ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Планинските водачи в България
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 22, 23, 24  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Планинските водачи в България
Автор Съобщение
rosen_talov



Регистриран на: 12 Ное 2007
Мнения: 235

Мнение Отговорете с цитат
Алекс.Йо написа:
Грешка е да нападате и Стефан, който е в пъти по-подготвен от повечето обучаващи инструктори.


Ако визираш инструкторите в курсовете на БТС, ще се съглася.
Съб Мар 14, 2020 12:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
mom4i написа:
Ведрине, с цялото ми уважение, виж темата и прецени колко поста са заяждане, и в колко се говори за "уважение и дори приятелство" и щях ли да съм толкова активен, ако някой хвалеше колегите, с или без конкретика.

Уважението и още повече приятелството са преди всичко взаимоотношения между отделни хора. "Колегите" и изобщо професионалните общности са много по-абстрактни понятия с всички произтичащи от това последици. Всяко стадо си има мърша.

Прелистих отново десетте страници в тази нишка и продължавам да твърдя, че преобладаващият тон на пращулките всъщност е общо взето добронамерен. А има и какво да бъде научено от тях.

Лична закачка, при това несвързана пряко с разговора, има в една твоя пращулка. Орлин Чачановски пък е показал преди време високомерно пренебрежение, което никак не му прави чест. Ако не друго, това определено не е начинът да бъдат печелени клиенти, още по-малко пък приятели...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Съб Мар 14, 2020 2:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Е, то си е за тях. Така или иначе никой не ходи с тях Smile
Съб Мар 14, 2020 9:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Статия, в която планински водачи се жалват, че заради коронавируса им е спрян достъпа до планините и до печалбите от платените преходи:

Пише се Планина, чете се Живот: Витоша е здраве, отворете я!

Чудя се дали не са сбъркали заглавието и дали не е било по-правилно да напишат:
„Пише се Планина, чете се Печалба: Витоша е пари, отворете я!“? Think

Цялата статия:

Пише се Планина, чете се Живот: Витоша е здраве, отворете я!
Спазването на мерки и дистанция - много по-възможно, отколкото в града


Кадър от клипа на Петър Тодоров

В България има над 40 планини и части от планини - истинско природно богатство. За мнозина - бягство от делника, развлечение и отдих, но най-вече здраве. Здрав дух в здраво тяло, как в условия на пандемия работи това?

В социалните мрежи забелязваме похвални инициативи за спорт и онлайн уроци за такива активности вкъщи, но общуването с природата остава незаменимо. Неслучайно редица страни оставиха самостоятелния спорт навън като една от малкото възможности сред иначе строгите мерки за изолация.

"Отворете планината, тя е здраве", апелира клип, който се разпространява сред потребителите в социалната мрежа и напомня, че местата на заразата в градска среда са далеч повече.

"Кадрите в клипа са правени няколко месеца - от началото на есента до март - дни, преди да затворят планината Витоша за посещения", разказва пред Dnes.bg авторът му Петър Тодоров. Той е фотограф, който доста често се разхожда там, избягвайки стреса в столицата.

Идеята да направи видео от кадрите се родила след затварянето на природния парк, за да даде друга гледна точка към проблема. Основният му аргумент е, че планината може да осигури нужната дистанция между хората.

"Винаги е до самосъзнание. Ако не спазваш дистанция в града, няма да я спазиш и на Витоша, но възможността за това там е далеч по-голяма, а вариантът за пренасяне на зараза - нищожен. След месец-два затворени вкъщи, здравето на хората ще е много по-лошо", убеден е Петър.

Спазването на епидемиологичните мерки в планината е много по-лесно и естествено, подчертава Илиян Дуков, професионален планински водач и туроператор.

"Концентрацията на хората ще се разпредели върху по-голяма територия и респективно дистанцията, която вече свикнахме да спазваме помежду ни, се увеличава. Второ, ще имаме възможност за по-ефективна социална самоизолация, нещо, което в ограничените рамки на ежедневието ни сега невинаги е възможно", аргументира се той.

По думите му именно планините са сред най-пълноценните и комплексни форми за "зареждане на батериите".

"На биологично ниво ние сме свързани с Природата и колкото по-близо сме до нея, толкова по-здравословно живеем, докато градската среда е изкуствена и е необходимо да се възстановяваме от пребиваването си в нея", казва планинският водач.

Dnes.bg попита и какво означава за туроператорите, заети в този специфичен сегмент, министерската заповед за забрана на преходите. Сега те ще пропуснат празниците, а и вероятно най-силния период в годината въобще. По думите на Илиян Дуков, от бранша смятат за уместно да бъде отчетена индивидуалната специфика на работата им. Да може да се провеждат поне еднодневни пешеходни екскурзии, в които участниците да се включват със собствен транспорт при спазване на мерките за дезинфекция, разстояние и лична защита.

Една от най-популярните Facebook-групи за любителите на преходите с над 32 хил. участници се нарича "Планинари". В момента към името е прибавено актуалното "без коронавирус". В дните на карантината групата е пълна със снимки - спомени от различни пътувания.

Пост от там обобщава настроенията на хората, за които планината е хоби и нещо отвъд него:

"Пише се Планина, но се чете Живот".

А ето и видеото на Петър Тодоров:



Автор: Веселина Йорданова“

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Апр 15, 2020 7:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Мрънкялници бол, интересно дали някой от вече споменатите се е задействал и в съда срещу заповедта да се затвори Витоша.
А последната така и не разбрах да е затворена ... може би малко, ако искате много силно да паркирате до хижа Алеко или от пернишката част от към Златните, и отбивката за бившето поделение над Бистрица. И горките дрифтаджии, сега няма къде да ходят вечер.

Добре че животинките не могат да пускат клипове в асоциалните мрежи, кой знае какво щеше да пише за нас, наглите окупатори и ползватели на техния дом.

От цитираното от теб Стефко разбрах, че искането е не само да не спазват дистанция в София ами и на Витоша.
Ако може и координатите на лицето Петър, че явно вижда бъдещето в следващите месец-два, та ако може освен за здравето, да каже нещо и за вирОса и за числата от тотото Smile

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Сря Апр 15, 2020 7:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Стефчо го стегна изолацията май... Smile

Всъщност, ако някой провери - Петър Тодоров е фотограф-професионалист и любител планинар. Посланията в клипчетата му са много верни, но обществото ни не е дорасло до там още, много по-лесно е да забраняваш, отколкото да се опитваш да контролираш... И натъпкването на хората, които имат нужда да са на чист въздух + малките деца, които имат нужда да излизат по улиците и тротоарите едва ли е най-смисленото решение... Но толкоз можем.

А иначе всички дейности случващи се по закона на туризма са забранени за още поне месец. Както и много други неща - театри, кина, заведения и т.н.
И приходите на всички хора работещи в тези сфери рязко станаха равни на 0 (нула). И никакви мерки 60/40 и заеми няма да помогнат на голяма част от тях, а държавата не дава някакви сигнали, че ще направи нещо за тях.
Не знам дали е удачно да се злорадства с това? Или викаш на теб е лесно - парични потоци все някакви има все още и от счетоводство все ще има нужда, а и никой не го е забранил със закон?

Васко, ти прочете ли внимателно текста, или реагираш първосигнално? Може би за този абзац намекваш:
"Винаги е до самосъзнание. Ако не спазваш дистанция в града, няма да я спазиш и на Витоша, но възможността за това там е далеч по-голяма, а вариантът за пренасяне на зараза - нищожен. След месец-два затворени вкъщи, здравето на хората ще е много по-лошо", убеден е Петър.

Много е вярно казанато...

А на Йоги (Илиян) мога само да му завиждам - той сега да спре планината, аз до края на животга си няма да го настигна по километри и дестинации. Пожелавам на всеки да види и преживее поне малко от това което той е направил Smile
Чет Апр 16, 2020 11:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Момчи, не реагирам първосигнално ... и всеки е прав за себе си, което мнение има право да изразява, но да не го приписва и валидира за маса хора. А природа извън планините има повече - полето е по-голямо, и работа има за раздвижване, и декларации за пътуване ще им се издадат, ама нещо мераклии няма, като са свързани с природата - ей го полето. Има други групи от хора биологично свързани с фитнесите, с кръчмите, с нощния живот и т.н и т.н.
Фейсбук, инстаграм, ютюб и всякакви подобни ... те са чудесно място за популяризиране на нещо, но не и за протест и израз на несъгласие. Затова и реагирам по темата и си изказвам мнението, че са мрънкалници.
Има си общински, държавни и съдебни институции със съответните процедури и механизми за изразяване на протест и несъгласие. Извън това има още два начина - улични протести и навлизане в политиката.
Като клипчето е пуснато в ютуб, кой се призовава да отвори Витоша - общината или Ютуб?
И точно Витоша не осигурява никаква социална дистанция, самата планина не прави нищо, правят го хората, а те 95% от хилядите ходещи се тъпчат на три места - Алеко и пътя към Черни връх, Златните и пътеката Бистица-Железница. Често разминаването е трудно.

А заради малък процент неспазващи указанията страдат всички, винаги е било така и така ще бъде по всякакви въпроси. Не е справедливо от гледна точка на изрядния човек, но засега е така във всички сфери на живота.

И много ми се иска местният туризъм - хотелите, ресторантите и водачите да упражняват професионалните си занимания, тъй като стотици хиляди хора се прехранват от това. Затова и написах, че Витоша е затворена откъм асфалтовите и лифтовите си достъпи. Ходенето на планина е най-вече задоволяване на егоистично хоби, към което има плюсове и минуси, другото са хубави думи за курсова работа по туризъм.

Защо никой не призовава някакви по-смислени неща ... като да пазарувам от кварталното магазинче, да дам на кварталната шивачка да ми пришие неща, които не бих дал иначе, на фризьор не бях ходил от години и още и още, въобще да подкрепим локалния бизнес, който работи. Аз така или иначе отдавна бойкотирам големите вериги магазини за извън безаналоговите им неща, макар да е по-скъпо и трудоемко. Да се почисти тротоара и градинката пред и около блока, къщата, кооперацията, да се помогне на хора с някакво затруднение в сегашното положение ... може би има и неща различни от ходенето на Витоша, но отнемат от личното време.
Спирам, че нещо много се разписах не точно по темата.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Апр 16, 2020 12:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5781
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат

Източник: Compagnie des Guides de Chamonix

«Compagnie des Guides е временно затворена

Скъпи клиенти и партньори,

Вследствие на настоящата ситуация, Compagnie des Guides de Chamonix преустановява всички свои дейности до ново нареждане.

Към днешна дата летните дейности не са отменени.

Всеки ден с изключение на събота и неделя отговаряме на запитвания по телефона.

Благодарим за разбирането.»


_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Чет Апр 16, 2020 2:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 616

Мнение Отговорете с цитат
Ведрине, при нас това се случи на 13 март със заповед, за период от един месец, след което заповедта беше продължена с още един месец. Не това не се коментира. Коментират се мерките, в които бяха споменати домашни любимци, но не и децата, не и хората спортуващи на открито. За разлика от развитите държави, където на спорта на открито винаги беше отделно специално внимание, въпреки, че ситуацията при тях беше по-тежка. Въпрос на култура и ценности.
Имаше няколко петиции, в които исканията бяха много по-сериозно представени и поставени, отколкото в "скандалното" любителско филмче. В отговор се обясняваше за тумбите хора, трапезите и пиенето на бира, т.е. никой нищо не беше разбрал от управляващи и щабове. Но това е естествено, у нас я няма масово тази култура, няма как някой да го разбере.
Горе долу като интервюто на журналистката от БНР и Б. Б. и онзи идиот с расото - говорят си на различни езици (там беше друго де - популизъм и печелене на гласове...).

Иначе във всички алпийски държави са забранени рисковите спортове - такива, които могат да доведат до инцидент и да натоварят здравната система. Доста голям отзвук имаше инцидента на италианския гид, който (сам!) се е катерил, счупил си е глезена и е предизвикал акция с хеликоптер. Най-вероятно той ще загуби правоспособност...
Чет Апр 16, 2020 6:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Georgi Rumenov Petkov написа:
Въпреки неприятния спомен решихме да споделим това, което ни се случи този уикенд в Национален парк Централен Балкан, за да прецените Вие това може ли да е поведение на планински водач.

Историята се отнася до лицето Албена Кирова 000384/2009, самонаричаща се “планински водач”.

- На 24 май със съпруга ми правим двамата преход от кв. Острец до х. Тъжа с крайна цел Кадемлийското пръскало с план да се върнем до Априци същия ден, ако прогнозирания дъжд за 16:00 се разминие. Имахме план да останем в едната от двете хижи в района, ако дъжда се окаже силен.

- На същия 24ти май 2020г., двамата със съпруга ми, връщайки се от Кадемлийското пръскало, при рязка промяна в метеор. условия, завалява дъжд и град със спускане на гъста мъгла. Тъй като бяхме подгизнали се приютихме в най-близката хижа Мандрата. Чудесно топло посрещане от хижарите, които буквално от вратата ни показаха къде да се изсушим и ни нагостиха с топли манджи. Тъй като мъглата ставаше все по-гъста, решихме да ги попитаме може ли да нощуваме при тях, те ни информираха, че хижата е пълна, но може да нощуваме на пейките в столовата. Ние решихме да платим и да останем за да не рискуваме с мъглата, дъжда и вятъра на билото и още 8 километра до колата.

- 30мин. по-късно пристига въпросната самонаричаща се планинска водачка с групата си. Първоначално приятна среща, да видиш познато лице. Държа да отбележа, че познаваме Албена още от преходите й с предишния й партньор и сме били част от тях изветно време. Същата Албена, сядайки на масата започва да разказва на групата си стари случки от минали преходи с нас и как сме забавлявали групата с танци.

- Междувременно мъглата става още по-гъста, пороят продължава и ние спокойни вече разговаряме с част от групата и споделяме истории. В следващите часове се развива следната нелепа ситуация. Албена Кирова идва и най-безцеремонно се изцепва „Вие защо ще спите тук в столовата като кучета, отидете в хижа Тъжа“ Отговарям и че вече сме се разбрали с хижарите и сме наясно. „Тая продължава: Ние ще имаме частно парти и сигурно ще стоим до късно“ Отговарям – в този дъжд и мъгла не рискуваме да излезем, няма проблем за нас все пак не сме от групата ти не ни мисли. 15 мин. по-късно същата личност идва и започва да обяснава как трябвало да си вземем столчета и да седнем отстрани, защото столовата била точно за толкова хора, колкото е групата й, след което мъжа ми взима стол и сяда отстрани, без да прави проблем. Аз оставам на пейката. Някаква си лелка от групата – явно за първи път влиза в хижа. Идва и казва на съпругата ми „Вие сте седнали на нашите места станете!“ аз и отговорих „Защо резервация ли имате. Това е хижа и е за всички, ето аз съм дошъл ям и пия и съм си платил всичко също като вас. Има място за вас седнете“

- През това време въпросната водачка е отишла да притиска хижарите да ни накарат да тръгнем в този дъжд и мъгла и спускаща се нощ към съседната хижа Тъжа, която още не работи и не се знае кой и дали ще ни приеме.

10мин по-късно, опитвайки се да се стоплим и изсушим, пристига една от хижарките и учтиво ни кани да седнем при тях да си довършим вечерята в тяхната стая. Ние си взимаме чиниите и отиваме при тях. Междувременно хижарят се свърза с хижаря на х. Тъжа да ги питат там ли са, могат ли да ни приютят. Обясниха ни, че избора е наш и ни увериха, че ще можем пак да се изсушим и ще има стая. Разбирайки ситуацията, в която Албена Кирова ги е поставила, ние решихме да не създаваме проблеми на гостоприемните хижари, които така добре ни посрещнаха и си взехме полусухите дрехи и за 40 мин до хижа Тъжа. Както разбирате няма как да минем в дъжд и хлъзгава кал по краткия път – мокри до кости и убидени от пренебрежителното и НЕ планинарско отношение ние стигнахме до хижата. Хижа Тъжа всичко беше наред и ние лично ще се отблагодарим и на тях и на Мандрата за гостоприемството. Също така лично ще подадем жалба във всички планински институции за грубото нарушение на планинарските правила и морал от лицето Албена Кирова.

източник: фейсбук група "планински преходи"
https://www.facebook.com/groups/226331370759538/permalink/3149501475109165/

Става въпрос за Албена Кирова от "Раница и щеки"
Албена Кирова написа:
Казвам се Албена Кирова и от 2009 година съм дипломиран планински водач-регистрация: Т-РД-17-2/20.1.2017. Член съм на Асоциацията на планинските водачи , както и на UIMLA-международната асоциация на планинските водачи. Благодарна съм, че имах уникалния шанс да превърна голямата си любов в професия. Вярвам, че да бъдеш планински водач, освен голяма отговорност, е преди всичко мисия. Да разбулваш прелестите на планината, душата на гората, да спомогаш човек да повярва в собствените си сили и възможности, да се издигне над ежедневните грижи....... и да се почувства свободен!


Коментари на хора от групата:
Gergana Todorova написа:
Това е лъжа. Албена е най-коректният човек и водач, когото познавам. Никого не е гонила, а просто искаше да предложи по-подходящо място, където двойката да пренощуват. Това беше направено, за да е удобно на тях. Не е валяло и условията не бяха лоши, когато напуснаха хижата. Много жалко, че има такива хора, които да извъртят така историята и да набедят толкова прекрасен водач като Албена. Истинска лъжа и изопачаване на фактите.

Nadya Futekova написа:
А ако поводът е просто, че нещата не са станали, както той си е представял, че ще бъде? Може би ние трябваше да се изнесем за да му е удобно на младежа, да е сам и на тихо с приятелката или жена му - не знам кое от двете е младата дама. Не е имало разправия, дрехите им седяха на сушилката, те си седяха, говореха с Албена, хапваха. И изведнъж - това писание!

Nadya Futekova написа:
Албена е чудесен водач и човек. Частно парти не е имало. Ние също се прибрахме мокри, би ни и градушка. И никой не ги е гонил от масата. Жената, за която пише, изобщо не е за първи път в планината и седна на другата маса при нас.Не знам защо младежът е толкова злобен. Освен това не е тръгнал по тъмно, при положение, че ние бяхме в хижата към 15,30. И отново, както винаги, "компетентно" мнение започнаха да дават хора, които не са били там и не са изслушали и двете страни.

Nadya Futekova написа:
Ами и аз се опитвам това да разбера - бях там и проблем нямаше. Когато ние пристигнахме в хижата, дъждът беше спрял, мъглата нямаше. Беше през деня, а тук чета, че валяло, имало мъгла, били изгонени. Техните дрехи бяха на сушилка пред печката в столовата. Да се спи в столовата наистина не беше възможно, точно защото някои от приятелите ни стояха до по-късно. За мен нещата се описани по начин, който не отговаря на истината.

Nadya Futekova написа:
Руми, това те са го решили - да станат и да тръгнат. И никой не ги е гонил. Честно казано, почти винаги, когато сме на хижа, има шумни хора в столовата. Независимо дали съм с по-голяма група с водач или съм с приятели. Май единствено на Мальовица имаше табела, че слушането на музика е забранено или нещо подобно. На Ехо пък в 6 сутринта туристи от Търново решиха, че цялата хижа трябва да стане и да ги изпрати. Хора разни. Ако всеки започне да се оплаква от това, по планинарските групи друго няма и да се пише. И този проблем няма да се реши с такива излияния.

Йоанна Недялкова написа:
Ситуацията, която сте описали е грешна, и явно злобна!!! Времето позволяваше преход до х. Тъжа и не е валяло. Никой не ви е гонил, а просто ви посъветваха да спите на меко и удобно легло, а не на твърда пейка!!!
И да ви питам като ви е проблем да се мокрите накъде бяхте тръгнали в това време??? Да не говорим, че казахте, че сте бременна... Мисля вашето лично отношение към самите вас е доста по-вредно от каквото и да е друго.

Lubomir Lubenov написа:
Тук мисля и аз да се намеся. Всичко от разказа или бих го нарекъл клеветничене до исушаването на дрехите е вярно. Но в 15.30, когато влязохме в столовата дъждът беше вече спрял. Един час по-късно и мъглата се вдигна. Така, че четейки следващите редове не съм сигурен, че има някаква истина. Бих задал въпрос на дамата, която пише от профила на съпруга си, дали наистина е бременна, както се чу. Ако получа отговор на въпроса ми ще кажа още няколко думи. Колкото до Албена, грешката й може би е че винаги се опитва да помогне и да угоди на другите. Защото мога да си представя какво щяхме да четем днес ако въпросната двойка беше останала да спи при положение, че приятелските ни разговори продължиха до към 03.15 часа. Моля ви не бъдете зли. Един ден това ще ви се върне със страшна сила. До скоро по пътеките на прекрасните ни планини.

Lubomir Lubenov написа:
Питам се защо въпросната госпожа не е написала как въпросната сушилка беше окупирана от двата и другите трябваше да чакаме да си тръгнат, че да си изсушим дрехите. Може би това е маловажно и така е редно да се прави когато всички са мокри, малко повече от тях.

Diana Velikova написа:
Като свидетел на ситуацията мога да кажа само, че историята е почти точна но фактите са че двамата не бяха изгонени, а им беше предложен друг вариант за нощуване и решението да тръгнат към другата хижа е изцяло тяхно. Второ когато направиха това навън беше светло, дъжда беше спрял и мъглата се беше вдигнала.


Оставям настрана въпросите дали някой може да дава непоискани съвети къде да спят хората, както и да говори с хижарите за хора, които не принадлежат към неговата група.
Интересно ми е друго и се надявам, че планинските водачи във форума ще отговорят. Гледам, че още на втория ден след разрешението да се ходи в планината се напълни с обяви както за събития на туристически дружества, така и на платени групи. В почти всички чета, че ще се проведат в съответствие с емидемиологичните изисквания, с цел да се направят по-безопасни, заради Ковид-19. Взети мерки декларират и хижите, които отвориха.
Какво виждам обаче. Общи снимки на които двайсет човека са се наблъскали един в друг, за да ги хване фотоапарата. А сега се оказва, че представата на водачи и хижари за безопасност е да съберат колкото се може повече хора в столовата и да ги държат там колкото се може повече. Интересното е, че под публикацията има 330 коментара и никой не се запитва как са спазвали тези хора дистанция. Или от СЗО вече са открили, че планинският дъжд отмива вирусите, или планинарите вече са решили, че са безсмъртни, след като досега не измряха яко.
Та въпросите ми към Момчи и другите съфорумци водачи са... Има ли някакви правила като водите групи сега? Ако има, всеки водач сам ли решава какви са те или са написани от министерството или асоциацията на планинските водачи? И има ли някакви санкции, ако водачите не следят за спазването на правилата?

Разбира се, може да се коментира и етичната страна на проблема, но на мен лично по-интересни са ми горните въпроси. По принцип няма сила, която да ме помести от мястото до запалена печка в хижа и няма група, която да ме надседи през нощта, затова и не мога да си обясня как точно се е стигнало до въпросната развръзка.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Май 29, 2020 8:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Източник: Фейсбук група "планински преходи":
https://www.facebook.com/groups/226331370759538/permalink/3149501475109165/



____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Май 29, 2020 9:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Що коментирате парти-водачка в планинарски форум Razz

Криви хора много има по планините, ама обекта няма ли си стопанин и не е ли той отговорен за това което се случва в хижата?
Кой яде баницата и кой му я дава?

Щото знам и случки и хижари, та съм и присъствал на две от случките, дето водачът е изгонен от хижата за поведението си, не групата, а само водача. И хижарят веднага се обажда на фирмата, която е изпратила водача и групата, да бъдат информирани за поведението на водача.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Май 29, 2020 9:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Коментирам, защото случката е станала в хижа Мандрата, която ако не се е поместила през последните четири години, се намира в Стара планина, значи в планина. А ние все пак се водим Планинарски форум и под името ни пише "всичко за планината" Wink

Всъщност, както написах, целта ми е не толкова да коментирам какво се е случило, а използвах повода да запитам планинските водачи и особено Момчи като по-активен досега в темата за нещо, което ми прави впечатление последните дни.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Май 29, 2020 9:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Mariana1000 написа:
Georgi Rumenov Petkov написа:
... за 40 мин до хижа Тъжа...

Това кога, не разбрах, в тежки зимни условия, 3 метра сняг, мъгла виелица и съпровод от вълча глутница? През билото от юг ли са минавали?
За мен това би могло да са само едни залюхани хорица, странно защо така лесно поддаващи се на всякакви внушения. Ами ако им бяха казали, че на х.Плевен е най-добре да идат?
Нормален човек просто пропуска покрай ушите си такива подмятания, а често, ако е употребил/злоупотребил спиртни напитки, може и да отговори с някой израз, визиращ ходене на м....та си.
В такива ситуации, няма смисъл да се съди никой, всеки си е виновен за нещо си, а пък ние какво отношение можем да имаме за чужд проблем? На едните им пречело на забавлението, на другите на спането... Ми да се оправят, никой не ги е карал с пушка да ходят там. Нас какво ни засяга това? Освен това, ако няма видеозапис от независим източник в столовата, как можем да сме сигурни, че изнесеното е истина, а писачът на хисторията не я е сторил за да злослови, или пък другата страна наистина не е имала само добри намерения? Всъщност, ако е обикновена битова история, писачот може би не би наблегнал на качеството водач, за да опише "врага". Поради което цялата работа засмърдява на конкурентно сътворен пасквил....
Тъй като и това е непроверимо, няма никакъв смисъл да коментираме неясни по достоверност модели.
Пет Май 29, 2020 10:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
....


Последната промяна е направена от ray на Пет Май 29, 2020 9:29 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Май 29, 2020 10:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 22, 23, 24  Следваща
Страница 10 от 24

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov