ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
GPS тракер в реално време през GSM мрежа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
GPS тракер в реално време през GSM мрежа
Автор Съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение GPS тракер в реално време през GSM мрежа Отговорете с цитат
Изтрих предишното съобщение, защото част от написаното - частта описваща как работи тракера, се оказа некоректна или неуместна.
Преписах коректното и направих допълнения.

Поръчаният GPS тракер дойде
http://spy-secrets.com/bg/GPS-traker-v-realno-vreme-GSM-GPSD010-.p2700

Общо взето през пет минути тракера автоматично предава данни по интернет към китайски сайт. Оттам може да се вижда местоположението в реално време. Може да се извади и история назад. В сайта се вижда с парола, опцията за споделяне на паролата със всички не е добра идея.

В тракера има SIM карта. При изпращане на SMS към номера на картата, съдържащ парола и команда с определен формат, тракера връща SMS с текущите координати. Ако има GSM покритие естествено. Забавянето от изпращането на SMS-а до получаването на отговора е около една минута. Споделянето на паролата и тук не е добра идея.

В общи линии доста от написаното на сайта не отговаря на истината, но тракера ще върши работа в райони с мобилно покритие. Ако няма GSM мрежа ще е безполезен.

Няма да има "демонстрация" на работата на тракера защото наистина споделянето на пароли за общо ползване на подобни трекери е лоша практика. Паролите трябва да се дават само на много близки лични приятели и членове на семейството.

Колко време може да работи непрекъснато тракера ще споделя по-късно, след като го проверя на практика.
След полеви тестове ще споделям реалните тракове и съответстващите историческите данни на точките, предавани през 5 минути.
Сря Ное 30, 2016 9:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Първи впечатления. Тракерчето изглежда така:


Бутоните се програмират да предават текущите координати по SMS към даден номер. Честно казано още не съм се оправил с тази възможност... все нещо не е както трябва. Вероятно аз бъркам, но тази функция не ме вълнува особено.

Този модел автоматично предава координати през пет минути. Интервалът не може да се променя. Ако в съответното време няма покритие - координатите от тази пет минутка остават неизвестни. Данните се предават през интернет, т.е. за да има полза от тракера в момента на предаване на координатите трябва да има покритие на мобилен оператор, чиято SIM карта е сложена в тракера. Батерията на тракера при използване на GPS издържа между 10 и 12 часа. В документацията пише десет часа.

Ако устройството не вижда спътници автоматично изключва GPS модула и консумацията пада. В този случай устройството предава приблизителни координати на клетката. В този режим може да работи до един ден.

Общо взето това устройство би могло да се използва при еднодневни преходи. Сериозен недостатък е нестабилната работа на сайта, който поддържа устройството. Имаше дни, в които показваше само текущото положение на тракера и нямаше възможност да се извлекат прешно предадени координати.

Трак от GPSmap 60CSx и предадените от GSM тракера точки:
http://www.lz1fw.com/track/Field_Test_1.gdb
вижда се, че в един малък участък грешката рязко се е увеличила.

По време на разходката тракера бе сложен в платнена торбичка закачена на колана от лявата страна. GPS-а е закачен на дясната презрамка на раницата на нивото на гърдите.
Нед Дек 18, 2016 8:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение https://gpslogger.app/ Отговорете с цитат
GPS/GPRS тракерът и начинът на представяне на информацията за местоположението върху китайски сайт взеха да ме разочароват. Затова потърсих друго подобно решение.

Открих интересна програма за смартфон: https://gpslogger.app/ Има възможност за автоматично изпращане през предварително зададен интермал от време на текущи GPS координати. Изпращането става чрез мобилния интернет на телефона по различни начини: мейл, SMS. За да работи приложението трябва да има GSM покритие.

Приложението GPSlogger има възможност да предава учудващо голям брой параметри: GPS координати, надморска височина, брой приемани сателити, скорост на движение, точност в метри, посока на движение, начин за определяне на координатите (по GPS или от мрежата), текущо изминато разстояние и т.н. Общо 21 параметъра. Част от тях даже още не съм разбрал за какво са.

Моят интерес е към възможностите на GPSlogger да изпраща GPS координатите до собствен сървър и съответно с негова помощ да се показват текущите координати на интернет страница. В момента се забавлявам и самообучавам по тази тема като сам си пиша програмките на сървъра. Програмките са на PHP. Докарал съм го до съхраняване на всички предадени данни от GPSloger в MS SQL база данни и показване на една точка с последно получените координати върху Google maps.

Още не съм се разхождал с новата играчка из горите. Те и програмите още не са дописани изцяло. През почивните дни ще я разходя пеша из София за да преценя колко време ще издържат батериите на телефона в режим предаване на данни през 20 секунди.
Пет Дек 07, 2018 12:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Re: https://gpslogger.app/ Отговорете с цитат
Поздравления, lz1fw, за интересното начинание!

lz1fw написа:
...показване на една точка с последно получените координати върху Google maps...

Ако не държиш визуализацията да е непременно и само на фона на Google Maps би могъл посредством GPSVisualiser да изградиш собствена уеб страница, в която да изобразяваш точки с получените координати. Крайният резултат би могъл да бъде нещо подобно на тази страница, която неотдавна правих за проследяването на полета на балон в стратосферата:

https://web.uni-plovdiv.net/vedrin/tmp/balloon-04/

В горната страница тъмно виолетовата линия е предварително определената прогнозна траектория на балона и тя се състои от статични данни вградени в страницата, а червените точки и свързаната с тях magenta линия се четат от динамично обновяван GPX файл на сървъра, който се зарежда посредством този код в страницата:

Код:
                                gv_options.dynamic_data = [
                                        {
                                        url:'https://web.uni-plovdiv.net/vedrin/tmp/balloon-04/balloon-04.gpx', root_tag:'', marker_tag:'', track_point_tag:'',  reload_on_move:false,
                                        field_alias:{}, // e.g.: field_alias:{name:'id',desc:'comment',folder:'category'}
                                        synthesize_fields:{ // you can include YOUR document's field names in {curly brackets}; this is like field_alias, but more powerful
                                                name:'',
                                                desc:'Altitude: {ele} m AMSL<br>Time: {time}',
                                                label:'{name}',
                                                folder:'Waypoints'
                                        },
                                        ignore_styles:false,
                                        track_options:{color:'#ff00ff',width:'5',opacity:'0.7'},
                                        autozoom:true, zoom_default:'auto', zoom_adjustment:0 // e.g., to zoom out one step, set zoom_adjustment to -1
                                        }
                                ];

GPX файла пък се генерира от gpsbabel, който преобразува NMEA съобщенията, изпращани в реално време от вградения в полезния товар на балона GPSr приемник по LoRa радиовръзка до сървъра.

Предимство на това решение е, че е независимо и не е обвързано с конкретна картографска услуга. GPSVisualiser поддържа десетки картни слоеве, включително BGMountains, а също и Google Maps. Допълнително удобство е, че потребителят на страницата има възможност да избере горе вдясно кой точно картен слой да използва в даден момент според това какво и къде проследява и от каква информация би имал най-голяма полза. Разработчикът на страницата пък би могъл да укаже слоя по подразбиране (в случая BGMountains, но би могъл да бъде и всеки друг).

PS: LoRa-та ни осигури независимост и от мрежите на мобилните оператори, но това беше сравнително лесно постижимо в случая с полет до стратосферата и обратно. При комуникации близо до повърхността на пресечена местност е добре, разбира се, да има и други средства за връзка. Все пак, дори и в този сценарий би могло да има полезни приложения за LoRa радиовръзка. Например ако е приблизително известен района, в който би могъл да се намира предавателя, то би могло сравнително лесно да бъде осъществена връзка с приемник на разстояние стотици метри или дори няколко километра, включително и при не съвсем благоприятни теренни условия. Това би улеснително и ускорило значително издирването, особено нощем, при сложни атмосферни условия и/или на труден терен. Затова, ако далечната ти цел е някакъв вид устройство, което би могло да бъде полезно при издирване на бедстващи люде, полезно би било те да имат у себе си малък GPSr приемник и LoRa предавател, които да излъчват координатите им периодично на добре известна честота, да речем веднъж на 5-10 минути. Подобно устройство би имало съвсем скромна консумация и би могло да продължи да работи в продължение на дни и дори седмици с относително малка батерия, като комуникацията с него не би зависела от наличието, покритието и работоспособността на разни мрежи (клетъчни, сателитни и други), а и тя не би била свързана с плащане на каквито и да е било абонаментни такси. С други думи -- за съобщаване на координати на далечно разстояние би могло да се използват мобилните мрежи през смартфоните и вградените им GPSr-и (точно както си се насочил), а за близки разстояния да се използва отделен GPSr с LoRa предавател и ниска консумация на енергия. Последното реално го имаме направено заради експериментите с балоните и масата му не надхвърля няколко десетки грама заедно с батерията. Ще трябва обаче и издирващите екипи да разполагат с LoRa приемници (каквито също имаме разработени и успешно тествани) и да бъде стандартизирана честотата (това предполагам би могло да се осъществи доста лесно ако вече дори не е). А и никак не е сложно комуникацията да бъде двупосочна. Това би позволило например да бъде подадена команда към устройството на бедстващия за краткотрайно включване на светлина и/или звук. Така откриването му би било още по-лесно. И това го имаме направено, след като се убедихме по неволя, че понякога хич не е лесно да бъде забелязан предмет с размерите и формата на футболна топка в короните на десетилетни букови дървета, дори и местоположението му да е известно с точност до метри. Smile

Ех мечти, мечти... Де са ПСС-то, БТС-то, Червеният кръст, Гражданска защита, Противопожарната служба и т.н. да чуят и да се вслушат...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пет Дек 07, 2018 3:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Визуализацията за мен е второстепенна. По-важно е натрупването на данни за движението. Анализът им би помогнал да се разбере какво се е случило и да се подберат оптималните действия при нужда. При визуализацията част от детайлите се губят, а те могат да се окажат решаващи при взимане на решение.

GPS/GPRS тракерите в това число и GPSlogger имат едно сякаш незабелязвано предимство - с тяхна помощ може да се събере и систематизира практическа информация за покритието на мобилните оператори по пътеките с концентрация на изгубени туристи - от Калофер към Ботев, от Черни връх към Владая, около Рилските езера и т.н. Това може да облекчи анализа при търсене.

Забелязах как Google Maps не се зарежда, ако координатите са с повече цифри. Не съм правил подробен анализ още, изрязах за сигурност всичко след шестата цифра след десетичната точка. Изрязването не е в базата, там се пазят координатите така, както са получени. Режа при подаването на координатите към Джавата на Google maps.

LoRa устройствата са добра алтернатива. Има единствен проблем - те трябва да са надежни, евтини, масово разпространени и тези които търсят да имат съответна техника за да ги локазирират. Според мен нито едно от тези четири неща към момента не е истина. В Алиекспрес мернах подобно LoRa устройство за 90 USD. Това е над психологическата граница, която би отделил средностатистическия българин. Поне според мен. Освен това за 90 USD може да се намери смартфон с батерия 4000 mAh с GPS, на който да се пусне примерно GPSlogger.

Резултата от днешната разходка из София: след 11 часа при предаване на данни през десет секунди с GPSlogger работа батериите на смарт фона са заредени 52%. В планината естествено телефонът ще гълта повече, но резултатът дава надежди батериите му да стигнат за еднодневен поход. Този телефон обаче трябва да е заделен само за тази цел, което пак няма да е приемливо за много хора.

Забавлявам се с GPSlogger единствено с цел самообучение. Искам да науча повече за обмена на данни между мобилни устройства и сървери в интернет. Нямам за цел бизнес или налагане на мнение как да се извършват спасителни акции. Просто споделям мисли и наблюдения за едно възможно решение.
Съб Дек 08, 2018 9:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
lz1fw написа:
LoRa устройствата са добра алтернатива. Има единствен проблем - те трябва да са надежни, евтини, масово разпространени и тези които търсят да имат съответна техника за да ги локазирират. Според мен нито едно от тези четири неща към момента не е истина. В Алиекспрес мернах подобно LoRa устройство за 90 USD. Това е над психологическата граница, която би отделил средностатистическия българин. Поне според мен. Освен това за 90 USD може да се намери смартфон с батерия 4000 mAh с GPS, на който да се пусне примерно GPSlogger.

Не съм се интересувал от пазара на завършени устройства. Частите обаче са на съвсем достъпни цени, например:

https://www.digikey.com/product-detail/en/semtech-corporation/SX1261IMLTRT/SX1261IMLTRTCT-ND/8564371

lz1fw написа:
Нямам за цел бизнес или налагане на мнение как да се извършват спасителни акции. Просто споделям мисли и наблюдения за едно възможно решение.

И аз. Wink

Продължавай да споделяш, интересно е!

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Съб Дек 08, 2018 10:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
Продължавай да споделяш, интересно е!


Вече е налице нещо, което може да се ползва реално. Нещото все още е рано да бъде споделено за всеобща употреба. Това не пречи да разкажа за него.

Нещото се състои от две части.

Първата е стандартен смартфон с инсталирано приложение GPSlogger ( https://gpslogger.app/ ). Смартфона е Samsung A5 2017, сравнително нов (на две години) с 3000 mAh батерия.

Втората част са писани от мен сървърни приложения, работещи на мой WEB сървър. Приложенията са писани на PHP и Java. Писането и докарването до работно състояние на подобни неща е сравнително лесно, изпипването и завършването им като цялостен проект е доста по-трудно. Но за това евентуално по-късно.

GPSlogger се оказа доста приятно приложение. Аз го ползвам в режим, който то едновременно през определен интервал записва локално на телефона данните за текущото местоположение и изпраща същите тези данни до сървър в интернет. При мен данните се записват през една минута. Интервалът за запис може да се променя през менюто на GPSlogger в широки граници.

Данните към сървъра се предават по HTTP протокол. На сървъра данните се записват в база данни. GPSlogger има възможност данните да се предават от името на конкретни потребители, всеки със своя парола, така че на сървъра по едно и също време могат да се съхраняват данни от различни потребители. До тук не съм усетил нещо, което да ограничи броя на потребителите, едновременно изпращащи данни към един сървър. Важното е комбинациите User/Password за всеки един потребител да са уникални.

Едно от сървърните приложение показва приетите данни на карта. Засега се поддържа само Google Maps, защото за това има най-много информация в интернет. Текущото положение се показва с по-голяма плътна точка, изминатия предишен път с тънка линия. На практика няма ограничение за броя на показваните предишно преминати точки от следата, но за прегледност е добре точките да не са повече от 600. Иначе при много потребители картинката наподобява паяжина.

Следата върху Google map изглежда така:
http://www.lz1fw.com/track/test_2019_03_09_a.png
Картинката е от екрана на телефон и е направена на спирката в Лозен.

GPSlogger има възможност за предаване към сървъра от смартфона на информация за специфична точка. Тези точки се изобрават на картата със стандартния маркер на Google maps. При този полеви тест съзнателно не съм ползвал тази възможност. Причината е, че при съчетанието на определени условия при маркиране на точка смартфона понякога самостоятелно решава да вземе координатите не от GPS-а на телефона, а от мрежата. В резултат на което контретната точка се измества от реалното й местоположение с няколко километра. Какви са "определените условия" засега не е ясно. Проблема за първи път е забелязан на една от пътеките над езерото Панчарево. Там има склон и е възможно той да пречи на някои от спътниците, но по-вероятно причината да е в моите ръце върху екрана на смартфона, които при писането вероятно са попречили на нормалното приемане на сигнала от спътниците. Във всеки случай за изчистване на съмнения при този полеви тест смартфона не е докосван и е бил в равноправно положение с GPSmap 60CSx през цялото време.

Изобразената на карта следа е прегледна като графика, но не носи информация за координатите и изменението им във времето. Затова друго приложение показва приетите данни в табличен вид. На всеки ред информация има линк към стандартния Google maps, на който може да се види разположението на конкретната точка.
http://www.lz1fw.com/track/test_2019_03_09_b.png
Информацията може да бъде за всички и за конкретен потребител.

За пълнота прилагам и EXCEL таблица-сравнение на локално записаните от GPSlogger данни в паметта на смартфона с данните, записани на WEB сървъра. Има липса на данни в шест от общо 431-те точки по маршрута. Може да се предполага, че в и около тези точки мобилното покритие е лошо.
http://www.lz1fw.com/track/test_2019_03_09.zip

Картинка с точки, в които са се "загубили" данните:
http://www.lz1fw.com/track/test_2019_03_09_c.png
Вижда се, че местата не са в явни дерета, въпреки това нещо е попречило на радиосигналите.

Още малко около темата.
GPSlogger използа HTTP протокол. Професионалните проследяващи устройства (включително използваното при тазгодишния преход Ком - Емине) работят по UDP протокол. За да стигнат данните, предавани по UDP протокол, до базата данни трябва специфично приложение. След като влязат в базата постъпилите по различни начини данни могат да се показват по един и същ начин от приложенията.

При HTTP манипулация на данните е възможна. Ако не се вземат мерки за защита такава манипулация е елементарна и може да бъде направена дори без тракерно устройство - през обикновен компютър с обикновен браузер. Лично аз ползвах Chrome за да подавам към сървъра каквито данни ми бяха необходими за пробите. Ако обаче се вземат мерки за защита, то манипулациите са трудни (пък дори и да се случат са лесно откриваеми), независимо от това с колко пари и ресурси разполага желаещия.
За UDP засега не знам как стоят нещата - няма опит.
Съб Мар 16, 2019 10:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Напоследък много неща са ми интересни. Това не е лошо, но времето е едно за всички. Затова всичко се движи бавно.

С тази уговорка още миналата година писах до КЗЛД. Съобщих им, че разработвам страница в интернет, която показва географското местоположение в реално време на всички, които имат желание да ги споделят публично. Помолих ги за мнение и съвет къде да погледна и какво да прочета за да съм сигурен, че направеното от мен ще бъде законосъобразно и няма да уврежда ничии интереси.

Получих любезен отговор:

УВАЖАЕМИ Г-Н КАРАДЖОВ,

Във връзка с Ваше запитване до Комисия за защита на личните данни с вх. № НДМСПО-17-981/28.12.2018 г., относно прилагането на Регламент (ЕС) 2016/679 (Общ регламент за защита на данните) при разработване и поддържане на страница в интернет, Ви информираме следното:

При обработване на посочените от Вас лични данни, Вие придобивате качеството на администратор на лични данни, без значение отсъствието на финансова изгода. Вие трябва да спазвате задълженията си, изброени в чл. 24 и 25 от Регламента, да спазвате правата на субектите, посочени в чл. 12-15 от същия, да водите регистри съобразно чл. 30 и да определите основанието за обработване, съобразно чл. 6 от Регламента.

С Регламент (ЕС) 2016/679 (Общ регламент за защита на данните), който определя правилата по отношение на защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни, може да се запознаете на интернет страницата на КЗЛД, раздел „Правна рамка“.

Настоящият отговор ще Ви бъде изпратен на посочения от Вас електронен адрес.


Прочетох документите. Общо взето взех да се чудя дали ми трябва на баир лозе. Между временно започнах да откривам програми, които правят много по-добре същото, което аз съм намислил, само че само за един човек или за затворена група от хора. Замислих се дали има смисъл да окривам топлата вода... И така няколко месеца.

Вчера нахвърлих за няколко часа т.н. "Условия заползване на сайта" - опит за обяснение, ако евентуално се стигне до отваряне на сайта за общо ползване. Нещата не са довършени, не са изпипани. Въпреки това ако някой реши да настройва GPSlogger за изпращане на данни към външен интернет сайт и в полето за URL сложи наличните на сайта данни, то данните от GPSlogger ще получат от сайта и ще се запишат в тестовата база данни. Моля имайте го предвид - нещата не са довършени и не са изпипани, но са истински.

http://www.gpssledi.com/

Домейна е регистриран от мене, хостинга си го имам от преди.

На сайта засега няма линк към страница, показваща събираните данни. Рано е. Там нещата не са помръднали от описаното в предишното ми мнение. Както писах, нещата се развиват бавно.

Моля за мнения - има ли смисъл от такъв сайт и изобщо кой какво мисли по темата.

Послепис:
Виждам, че още някой е правил опити. Настройките обаче не са му били наред или нещо друго се е случило с телефона и в данните не се съдържат координати. Включването му беше полезно, защото ми показа проблем с обработката на данните, когато всъщност няма данни. Ще съм му благодарен, ако продължи с опитите си.

Данни в момента не се пазят. Или по-точно не остават съхранени дълго. При проблеми с обработката следва Drop table и след това create table. А проблеми се намират.ш Затова засега не давам линк към страницата, четяща данните.

При поредния полеви тест в Лозенската планина единия от телефоните спря да предава координати без видима причина. Много неприятно... Променени са настройките на GPSlogger. Дали новите настройки са удачни ще покажат следващите тестове.

Интересно е поведението на различни модели телефони при тестовете. При някои от тях сякаш пестенето на батерията има приоритет, независимо от настройките. Във всеки случай те спират да предават, когато телефона не се движи. Като движението продължи - телефонът се събужда и продължава да предава информация. Това от една страна е добре, ама от друга не съвсем...

Втори послепис:
Опитите дотук показват, че избора на проследяващо устройство е доста подобно на избора на обувки. Както преди да тръгнеш на дълъг преход трябва много добре да провериш как ти пасват обувките на краката, така и преди да започнеш да разчиташ на дадено проследяващо устройство трябва добре да го изпробваш на практика. При използването на GPSlogger много важни са настройките. Уж всичко е просто и ясно, ама на практика резултатите се оказват не съвсем според очакванията. Още малко време ми трябва да определя оптималните за мен настройки. След това ще ги споделя. За друг нещата е нормално настройките да изгледат иначе. Също както при обувките. Важно е всеки да пробва нещата ПРЕДИ да тръгне на дълъг път.

Очертава се и още нещо: по-добре е проследяващото устройство да е на специално предназначен за това смартфон и да се ползва друг за разговори. Практиката показва, че проследяващото устройство е най-добре да стои извън раницата - така най-добре вижда спътниците и GPS-ът му работи най-точно и стабилно. Вторият телефон може да си стои скрит на сухо и сигурно място вътре в раницата. Това наистина води до едни 200 грама и поне 200 лева вповече, но компромисите тук не са добра идея. Все пак става въпрос за собствената ви безопасност.

Пробите по финансови причини се правят с китайски телефони. Засега за мен най-добър е Redme 7A. Има доста чуствителен GPS приемник и сравнително голяма батерия. Не е особено евтин - 200 лева... Но е доста по-добър от малко по-евтините си сънародници.

--
Послепис

На поредния полеви тест резултатите са катастрофални: от четири тествани устройства и четирите спряха да предават координати... На втория ден промених драстично настройките - има някаква опция в менюто дето спира ВСЯКАКВИ оптимизации на потреблението. Като резултат по време на обратния път нито един от тестовите телефони не спря да предава координати. Обаче батериите на телефоните заминаха за 48 часа, а обикновено издържат по пет дни. Настройките се оказват трудна работа...
Тука има повече по темата:
https://dontkillmyapp.com/problem
Пет Юли 05, 2019 12:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Полеви тест на GPSlogger в Лозенската планина Отговорете с цитат
По време на разходка направих проби с няколко телефона. Резултатите са показателни за възможностите на използване на телефони с приложение GPSlogger като проследяващи устройства. Тестът бе направен отново в Лозенската планина. Маршрута бе стената на езeрото Панчарево - Здравчов камък - връх Бачул - връх Мала Раковичка могила - връх Лалина могира - връх Половраг - връх Попов дел - Пасарел. Почти през целия маршрут се движих по червената маркировка. Само съвсем в края съвсем съзнателно се отклоних от пътеките. Целта беше да мина през едно дере за да видя дали там ще има GSM покритие. Изненадващо за мен имаше.

Трака на маршрута, заедно с координатите от GPS/GPRS тракерите са във файл
http://www.gpssledi.com/images/FT1.zip
Следата FT1_loss показва само точките, от които тракерите не са могли да предадат текущите си координати.
Честно казано даже и аз трудно се ориентирам в данните от този файл. Прекаленото много детайли не позволяват ясно да се оценят детайлите. Резултатите доста по-ясно могат да се обобщат в три картинки.

Първата картинка показва как е намалязал заряда на батерията по време на разходката. Телефоните са общо пет: два Redme 6A, два Redme 7A и един Samsung A5 2017.

В началото всички телефони са вкъщи, сложени са до прозореца да си виждат спътниците и да си синхронизират GPS-ите и са включени към зарядните. Така цяла нощ. Рано сутринта по едно и също време телефоните бяха откъснати от зарядните и сложени в раницата. Опитал съм се да са справедливо разпределени в раницата, така че да нямат екраниращи прегради спиращи GSM и GPS сигналите. От резултатът се вижда, че телефони с 4000 mAh батерии биха могли да се ползват теоретично в походи в два последователни дни, но 3000 mAh ще са достатъчни само за един. Данните се предават на всеки 30 секунди с изключение на ветерана Samsung A5 който предава на една минута.
Времето на първата картинка започва от тръгването ми от вкъщи и завършва с прибирането ми в къщи. Общо 14 часа.
Честно е да отбележа, че единият Redme 7A беше заспал по време на зареждането. Заспиването бе открито по време на чакането на една от спирките и съответно телефонът бе събуден насилствено, приложението GPSlogger стартирано и телефонът започна да предава данни (съответно да харчи повече) двайсетина минути след другите.
Телефонът завършил с най-висок процент батерия не е най-добрият, а най-поспаливия. Това е единия Redme 6A който заспа по време на теста и докато спеше не си хабеше батерията, но и не предаваше координати.

Втората картинка показва какви височини са мерили петте телефона и стандартен GPS Garmin GPSmap 60CSx

Картинката започва от стената на езерото в Панчарево и завършва на спирката на автобуса в Пасарел. Общо към 11 часа.
Вижда се че GPS-ът показва най-малко, а телефоните повече.
Хоризонталните линии без промяна на надморската височина са от телефонът, който заспа по време на теста и така и не се събуди до края.

Третата картинка е таблица, показваща как са държали телефоните по време на теста. Времето пак обхваща ходене от стената на езерото в Панчарево и завършва на спирката на автобуса в Пасарел. Общо към 11 часа.
Смисълът на редовете в таблицата е следния: отгоре са показани участвалите в теста модели телефони - два Redme 6A, два Redme 7A и един Samsung A5 2017. За всеки телефон има по две колони, съответващи съответно на локално записвания в телефона log (.CSV формат) и данните приети чрез мобилен интернет в сървъра.
Общото време на теста е 38880 секунди или 648 минути или 10,8 часа.

Активността в секунди е изчислена по следния начин. Данните се предават всеки 30 секунди за четирите Redme телефона и всеки 60 секунди за Самсунга. Ако разликата на времената на приемане в две последователно приети данни е по-малка от 45 (75) секунди, но се приема че данните се приемат без прекъсване и изминалото време се брои като активност. Противен случай интервала се отчита като липса на активност. На практика времето на активност показва времето в което устройството е било в състояние да предава данни (log колона) и времето в което данните са били приемани от сървъра (server колона). Най-горната колона е времето, в което данни от телефона не са приети в сървъра, но причината не е била липсата на GSM сигнал, а заспиване на приложението.

Тук се вижда, че и двата Redmi 6A не се са обобено надеждни като тракинг устройства. Единият си е вършил работата само в 36.6% от времето. От тази таблица не се вижда, но същия телефон така и не "пристигна" на финала в Пасарел. В реална обстановка такова поведение ще предизвика фалшива тревога в хората, които разчитат на тракинг информация. Втория Redmi 6A е бил работоспособен през 85% от времето. Не съм убеден, че това може да се сметна за приемливо.
Redme 7A са се представили отлично на теста. Самсунга въпреки малко по-ниската изчислена надежност ми е фаворит. За съжалението батерията му вече държи по-малко.

Общо взето резултатите са повтаряеми.
Redme 6A имат склонност да заспиват когато им липсва GPS и GSM сигнал и след това не винаги се събуждат. За сметка на това в градски условия работят без проблеми без GPS сигнал. Ефектът е много интересен - при влизане в МОЛ седмиците "остават" извън МОЛа, а шестиците "влизат" вътре и продължават да предават координати. Пълен парадокс, защото настройките им са еднакви. Явно в някоя дълбока гънка от менютата има още нещо, което не съм уеднаквил. Седмиците така и не можах да ги накарам автоматично да включват GPSlogger след включване на захранването. Искат първо да се отключи телефона. При шестиците не е така. Китайска им работа...
Съб Сеп 28, 2019 5:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Според мен оптимизацията следва да е в посока използване на надежно специализирано устройство, което е само и единствено тракер. Смартфоните понякога са много капризни устройства, които напълно спират да работят при липса на обхват. Може да звучи параноично, но го твърдя сериозно. Преди време бях пуснал и специална тема за това:
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=11135&highlight=%D1%E8%EC%E5%ED%F1
Конкретно на мен блокирането на смартфон ми е случвало многократно, последния път по-миналата неделя 10.11.2019: изтървах рейса от Говедарци, не ми се чакаше и тръгнах пеша към Самоков през Доспей. Смартфона (Samsung A5 2017, ползвам го от 2+ години) блокира изцяло някъде по средата, в гората между Говедарци и Доспей. Блокира и като тракер и като телефон. И точката, показваща текущото ми местоположение, замръзна нейде в гората. Което съответно притесни някои хора, добре че ходя с повече от един телефон.

Иначе смартфоните са прекрасно, дружелюбно и идеално средство да проверяваш теории и алгоритми, да се забавляваш и самообучаваш на тема проследяващи устройства и WEB програмиране. Огромен кеф е да се работи с тях. Ама когато става дума за устройство, от което зависи човешки живот е необходимо много по-сериозно отношение.

PS: не съм се отказал. Просто навлизайки в материята започнах да мисля по-отговорно. Вероятно след като реша поне на елементарно ниво някои проблеми със сигурността на достъпа до данните ще отворя сайта за проби за който пожелае. Ама тракера си е устройство за проследяване със всички произтичащи от това последствия... та ще трябва да помисля как да предупреждавам желаещите за тестовете за рисковете.

vedrin написа:
Лахесис написа:
Изпращане на данните от GPS устройството през мобилната мрежа, на какъвто принцип, ако правилно съм разбрала, работи и разработката на lz1fw, не предполага ли да имаш обхват на мобилния оператор, т.е. мрежа, която на практига я няма на много места?

Да, така е. Известна оптимизация е използването на чуждестранна SIM карта, която би осигурила пълен достъп едновременно до мрежите на всички оператори у нас. Или пък смартфон с повече от една SIM карта...

Пон Ное 18, 2019 10:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stealth



Регистриран на: 30 Авг 2018
Мнения: 225
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Аз лично не изпитвам нужда от подобна услуга, но ми е интересно Smile
Та, попадна ми връзка към това - https://osmand.net/features/tracker - и ако вярваме на рекламата, може и да върши работа на някого. Нямам преки впечатления, просто споделям.
Чет Ное 21, 2019 5:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Quality assurance Отговорете с цитат
Като си харесате някакво проследяващо устройство първо го изпробвайте. Предлагам идея как да го направите.
Сложете тракера в раница, а раницата в багажника на автомобил. Преминете с автомобила поне сто километра. По-добре пътя да е по-дълът и да минава по-далече от населени места. Като спрете в крайната точка не изваждайте веднага раницата с тракера от багажника, а първо погледнете къде се намирате според тракера.

Ако тракера е стигнал заедно с вас и корекно е показал пътя откъде сте минали е идеално.
Ако е замръзнал нейде по пътя и не дойде при вас до 30 минути - тракера не става и е добре да потърсите друг.

Защо в багажника и защо с автомобил? Така най-лесно се имитира влошено покритие и на GPS и на мобилния сигнал. Минавайки далеч от населени места гарантирано ще се озовете в зона без мобилно покритие. А точно в местата без покритие тракерите разкриват лошите си страни.

Няма смисъл за проби в градски условия. Там тракерите ще работят перфектно, стига да не са откровени боклуци.
Пет Ное 22, 2019 12:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение A-GPS или Google или друг проблем? Отговорете с цитат
Забелязан е интересен феномен. Точки A и Б са в населена част на София. Разстоянието между тях е 2 километра по права линия. От точка A се тръгва пеша към точка Б, като се носят три мобилни телефона изпълняващи функцията на GPS/GRPS тракери. Телефоните са с мобилни карти на три различни български мобилни оператори. По време на пътя между точките тракерите предават правилно текущите координатите. В точка Б няма видимост към спътници и истинските GPS-и не работят. След пристигането си в точка Б единият от тракерите започва да предава координатите на точка А. Останалите се държат коректно.

Допълнителна информация: Телефонът е Redmi 7A. IP адреса на GPRS пакетите от този телефон не се променя от точка А до точка Б и остава постоянен и при престоя в точка Б. Клетките, към които се връзва телефона, се променят по информация на приложение Network Cell Info. Другите два телефона показват коректно текущите си координати. Единият от другите телефони е също Redme 7A. На трите телефона има едни и същи приложения с едни и същи настройки. И на трите телефона съм логнат с профила си в Google. Точка А ми е домашния адрес, където тестовите телефони са стояли най-дълго време.

Някой сблъсквал ли се е с подобно явление и има ли обяснение за него? Явлението е повтаряемо, поне доколкото се случва вече два пъти.
Сря Яну 15, 2020 1:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Re: A-GPS или Google или друг проблем? Отговорете с цитат
lz1fw написа:
Забелязан е интересен феномен. Точки A и Б са в населена част на София. Разстоянието между тях е 2 километра по права линия. От точка A се тръгва пеша към точка Б, като се носят три мобилни телефона изпълняващи функцията на GPS/GRPS тракери. Телефоните са с мобилни карти на три различни български мобилни оператори. По време на пътя между точките тракерите предават правилно текущите координатите. В точка Б няма видимост към спътници и истинските GPS-и не работят. След пристигането си в точка Б единият от тракерите започва да предава координатите на точка А. Останалите се държат коректно.

Допълнителна информация: Телефонът е Redmi 7A. IP адреса на GPRS пакетите от този телефон не се променя от точка А до точка Б и остава постоянен и при престоя в точка Б. Клетките, към които се връзва телефона, се променят по информация на приложение Network Cell Info. Другите два телефона показват коректно текущите си координати. Единият от другите телефони е също Redme 7A. На трите телефона има едни и същи приложения с едни и същи настройки. И на трите телефона съм логнат с профила си в Google. Точка А ми е домашния адрес, където тестовите телефони са стояли най-дълго време.

Някой сблъсквал ли се е с подобно явление и има ли обяснение за него? Явлението е повтаряемо, поне доколкото се случва вече два пъти.

A-GPS би трябвало да има отношение само към намаляване на продължителността на първоначалното определяне на координати. Определянето на грешни координати е по-вероятно да е свързано с изпратена от устройството информация за съседни WiFi безжични мрежи и/или клетки на мобилни оператори, които използвания от него "location service" превръща в приблизителни координати. Би могло да е от полза да се уверите, че WiFi е изключено и в трите устройства, както и че използват еднакъв "location service" или (може би по-добре) -- не използват такъв.

В различните версии на Android тези настройки изглеждат така:

  • Android 4.1—4.3: Settings > Personnal > Locationn access > Access to my location > GPS satellites
  • Android 4.4—8.1: Settings > Security & Location > Location > Mode > Device only
  • Android 9.0: Settings > Security & Location > Location > Advanced > Google Emergency Location Service > Off
  • Android 10.0: Settings > Location > Advanced > Google Location Accuracy > Off

Източник: https://support.google.com/nexus/answer/3467281?hl=en

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Яну 15, 2020 2:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Wi-Fi-то е включено и на трите устройства. Също така са разрешени всички методи за локализация - по GPS, GSM, Wi-Fi.
Ако това е причината за феномена става още по-интересно - защо тогава само на един телефон се проявява този ефект или дефект? Настройките и на трите телефона са еднакви. Или поне аз си мисля така. (Наскоро четох как андроид реално (не)възприема задаваните настройки... ама това е друга дълга тема.)

Интересно е твърдението на Google, че "When you have Google Location Accuracy turned on, your phone uses these sources to get the most accurate location: GPS, Wi-Fi, Mobile networks, Sensors".
Практиката упорито доказва, че това хич не е most accurate (най-точно) и с изключение на GPS-а останалите трябва да бъдат изключени, за да няма изненади от сорта на описаната от мен. Тогава обаче тестовете ще станат по-скучни и няма да хващат подобни феномени.

Описвания тук проблем е първия наистина сериозен, тъй като тази грешка може да "те прати в къщи", когато хич не си там.

Нещо подобно се случва и в подземните линии на метрото. Под земята тракерите имат предпочитания към определени станции, нищо че ти се движиш в обратна посока. На следата тези предпочитания се изразяват с резки отклонения стотици метри встрани от гладката иначе следа и пак толкова рязко изразено връщане обратно.

Изобщо играта с подобни смартфони-GPS/GPRS тракери е много забавна. Продължавам да не съм много сигурен дали стават за сериозни приложения при кризисни ситуации.

vedrin написа:
Би могло да е от полза да се уверите, че WiFi е изключено и в трите устройства, както и че използват еднакъв "location service" или (може би по-добре) -- не използват такъв.

Сря Яну 15, 2020 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Страница 1 от 10

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov