ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
История, произход на българите, християнство
Иди на страница 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
История, произход на българите, християнство
Автор Съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
И
Спас написа:
това не е тема за тук, тук за нещастни случай в Българските планини.

Въпреки това, за нас като българи е важна:
stefan_iliev38 написа:
кръста - един от символите на християнството

Една лъжа. Всеки, който е попрочел това онова, е добре запознат, че кръстът като "символ на християнството" се появява през... Ренесанса, когато средството за екзекуция започват да го рисуват като кръст. Ако изобщо е имало лице на име Йешуа бен Йосиф, и то е било разпнато, то това се е случило на Т-образна кръстачка, тъй като римляните не са имали обичай да хабят дървета за кръстове в сега приетия вид. За сметка на това са били изключителни прагматици. Много по-лесно е да заковеш негодника за ръцете на една талпа и да го вдигнеш като заклано добиче върху предварително забит стълб, който съответно е за многократна употреба, отколкото да се занимаваш с процедурите, които сега се считат за разпване. Всъщност археолозите никога не са и смятали, че в античността изобщо е имало кръстове.
Но има и още нещо за кръста и християнството в днешния му вид. Първите кръстни знаци са изобразявани по камъни, датират от много отдавна, и са на класически кръст /като тоя на чичо Доктор/. Обикновено се считат за шумерски, и се свързват с нибируанците, чието име, в превод означава... кръстопът и така се и рисува. Само че кръстове май има и в най-старите паметници на Балканите, още от ранната античност, когато никой не си е и представял, че някога ще се появят християни.
А сега за християнството... Ако са верни теориите, че българите произтичат главно от траките, а не от някакви "пра"-българи, които никой не ги е виждал и чувал, както и от "славяни", които като понятие се появяват... по времето на Екатерина в Русия.../Древните автори не говорят за славяни, а за скити, сармати и др./, то християнството в настоящия му вид, и особено православното, се е пръкнало... на Балканите и разпространявано от балканци - не е зле да проверим св.Андрей и апостол Павел откъде са родом и къде са "работили". Хубаво е да се направят и някои сравнителни анализи. След няколко години четене и събиране на информация, съм склонен да смятам, че православното християнство е... нова форма на култа към Дионис. Всичките истории с ритуалността - виното и хляба много странно и подозрително наподобяват дионисовите процедури. Преди време много се дискутираше и обстоятелството, че данни за Исуса има като малък и после чак подир 30 години, както и предположения, че тези неописани 30 години, въпросният е прекарал в ...Индия. Загадката се засилва от това, че доста от древните автори говорят за ...похода на Дионис към Индия. Също така, може би е пак съвпадение, не знаем откъде Леонардо е гледал, когато е рисувал "Тайната вечеря", но конфигурацията образите от тази картина удивително наподобяват... картина с античен произход, изобразяваща ...Дионис и неговите спътници. Има още цял списък от твърде странни съвпадения, толкова много, че накрая да започнете основателно да се съмнявате, че това са просто съвпадения.
Нека завърша с един от най-популярните изрази на Херодот: „Траките след индийците са най-многобройните в света. Ако те бяха нещо общо и се управляваха само от един владетел, биха били непобедими и според мен най-могъщи от всички, които съществуват. Тъй като това обаче е невъзможно и със сигурност никога няма да бъде постигнато от тях, те са слаби....”.
Пак траки и пак Индия...
"Официалната" история твърди, че траките почти били "изчезнали", когато са се появили "пра"-българите и "славяните", които към момента на "явяването" си не знаели, че така ще се казват, защото никъде няма извор с такива наименования.
Нека да си поставим въпрос, как се изтребва най-многобройния от всички народи, за да се появят на негово място живеещите в землянки "славяни" и "имеонските", сиреч памирските чергари? И как през 680г. тези диваци са в състояние да "победят" световния /тогава/ жандарм Римската империя/с днешен аналог - щатите/?
А сега да видим какво е написал иАбу-л-Фарадж Григориус Бар Гебрей, aрабски хронист от 12 век, "Хората, който били скити, ромеите назовавали Българи"...
Темата е обширна, направо огромна.
Стефчо, имам основания да твърдя, че като едновременно като българин и православен християнин, имаш огромни основания за гордост, повече отколкото сам предполагаш.
Пон Окт 07, 2019 10:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Даниел



Регистриран на: 19 Май 2015
Мнения: 153

Мнение Отговорете с цитат
Доста офтопик стана, но да изкажа едно съмнение по интересна за мен тема:

vladofff написа:
... "Хората, който били скити, ромеите назовавали Българи"...


Не съм сигурен, че е повод за гордост. За гърците северните "нецивилизовани" народи са били "вулгари", тоест груби хора. Вероятно названието е включвало не само нас, а изобщо всякакви диваци на север от Дунав, които са се опитвали да преминават Вала. Тоест, нито сме били толкова големи, нито пък името само по себе си ни дава повод за гордост... Дано да греша.
Пон Окт 07, 2019 1:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Даниел написа:

За гърците северните "нецивилизовани" народи са били "вулгари", тоест груби хора. Дано да греша.

Грешиш, самите "гърци" не са това което им се иска да са... Преди да "се заселят" на Балканите са живели в Либия и са се именували данайци и са черни и къдрава коса, негроидни типове. Моля модератора да извади горната тема в Лафче и там да разискваме, че е доста.
Пон Окт 07, 2019 2:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Off Topic

vladofff, хич не е изолиран случай варварски племена да побеждават войските на Византия на нейна територия. Това не е "оная" Римска империя дори. Направили са го и Аспаруховите българи. И не са били 30 000 конници както ни учеха едно време в училище. Аспаруховите българи не са се придвижили насам за седмица-две. За дългото време, през което са мигрирали са забърсали сродни скитски племена. Точно във византийските хроники пишело, че на Дунав са се установили 90000 човека. (някой някъде беше споменал цифра 120000 дори). Не изглежда хич невъзможно да победят, били са и по-мотивирани, макар в началото да не са имали подкрепата на половин милион славяни. За траките също не си прав, но да не подхващам...

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Окт 07, 2019 3:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Ако си модератор, премести темата в лафче и да говорим свободно, че да не спамим повече темата.
Пон Окт 07, 2019 3:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Alina



Регистриран на: 15 Юли 2016
Мнения: 218

Мнение Отговорете с цитат
Много интересна тема.

Мой близък пък гледал преди някоя и друга седмица по не знам кой от каналите - Дискавъри или Хистъри, че Иисус бил ходил не в Индия, а в Англия. Имало данни, учените го доказвали... ала бала, защото Англия по това време е толкова важна, развита, напреднала страна, че дали я е имало на картата не знам, ама така били казали.

Колкото до Леонардо, когато отидохме да видим Тайната Вечеря през 2007г в Милано ни казаха, че сградата е била бомбардирана, забравих кога, и картината е реставрирана. Боите бяха много ярки и свежи. Дали е реставрирана или рисувана наново, не знам. Може сградата да е била тотално срината, но никой не ти казва.
Пон Окт 07, 2019 9:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Леле колко глупости прочетох, чак се чудя вие какви книги четете.
Пон Окт 07, 2019 10:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:
...
както и предположения, че тези неописани 30 години, въпросният [Исуса] е прекарал в ...Индия....

Alina написа:
...
Мой близък пък гледал преди някоя и друга седмица по не знам кой от каналите - Дискавъри или Хистъри, че Иисус бил ходил не в Индия, а в Англия. Имало данни, учените го доказвали...


Всички вие ГРЕШИТЕ!!!

Исус Христос не е ходил нито в Индия, нито в Англия!

Бил е в АМЕРИКА, за да се срещне с индианците!!!

Това ми каза един мормон - в Солт Лейк Сити през 2002 година.

Показа ми и доказателство - рисунка на Исус Христос сред индианците в неговата книга на мормоните.



Източник: https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/bofm/illustrations?lang=bul

П.П. Надявам се модератор да премести в нова тема мненията, които не са по темата. Smile


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Окт 07, 2019 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Впечатленията ми са, че форумните модератори не страдат от липса на интелект или на житейски, планинарски или форумен опит, та ви предлагам да престанете да ги съветвате какво да правят. Може би на тях са им ясни неща, дето на на вас не са - то и затова тъкмо те са модератори.

Един линк и от мене, с благодарност към vladofff, който го даде в една друга тема:

https://offnews.bg/kultura/razkazat-na-muzikanta-kojto-vkara-arheologiata-v-griah-video-647003.html

Smile
Пон Окт 07, 2019 10:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Интересна тема се заформи, по която вече може да се пише свободно.

(Надявах се модератор да я обособи като отделна тема, не съм съветвал модераторите какво да правят. Wink )
(Впрочем - във форума има цял раздел „Проблеми и препоръки“ (подчертаването мое) - http://planina.e-psylon.net/viewforum.php?f=14. Wink )

vladofff написа:
...
stefan_iliev38 написа:
кръста - един от символите на християнството

Една лъжа. Всеки, който е попрочел това онова, е добре запознат, че кръстът като "символ на християнството" се появява през... Ренесанса, ...

Добре де - не разбирам:

Защо твърдението, че кръстът е един от символите на християнството, е лъжа?

Защото кръстът става символ на християнството през Ренесанса, а не от самото начало?

Може би е трябвало Исус Христос да наложи кръста като символ още преди да бъде разпнат на него?


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Окт 08, 2019 9:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Кир Спитама



Регистриран на: 05 Апр 2018
Мнения: 104

Мнение Отговорете с цитат
Казват , че историята се пише от победителите. Сигурно има известна доза истина.
Има история на Херодот, с която Кир Спитама не е съвсем съгласен.
Нормално е да има спорове и противоречия относно по-древната ни история като народ и религиозна принадлежност.

Относно кръстът (лат. сruх) като християнски символ може да прочетем интересни неща тук:

Християнските символи – духовно послание и елемент от храмовата архитектура:

https://www.pravoslavie.bg/%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0/

Относно историята ни през средните векове се спори още от края на 19-ти век. Един от интересните такива спорове е между професор Васил Златарски и д-р Ганчо Ценов.

Давам линк към „История на Българската държава през средните векове” от проф. Златарски:
http://istoria.bg/booktext/vasil-zlatarski-i-negovata-istoriya-na-balgarskata-darzhava-prez-srednite-vekove-ivan-bozhilov

И към историческите изследвания на опонента му д-р Ганчо Ценов:
ПРЕПИРНИТЕ ПО НАРОДНОСТТА НА БЪЛГАРИТЕ
https://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=350:2011-11-11-19-54-19&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

За съфорумците които се интересуват ще е любопитен и спорът между Златарски и Ценов:
https://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1123:im&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

Позволявам си да дам още един линк, този път към част от приноса на Иван Богданов - писател, юрист, историк, архивист и библиограф:

Прабългари (Произход, етническо своеобразие, исторически път)
https://chitanka.info/text/36559-prabylgari


Последната промяна е направена от Кир Спитама на Вто Окт 08, 2019 1:18 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Вто Окт 08, 2019 10:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hlebarov



Регистриран на: 04 Сеп 2017
Мнения: 91

Мнение Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:

Защо твърдението, че кръстът е един от символите на християнството, е лъжа?




Защо не?

Известно е , че рептилите имат подземни фабрики за диаманти, та някакъв кръст ли няма да бъде подложен на съмнение.
Вто Окт 08, 2019 10:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
От това което аз съм чел в Библията съм останал с впечатление, че се казва да не се правят жертвоприношения, но тук се правят и осветяват курбани ( Това си е мюсюлмански обичай). Казва се да не се издигат статуи, да се правят медальони и други такива кумири и прочие. Всичко това очевидно не се спазва. Както и много други писания. Дори погребенията се извършват по стари езически ритуали в които хората остават по нещо. Поповете допълнително убиват вярата, защото те самите не вярват. За съжаление познавам няколко и съм виждал и десетки други... Колкото повече виждам и чувам толкова по-малко вярвам. Последно пролетта разговарях с едно младо момче бъдеш поп. Та той каза че е обиколил повечето манастири в България, тогава го срещнах на път към друг манастир. И каза "като ходих за пръв път игумена ми вика какво ще пиеш моето момче, а аз го питах не е ли грях сега са пости, а той ми каза грях е моето момче на толкова ядене и пиене да стоиш като уния будали там на по един сварен картоф..." Та вика че от тогава види ли възможност за командировка не изпуска. Каза и че се е страхувал за аналната си девственост след като станал свидетел на разни неща. Като това беше потвърдено от мой познат завършил семинарията в Пловдив... Лятото имаше някакъв поп на плажа до нас огромен двуметров тип. Разправяше как сънувал че не трябва да правят някакво кръщене и после колегата му поп едва не умрял затиснат на лежанката. Разказваше как идвали малки момичета дупели се... Вика то не е грях те сами си идват значи Господ ни ги праща. Е тука вече не издържах и се преместихме да не му слушаме разговорите по телефона. Виждал съм и друг поп трениращ бокс и каращ спортен Мерцедес да кара хората да му се отчитат. Някакво момче го попита може ли да направят спаринг някой ден, а той ми каза виж ме и виж себе си... Ако те ударя после ще трябва да те опяваме... По разни манастири мислят само за пари и хич не им пука че се излагат пред хората като ровят със запретнати ръкави да събират парите от шадраванчетата... Ако погледнем и колко хора са умрели заради религията, войни, инквизиция и тн... Религията повече разделя отколкото сплотява.
Вто Окт 08, 2019 10:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Недейте да бъркате вярата с религията.
Двете нямат нищо общо, освен че религията използва и експлоатира вярата на повечето хора за власт и пари.

А историята наистина се пише от победителите, но и много неща не са трудни за досещане. Повечето неща в миналото са доста прости за обяснение, макар учЕните да обичат да ги описват сложни и разбираеми само за тях си. Неколкократно съм бил свидетел на сцени и случки, подобни на цитирания от ray линк.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Окт 08, 2019 10:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
vaskoo написа:
Недейте да бъркате вярата с религията.
Двете нямат нищо общо, освен че религията използва и експлоатира вярата на повечето хора за власт и пари.


Не знам за укор ли са или за съжаление тези хора, чиято вяра, религиите успават да експлоатират, но ми е неестествено това да се случва в 21-ви век!

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Окт 08, 2019 12:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Следваща
Страница 1 от 20

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov