ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Времетраене на преход
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
Времетраене на преход
Автор Съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Руснаците имат поговорка: лучшее враг хорошего. Ако затъна в дебрите на прецизното структурно програмиране мога да получа точна прогноза за времетраенето на поход до връх Ботев месеци след като вече съм го извървял.

Затова по-добре още в началото да е ясно, че резултатите ще са приблизителни. Грешка около 20-30% ми се вижда приемлива. Поне на първо време.

Някой може ли да подскаже формула за приблизително изчисляване на разстояния между две точки, зададени с GPS координати?
Сря Мар 11, 2020 12:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Svetlix



Регистриран на: 22 Фев 2013
Мнения: 814
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:

Но пак ти обръщам внимание - всичко зависи от много фактори.

Аз се ориентирам за даден маршрут главно по денивелацията, а не по разстоянието.


Аз съм на същото мнение, като Стефчо. И което е още по-интересното - примерите, които е дал с времената са ми 1:1 с неговите. В смисъл за едното място ми трябва повече време от обявеното, а за другото по-малко.

Преди да тръгна на някъде с жената винаги го смятаме така: На всеки 3 часа дадени по пътеводител, ние си заделяме 3 часа и 20 мин до 3 часа и половина. За толкова преходи заедно си знаем темпото и многократно сме засичали, как се движим. Не сме бързаци, а и честичко спираме за вода и за снимки.

При движение в сняг нещата вече са много различни. Там зависи дали е фирновано, дали е дълбок снега, дали е пудра или е мокър, ще се слагат ли снегоходки, няма ли ...

_________________
Маршрут E3: Ком - Емине
Маршрут Е4: Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка
Маршрут Е8: Рила - Родопи
Сря Мар 11, 2020 12:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rumen radev



Регистриран на: 17 Ное 2013
Мнения: 192

Мнение Отговорете с цитат
Популярно е правилото на Нейсмит от далечната 1892г. за ориентировъчно определяне на продължителността на планински преход. Въпреки, че се цитира многократно през годините, всъщност W. W. Naismith не публикува „научен труд“ по въпроса, а в една своя дописка в Scottish Mountaineering Club Journal, т.2 от 1893г., стр.135 по повод еднодневното си самотно изкачване на върховете Cruach Ardran, Stobinian и Ben More, което прави на 2-ри май 1892г., пише:
„ ... Distance, ten miles; total climb, 6,300 feet; time, six and a half hours (including short halts). This tallies exactly with a simple formula, that may be found useful in estimating what time men in fair condition should allow for easy expeditions, namely, an hour for every three miles on the map, with an additional hour for every 2,000 feet of ascent.“
И така се появява правило, най-широко прилагано и днес.
За да е лесно закръглянето към „нашата“ метрика, правилото се интерпретира така: на всеки 5км по хоризонтала слагате по час, а на всеки вертикални 100м изкачване – по още 10 минути (например тук, слайд 24).
Доста по-късно – през 2008г. един Салфордски математик проф. Филип Скарф (правещ, впрочем, добри пари от разработване на спортни модели, вкл. и покрай Висшата футболна лига на Англия) предлага нещо доста разумно: доколкото хората се движат с различни скорости, той въвежда понятието „еквивалентно разстояние“, което е сбор на хоризонталното разстояние в мили и произведението на вертикалното разстояние (във футове) по коефициент 7,92 (гръмко кръстен от Скарф(1) „число на Нейсмит“). Та, като разделим това еквивалентно разстояние на предполагаемата ни равнинна скорост ще получим времето за преход ...
За нашата си метрика, а и да е лесно при сметки „наум“, препоръчвам коефициент 8 и следното примерче:
Нека имаме маршрут с дължина 10 км и 1500м изкачване (като за един, според мнозина, неудачно именован връх, южно от Боровец). Следователно, еквивалентното разстояние е 10 + 8х(1500/1000) = 10 + 12 = 22км.
Така, ако средната ви равнинна скорост е 5км/ч, планирайте си време за изкачване 22/5 = 4ч.24мин. Ако 7км/ч е нормалната ви равнинна скорост, времето ви ще е 22/7 = 3ч и 8-9 минути. Впрочем, доста хора се справят с Боровец-вр.Мусала по Мусаленска и за по-кратко време ...
Та, проиграйте си времената, разстоянията, данни за които имате от многобройните уреди, които носите (вкл. дозиметрични) и ще си определите ориентировъчна като за вас скорост. И после е лесно – смятате си еквивалентното разстояние, делите на характерната ви скорост и ... толкова. Имайте наум и евентуално забавяне при непознат маршрут, макар че колко пък да е непозната планинска България при такава форумна активност.
Горното, макар и пространно, списах добронамерено и надявам се, да е интересно и полезно някому.

(1) Може би погрешно, но натрапило се е в ума ми впечатлението, че хората обичат да стават кръстници, за да се чуе нещичко и за тях – отъркване в славните люде, един вид Wink
Пет Мар 13, 2020 8:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
rumen radev написа:
проиграйте си времената, разстоянията


Общо взето това и ще направя. Проиграване е доста точна дума за случая. Аз наистина си играя. С игра си спомням доста от вече забравените уроци по математика.

Благодаря на всички за идеите. Ще влязат в употреба.
Пет Мар 13, 2020 9:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
rumen radev



Регистриран на: 17 Ное 2013
Мнения: 192

Мнение Отговорете с цитат
lz1fw написа:
Някой може ли да подскаже формула за приблизително изчисляване на разстояния между две точки, зададени с GPS координати?


Ето. може и наготово да ползваш техните калкулатори за определяне на разстояния, респективно и обратна задача - по една точка, азимут на движение и разстояние да определиш координатите на точката, до която искаш да стигнеш. Може да ползваш скриптовете им. Естествено, може и просто да ползваш формулите им. При точността към която клониш, моделът на сфера вместо геоид е предостатъчен (около два порядъка).
Пет Мар 13, 2020 11:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Няма да повярваш, но преди минути гледах същата страница. Very Happy

Преобразувах формулата за EXCEL, или по-честно казано направо я откраднах от
https://excel.tips.net/T003275_Calculating_the_Distance_between_Points.html
като само замених стойността на радиуса с еквивалента в метри.

Сега си играя с един трак - гледам колко се различават сметнатите от Mapsource разстояния с изчислените по формулата. Различават се, но малко - максималната разлика в разстоянията е 1,7 метра при 388 метра изчислено разстояние между две съседни точки от трака.

Няма да е трудно да препиша формулата на PHP. В съседната тема за GPS-тракерите вече имам нещо подобно на експорт в .GPX и в .CSV файл. Може да е по-недодялано и грубо от експорта на kade.si , но работи. Нататък следва автоматичното моделиране и изчисляване на времената. Това в по-далечна перспектива.

Изобщо... играя си
Very Happy
Съб Мар 14, 2020 12:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov