ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 103, 104, 105 ... 217, 218, 219  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
rumen radev



Регистриран на: 17 Ное 2013
Мнения: 192

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
Май

? Еха, поради скромната ми форумна практика или недобър изказ ще да е? Idea
Темата, хронологично в обратен порядък, прочетох като: а) списък с легитимни планински водачи, вкл. уважава ли се професията; б) неотменимото право да се пребие човек – демокрация и тоталитаризъм; в) конкретно нещастие със загинал човек.
Написах (явно несполучливо): а) че списъкът ми е интересен, замисляйки се защо, при IFMGA лиценз, да нямаш законовото право да извършваш дейността планински водач, само щото от МТ не са те включили в националния туристически регистър; б) стори ми се вчера неуместно съотнасянето на злополучно решение за собствената безопасност и обществен режим (признавам, вече докато го пиша, ми е безразлично и маловажно), та като има да става белята, не пита ... ; в) ... въздържам се от коментар.
Но споделям мнението ти за неточния ми и ограничен (асоциативно) опит, такава е и самооценката ми, Опитвам да компенсирам, списвайки понявгаш („...се чува молитва“), а и излизайки сред природа, макар и не толкова често, колкото ми се иска, дори и като превенция – това в продължение на „най-важния въпрос“ Confused
Сря Окт 02, 2019 7:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Всеки пише на базата на собствения опит и познания, естествено...

Румене, много ти е странен изказа - да, а и нищо конкретно не беше написал, само в главата ти е било само.

Особен е на Виктор случая, и като спасител и като водач. Министерството няма как да го запише автоматично с чужда диплома, то за IFMGA не е чувало дори. Ако той поиска, лесно ще го включат (предполагам изпит за правоспособност ще трябва да държи), но това не му е приоритет явно. Не го мисли него, той е на едно друго ниво,ще се оправи.
А темата е един нещастен случай, при неизяснени обстоятелства. Да, лека му пръст на човека, и не подценявайте планината!
Сря Окт 02, 2019 8:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aldo



Регистриран на: 25 Сеп 2018
Мнения: 205
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Пак залитнахме по водачи, лицензии, списъци и тн. Не че са маложажни, но за мен най-важна е личната отговорност на участника. Колцина от записващите се за по-сериозни преходи и подобни прояви си задават въпроса - готов ли съм, а мога ли без водач, до къде съм аз и от къде е той(водача)?
Щото аз си ходя сам или с някой и друг проверен другар и не зная отговорите на тези въпроси. Но да се чака само на водача... и да се търси отговорност само от него...
Е, за един преход в Хималаите бях с водач, но там за да "усетиш" нещата е добре да ти помага местен, да ти "отваря" очите за порядки, обичаи, легенди, местна кухня. Все неща, които правят по-пълно преживяването.
Сря Окт 02, 2019 12:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Хубаво си го написал Алдо! И аз ходя с местен водач в Хималаите, където има сериозна езикова бариера и много по-различна култура от нашата.

А въпросната "лична отговорност" започва да изчезва полека-лека в консуматорското общество... Платил съм си - значи имам право да получавам, значи някой друг е отговорен за мен! Да, ама само в определени граници...

И за въпросното "сваляне на отговорност от водача", да не вземе някой да го изтълкува погрешно! Това е в момента, в който човекът САМ пожелае да напусне групата и да не следва водача. Тръгнеш ли с хората нагоре, от момента в който няма безопасно връщане обратно, вече носиш отговорност за тях, и няма как да се "отървеш" от тези, които не са на ниво. Правиш така, че всички да се върнат живи и здрави обратно. Програмата и договора остават на заден план.
Сря Окт 02, 2019 1:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Обяснимо е замълчаването при провал, още повече пък и професионален. Добре би било, все пак, планинарската общност у нас постепенно някак да достигне онова ниво, което би ѝ позволило да съобщава и обсъжда по достатъчно разумен начин и неудачите, защото от тях има дори повече какво да бъде научено. А и те също са важна част от опита.

Съдейки по тона на обявите на редица туроператори, явно надпреварата за клиенти е доста ожесточена. Ако това изобщо зависеше по някакъв начин от мен бих препоръчал тези обяви да бъдат малко по-скромни и да не звучат толкова много като търговска реклама. Да има малко повече условност в предложенията -- например "ако подготовката и възможностите на участниците позволяват" или "ако метеорологичните условия са достатъчно благоприятни" -- "ще предприемем еди-какво си". Също така, не би било зле всяко предложение да бъде придружено с информация за максималния брой клиенти, които ще бъдат обгрижвани от един водач.

Впускащите се в подобни начинания също да бъдат малко по-скромни в очакванията си, и, как да кажа -- послушни. Да не възприемат набелязаните цели толкова като платени плодове, които ще им бъдат подадени да опитат, или постижения, с които сетне ще се хвалят, а повече като възможности да се докоснат до красиви трудности, за които не са се готвили достатъчно дълго и упорито, така че да са в състояние да ги преодолеят съвсем самостоятелно.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Окт 02, 2019 2:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
...
Другото нещо, е че би следвало да има някаква организация измежду самите служби и най-вече организация на водачите, които да са длъжни да дадат точна информация, а не да четем разни глупости по новините, които гледат само да направят сензация, а после на същия ден да забравят въобще.

Има такава организация - асоциация „Планини и хора“ - асоциация на [платените] планинските водачи в България.

Но тази организация освен да изказва съболезнования след настъпил нещастен случай, май друго не прави. Или не съвсем:

25.12.2017 г. - същата организация - АПХ - асоциация „Планини и хора“ - стартира инициатива - прави своя фейсбук страница - КОЙ НЕ Спазва Законите?, в която страница декларативно обявява, че:

„В тази страница, ще бъдат публикувани имената на хора, организации и фирми, които не спазват или грубо погазват
ЗАКОН ЗА ТУРИЗЪМ;
ЗАКОН ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ
и произтичащите от тях Наредби, Стандарти и Изисквания.
Тук ще откриете имената на
• Хора, които работят като планински водачи без необходимата квалификация.
• Сдружения, които под формата на курсове, предлагат нерегламентирани водачески услуги.
• Фирми, които предлагат услуги свързани с планинско водене - без да имат право на това.
• Фирми, които наемат и ползват неправоспособни водачи.
• Организации, които извършват обучение на планински водачи – без да спазват изискванията.
• Планински водачи, които извършвайки планинско водене, нарушават правилата за безопасност, нормативите и етиката на планинското водене.
Можете да подавате сигнали и снимки и на страницата на
„Планини и хора“ асоциация на планинските водачи в България – www.planini.eu / http://www.planini.eu/planini/reporting-form.php – където има монтиран специален бутон.
Анонимността Ви е гарантирана!
След обстойно проучване на събраната информация ще бъдат сезирани компетентните органи, а имената на уличените ще бъдат качвани на тази страницата.“

(Специално внимание да се обърне на точка:
„• Планински водачи, които извършвайки планинско водене, нарушават правилата за безопасност, нормативите и етиката на планинското водене.“)

Рекох си - браво, сега ако стане нещастен случай, той ще се анализира и обсъжда, което ще е от полза за всички.

Нищо подобно не се случи! Голямо разочарование!

02.03.2018 г. - на въпросната страница „КОЙ НЕ Спазва Законите?“ на АПХ се публикува само един планински водач, който според АПХ е „самозван и нелегитимен планински водач и няма право да води хора и групи в планината“ - ВНИМАНИЕ!.

10.09.2018 г. - на страницата „КОЙ НЕ Спазва Законите?“ на АПХ се публикува:

„Много скоро (веднага щом завършим "КОНЧЕТО") ще публикуваме информация за организации, фирми и хора, които работят в нарушение на закона за туризъм - в частта му, която определя дейността на планинските водачи.“

Не знам какво АПХ разбират под „много скоро“, но година по-късно още няма публикувана информация.

03.11.2018 г. - на страницата „КОЙ НЕ Спазва Законите?“ на АПХ се публикува:

„Здравейте,
През последните месеци се получиха няколко сигнала за хора, фирми и институции, които работят в нарушение на
ЗАКОНА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ и ЗАКОНА ЗА ТУРИЗЪМ.
Подадените от нас сигнали до институциите, засега не дават резултат - но Вие имате право да знаете...
Следва продължение > ...“

Още чакам продължението...

22.04.2019 г. - на страницата „КОЙ НЕ Спазва Законите?“ на АПХ се публикува:

„През последните месеци в рубриката "ПОДАЙ СИГНАЛ" постъпиха много предложения за неспазване на законите. Най врапиращ е случая с курсовете за ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ на БТС

Относно професията „Планински водач“
Професията „ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ“ съществува в България от 2002 година.
...
...
...
Разбира се, за собствени нужди БТС може да прави каквито си иска курсове. НО, на завършилите тези курсове се издават държавни свидетелства за професионална квалификация и с тези свидетелства, те биват вписвани в НТР.
Това не само е нелоялна конкуренция и издаване на документ с невярно съдържание, но и поставя в неравностойно положение, водачите завършили истински курсове и съответно води до силно принизяване на професията „Планински водач“.

Многократно, писмено и устно за проблема са информирани БТС, НАПОО и М-во на Туризма
- ЗАСЕГА РЕЗУЛТАЪТ Е НУЛЕВ.
Може би е време да се сезират и други органи…

Прилагаме извадки от в-к „ЕХО“ – последните 5 години‘, но случаите са много повече.

„ПЛАНИНИ и ХОРА“ – асоциация на планинските водачи в България

ето и доказателствата
http://www.planini.eu/planini/files/izvadki.pdf

Какво представляват тези постъпили „предложения за неспазване на законите“ - не знам. Предлагат да не спазваме законите ли? Smile

Тук „най врапиращ“ за мен е не правописът на АПХ, а че АПХ се чуди защо „ЗАСЕГА РЕЗУЛТАЪТ Е НУЛЕВ“. Прилагат за „доказателства“ изрезки от вестник „Ехо“ и се чудят защо институциите не обръщат внимание? На изрезки от вестник? Very Happy

У мен обаче възниква въпросът:

Защо обаче АПХ публикува само некоректни водачи, които не са нейни членове, а не публикува некоректни водачи, които са нейни членове? Например водачи, които без да притежават лиценз за второ ниво „Алпийски водач“ водят по алпийски маршрути свои клиенти за пари? Или например водачи, които за пари водят платени групи в резервати без пътеки, където е забранено преминаване на туристи освен по маркираните пътеки?

Вместо това на страницата „КОЙ НЕ Спазва Законите?“ на АПХ се публикува роптаене срещу други организации, които организират и провеждат курсове за планински водачи. И се пишат доноси срещу тях в институциите. Очевидно АПХ полага големи усилия, за да елиминира конкуренцията и да стане монополист в България. Нормално, нищо ново в икономическите теории. Smile

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Окт 02, 2019 2:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
vaskoo написа:
Знаят се подробности, но не и от медиите поне засега.
Тук не сме медия и ще изчакам от уважение към загиналия и близките му.

Няма да забравя да напиша подробности, ако не се появят или се появят неверни такива по медиите. Уточнява се точното място все още.

Не виждам как премълчаването на истината за инцидента може да се тълкува като уважение към загиналия и близките му, не виждам как те се уважават по този начин.

П.П. Планинарският форум е медия, интернет медия. Smile

Относно „TrekMania“:

В 18:52 часа на 09.09.2019 г. „TrekMania“ публикува във фейсбук страницата си следната снимка:



Не знам що за планински водач и що за човек трябва да си, за да позволиш да се „чекнат“ така на кръста - един от символите на християнството, че дори после да публикуваш гордо снимки във Фейсбук!

https://www.facebook.com/TrekManiaBG/photos/a.1125944230842793/2567997643304104/?type=3&theater

А ако наистина пострадалият турист е бил в групата на „TrekMania“ - след нещастието (възмездието?) да си мълчиш и да не кажеш нищо!
____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Окт 02, 2019 2:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Стефане, това което пишеш повдига много въпроси и според мен е съвсем резонно и е хубаво да бъде питано. Явно от цял форум, само ти си човека който задава такива въпроси, предполагам не особено удобни.
Сря Окт 02, 2019 3:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
до Стефко:
Просто исках да мине погребението, а уважението всеки го изразява както го разбира.
Не знам дали форумът е медия, и ако да, то ние медиатори ли сме или джурналисти? А девойката явно се е изчекнала от ходене.

Иначе повече информация за случая нямам. Затова и уточних, че името на организатора е непотвърдено. Ведрин извади някаква обява, дето днес вече не се отваря, поне при мен.

Не искам да генерализам водачите общо, както и да оценявам поотделно, съчувствам на този при когото е станал случая, независимо дали го има в списъци или не, както и на другите участници в групата.

А темата за агенциите, водачите, обученията и аспектите в тази дейност е необятна, интересна и полезна според мен.

Дано в текущата тема се пише по-рядко за акции и конкретни случаи.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Сря Окт 02, 2019 3:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1693
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Бе девойката баш от ходене не се е изчекнала горкичката
Сря Окт 02, 2019 3:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
vaskoo написа:
Ведрин извади някаква обява, дето днес вече не се отваря, поне при мен.

Достъпна е обявата в архива, но е нужно търпение, защото страницата се зарежда много бавно.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Окт 02, 2019 3:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Е, той нали е Стефчо-Питанката, това му е работата - да задава въпроси Very Happy Very Happy Very Happy

А дали е подал сигнал някъде - не казва... Сигнал с доказателства, не гръмки фрази. Например негови снимки как, докато е преминавал през резервата Баюви дупки - Джинджирица по рида Средонос е видял професионален водач с група... И тогава да каже - подадох сигнал, не получих отговор...

А вестник "Ехо" е официален орган на БТС, така че публикуваното в него е сериозно доказателство + съобщенията в сайта. Но това не е по темата.

Стефчо, направи си тема "АПХ срещу БТС" или нещо подобно, щом толкова те вълнува това, и там бълвай огън и жупел, ще ти се включа, за да ти направя удоволствие Smile

И каква конкуренция, какъв монопол, какви икономически теории? АПХ е професионално сдружение с център за професионално обучение извършващ курсове само по една професия, и има за цел развитието на тази професия (и е постигнало много по въпроса).

Да, и термина е "професионален планински водач", а не "платен планински водач" (ако искаш да ги различаваш от доброволните такива).

А какво означава "платена група" въобще не мога да разбера ?!?

И като изобщо - успокой се! Very Happy
Сря Окт 02, 2019 4:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
EXIIIT написа:
Бе девойката баш от ходене не се е изчекнала горкичката
Ей, плевенчаниноооо... Темата е сериозна! Внимание!

mom4i написа:
А вестник "Ехо" е официален орган на БТС, така че публикуваното в него е сериозно доказателство + съобщенията в сайта.

Capitulate Аз се предавам! Vladofff ако иска, може да се включи. Smile

Относно създаването на тема „АПХ срещу БТС“ и бълването на огън и жупел - тя темата вече е създадена и вече бълват огън и жупел. Ама аз не обичам да се ровя в помия и няма да се включа в тая тема. Освен това не съм доносник.

И като изобщо - нали вече написах, че имам забрана да влизам в разправии с mom4i в този форум, така че спирам с коментарите относно неговото изказване.

Съвсем спокойно си дискутирах с другите участници, като vaskoo, kaloyanv, vedrin. Те другите ме разбраха за какво става дума, разбраха какво е „платена група“, „платен планински водач“, кой се опитва да бъде монополист в обучението на платените/професионалните планински водачи, както и какво е качеството на обучението. Wink

ТрекМания - ПОЛЕЖАН, УШИЦИТЕ И ГОЛЯМА СТРАЖА - ДАТА: 13.10.2019 - Няма места - 75 лв

„... Ще изкачим най-високия гранитен връх в Пирин – Полежан, ще преминем по скалните зъбери на Ушиците и за финал ще се изкачим до върха на Голяма Стража по атрактивен скален маршрут! Пирин ви предизвика!
... Следва кратко спускане преди да „захапем“ скалистия и панорамен ръб на Ушиците, известни напоследък като Стражите. Опитният ни планински водач последователно ще ни преведе покрай каменни кули, гранитни зъбери и през скални улеи като през цялото време ще можем да се наслаждаваме на зашеметяващи гледки към Вихрен и Кутело! Черешката на тортата ще е изкачването на връх Голяма Стража, надлежно осигурени с подходящата за целта алпийска екипировка. ...“


П.П. Полежан, Ушиците и Голяма Стража се намират в резерват „Юлен“.

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Окт 02, 2019 6:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NorthBridge



Регистриран на: 12 Авг 2017
Мнения: 67

Мнение Отговорете с цитат
mom4i написа:
От опит знам, че когато нещата за инциденти се потулват, никой няма интерес от това. Правят се всякакви предположения, като голяма част от тях са във вреда на разни хора, които не го заслужават. Всеки, независимо от опита му в дадената дейност се упражнява в риторика, дава оценки и становища. Всичко това е особено болезнено за близките, когато има нещастен и особено при смъртен случай, както този на Стефани в Олимп.
Така ще бъде и в този случай.
Това, което разбрах от недомлъвките и подхвърлените коментари е, че човекът е бил без особен опит и се е движел в организирана група с водач. Предприел е изкачване на своя глава, без одобрението на водача, при което е станало инцидента. Което обяснява до някъде защо загиналият не е бил вързан, както и липсата на информация по случая...

Според мен няколко реда на кръст са достатъчни да изяснят нещата до степен хората да си направят изводите какво, къде и как се е случило (примерно в случая - изкачване извън групата без водач, ако наистина е било така), без да се навлиза в детайли които не са работа на останалите хора (защо е тръгнал сам и т.н.). Тъй като при нас в България това не се прави и всички се държат така все едно нищо не се е случвало, обикновено информация излиза първо в новинарските сайтове, където е оскъдна, оттам тръгват всякакви слухове, и така нататък.

mom4i написа:

Когато е с клиенти в планината, водачът няма как да им забрани да направят това или онова на своя глава. Трябва само по възможност да свали отговорността за постъпките им от себе си. Това става с подписване на документ (предварително подготвен или импровизиран на място) и/или със свидетелството на останалите участници в групата. Последният механизъм е много важен, защото едно - не винаги има условия да се състави и подпише документ и две - отлъчилият се от групата клиент може въобще да няма намерение да подписва каквото и да е било...


И по-добре че няма как да им забрани. Ако някой тръгне да прави генерални глупости - естествено, отговорността за това не е на водача, той не е стражар, че да го окове във вериги и да го подкара пред себе си с един камшик. Има го и другия момент обаче. Миналата година един такъв водач на отиване към Хвойнати връх реши да демонстрира колко е велик и почна да набива канчета на всички в група от 6-7 човека, при което всички от тази група бяхме на ръба да му теглим една хубава майна (че и още нещо), и да се приберем самостоятелно през Кабата до хижа Вихрен. Замълчахме си за да не правим простотии, но е излишно да казвам че втори път хората не отидоха с него. Горе-долу оттогава почнах и да ходя сам в планината, за което редовно търпя критики от водачи, спасители, ходещи и неходещи.
И все пак това си е мой проблем - ако се стигне до момента в който аз реша да си бия шута и да се спасявам самосиндикално, и някой държи да му подпиша лист хартия че той не носи отговорност за мен, с удоволствие ще го подпиша, че даже и ще го подпечатам - тъкмо нито аз ще го мисля, нито той мене. Доколкото знам обаче, никой не го прави. Предполагам че това е заради факта че повечето хора искат да ходят в планината за удоволствие, и на никой не му се занимава с бумащина, договори, декларации и т.н. простотии. Въпреки че за по-сериозни начинания си е необходимо - иначе като се обърне колата, пътища много.

vladofff написа:

Така че въпросът с отговорностите изобщо не е толкова прост и лесен за изясняване. Още повече, ако никъде няма обявени правила, по които да се изпълнява т.нар. "договор" между водача и клиента. Аз например се сещам за няколко варианта, степенувано:
1.Клиентът е абсолютен дилетант, признава и отчита това, затова в договора се уговаря, че водачът организира и прави всичко, а клиентът изпълнява безпрекословно. Съответно всяка проява на вироглавство автоматично изключва отговорността на водача, съответно при пълно подчинение - стане ли нещо, отговаря изцяло водача. Явно за да си няма проблем после, водачът ще трябва да има и стражарско-административни функции, което нещо не го виждам как ще стане. Макар, че Момчил сигурно ще си признае, че понякога може и да му се е поискало да ошамари някой клиент-дебил, такива поне бол.
2. Клиентът е квалифициран досущ колкото водача, но го наема за да го "води", на само в смисъл да го "заведе" или "придружи" до мястото, единствено защото има особености на релефа, които клиентът не познава. В този случай, водачът не следва да носи никаква отговорност, защото е нещо като посредник между клиента и маршрута.
3. Най-тегави са междинните варианти, неотговарящи нито на 1, нито на 2. Там неяснотите са най-много, и ако бях водач, щях да си направя един доста обширен договор, подобен за такъв за застраховка, с много точици и подточици с дребеш шрифт, в които да пише всякога докъде ми се простират правата и задълженията, както и докъде отговарям във всеки един конкретен случай. С издаването на ваучера/т.е. преди да тръгнат още, за да не пишете декларации в дъжда и вятъра по Джамджиев ръб например/ клиентът ще се подписва, че е запознат с тия условия, че ги приема и от там насетне, ако нещо стане, да му мислят и двете страни, в зависимост от това какво точно е станало.


Този договор ще стане бая дебеличък, а дребните шрифтове знаем колко хора обичат да го четат. После пак някой ще ревне че еди си коя точка била написана с дребен шрифт чак на страница еди си коя, и то не достатъчно ясно, и върви доказвай че нямаш сестра. Пишеш ги всички по точка първа на не повече от лист хартия, да си нямаш ядове, пък ако си тръгнал с хора дето знаят какво се случва и къде отиват, значи не попадат толкова в случая на водач и клиент Smile Ако двамата (или колкото са) решат да си трошат главите по друг начин освен записания предварително, това си е лична отговорност на всеки един от тях. Впрочем това важи дори ако изобщо няма водачи намесени в случая.

Twoo написа:
Мисълта ми е че има много хора които тичат в парка ходят на работа и не са ходили по планини изобщо. Един ден виждат атрактивна обява за незабравимо приключение и решават да се пуснат да си разнообразят живота. В същото време отиват и хора без никаква спортна форма, но пък всяко лято и зима почивали по вили, язовири и курорти и си мислят че знаят какво е в планината. Та във въпросните обяви пише осигурена алпийска екипировка и тн... Пише водача ще ви преведе през това и онова... И човек остава с впечатление, че за тия 400лв едва ли не на ръце ще го носят... И после суровата действителност не се харесва на никой и започват проблемите. Да на повечето обяви пише по нещо за трудността, но нали сме си българи, всичко можем и пред нищо не се спираме...


Много точно мнение. Всичко опира до култура на "планинарстване", и според мен няма голяма разлика между това да тръгнеш към Рилски езера само с един сандвич и половинка вода, и да се запишеш в програма в която нямаш представа какво и как ще се случва. Ама тук вече и водачите носят отговорност да си подберат хората предварително според програмата (поне до някаква степен). vladofff някъде беше писал нещо за разрядна система при съветските алпинисти, ама такова нещо хич не виждам да се случи в България.

vedrin написа:

Впускащите се в подобни начинания също да бъдат малко по-скромни в очакванията си, и, как да кажа -- послушни. Да не възприемат набелязаните цели толкова като платени плодове, които ще им бъдат подадени да опитат, или постижения, с които сетне ще се хвалят, а повече като възможности да се докоснат до красиви трудности, за които не са се готвили достатъчно дълго и упорито, така че да са в състояние да ги преодолеят съвсем самостоятелно.

Едното не изключва непременно другото. Примерно аз ходя сравнително често в такива групи или защото не е имало с кой друг и не ми се ходи сам, или за да се видя с други приятели, които ходят със същата група. Това не значи че не мога да се оправя и самостоятелно. Отделно, ако не говорим за алпийски изкачвания и траверси, почти всички обяви са за преходи където всеки средностатистически човек в адекватна физическа форма и с 1-2 часа предварително проучване спокойно ще се оправи и без водач.

vedrin написа:

Съдейки по тона на обявите на редица туроператори, явно надпреварата за клиенти е доста ожесточена. Ако това изобщо зависеше по някакъв начин от мен бих препоръчал тези обяви да бъдат малко по-скромни и да не звучат толкова много като търговска реклама. Да има малко повече условност в предложенията -- например "ако подготовката и възможностите на участниците позволяват" или "ако метеорологичните условия са достатъчно благоприятни" -- "ще предприемем еди-какво си". Също така, не би било зле всяко предложение да бъде придружено с информация за максималния брой клиенти, които ще бъдат обгрижвани от един водач.

Никой не обича да чете уклончиви обяви с хиляда уговорки - обявите с агресивна реклама и повече надъхване работят много по-добре, тъй като човек впоследствие остава с усещането че е постигнал нещо много повече Smile Едно е да напишеш примерно "преминаване по тесния ръб Кончето в Пирин и изкачване на връх Кутело, ако условията са добри и участниците са в добра форма и без страх от високо", и съвсем друго "пълно с адреналин преминаване по най-опасният туристически маршрут в Пирин - екстремният ръб на Кончето и покоряване на стръмния връх Кутело - приключение само за смелчаци". Предполагам че всичко опира до психология - повечето хора искат да постигат големи и уникални неща в живота си, а не малки такива, които всеки може.

_________________
Well I came upon a man at the top of a hill
Called himself the savior of the human race
Said he come to save the world from destruction and pain
But I said how can you save the world from itself?
Чет Окт 03, 2019 12:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
@NorthBridge Истински стойностното не се нуждае непременно от шумна и агресивна реклама. Затова и насочването на повече усилия към подобряване на предлаганото е дългосрочно много по-печелившия ход. Сещам се за Влади Симеонов, който казваше, че "истинската музика е тихата музика", а пък на онези, които се увличаха в динамиката подхвърляше, че са "екзалтирани типове". Това бяха едни деца и юноши, много от които днес са световно известни с уменията и професионалните си постижения. И на които никога не им се налага виновно да мълчат и да се крият в миши дупки след някое свое изпълнение...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Чет Окт 03, 2019 12:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 103, 104, 105 ... 217, 218, 219  Следваща
Страница 104 от 219

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov