ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Понор Планина
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Понор Планина
Автор Съобщение
raskoll



Регистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 474

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
Сещам се за историята на "Кръста" в Лозенец. Бил е местен няколко пъти във връзка със строителството на трамвайните линии и сградите на Енергопроект и Кинтекс. Имам детски спомени от градинката, в която се е озовал след третото му преместване. А преди няколко години с изненада установих, че вече не е там. Впоследствие научих, че последното му пътешествие го е отвело на над километър по права линия на север в двора на храма "Свето Преображение Господне", който пък не е нанесен на картата. Името му обаче отдавна е топоним, и до днес използван от по-възрастните лозенчани. Може би би било добре липсващите оброчища да бъдат съхранявани в картата поне като имена на местности.

Между другото, в ЕТК1:5000 "Кръста" е нанесен на около 64 m на ЮЗ от действителното му местоположение през 1978-79 г., когато е бил изготвян този лист от картата...

Източници:
https://www.strannik.bg/o/4342/krasta-kv-lozenets-sofiya
https://www.bnr.bg/radiobulgaria/post/100235382/krystyt-v-stolichniya-kvartal-lozenec


интересно, не знаех, че е преместен, сякаш вчера го видях в градинката на Джеймс Баучер.... сигурно и на други места в София имаше оброци, но с развитието на града са премахнати.



ivailo.hr написа:
raskoll написа:
..................................................................
Като цяло, когато обикалям, гледам топографската карта и тази на kade.si и повечето оброци, които откривам са нанесени правилно, но има и такива, които търсих-търсих, но не открих, а пък има и сташно много такива, които ги няма на топографската карта. интересно ми е, от къде са взимали информация за тях за тази карта и защо изобщо са ги нанасяли? Другата карта, която е в kade.si - ЕТК 1-5000 пък има много малко оброци, отблезяваха ги с кръст.


Коя е топографската карта?
По принцип детайли като оброчищата, които не са сгради и пътища, т.е. видими на аерофотоснимките обекти се нанасят само с нземно мерене или с "взимане назаем" от друга карта, при което една грешка се размножава. Нанасяли са ги, защото те са ориентири, освен всичко друго. Конкретно цитираните по-горе черкви => оброчища са отбелязани на картите 1:25000 и 1:50000 и липсват на 1:5000.


Под Топографската имам предвид съветските карти, които вие описвате като 1:25000 и 1:50000, те са много подробни, докато ЕТК 1-5000 не е толкова добра, има и грешки в имената на махалите (или пък източниците, от които картографите са взимали имената са им давали такава информация). като цяло едно огромно благодаря за труда на kade.si за всички карти, винаги разглеждам всички след разходките ми, дори тази от края на 19-ти век, от след Освобождението, да видя къде имаше махали и къщи , от които вече няма и следа. Специално на тази карта не спирам да се чудя колко добре са отбелязани всякакви колиби и къщички, от 1880-те години!!!
Съб Дек 28, 2019 11:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov