ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х. Амбарица
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 26, 27, 28  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
х. Амбарица
Автор Съобщение
Йосарян



Регистриран на: 17 Юни 2012
Мнения: 685
Местожителство: Димитровград

Мнение Отговорете с цитат
Mariana1000 написа:
Exclamation До колегите реститути - харесва ми мисленето ви, само напомням, че ако някой се опита да ми ползва мечулийския парцел без да плаща наем, имам пикел и е остър. Хич и няма да се занимавам с пращане на писма, пиене на чай, писане на плакати и прочие фейсбукарски глупости Twisted Evil Cool Laughing

Йосарян написа:
Аз лесно се мотивирах защо съм за х. Амбарица, ама ти Янице и Стефане - защитници на правото и на самата истина, каквато и да е тя, вие двамата със сигурност сте я разбрали и ето вече ни я обяснихте. Само не мога да разбера личната ви вражда с Димо ли прераства в защита на БТС или изпитвате някаква необяснима симпатия към тази организация?

Живко, явно ти знаеш за някаква моя лична вражда с Димо, за която аз и не подозирам. Може ли да споделиш каква е тя? Не си спомням да съм се карала с него в личен план за нищо. Напротив, отношенията ни бяха приятелски и нормални, преди да се увлече в политически амбиции. Аз затова и говоря за Димо и постъпките му само като председател на туристическо дружество и туристически съюз. Нищо лично, само свързано с работата в планината.
А към БТС имам симпатия и тя е обяснима. Ти виждаш само злоупотребите, аз виждам историята, коато стои зад тях и голям опит, който можем да използваме. Няма да забравя, че те ме насърчиха в маркирането, когато бях неуверена. Уважавам обикновените служители в нея, които се опитват да си вършат работата, въпреки че и на тях им пречи бюрокрацията и корупцията. А ти опита ли да видиш и другата гледна точка? Ходил ли си изобщо в БТС да говориш с хората там? Защото аз и това лято ходих да разбера какво се случва от първа ръка. И в УАСО ходих и там научих много, включително и за маркирането. И с членове на УС на БПС си писах.
Така че напразно ме обвиняваш, че не виждам други гледни точки, напротив, много обичам да проучвам, да чета, да говоря с хора, да чуя и тяхното мнение. Не се опитвам да докажа нищо. Не смятам, че това е абсолютната истина, но си е моето мнение и ще си го кажа. Има свобода на словото в този форум Wink

Йосарян написа:
Въобще не умеете да видите и другата гледна точка. Харесвате си страна и се започва твърдоглаво доказване с безкрайни и "безспорни" аргументи.

А гледната точка на хижарите също я виждам, затова и смятам, че трябва да се помогне на Ема Гатева да плати наема, да се подпише нов договор с нея и да се преговаря парите от наема да отидат за хижата и района. И ако ида там, ще спя в хижата, а не отвън както обичам, за да я подпомогна, щом е толкова важна за планинарите.

Йосарян написа:
И за да не си разваляме отношенията Smile ще ви призная, че и аз не харесвам Димчо Пътеводителя като хейтърски вожд на някакъв си съюз. Чешит е и това е хубаво, но планинар не е. Но прави хубави неща в планината, също като вас. Сигурно прави и някакви глупости, също като нас.

Моето отношение към теб не зависи от това ти кого харесваш или не харесваш. То си е твоя работа. Laughing


Ти си пословично дипломатична. Човек и да иска не може да се скара с теб Smile

_________________
И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Сря Окт 09, 2019 6:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3279
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Йосарян написа:
... Само не мога да разбера личната ви вражда с Димо ли прераства в защита на БТС или изпитвате някаква необяснима симпатия към тази организация?

Въобще не умеете да видите и другата гледна точка. Харесвате си страна и се започва твърдоглаво доказване с безкрайни и "безспорни" аргументи. ...

Не умея да видя другата гледна точка?! Blink

Колко пъти написах, че според мен някой мъти главата на Ема Гатева и я кара да води безсмислена битка?
Колко пъти да напиша, че тя е използвана и е жертва?
Колко пъти да цитирам исканията, доводите и коментарите на защитниците на Ема Гатева?

Моята гледна точка я казах - на мен хижа „Амбарица“ е неудобна и едва ли ще я посещавам често.

Колкото до БТС - не ги защитавам - напротив - даже ги обвинявам, че още преди 3 години не са прекратили договора и не са уредили още тогава нещата.

Симпатия към принципите и целите от устава на БТС, и към идеалите на Алеко Константинов - признавам си, че имам!


EXIIIT написа:
Я вижте камерата на х. Амбарица Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy


Ето какво показваше камерата:



А ето какво написа на 08.07.2019 г. Ивайло Мирчев (председател на туристическо дружество „Устремени“, Асеновград, който участваше в управителния съвет на Български планинарски съюз, но бързо се осъзна и го напусна) във фейсбук групата ТДДМ (Туристически доброволчески дейности и маркиране):



Това са фактите, не взимам страна, всеки сам може да си направи изводи как се е появил надписът пред камерата и кой мъти главата на Ема Гатева.



____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Окт 09, 2019 8:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6372

Мнение Отговорете с цитат
mom4i написа:
ЕXIIIT, пазар е, ако е частна собственост. Докато е държавна, общинска или собственост на сдружение - не е пазар. Ама криворазбрания капитализъм, дето всъщност е пост-тоталитаризъм ни вкара в тези бъркотии. Хижата не е направена в планината, за да печели пари, а за приютява туристите. Защото каквито пари да спечели от евтините нощувки и храна, като дойде време за ремонт - всичко заминава, че и още трябва. Особено криви хижи като Амбарица, които са в страни от туристопотока. Дори в състоянието, в което е докарана тя в момента, има нужда от още доста инвестиции, за да стане както трябва. А как трябва - отиваш до Алпите и виждаш. Че и до съседна Гърция е достатъчно също.


Добре бе Момчи, според тебе тази хижа малко посещавана ли е? Да е далеч, колко да е далеч от туристопотока, та при всяко мое ходене там е фрашкано с хора?

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Окт 09, 2019 11:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
NorthBridge



Регистриран на: 12 Авг 2017
Мнения: 67

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
Когато си честен и точен и правиш нещата според правилата и законите, никой няма да ти разпределя "баницата" Но когато не си оправиш къщата и там е хаос, ще има и такива хора. Та правила и закони трябва да се следват, но кога ли ... и това зависи от всички.


А, ето къде е ключа от палатката. В България като цяло сме свикнали нещата да се случват точно на принципа "с един приятел се разбрахме, той каза това, аз казах онова", и нататък следва всичко останало - в комбинация с факта, че след като нещата се окепазят генерално, никой няма желание за решаване на проблема, а вместо това се опитва да прехвърли вината към другия и да се изкара светец. БТС можеше да им светне лампата и да признаят поне част от направените подобрения, вместо да вдигат шум до небесата за едни 300лв на месец (сериозно? чак толкова ли са закъсали за тези мижави пари?), а Ема от Амбарица можеше да се светне че нормален договор и фактури за ремонти са добра идея, а неадекватни от юридическа гледна точка писма и устни уговорки с някой си там който се съгласил на добра воля не са - и нещата щяха да изглеждат по различен начин. Неща като договори, коректни взаимоотношения и способности за разрешаване на конфликти са ни напълно непознати - вместо това се стига до скандали, протести, заплахи, обиди, циркаджийски изпълнения във фейсбук и къде ли не още, и в крайна сметка не само че нищо не се случва, а нещата стават дори по-зле. Цялата ситуация с Амбарица е умалена картинка на случващото се в държавата. После защо така, защо сме тъй, как ще се оправим. Ами като започнем да мислим адекватно като за начало Smile

Иван Кулеков имаше една крилата мисъл - "Имаме земя. Имаме вода. И си правим кал..."

_________________
Well I came upon a man at the top of a hill
Called himself the savior of the human race
Said he come to save the world from destruction and pain
But I said how can you save the world from itself?
Чет Окт 10, 2019 12:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1399
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Интересно ми е, дали принципа за неплащане за ползване на хижата ще важи и за туристите ... За един приятел питам.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Окт 10, 2019 1:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Stefak



Регистриран на: 09 Мар 2011
Мнения: 282
Местожителство: Видин

Мнение Отговорете с цитат
И аз ей така за един приятел да попитам...
Ако той случайно наеме апартамент на добра локация,примирно широк център в голям град,който апартамент е в незавидно състояние и той се споразумее със наемодателя за сметка на подобренията които ще направи да не плаща наем примерно две години.
Когато тези две години изтекат и наемателя/приятеля/ каже на наемодателя,виж ся пич аз направих подобрения за 50000 лв. и ще трябва да живея още десет години тук,кой е крив и кой прав?
И двете страни започнат ли да си извиват ръцете нищо добро не очаквам и за туристите и за следващите хижари.
Аз не искам да казвам кой е крив и кой прав,но това че едни хора много здраво се манипулират с това пиене на чай пред Спортната палата е факт.
Защото застъпвайки тезата-Гадовете от БТС искат да вземат хижата на Ема е неправдоподобна.
Хижата безспорно с много усилия и труд бе приведена за нормална дейност,но пък и при Дончо и при Ема матраците и одеялата са едни и същи.
Факт е,посрещането и отношението,предлагането като храна и напитки е различно но това са категории различни от едни облигационни отношения възникнали между БТС и Планинска школа Амбарица.
Чет Окт 10, 2019 9:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
NorthBridge написа:
kaloyanv написа:
Когато си честен и точен и правиш нещата според правилата и законите, никой няма да ти разпределя "баницата" Но когато не си оправиш къщата и там е хаос, ще има и такива хора. Та правила и закони трябва да се следват, но кога ли ... и това зависи от всички.


А, ето къде е ключа от палатката. В България като цяло сме свикнали нещата да се случват точно на принципа "с един приятел се разбрахме, той каза това, аз казах онова", и нататък следва всичко останало - в комбинация с факта, че след като нещата се окепазят генерално, никой няма желание за решаване на проблема, а вместо това се опитва да прехвърли вината към другия и да се изкара светец. БТС можеше да им светне лампата и да признаят поне част от направените подобрения, вместо да вдигат шум до небесата за едни 300лв на месец (сериозно? чак толкова ли са закъсали за тези мижави пари?), а Ема от Амбарица можеше да се светне че нормален договор и фактури за ремонти са добра идея, а неадекватни от юридическа гледна точка писма и устни уговорки с някой си там който се съгласил на добра воля не са - и нещата щяха да изглеждат по различен начин. Неща като договори, коректни взаимоотношения и способности за разрешаване на конфликти са ни напълно непознати - вместо това се стига до скандали, протести, заплахи, обиди, циркаджийски изпълнения във фейсбук и къде ли не още, и в крайна сметка не само че нищо не се случва, а нещата стават дори по-зле. Цялата ситуация с Амбарица е умалена картинка на случващото се в държавата. После защо така, защо сме тъй, как ще се оправим. Ами като започнем да мислим адекватно като за начало Smile

Иван Кулеков имаше една крилата мисъл - "Имаме земя. Имаме вода. И си правим кал..."


Много добро обобщение, аз не обичам да пиша дълго. По принцип даже не обичам да пиша, но като видя и не се сдържам.
Чет Окт 10, 2019 9:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3038

Мнение Отговорете с цитат
Според мен спорът трябва да се реши между страните, в краен случай от съд, но в никакъв случай от тълпата и затова не е добре да се изнася и разнася по медии и площади, който да нагнетяват още напрежение.
За да го прави, явно хижарката добре осъзнава, че май няма полезен ход.
Всички се възмущаваме от "американския" начин за въздаване на справедливост и в частност съдът на Линч, а с тия "протести" май точно това се цели.
Ами ако утре някой в БТС реши да води същата такава "информационна война" и организира същите цигании?
Ами ако втората тълпа се окаже по-многобройна, тя ли ще е "правата"?
За мен цялата тая работа с протестите е безпредметна и даже вредна за всички.
Просто трябва да се събере на едно място всичко - кой на кого какво е направил, не е направил, какво е трябвало да се направи и каква е разликата между направено и договорено, след което да се определи обезщетение на далия в повече, отколкото е получил, suum cuique. Тия неща се правят без емоции.
Чет Окт 10, 2019 10:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян



Регистриран на: 17 Юни 2012
Мнения: 685
Местожителство: Димитровград

Мнение Отговорете с цитат
Ако бях на мястото на БТС Smile бих предложил нова сделка на Ема Гатева и нейните мекици, а именно :парите, които се дължат се опрощават срещу инвестиция за същата сума за период от 5 години, при условие, че се плаща редовен месечен наем.
Така БТС ще събере и инвестира индеректно дължимите наеми и Гатева ще продължи да стопанисва хижата. Такова решение или близко до това ще е от полза за всички, включително и за нас драскачите във форума Smile

Много е важно, ако се прави подобно предложение да се обяви по подходящ начин публично. Който се досеща защо добре, за другите няма смисъл да се обяснява Smile

_________________
И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Чет Окт 10, 2019 11:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3279
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
И какво ще попречи на Ема Гатева да наруши и новия договор, като отново не плаща нито лев наем? Very Happy


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Окт 10, 2019 11:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3038

Мнение Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:
И какво ще попречи на Ема Гатева да наруши и новия договор, като отново не плаща нито лев наем?

Ако БТС изобщо кандисат на такова нещо, може да се уговори, че неплащане на коя да е вноска, да кажем повече от месец след падежа води до предсрочно прекратяване на договора и незабавна изискуемост на всичко, което е отложено с новия договор. След това бързо производство/има специален ред точно за случаите с просрочили наематели/ и изпъждане със съдебен изпълнител. Тогава никакви вопли няма да помогнат, а който пречи - в кауша за възпрепятстване изпълнението на съдебно решение.
Чет Окт 10, 2019 12:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян



Регистриран на: 17 Юни 2012
Мнения: 685
Местожителство: Димитровград

Мнение Отговорете с цитат
Може и да се запише в договора, че след датата на плащане при закъснение се дължи еди каква лихва на ден до плащане на наема.

Възможно е договора да бъде нот. заверен.

_________________
И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Чет Окт 10, 2019 1:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3279
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Така. Ново развитие по темата. Да не кажат някои, че гледам само от едната страна. Smile

Поддръжниците на Емилия Гатева излизат с тезата, че щом хижа „Амбарица“ е публична държавна собственост, то тя не е собственост на БТС и договорът на БТС със сдружение „Планинска школа Амбарица“ е недействителен.

Друга теза, която издигат поддръжниците на Емилия Гатева, е следната: Щом хижа „Амбарица“ е публична държавна собственост, то БТС не е имал право да я отдава под наем, тъй като това противоречи на „Закон за държавната собственост“, следователно сключеният договор между БТС и сдружение „Планинска школа Амбарица“ е недействителен.

Ето актът за собственост на хижа „Амбарица“, където е записано:

„9. Предоставени права върху имота: БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ“





Сега въпросите са към юристите:

Договорът за наем невалиден ли е?

Или договорът за наем си е валиден, но просто БТС ще трябва да понесе санкцията, която се предвижда за нарушаване на Закон за държавната собственост?

Емилия Гатева трябва ли да плати санкции съгласно „Закона за държавната собственост“:

Чл. 83. (Изм. - ДВ, бр. 124 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Който без основание завземе имот - държавна собственост, се наказва с глоба от 1000 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

Чл. 85. (Изм. - ДВ, бр. 124 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Който в едномесечен срок не изпълни заповедта или решението за освобождаването на имот - държавна собственост, се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.



Става все по-интересно! Smile




____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!


Последната промяна е направена от stefan_iliev38 на Чет Окт 10, 2019 1:57 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Окт 10, 2019 1:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3038

Мнение Отговорете с цитат
Йосарян написа:
Може ...

Може още много неща... Наблягаме обаче на думата може. Ако всеки е правил това, което трябва, можеше и да се разминем без сегашните маймунски изпълнения...

Стефане,
първо виж ЗАКОН за физическото възпитание и спорта:
Национална организация за спортно-туристическа дейност
Чл. 33. (1) Националната организация за спортно-туристическа дейност е сдружение с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, която развива и популяризира спортно-туристическата дейност и взаимодейства с компетентните държавни органи, общините и международните спортно-туристически организации при формирането, осъществяването и реализирането на държавната политика в тази област.
(2) Членове на националната организация за спортно-туристическа дейност са туристически дружества по чл. 38, ал. 1.
(3) Процедурата по вписване и заличаване на националната организация за спортно-туристическа дейност и нейните членове в регистъра по чл. 9, ал. 1, т. 2 се определя с правилника за прилагане на закона.
(4) В регистъра по чл. 9, ал. 1, т. 2 се вписва само една /мисля, че този текст е конкретната причина Димо Колев да води война с БТС, защото докато БТС е в регистъра, неговия съюз няма да има такъв статут, а от там и привилегиите, които ползва/ национална организация за спортно-туристическа дейност.

от тук и втората последица:

Вече в ППЗДС:
Чл. 6. (1) Предоставянето на имоти - публична държавна собственост, за управление на ведомства за изпълнение на техните функции се извършва с решение на Министерския съвет.

(2) Предоставянето на имоти - публична държавна собственост, за управление на общини за изпълнение на техните функции, както и за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение/вероятно това е конкретното правно основание за предоставянето на БТС/, се извършва с решение на Министерския съвет след решение на съответния общински съвет и мотивирано предложение на областния управител. Въз основа на решението на Министерския съвет областният управител сключва договор, в който се уреждат правата и задълженията на двете страни.
Та ако в договора на БСТ има клауза за преотдаване под наем, защо да е недействителен договора.

Пък ако няма изобщо договор, вече не знам. Така например държавните предприятия едно време, за да не плащат местни данъци, не деактуваха имотите си и съответно после приватизаторите ядяха хурката заради чл. 17а от ЗППДОП и съдебната практика по прилагането му, докато ВКС наскоро не писа тълкувателно решение.
Неосъщественото деактуване обаче, поне за държавните предприятия, никога не е било проблем за директорите им да ги преотдават под наем.

Може би трябва да се прилага принципа на либералната държава - което не е изрично забранено, значи се счита за разрешено...
Чет Окт 10, 2019 1:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян



Регистриран на: 17 Юни 2012
Мнения: 685
Местожителство: Димитровград

Мнение Отговорете с цитат
Въобще не е интересно. Интересно ще е ако се опитат да се разберат.
Другата седмица ако е хубаво времето ще съм в Балкана и втория ми вариант е х. Амбарица - ето това също е интересно Smile

_________________
И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Чет Окт 10, 2019 2:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 26, 27, 28  Следваща
Страница 14 от 28

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov