ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Измръзване и какво да направим, ако се случи...

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Измръзване и какво да направим, ако се случи...
Автор Съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Измръзване и какво да направим, ако се случи... Отговорете с цитат
При измръзване забравете за разтриване със сняг
С д-р Славян Стоилов разговаря Галина Спасова


Д-р Славян Стоилов е участник и лекар в десетки експедиции и е от малцината наши експерти по медицина на пътешествията. Изкачил е три континентални първенеца, посетил е над 80 страни.

- Д-р Стоилов, какво не знаем за опасността от измръзване и какво точно разбират специалистите под този термин?
- Буквално той означава измръзване на части от тялото. Докато преохлаждането означава това, което наричаме бяла смърт. Тоест бялата смърт в България се случва много рядко. Измръзванията, колкото и да е странно, могат да станат и в града, и при температури над нулата. Най-често - когато няма чисто зимни условия и когато хората не се пазят, понеже знаят, че температурата е над нулата. Характерните за зимата измръзвания се случват най-вече през преходните сезони. Защото има температура, която е обективна и е валидна за предметите. Но т.нар. ефективна или субективна температура е валидна само за живите организми и се определя от силата на вятъра. Като зависимостта между силата на вятъра и субективната температура расте в геометрична прогресия. Има специални таблици за еквивалентната температура. Тоест ние може да имаме прогноза плюс 4 градуса, но при сила на вятъра 40-50 км в час тя да стигне до минус 10, примерно.

- Най-опасен е вятърът?
- Да, и когато е съчетан с повишена влажност в преходните сезони. Най-големите драми в българския туризъм са настъпвали в късна пролет или ранна есен. Измръзванията се случват на най-логичните места – пръстите на ръцете и на краката. Те имат най-голяма площ и през тях се излъчва най-много топлина. И когато те започват да изстиват, за да се запази тялото живо, да има топлина за гръдния кош, където е сърцето, и за главата, то започва да си прибира топлина от тези части, които не са му нужни в момента, и да ги „отписва”. И освен че човек губи най-много топлина през пръстите на краката и на ръцете, тялото допълнително прибира топлина от тях навътре. Пръстите не се хранят и измръзват.

- Какви са първите признаци за настъпило измръзване?
- Първата степен е побледняване на кожата и начало на обезчувствяване на засегнатите пръсти, започват да побеляват скулите, носът и ушите. В тази фаза може да се помогне много.

- Кои са най-грубите грешки в опит да се преодолеят началните степени на измръзване?
- Първо, разтриването със сняг, което води до изключително тежки поражения, и второ – употребата на концентриран алкохол. Защото обикновено той се използва в дози, надхвърлящи терапевтичните. След краткотрайно разширяване на кръвоносните съдове, по време на което тялото е загубило още повече топлина, действието на алкохола изчезва. Друга грешка - когато се влезе в хижа, веднага да се отиде до печката, да се топят ръцете или краката в гореща вода. Тогава стават най-тежките поражения. Кожата буквално може да окапе след няколко дни. Виждал съм хора, които почти се опират в печката, защото нямат чувствителност, и си залепват даже ръцете върху печката. А при опитни планинари се е налагала ампутация на краката, защото при измръзване на стъпалата са ги потопили в гореща вода. Голяма грешка е да се носят ръкавици с пет пръста – изберете без пръсти или с един пръст.

- Как се разпознава втората степен на измръзване?
- Започват да се проявяват и общи симптоми. Треперенето като физиологичен механизъм при всички животни е опит на тялото да се спаси, като си произведе топлина. Така че страшното не е, когато човек почва да трепери от студ, а когато престане да трепери. Тогава трябва да има приятели да го спасяват, защото той вече не може да направи нищо. И когато първоначалното обезчувствяване на крайниците и зачервяването премине в побледняване и започне треперенето, нещата навлизат в следващата фаза, което е вече доста по-сложно. Едно е сигурно – веднъж измръзнали части на тялото, остават за цял живот по-чувствителни и винаги има опасност от същия проблем.

- Най-коварните места по нашите планини?
- Това е Стара планина, която е климатична граница и там времето може да се промени в рамките на 20 минути. Наистина най-големите трагедии в българския туризъм са станали в Стара планина. Виждал съм как времето се променя за 10 минути. И винаги съм твърдял, когато са ме питали, разбира се, че Стара планина, първо - не е за сам човек, независимо дали през лятото, или през зимата, и второ – тя е само за подготвени туристи.

Източник: http://www.jivotatdnes.bg/

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Дек 11, 2019 7:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov