ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 110, 111, 112 ... 217, 218, 219  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
NuclearWinter написа:
Оня Горе, и планината, обичт да си прибират добрите хора, преди да им дойде времето!
...

На 03.09.2018 г. аз и съфорумците il4o_voivoda и абсурд бяхме на Орловец и Двуглав. Решихме да слезем по Белия улей директно до Кирилова поляна. Времето го даваха дъждовно следобяда, така че трябваше да побързаме. В 12:30 започнахме слизането, на Злия зъб имаше алпинисти, един от които ни попита знаем ли накъде сме се запътили. Аз му отговорих, че знаем - към Кирилова поляна, а той ни каза - добре, ама прогнозите са за силни валежи следобяда. Отговорих му, че знам за валежите, но мислим да ги изпреварим.

Вече се бяхме качвали по Белия улей, затова мислехме, че лесно ще слезем 1,5-2 км до Кирилова поляна.

Планът беше за 2-3 часа да слезем долу и да хванем последния автобус от Рилския манастир за Дупница.

Слизането ни отне 5 часа и половина!

В долния край на Белия улей усетих, че паднаха няколко капки дъжд - не повече от 10-20. Ако беше заваляло...

Пороят щеше да ни издави и да се пребием като кучета.

На Кирилова поляна дойде кола, за да ни вземе (отдавна бяхме изпуснали последния автобус). Колата беше мокра. Шофьорът се учуди, че сме сухи и каза, че по пътя го е валяло силен дъжд. После научихме, че около нас в Рила е валял дъжд, само при нас не беше. Разминахме се само с тези няколко капки, които сякаш бяха като предупреждение, какво би могло да ни се случи...

Защо ни се размина? Защо се измъкнахме невредими?

Седмица по-рано бяхме отново в Рила с един друг съфорумец - Румен/еxcalibur - на Синьото езеро и Мермерите. Преди да се върнем в София, Румен предложи да отидем до пещерата на свети Иван Рилски. Имал обичай всяка година да ходи там. Съгласихме се с охота и отидохме да отдадем почит на светеца.

Седмица по-късно сякаш някой спря пороя да се излее в Белия улей и ни спаси...

Пътувайки на връщане от Кирилова поляна, стигнахме до Рилския манастир - едри капки дъжд отново заудряха по колата...


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Ное 13, 2019 11:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Конкретния случай няма нужда от коментар, какво точно е е случвало в главата на тази жена, лека и пръст, няма как да знаем, както и защо се е оказала там.
За тези които не са минавали Белия улей само ще кажа, че на тези условия и прогноза, бих тръгнал надолу сам само с цел нещо да си доказвам, да се тествам. Дори ми е трудно да си представя какво би ме накарало да го направя... И то едно време, когато ходех като дзвер, не сега. Тежък и рисков маршрут в мокро време, всеки път като съм го минавал, ми е липсвал пикела, за туфите, най-вече там, около водопада...

И понеже преди време обещах да споделя, като науча за случая на Олимп през септември - да, въпросния Сашо е бил с Трекмания, инцидента се е случил точно където беше казано - улея на Стефани, от където се качват на него туристическите групи. Паднал е, когато групата вече е слизала от върха. Терена не е нищо особено, но ако паднеш, шанса да загинеш е голям - доста е стръмно. Не е терен, на който се ползва въже, по нашите разбирания. Водач от алпийскитне страни най-вероятно би ходил в свръзка с клиентите, на късо въже. Но в случая те са били 8, така че връзването малко се обезсмисля.
Загиналия не е бил планинар, бил е моторист. По развоя на събитията след това, предполагам, че е проявил небрежност на слизане и не е спазвал указанията на водача, което е забелязано и от групата. Водачът е много сериозен, познавам го и нямам съмнения, че е водил хората си както трябва. Инциденти се случват.

Изкачванията на Стефани и Митикас въобще не са за начинаещи туристи. Ако нямаш опит, нещата там са малко на руска рулетка - дали имаш вродена дарба да ходиш по камъни и дали имаш късмет. Терена е такъв, че едно спъване може да доведе до летален резултат, с който и водач да си, колкото и пари да си дал. Другият, по-сигурен вариант е да си вързан, но тогава групата е доста по-малка и цената също е различна... Това го слагам за тези с консуматорското мислене.
Чет Ное 14, 2019 12:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
NuclearWinter написа:
Оня Горе, и планината, обичт да си прибират добрите хора, преди да им дойде времето!
Скланям глава и се моля все по-рядко да се пише в тази рубрика!


Виж сега, разбирам те, но това което си написал е много лошо богословие, много лошо планинарство и много голяма глупост.
Правя си труд да ти отговоря само защото споделям желанието ти все по-рядко да се пише в тази рубрика, но в същото време съм наясно че все така редовно ще се пише и че ползата от постинга ми ще е никаква (може да се върнеш и да видиш кво се е писало и преди ... тоест същото, на практика случаите са почти идентични). Та за тази цел поставям няколко въпроса:
1. Ти откъде знаеш "Оня Горе, и планината" кви планове имат?
2. Ти откъде знаеш, че "Оня Горе, и планината" обичат да си прибират добрите хора, преди да им дойде времето?
3. Ти откъде знаеш кои хора са добри?
4. Какво разбираш под "преди да им дойде времето"?
Щото да ти кажа на бая места и от хиляди години и многократно е писано, а пък сигурен съм, че и твоят опит и здрав разум говорят за това, че "Оня Горе, и планината" имат едни планове не само за добрите, но и за лошите хора, ама и добрите, и лошите хора, поради голямата си арогантност и глупост им "объркват" тези планове, та се налага всеки да си отиде там, дето му е мястото уж преди да му дойде времето.
Чет Ное 14, 2019 1:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
И понеже преди време обещах да споделя, като науча за случая на Олимп през септември

Благодаря за информацията Момчи!

Като единствен друг източник на информация до момента и продължаващия интерес към случая, се радвам да се появят повече детайли, най-вече за извличане на поуки. Ако се случи и дискусия с полезни въпроси и отговори, допълващи пропуските (ако има такива) в туристическите взаимоотношения организатор-водач-клиент, ще бъде чудесно. Както и ако се поохладят рекламните дитирамби.

Докато за водача имаше някаки лични нападки, аз и други се опитвахме да наблегнем на ролята, отговорността и функцията на организатора.
В такива случаи липсва най-вече кратката фактология (което дава почва на слухове, догадки и съмнения за виновност) с допълнение на нещо от сорта "повече детайли ще има след приключване на разследването".

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Ное 14, 2019 8:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
raskoll написа:
извинявам се ако е неуместно сега, но се сетих покрай инцидента в Рила за друг човек. Не открих нищо ново за изчезналия турист от Враца, Хари Берковски - https://www.facebook.com/hari.vrbg

това се случи през септември, но осен новината за неговото изчезване, друго няма....

https://www.facebook.com/adriana.berkovska?fref=search&__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCQVMSa9HkRQyPtyFMMzgxlgbtCvdQAn4J3Q7i6qwZ5GLuZT8nm_Jc4b7RLMre5HtsMZPQ_1dCFY4XY


Адриана Берковска, дъщеря на изчезналия: "Човек, ако иска да не го намерят и господ да слезе няма да бъде намерен"


Аз едва сега разбирам за това Shocked

_________________
www.summitsweb.com
Чет Ное 14, 2019 9:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
djogobg



Регистриран на: 28 Дек 2016
Мнения: 106

Мнение Отговорете с цитат
След разговори с познати и размисли стигам до извода, че хората масово имат нужда от демонстрация, какво се случва при лошо време с терена в планината... Знам, че е неосъществимо и е само изкривена фантазия, но едно малко полигонче с няколко препятствия - наклонена варовикова плоча, два метра сипей, една-две гранитни морени с лишеи, няколко туфи трева и всеки човек да мине през тях, когато са сухи, мокри и заледени, защото изглежда нито предупреждения, нито филмчета няма да заместят в балканската глава това, което кракът може да изпита на мокър варовик, примерно. Представям си го по следния начин - отива водачът при полигона при някой вход на парка, заедно с групата. Първо минават на сух терен, после излива малко вода и ги оставя да се трепят по мокри лишеи, да се хлъзгат по мокра трева и да не могат дори да пристъпят на мокър варовик(с изключение на някои с определени обувки и опит в ходенето по такъв терен). След това да им каже - затова, ме слушате мен, като ви кажа, че от някое място не може да се мине.

А тези, които намесвате боговете си в цялата история - не търсете оправдание за човешката непредпазливост, самонадеяност и понякога глупост. Прекалено лесно е да кажем - отгоре не са ме обичали, вместо да извлечем информация от дадена случка и да си вземем поука.
Чет Ное 14, 2019 11:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Мечка нападна и рани ловец в Стара планина

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Чет Ное 14, 2019 11:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
vaskoo написа:
Цитат:
И понеже преди време обещах да споделя, като науча за случая на Олимп през септември

Благодаря за информацията Момчи!

Като единствен друг източник на информация до момента и продължаващия интерес към случая, се радвам да се появят повече детайли, най-вече за извличане на поуки. Ако се случи и дискусия с полезни въпроси и отговори, допълващи пропуските (ако има такива) в туристическите взаимоотношения организатор-водач-клиент, ще бъде чудесно. Както и ако се поохладят рекламните дитирамби.

Докато за водача имаше някаки лични нападки, аз и други се опитвахме да наблегнем на ролята, отговорността и функцията на организатора.
В такива случаи липсва най-вече кратката фактология (което дава почва на слухове, догадки и съмнения за виновност) с допълнение на нещо от сорта "повече детайли ще има след приключване на разследването".


Това което аз съм видял, е че се събират много хора и доста пъти без необходимия опит. След това целта е да откажат някои от тях, които им се струва че са слаби и да разделят групите на такива които евентуално ще се качат и такива които ще стигнат до някъде. Тъй като не се познават хората е много вероятно и да се случат някакви конфликти, предполагам това е и случая. Ако вземеш много хора, винаги ще има такива които да отпадат, на теб идеята никога не е била да качиш всичките. При големи групи винаги има такива които са по-слаби, или ако няма, пак ще се намерят Smile
Чет Ное 14, 2019 3:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Кир Спитама



Регистриран на: 05 Апр 2018
Мнения: 104

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
Мечка нападна и рани ловец в Стара планина


За средата на декември съм планирал едно кръгче Ясеново - зелената маркировка - вр. Исполин - синята маркировка - Ясеново. Дано са заспали мецаните дотогава, че май сам ще правя преходчето.
Чет Ное 14, 2019 5:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca



Регистриран на: 17 Яну 2012
Мнения: 1038
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Кир Спитама написа:
vedrin написа:
Мечка нападна и рани ловец в Стара планина


За средата на декември съм планирал едно кръгче Ясеново - зелената маркировка - вр. Исполин - синята маркировка - Ясеново. Дано са заспали мецаните дотогава, че май сам ще правя преходчето.

В този район мечките не спят Laughing не се майтапя има ги много и целогодишно.

_________________
"АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Чет Ное 14, 2019 9:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение SMS Отговорете с цитат
Ако се притеснявате, че ваш познат може да се е загубил и той не отговаря на позвъняванията ви - задължително му изпратете SMS. Текста да е кратък, но ясен: "Притеснявам се за теб. Обади ми се, моля!".

В добрия случай човека ще прочете и ще ви се обади. В по-лошия този SMS ще помогне за грубо определяне местоположението на телефона при евентуално издирване. Добре е изпращането на SMS-а да не се отлага. Батерията се изтощава и отлагането намалява шансовете. Локализация на телефон по този метод става само ако телефона е включен и има обхват. Ако човека се движи и в момента няма обхват ще го получи, щом телефона се озове дори и за малко в зона с мобилно покритие.

Дано не се налага да използвате тази информация, но това е полезно да се знае.
Чет Ное 14, 2019 9:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Re: SMS Отговорете с цитат
lz1fw написа:
В по-лошия този SMS ще помогне за грубо определяне местоположението на телефона при евентуално издирване.


Може ли да кажеш как точно това се случва ?
Пет Ное 15, 2019 12:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Мобилната мрежа се състои от множество радиопредаватели с фиксирано местоположение - т.н. клетки. Когато има обхват мобилния телефон знае кои клетки са край него и мобилната мрежа знае край кои клетки се намира мобилния телефон. Тази информация обаче не се записва и не се съхранява от мобилния оператор. Затова без допълнителни действия след време не е възможно да се определи къде се е намирал мобилния телефон.

Когато чрез мобилния телефон се проведе входящ или изходящ разговор или се получи или изпрати SMS мобилния оператор записва кога се е случило това и коя клетка е обслужила телефона.

Чрез изпращането на SMS към даден номер се предизвиква създаване на запис в коя клетка е бил мобилния телефон по време на приемането му. Този запис се съхранява от мобилния оператор.

Преди година бяха направени промени в законодателството даващи право на ПСС при спасителна акция да поиска данни от мобилния оператор за последното местоположение на издирваното лице. Мобилния оператор дава по строго определена процедура координатите на клетката. Една клетка покрива няколко десетки квадратни километра. Така определеното местоположение е изключително грубо, но все пак е нещо.
Пет Ное 15, 2019 2:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Лахесис



Регистриран на: 15 Яну 2012
Мнения: 237

Мнение Отговорете с цитат
lz1fw написа:
Мобилната мрежа се състои от множество радиопредаватели с фиксирано местоположение - т.н. ....

Това е интересна информация. Аз понеже не съм много по техниката, имаш ли представа дали има някакви други възможности за локализация на изгубен човек, защото това с няколкото десетки километри не знам как помага, а и как GPS-ът ме локализира с точност до 5 метра най-много, а през мобилната мрежа не става? Ако си с включен GPS на телефона, мобилният ти оператор не може ли да те намери по него?
Пет Ное 15, 2019 11:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Orux maps мисля имаше функция, ако не сте активни определено време (примерно половин час) да изпрати смс с вашите координати на посочени от вас телефонни номера. Сигурен съм че има и други такива програми и приложения. Естествено това може да вкара роднините в паника, а вие просто да пиете бира на някой камък с нови или стари познати... Така че предполагам е хубаво да се пуска само по рисковите участъци, където така или иначе шанса да се застоите прекомерно много е малък.
П.п Всякакви програми за родителски контрол и срещу загуба на телефона могат да получат отдалечен достъп до телефона стига той да е в обхват. Ако има и интернет може на само да се види къде е, но и да се пусне камерата и микрофона. За жалост основния проблем на тази функция не е в обхвата на мрежата, а в този на доверието към отсрещната страна, защото давате достъп да ви следят изцяло.
Пет Ное 15, 2019 11:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 110, 111, 112 ... 217, 218, 219  Следваща
Страница 111 от 219

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov