ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Храните, които ядем
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 38, 39, 40  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Храните, които ядем
Автор Съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1246
Местожителство: софия

Мнение Молба по компетентност Отговорете с цитат
Моля някой, който разполага с необходимите уреди и апарати да измери какво излъчва едно 10-ина килограмово гранитно камъче. Имам опасения, че ако са се залепили някакви сиверти за него, използвайки го да затисна киселото зеле, после, след консумация на последното биха могли да се отделят радиоактивни газове.
Плащам си по ценоразпис. Very Happy
Пет Ное 29, 2019 9:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
amorpheus



Регистриран на: 11 Сеп 2007
Мнения: 163
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
@gwgw пробвай някой от топлите ЛЕД крушки ако имаш подръка.
Пет Ное 29, 2019 12:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gwgw



Регистриран на: 08 Фев 2019
Мнения: 294

Мнение Отговорете с цитат
За жалост май не. Топлата светлина е от халогенките и CCFL. Всичките LED-ове вкъщи са студени поради някаква причина.

Иначе това е слънчевия спектър....зад прозореца обаче:



Има няколко "остри" абсорбационни линии, включително на водните пари и кислорода в атмосферата. Както и такива които не ги знам откъде са се взели, вероятно от стъклото на прозореца. Също забавно е колко добре прозореца "отрязва" ултравиолетовата светлина.

Както и да е, грозния голям "анализатор" за зехтинови и други флуоресцентни спектри вече започна да се оформя....в тази супер побългарена кутия. Но още нямам "облъчвател":


Пет Ное 29, 2019 8:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Ще ми е интересно да напишеш, каква е цветовата температура на цитираните лампи, която дава производителя.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Съб Ное 30, 2019 12:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
А аз се кефих че съм пускал лампи и вентилатори с Ардоино. Браво за проекта, ще ми е интересно какво ще излезе за лампите и зехтина.
Съб Ное 30, 2019 12:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gwgw



Регистриран на: 08 Фев 2019
Мнения: 294

Мнение Отговорете с цитат
Ами то това си е цъкало на светодиоди с ардуино на практика. Ардуиното е ужасен overkill ако е само за светкането им, така или иначе софтуерното им контролиране е ненужен лукс. Реших да ги светкам с ардуино поради една друга причина - има едни относително евтини малки сензори за червена/зелена/синя светлина - предполагам някакви фотодиоди с филтри, не ги знам как точно работят де. Та към някой момент ще видя дали не могат да се пригодят за целите на далеч по-малък тестер за зехтин, без такъв обемен спектрометър. А може би няма да свършат работа, не знам.


Колко е цветовата температура на крушките не знам, понеже отдавна съм им изхвълил опаковката. На лед крушките мога лесно да разбера - защото купувам едни и същи от железарията и като мина оттам ще видя, но на халогенките може да се окаже значително по-сложно - предвид че са пред замяна с лед лунички - не защото са по-енергоспестяващи, а защото се оказа че вече не могат да се намират лесно. Миналата седмица ходих до Бриколаж да взема няколко да сменя изгорелите и се оказа че вече не ги предлагат от два месеца. На Филипс бяха иначе, 35-ватови. Но колко келвина светят не знам.

P.S за сензора който мисля да тествам - ето за това става въпрос - https://www.renesas.com/eu/en/www/doc/datasheet/isl29125.pdf

Струва има-няма 20 лева и се връзва на i2c-то. При всички положения далеч по-евтин, по-малък и по-енергоефективен от спектрометъра. Дали обаче ще може да се използва за същата цел е интересно, така или иначе по стечение на обстоятелствата, ние сме заинтересовани предимно в червената, синята и по-малко в зелената част от видимия спектър. Ако се окаже че могат да се пригодят за целите на тестването на зехтина (няма да е толкова прецизно както със спектрометър при всички положения), то може би може да се сглоби съвсем портативен тестер, захранван с батерия, с който може да се пробва буквално на място - в магазинчетата за зехтин в гръцко примерно. Но това са доста далечни планове, а и ако трябва да съм честен, не вярвам някога да се осъществят, дори да се окаже че става - с нещата около механиката (корпуса) съм доста бос, а с хардуера си говорим на "вие", не ми е там силата определено.
Съб Ное 30, 2019 3:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Преди 5 години си правих любителски спектрограф с парче от CD и кутия с процеп. На изхода снимах с фотоапарата и след изрязване подавах снимката на софтуер(беше безплатен) за изчертаване на графика. http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/light/spectrograph/spectrograph.html Трябваше ми точно за лампи. Беше доста примитивно.

Сега гледам това, което ползваш, много лачено. Май ще се зарибя да направя по тази конструкция нещо, щом става само с уеб камера в компютъра и в реално време. Wink Гледах примерните спектри, имаше даже на акациев мед.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Дек 02, 2019 4:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
gwgw



Регистриран на: 08 Фев 2019
Мнения: 294

Мнение Отговорете с цитат
Чел съм за тази идея с парче от CD, но като си знам двете леви ръце, реших да е нещо наготово сътворено. То само изглежда толкова лачено между другото, корпусът е....от кутия за бисквити. Но да де, има разни 3д-принтирани пластмасови детайли вътре.

За уебкамерата вероятно ще се наложи да се махнат филтрите, за да е използваем уреда в близкия инфрачервен/ултравиолетов спектър. Апропо, тази тук слиза доста надолу в инфрачервения обхват, чувствителна е до дължина на вълната някъде почти 1000nm. Далеч е от "топлинния" инфрачервен обхват все пак. За жалост обаче, чувствителността в ултравиолетовия край е по-ниска, някъде до 350-360nm.
Пон Дек 02, 2019 10:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Другият интересен въпрос е, дали камерите с автоматичен баланс на бялото, каквито са по-новите ще прецакат идеята? Защото тази която са показали в статията е по-стара и не пише да е такава, обаче пък няма драйвери за Win10. Да не се окаже, че всяка, която става за целта няма драйвери.
Иначе за филтъра са споменали, че не на всички камери може да се махне. От друга стана, аз на фотоапарат премахнах филтъра(и не го прецаках), че на уебкамера ли няма да успея. Wink

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Дек 03, 2019 5:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
баир_будала



Регистриран на: 22 Сеп 2012
Мнения: 252

Мнение Re: Молба по компетентност Отговорете с цитат
tzezko написа:
Моля някой, който разполага с необходимите уреди и апарати да измери какво излъчва едно 10-ина килограмово гранитно камъче. Имам опасения, че ако са се залепили някакви сиверти за него, използвайки го да затисна киселото зеле, после, след консумация на последното биха могли да се отделят радиоактивни газове.
Плащам си по ценоразпис. Very Happy


Old

препоръчително ,е въпросното зеленце да
не се консумира с
бобец

Laughing

_________________
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Вто Дек 03, 2019 6:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gwgw



Регистриран на: 08 Фев 2019
Мнения: 294

Мнение Отговорете с цитат
Облъчвателят е готов.

Зехтинът флуоресцира с много ярък кървавочервен цвят. За жалост, на снимката не си личи добре заради "облъчването", но на живо е доста красиво!



Това е спектъра на зехтина (екстра върджин от Халкидики):



Червените пикове са един от "маркерите" за качествен зехтин. Двата пика се дължат на хлорофил А. Отсъствието им означава, че това не е зехтин, а друго растително масло, което не съдържа хлорофил...защото се прави от хммм...ядки. Тези два спектрални пика са един от маркерите, да кажем от най-важните. Вторите по важност са в синия спектър, които тук почти тотално отсъстват. Те са продукт на оксидационните продукти от маслените киселини. Та следващият опит ще е да изложа този зехтин на слънчева светлина (за жалост вече няма много). Да видим след ден-два как ще изглежда спектъра. След това ще го нагрея и ще тествам. След това ще смеся със слънчогледово олио и ще тествам. Такива интересни експерименти.

Има и мноооооооого голям мегдан за подобрение. Съдът за пробата не е подходящ, необходим е далеч по-тънък такъв (или по-силен облъчвател съответно). Има чисто механични предизвикателства - как добре да позиционирам и фиксирам облъчвателя. Дали стъклото е добър материал за съд за проба?

Също така не вярвах, но сега вярвам че UV светлината дори на прага на видимия спектър далеч не е безопасна. Само няколко секунди гледане на "облъчвателя" при това не отблизо, а от поне половин-един метър....и получих доволно раздразнение и сълзене на очите. Та не е безобидно, да не кажа никак. В никакъв случай тези UV диоди не трябва да се гледат отблизо според мен.

П.П с малко "подобрение" в настройките:


Изглежда това се води почти перфектен "зехтинов" спектър според четивото, което ме вдъхнови за тези експерименти. Дори съм малко разочарован, очаквах да е леко некачествен. Тази година не беше от магазинче за зехтин обаче, съвсем редовно закупен в супермаркет си беше.
Вто Дек 03, 2019 8:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gwgw



Регистриран на: 08 Фев 2019
Мнения: 294

Мнение Отговорете с цитат
mislesht написа:
Другият интересен въпрос е, дали камерите с автоматичен баланс на бялото, каквито са по-новите ще прецакат идеята? Защото тази която са показали в статията е по-стара и не пише да е такава, обаче пък няма драйвери за Win10. Да не се окаже, че всяка, която става за целта няма драйвери.
Иначе за филтъра са споменали, че не на всички камери може да се махне. От друга стана, аз на фотоапарат премахнах филтъра(и не го прецаках), че на уебкамера ли няма да успея. Wink


Тази "вградената" в спектрометъра има автоматичен white баланс и автоматична експозиция. И двете са по подразбиране активни, но могат (за щастие) да се изключват софтуерно, иначе резултатът е наистина плачевен.

Най ми е тъжно че няма свестен софтуер под линукс за целта (дали пък това не е идея за проектче все пак...ама нямам толкова време). Има един web-базиран, който ти хваща изхода от камерата, обаче там точно няма контрол върху автоматичния баланс на бялото и експозицията...като резултат не става.
Вто Дек 03, 2019 10:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gwgw



Регистриран на: 08 Фев 2019
Мнения: 294

Мнение Отговорете с цитат
А това е флуресцентен спектър на олиото с което в момента готвим вкъщи (при същите настройки с които е взет горния спектър):



Няма да казвам производител, но това в зеления и синия спектър на видимата светлина е заради окислителни промени в мастните киселини. Хубавото олио би следвало да ги няма много тези неща, но всичкото слънчогледово масло малко или много ги има така доколкото чета. Интересно ще бъде да се сравни. При всички положения, нещо такова в зехтина би било лош знак.
Сря Дек 04, 2019 1:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
gwgw написа:

Също така не вярвах, но сега вярвам че UV светлината дори на прага на видимия спектър далеч не е безопасна. Само няколко секунди гледане на "облъчвателя" при това не отблизо, а от поне половин-един метър....и получих доволно раздразнение и сълзене на очите. Та не е безобидно, да не кажа никак. В никакъв случай тези UV диоди не трябва да се гледат отблизо според мен.



Ето, от това възниква идеята, да тестваш колко "работят" слънчевите очила на УВ. Като ходим в планината, поне да си знаем. Wink УВ диодите на снимката еднакви ли са, или се допълват?

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Сря Дек 04, 2019 5:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
gwgw



Регистриран на: 08 Фев 2019
Мнения: 294

Мнение Отговорете с цитат
Еднакви са.

Бирата между другото свети много странно, с един гаден отровно синьо-зелен цвят. Има остро изразен спектрален пик на малко под 630nm. Доколкото става ясно след известно четене, това идва от флавините, най-вече от рибофлавина (витамин Б2). Доста съм учуден, мислех че такива неща се срещат там в някакви микродози, а то ги имало достатъчно че да флуоресцират. Брей, сега мога да проверявам коя бира е по-полезна значи Smile
Сря Дек 04, 2019 11:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 38, 39, 40  Следваща
Страница 26 от 40

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov