръмната пътека покрай електропроводите докато стигнеш до началото на пътеката след езерото има един равен участък от цели 900м, а при маршрута през Сухи Връх почти липсват стръмни участъци и можеш да се движиш с постоянно умерено темпо. И за двата маршрута времето е около 50мин. Според мен хората с по-добра форма могат да стигат по-бързо през пътеката след езерото тъй като тези равни 900м позволяват бягане, което ако не им се отрази при изкачването на стръмната пътека, времето можеше да падне значително.
Ако имаше стръмна пътека до х. Камен Дел, разстоянието можеше да се скъси с поне 1км.
Пон Сеп 16, 2019 3:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskoll



Регистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 474

Мнение Отговорете с цитат
аз ходя там предимно зимно време, рядко когато няма сняг, купих си специални котки, които са micro crampons, с малки остриета, не за висока планина, а точно за тази пътека - защото по нея редовно има лед и е опасно, с тях бягам спокойно надолу. така зимата, дори да бия пъртина от църквата до хижата ми е 1 час и 15 мин, а може и да е около 1 час, а лятото е наистина около 45-50 минути. Сещам се, че съм се качвал до връх Камен Дел за час и 30 минути (лятно), но никога не съм го правил специално за да бързам, просто ги имам записани в oruxmaps. Иначе зима хубавото е, че от хижата до църквата слизам за 20-30 мин, така цялото ходене е по-малко от 2 часа и е добре за тренировка.

ето и моите два варианта за качване до височината на хижата:

стандартният:



по-стръмният, където през лято има велосипедисти:


Пон Сеп 16, 2019 7:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
online



Регистриран на: 14 Яну 2012
Мнения: 18

Мнение Отговорете с цитат
Имаме почти пълно съвпадение на маршрутите.
Благодаря за съветите, може би ще се пробвам и зимата. Живота ми е минал на морето и нямам никакъв опит със зимната планина но след като тези преходи ми се превърнаха в ежедневие, трудно е да си представя как само след 2-3 месеца ще се наложи да спра заради снега. Ще трябва да се екипирам и да се опитам да ми хареса Smile
Пон Сеп 16, 2019 9:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov