ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Трибагреници на планинските върхове в България
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Предишната тема
Следващата тема
Трибагреници на планинските върхове в България
Автор Съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Vladoff, ей сега вече нагази в блатото... Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Фев 27, 2020 5:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Vladoff, ей сега вече нагази в блатото... Very Happy

Да не намекваш, че може да ми откажат виза, за която така или иначе няма да кандидатствам?
Чет Фев 27, 2020 6:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
А, не, хахаха.
Думата ми е относно стереотипа "Дебел хамериканец муа бигмак и пие литър кола". Останах с впечатление, че дереджето в Щатите и в частност Чикаго отдавна не е това, което битува в главите ни.

Яница мисля може да добави интересни детайли по темата...

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Фев 27, 2020 6:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
в частност Чикаго ...

Точно в Чикаго си имам човек, предоставящ ми редовно достоверна информация... Преди да се установи там приличаше на индийски факир, а сега на около десет факира, силом вкарани под една кожа. По тази причина често изпитвам щастие, че нямам досег с великата им страна...
Чет Фев 27, 2020 6:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1246
Местожителство: софия

Мнение Имаш, и още как! Отговорете с цитат
vladofff написа:
......… че нямам досег с великата им страна...


А-а-а, Владе, объркотил си се нещо. Такъв досег имаме всички, че и децата, и внуците ни, и т.н. ще го усещат. Кой смяташ, че ще плаща сметката за летящите бракми, които някой поръчва? А този пръст в задния отвор на националната енергетика? Нещо като проститутка наобратно- хем "предоставяш услуга", хем си плащаш.

Very Happy
Пет Фев 28, 2020 10:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Re: Имаш, и още как! Отговорете с цитат
tzezko написа:
досег

Имах предвид единствено, че не им ходя на поклонение на място, иначе е ясно, че ще им сърбаме попарата до гроб, тук две мнения няма.
Пет Фев 28, 2020 11:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:

Точно в Чикаго си имам човек, предоставящ ми редовно достоверна информация...

Аз не бих те съветвала да си съставяш мнение за една цяла стана от разказите на един емигрант. Всички ние живеем много различно. Някои имат брак с американци и прекъсват връзка с българската общност, други пък все едно никога не са напускали България. Едно е да работиш в счетоводна фирма в Даунтаун и да ходиш на представления в операта, друго да караш камион и да висиш цял ден в Механата. Има голяма разлика и къде живееш, дали в Чикаго или в някое от предградията.
И това е само за Чикаго, което не значи Америка. Като знам каква огромна разлика имаше между живота ми в Лепица и в София, представям си и тук каква е разликата между Чикаго и някоя малка къща в прерията.
Дори и аз не мога да кажа, че давам достоверна информация за живота тук. Давам достоверна информация единствено за моя живот, който изобщо не се покрива с живота на останалите емигранти, да не говорим пък с тоя на американците, дето са трето поколение тук.

vladofff написа:

Преди да се установи там приличаше на индийски факир, а сега на около десет факира, силом вкарани под една кожа. По тази причина често изпитвам щастие, че нямам досег с великата им страна...

Значи твоя приятел, ако в град като Чикаго е станал сто кила, ще си бъде такъв и навсякъде другаде. Разбирам да е в някое мялко село, забутано сред царевицата в Индиана, да има само един Walmart на 10 мили и да няма избор какво да яде. Той живее в град, в който има от пиле мляко, без да преувеличавам и то на нормални цени. Няма храна от каквато и да е народност, която да не може да се намери тук. И то не е като да трябва да караш сто мили до някой специален магазин, за да си я купиш. В кварталния ни магазин има български сирене (истинско, а не като в България от палмово масло), македонска лютеница, френско масло, гръцки кори за баница, италиански колбаси, немски хляб... всичко без царевичен сироп. Между другото и не всички американски продукти са сладки и с царевичен сироп. Дори напротив, имат доста неща, които са reduced fat или с по-малко сол. Понеже три години работих с деца, дават им доста зеленчуци и плодове, дори на партита за рожден ден, наравно с пицата и тортата.
Та твоя приятел е станал като десет индийски факира не заради американските закони и храна, ами защото е лаком и го мързи да иде да се разходи в парка или в гората, каквито тук има на всяка крачка. И като казвам гора, имам предвид истинска, запазили са такива защитени насред града, в които всичко си расте както си е, , поддържат се само няколко пътеки през тях, по които да се разхождаш или да караш колело и да зяпаш природата. (Между нас казано, аз като истинска българка, ходя там да си бера коприва, макар че е забранено да се късат растения. Досега никой не ме е арестувал или глобил, така че пак казвам, не е толкова полицейска държава, колкото изглежда от холивудските филми и от разказите на чикагските тираджии, дето все са недоволни Wink . Мога да кажа на твоя приятел къде да ходи и той да си бере, вместо да муа хамбургери Laughing )
Между другото, аз все още се побирам в дънките, които съм си донесла от България преди четири години Cool
И понеже работя на места, през които минават стотици хора на ден, наистина вече хората не са така дебели. Има и такива с наднормено тегло, които се придвижват с колички, но те са много малко. Мисля, че нещата доста са се променили от времето на Никсън, правителството има разни програми за намаляване на теглото и по-здравословен живот. Доста хора тук спортуват, децата задължително, има безплатни тенис кортове в почти всеки парк. Пак казвам, че говоря само за Чикаго, не знам как е в Тексас или Мейн. Обаче като съм пътувала из други щати, например Аризона, Невада, Калифорния, Ню Йорк, сме минавали и покрай малки населени места, спирали сме по бензиностанции и заведения и пак не ми е направило впечатление хората да са по-затлъстяли, отколкото в България. Даже сякаш в последните години в България виждам повече дебели хора. Има и нещо друго. Тук тези с много наднорменото тегло могат да излизат, да шофират, виждам ги по магазините, макар и качени на колички. В България също има такива, само че те са скрити, защото не могат да излязат. Познавам такава жена, която от години не е излизала от къщата си, нито има как, нито тя иска да се превръща в посмешище. Така че преди да гледаме сламката в американското око, не е зле да се огледаме каква греда стърчи от нашето.

vladofff написа:

По тази причина често изпитвам щастие, че нямам досег с великата им страна...

Ами като ти харесва да се самоограничаваш и да не видиш забележителни неща като Големия Каньон само заради страха, че някой ще ти налее едно шише царевичен сироп в устата още на летището и че има закони, които се спазват, то си е твое право. Както казва един уважаван съфорумец - всеки има право на погрешно мнение и лош вкус Wink

Между другото не се опитвам да те убедя да идваш Laughing И аз имах колебания, точно заради подобни предубеждения, но се радвам, че не се поддадох. Видях красиви места, поживях на хубаво и спокойно място и опознах малко по-различна култура. Е, има си и недостатъци, разбира се, но кое място ги няма...

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Съб Фев 29, 2020 7:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Re: Имаш, и още как! Отговорете с цитат
tzezko написа:
vladofff написа:
......… че нямам досег с великата им страна...


А-а-а, Владе, объркотил си се нещо. Такъв досег имаме всички, че и децата, и внуците ни, и т.н. ще го усещат. Кой смяташ, че ще плаща сметката за летящите бракми, които някой поръчва? А този пръст в задния отвор на националната енергетика? Нещо като проститутка наобратно- хем "предоставяш услуга", хем си плащаш.

Very Happy


Аре бе, и на тия ша угасим лампите … то не бе великия Рим, то не бе Елада, то не бе онзи известния пе_eрас_ Александър, халифатите, Атила, Източна Римска империя, Османскатъ също, СССР-то … аматьорски организации с нездрав корен, който е направил грешката да дойде насам, не е прокопсал Smile
Аз съм лаик, но историята това сочи, няма изключение. Да заповядат САШ и Путинландия Smile. Миналата

Сега сериозно за хората родени в България и избрали да живеят някъде по света, и за тези които са избрали да живеят тук. Да си българин не е да идеш в чужбина и да вееш знамето и да тропаш хоро, същото правят и циганите у нас - не се асимилират. Тези дето са останали в България и се борят и дерзаят, които отглеждат деца и ги учат на българския език, култура и традиции. Тези които си харчат парите в България, които правят нещо тук - бизнес, маркировки и забиват знамена по върховете даже. Тези които работят за много пари и тези които работят за малко пари, дори и тези които не искат да работят. Тези дето спазват законите ни, които са сходни или същите като на по-напредналите уж държави, но по много интересен избирателен начин. На едните са им по-важни парите и храната, отиват на по-лесното са щастливи. На другите са ни важни и нематериалните неща - родителите, родното място, въздухът, земята и водата.
Не искам да бъда разбран погрешно, не искам да деля хората, всеки има правото да се чувства и определя, както намери за добре.

А като човек обиколил доста държави не като турист, мога смело да си изкажа мнението - все още имаме нещо което почти всички отдавна са изгубили - свободата.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Съб Фев 29, 2020 10:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Mariana1000 написа:

dido написа:
Vladoff, ей сега вече нагази в блатото... Very Happy

Даа, бях предупреден...
Рядко някой прави толкова подробни фермани в моя чест... Бъди спокойна, имам и други познати, които водят различен начин на живот. Не правя обобщения за хората, а, както видя, за някои решения в политиката на правителството. А обстоятелството, че по статистика затлъстяването е повсеместно, говори, че нещата които описваш, са повече изключение от масово случващото се. При това не само в страната на изключителните, за които се хвърляш на амбразурата, а и у нас. Всеки ден водя и прибирам деца от училища и виждам в какво се превръща бъдещото поколение посредством яденето на боклуци...Имам доста добри спомени как изглеждахме ние, когато бяхме ученици, и сегашното поколение. Едно време имаше норматив бягане 60 и 600метра. Сега разбрах, че бил намален, защото нямало кой да го покрие. Е има изключения - децата на разни психари/познавам доста такива/, които от прохождането ги готвят за световни шампиони... и някои вече успяха, но това са единици, масовото явление е наобратно.
Тук можем да спорим колкото искаш. Не можеш и няма как да ме разубедиш, че нещата с храненето вървят към по-добро.
Пон Мар 02, 2020 11:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Re: Имаш, и още как! Отговорете с цитат
vaskoo написа:


Сега сериозно за хората родени в България и избрали да живеят някъде по света, и за тези които са избрали да живеят тук. Да си българин не е да идеш в чужбина и да вееш знамето и да тропаш хоро, същото правят и циганите у нас - не се асимилират. Тези дето са останали в България и се борят и дерзаят...


Точно! Аз това го разправям от години.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Мар 02, 2020 11:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Denton



Регистриран на: 03 Окт 2018
Мнения: 59

Мнение Отговорете с цитат
Националният флаг, развяващ се тържествено на 3 март 2020 г.

Връх Ком над с. Арда.




_________________
I have come to this great land to seek my very own sun!
Чет Мар 05, 2020 4:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Националният флаг, развяващ се на връх Чиплакбаир (Боздаг) на българо-гръцката граница - 23.02.2020 г.



П.П. Обядвахме 50-тина метра навътре в гръцката територия, южно от върха - на една слънчева полянка. Не сме уведомявали гранична полиция.


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Мар 05, 2020 5:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1246
Местожителство: софия

Мнение Мигранти! Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:
………. 50-тина метра навътре ………….


През зелена граница. Ще ви спукат! Които и от граничарите да ви хванат. Тогава суфистичните похвати не помагат.
Чет Мар 05, 2020 6:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Denton



Регистриран на: 03 Окт 2018
Мнения: 59

Мнение Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:
Националният флаг...


Едното състояние е необратимо, а другото - неизбежно.

stefan_iliev38 написа:
Обядвахме 50-тина метра навътре в гръцката територия, южно от върха - на една слънчева полянка. Не сме уведомявали гранична полиция.


Faber est quisque fortunae suae.

_________________
I have come to this great land to seek my very own sun!
Чет Мар 05, 2020 9:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Re: Имаш, и още как! Отговорете с цитат
mislesht написа:
vaskoo написа:


Сега сериозно за хората родени в България и избрали да живеят някъде по света, и за тези които са избрали да живеят тук. Да си българин не е да идеш в чужбина и да вееш знамето и да тропаш хоро, същото правят и циганите у нас - не се асимилират. Тези дето са останали в България и се борят и дерзаят...


Точно! Аз това го разправям от години.


Laughing Сигурно щеше да е много хубаво да си останете само чистите българи, дето си харчат парите в България, учат си децата на български и си обичат нематериалните неща, например родителите (има бутон Преглед преди да се публикува, четете какви ги пишете) Laughing И да се надувате като пърхутки какви чисти българи сте и да няма кой да ви разваля гордостта.
Само дето в действителност всеки който се самоопределя като българин е българин, независимо къде живее, черен ли е, бял ли е, обича ли тъщата си, водата, бозата и дали оставя парцалясали знамена по върховете. Просто е, ако казвам, че съм българка, значи съм такава Very Happy

Пък вие си бъдете предубедени колкото искате и си живейте с илюзията, че не делите хората, защото всъщност ги делите. По това може наистина да сте по-българи от мен, признавам си. Laughing Онзи надпис "Съединението прави силата" за нищо го нямаме Confused

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Съб Мар 07, 2020 9:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov