ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Планинските водачи в България
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 22, 23, 24  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Планинските водачи в България
Автор Съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
vaskoo написа:
Извинявам се за прибързаното искане, потърсих цитираната от теб тема ама набързо и не я намерих веднага.

Благодаря за корекцията!

Няма за какво да се извиняваш, аз я знам темата, понеже съм писал в нея и съм публикувал снимки в нея, ти не си длъжен да я знаеш.

За съжаление покрай коронавируса темата спря да се развива, но се вижда, че след отварянето на хижите тя отново става актуална.



По темата за планинските водачи:

Изникнаха ми следните въпроси:

Хипотетична ситуация:

Платена група пристига в планинска хижа.

Как се уреждат отношенията между хижаря, платения планински водач и участниците в платената група?

Кой сключва договора за настаняването в хижата - платеният водач от името на всички участници в групата или всеки от участниците в групата индивидуално?

Платеният водач сключва договора от свое име или от името на фирмата, за която работи (ако работи за фирма)?

Ако договорът е сключен само от платения водач - само той ли има право да преговаря с хижаря относно въпроси, свързани с настаняването на отделните участници в групата (примерно като запазване на легла, запазване на маси и столове, запазване на столовата за купони до 3 и половина през нощта), или всеки в групата може да си преговаря индивидуално?

Ако има претенции от някоя от страните - кой преговаря за удовлетворяването на тези претенции - сключилият договора или всеки поотделно?

Ако поради някакви причини договорът за пребиваване в хижата се анулира - дължи ли платеният планински водач неустойка на клиентите си и в кои случаи каква неустойка дължи? Може би това е уредено в договора между клиентите и платения планински водач/фирмата, за която той работи?

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Юни 02, 2020 9:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
rosen_talov написа:
Ама вярно ли мислите, че водачите са в основата на неспазването на реда в хижите?!

Не, не мисля така.
Но си мисля, че можете да бъдете в основата на спазването на реда в хижите.


rosen_talov написа:

Не водачите са хората, които трябва да инициират промените на правилата там. Те могат да помогнат за подобряването им, но не са те водещата сила.

Е кой тогава е водещата сила? Щом АПХ можа да си регламентира професията, значи могат да инициират промени. Още повече, че в случая не се изисква законова регламентация, защото такава има, но не се спазва.
По-скоро промяната си я представям като договорка между туристически дружества и съюзи, хижарите и водачите. Не като нещо наложено отгоре, а като доброволно решение на всяка хижа поотделно да въведе някакви правила. Естествено, че ще има такива, които ще продължат да събират местните си приятели, но ще има и такива, които на драго сърце няма да стоят до три, ако са сигурни че групите им няма да се отдръпнат заради новите правила.

mom4i написа:
И за да се стимулира тази консумация има ред правила, като едно от основните е ти да можеш да резервираш маса, стол и храна, така че да си сигурен да ги получиш, когато стигнеш навреме в хижата (в натоварения сезон може и да откажат да те нахранят, ако стигнеш след часа за вечеря).
..............................................
Но ще изкакаш туристите с резервация да приключат спокойтно с вечерята

Понеже не съм била никога на хижа в Алпите (за голямо мое съжаление), ми е любопитно колко време ги чакаш? Там има ли час на затваряне на столовата или може да се стои неограничено? И ако тези с резервациите не станат до този час, случва ли се другите да си легнат гладни или ядат някъде настрани?

mom4i написа:
За съжаление организацията БТС (Централен съвет) е напълно загубила възможност да влияе на случващото се по хижите, тя има и съвсем други цели, основно да оцелее в този си уродлив вид. Нещата остават в ръцете на дружествата и клубовете стопанисващи хижите и на нас като клиенти да наложим някаква култура по хижите (в случаите, когато хижарите не виждат това като приоритет).

Че какво им е на ръцете на дружествата, клубовете, водачите и туристите? Все едно ние сме малоумни, та все някой трябва да ни оправя и да ни казва какво да правим. Липсва ви другаря председател да ви ръководи ли?

mom4i написа:
И стига с тази романтика - хижите са място за настаняване и изхранване по смисъла на закона на туризма, а не планиския дом от времето на Стефан Попов.

Зависи от гледната точка. За теб може някоя хижа да е само място за настаняване и изхранване по смисъла на закона на туризма, а за друг планински дом. А романтиката е задължителна в планината, как без нея?! Shocked

И макар да смятам темата за конкретната случка в х. Мандрата приключена лично за мен, просто пускам линк към становище на АПХ по въпроса. Само за изчерпателност на информацията във форума, а и даване гласност на още една страна:
http://www.planini.eu/planini/files/stan_-_ak.pdf

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Вто Юни 02, 2020 10:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Mariana1000 написа:
Понеже не съм била никога на хижа в Алпите (за голямо мое съжаление), ми е любопитно колко време ги чакаш? Там има ли час на затваряне на столовата или може да се стои неограничено? И ако тези с резервациите не станат до този час, случва ли се другите да си легнат гладни или ядат някъде настрани?

Нямам голям опит с хижите в Алпите, но там където съм бил, редът е следния - в нощувката е включена и вечеря, има си час, в който я сервират, а тези които не желаят вечеря, а искат да ядат и пият собствено донесено, бяха пратени "аутдеър", сиреч на една дървена платформо-тераса навън, да се наслаждават на гледката/и студения вятър/, вероятно за да им дойде акъла, когато друг път ги канят на вечеря. Същото важи и за всички, които искат да си палят примуси - пак на терасата.... като приключи вечернята, токът се гаси. Имаше няколко човека, които на челници останаха, но и те не стояха много, защото така или иначе, всички ставаха в 2-3 часа за атака към върха. Т.е. никой от обитаващите тези хижи, на които съм бил, и през ум не му е минавало да се качи дотам, за да се "весели", т.е. да пиянства, да вдига шум и да прави простотии.
Освен това, повечето хижи си имат и сайтове, където добре е описано кое как става, и всички предварително знаят къде отиват, кога да пристигнат и какво ще ги очаква.
С две думи, нещата там са урегулирани от само себе си, явно защото хижите са построени на такива места, на които самото достигане е АБСОЛЮТНА БАРИЕРА за пияници, олигофрени и всякаква подобна измет, която просто не е в състояние да се качи толкова високо, още повече и с много тежка раница, пълна с ядене и пиене.
Вто Юни 02, 2020 10:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:


По темата за планинските водачи:

Изникнаха ми следните въпроси:

Хипотетична ситуация:

Платена група пристига в планинска хижа. - живи и здрави да пристигат всички тръгнали Smile

Как се уреждат отношенията между хижаря, платения планински водач и участниците в платената група? - би трябвало да има туроператор и юридическо лице, стопанисващо хижата. Отношенията между тях се уреждат с договор (по-рядко) или просто с фактура (по-често) в резултат на устна договорка.

Кой сключва договора за настаняването в хижата - платеният водач от името на всички участници в групата или всеки от участниците в групата индивидуално? - договора за настаняване би трябвало да е сключен от туроператор, планинският водач няма право да действа като туроператор при липса на такъв лиценз, тоест не би трябвало да прави резервации за нощувки, изхранване, пътуване, което е нещо недомислено в нормативната база според мен.

Платеният водач сключва договора от свое име или от името на фирмата, за която работи (ако работи за фирма)? - от свое име, водачът може да сключи договор само за водаческата услуга, ако е договор за настаняване, транспорт, изхранване - трябва да има туроператор.

Ако договорът е сключен само от платения водач - само той ли има право да преговаря с хижаря относно въпроси, свързани с настаняването на отделните участници в групата (примерно като запазване на легла, запазване на маси и столове, запазване на столовата за купони до 3 и половина през нощта), или всеки в групата може да си преговаря индивидуално? - за договора написах по-горе, а волеизявления (искания, претенции) към хижаря може да има всеки, хижаря като фактически стопанин на обекта, има правото да удоволетворява, да не удоволетворява исканията, да се разпорежда по своя преценка, което резултира като посещаемост на хижата.

Ако има претенции от някоя от страните - кой преговаря за удовлетворяването на тези претенции - сключилият договора или всеки поотделно? - хора всякакви, и туристи, и водачи ... бил съм и свидетел на бой вътре в групата, водачът се заключи в стаята. Всеки може да преговаря за каквото сметне за добре, жижаря може да изслушва, да се усмихва, да се мръщи, да псува. Водачът би трябвало да обгрижва хората, които води и да се погрижи да им е добре, в това число да говори със стопаните на обектите.

Ако поради някакви причини договорът за пребиваване в хижата се анулира - дължи ли платеният планински водач неустойка на клиентите си и в кои случаи каква неустойка дължи? Може би това е уредено в договора между клиентите и платения планински водач/фирмата, за която той работи? - всички плащания и неустойки би трябвало да са уредени с договор между заинтересованите страни. Дължи се това, което е договорено. Което не е договорено, не се дължи.

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!


Ако си очаквал отговор от Момчи и Росен Талов - ми изпреварих ги Smile

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Юни 02, 2020 10:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
vaskoo написа:


Ако си очаквал отговор от Момчи и Росен Талов - ми изпреварих ги Smile

Не се възгордявай много, те са заети в неравна фейсбукарска битка, след като Росен Талов публикува становището на АПХ в "планински преходи". Laughing

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Вто Юни 02, 2020 11:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Малко личен опит Отговорете с цитат
Писал съм го много пъти, ама тука му е мястото да го повторя. Хижата под Митикас (Олимп). Държи я немкиня и я управлява с немска пунктуалност. Хигиената е безупречна, макар че течаща вода няма. Продават се всякакви продукти, докарвани с коне. Готви се като в ресторант. Естествено няма никакви пречки туристите да ядат собствената си храна. В 10:00 електричеството се гаси! Веселби с песни и сиртаки са изключени. Бил съм и в Алпите, не само в заслоните под Монблан на 4000 м. Никъде не съм слушал хорови изпълнения с алкохол. Кръчмарските изпълнения ги има само в българските хижи. Довтасва гласовита група и пее до сутринта. Дали е с водач или не, дали е организирана или не, няма никакво значение. "Редът" в хижата, ако може изобщо да се употреби тази дума, го позволява. Преди много години присъствах на истински пиянски погром в хижа "Мальовица", при това осъществен от група ученици. Хижарят беше безучастен, а туристите лежаха с подвити опашки. Оттогава само на палатка! И ако някой ме обвини, че е забранено, ще му спестя отговора си. Защото пред четиримата ми невръстни внуци той би прозвучал доста неприлично.
Вто Юни 02, 2020 11:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Хаха, аз така и не разбрах какво общо имат водачите и АПХ с цялата случка ... има обект, стопанин на обекта и субект, който е недоволен от статуса си на пребиваване в обекта. И съм напълно съгласен (за всяко нещо си има първи път) със становището на асоциацията.

" ама като влезнах и еди-кой си ме погледна накриво, а пък моля другарко, Иванчо ми каза нещо си" ... бахти малоумната история, постановка подобна на чернивръшката, с неясен за мен мотив.

Иначе написах нормативно уредените неща както и някои нормални отношения (според мен), всичко различно е въпрос на договорки.

А за хижите - каквото е търсенето, такова ще е и предлагането. Стига с държавни регулации и финансиране. Почти всички хижи са с лесен достъп и мнозинството посетители и ползватели, косвено определят вида и режима на мястото, поради финасовия принос към издръжката и печалбата на обекта, какъвто е режима на мнозинството посетители, такъв е и на хижата. Пиянките пречат на почивката и спокойствието на такива като нас, ние пък им пречим на пиенето (тяхната почивка). Тук няма крив, няма прав, за всички има място под слънцето и в хижите.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Юни 02, 2020 11:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Нещо не разбрах Отговорете с цитат
"Пиянките пречат на почивката и спокойствието на такива като нас, ние пък им пречим на пиенето (тяхната почивка). Тук няма крив, няма прав, за всички има място под слънцето и в хижите."

Това не го разбрах. Под слънцето има място за всички, ама в хижите? Тая мнима симетрия, Васко, е голяма заблуда: шумният пречи на тихия, докато тихият не пречи на шумния. И не виждам защо се намесвя митичната "държавна регулация", "моля, другарко" и пр. Държавната регулация ли прави невъзможно пушенето в автобусите, пеенето в театрите, пиенето в мола и пр.? Не разбирам защо спазването на някакъв ред се оприличава с отхвърления комунистически режим. По планините в чужбина зер останките от този режим въвеждат ред?
Вто Юни 02, 2020 12:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Re: Нещо не разбрах Отговорете с цитат
Сотиров написа:
"Пиянките пречат на почивката и спокойствието на такива като нас, ние пък им пречим на пиенето (тяхната почивка). Тук няма крив, няма прав, за всички има място под слънцето и в хижите."

Това не го разбрах. Под слънцето има място за всички, ама в хижите? Тая мнима симетрия, Васко, е голяма заблуда: шумният пречи на тихия, докато тихият не пречи на шумния. И не виждам защо се намесвя митичната "държавна регулация", "моля, другарко" и пр. Държавната регулация ли прави невъзможно пушенето в автобусите, пеенето в театрите, пиенето в мола и пр.? Не разбирам защо спазването на някакъв ред се оприличава с отхвърления комунистически режим. По планините в чужбина зер останките от този режим въвеждат ред?


Подкрепям! И аз не разбирам, защо навсякъде трябва да е позволено всичко. Точно невъзможността да се прави всичко навсякъде кара едни хора да ходят на едно място, а други другаде.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Юни 02, 2020 12:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Re: Нещо не разбрах Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Нещо не разбрах….
…. въвеждат ред?


Ключът към разрешаването на въпроса се крие в две, на твой език казано, аксиоми:
1. У нас, въпреки всичко, и за разлика от много места по света, има прекалено много свобода. Това обаче, не се осъзнава от болшинството, което да я използва рационално и без да пречи на другите, и то с поведението си, само се тика към кошарата, сиреч, мястото, където свободата ще е ограничена...
стигне ли се до това, идва и положение №2, срещу което пак ще ревем, ама вече ще е късно:
2. Редът се налага само силово. Защо само силово? Обяснението е аналогично на постановката за индивидуално и универсално принудително изпълнение и как поради това, че първото винаги се поглъща от второто, ... полицията знае само да бие....

За който не схваща, има и по обширно изложение, но само ако питате бих се занимал и с него.
Вто Юни 02, 2020 12:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
vaskoo написа:
stefan_iliev38 написа:

...
Ако си очаквал отговор от Момчи и Росен Талов - ми изпреварих ги Smile

Мерси за отговорите.

Не, не съм очаквал точно Момчи и Росен Талов да ми отговорят (те наистина са „заети“ във Фейсбук - вчера в темата за хижа „Мандрата“ от общо 598 мнения преброих близо 80 техни мнения, тоест почти всяко 6-то мнение е тяхно! За сравнение, авторът на темата има близо двойно по-малко мнения от техните. И също като в този форум в някой момент решават, че темата се е изчерпала и се опитват да ограничават хората да пишат и свободно да изказват мнение.)

Целта ми бе да се започне дискусия по тези въпроси, защото не са ясни и както ти сам отбеляза - има недомислици в нормативната база.

Целта не е да се предъвква случая с хижа „Мандрата“, а да се води дискусия, в която да се изяснят и променят нещата.

Така работи гражданското общество. Напълно си прав, че вече не става само с държавни регулации и финансиране.

Сотиров, mislesht, vladofff - на прав път сте! Трябва да има правила, но кой ще ги изработи, кой ще ги приеме и кой ще следи за спазването им? Think


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Юни 02, 2020 12:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Re: Нещо не разбрах Отговорете с цитат
mislesht написа:
... И аз не разбирам, защо навсякъде трябва да е позволено всичко. Точно невъзможността да се прави всичко навсякъде кара едни хора да ходят на едно място, а други другаде.

Мой познат е имал честта да живее известно време в "меката" на всички права и свободи - Арабията на саудитите. Рядкост е да намерите някой да ви разказва непосредствени преживявания от това място. Та там, както добре знаем, режимът е много, как да го кажа, "дървен"... Т.е. и за най-малкото, играе в най добрия случай, дървото...
Имало обаче един ден в годината, в който властта решавала "да му отпусне края" и нищо да не прави. Тръгвали тълпи, чупят, трошат, викат, крещят... досущ като в Юнайтед Стейтс понастоящем... Но само един ден! Ако някой забрави да спре, на следващия ден - при кадията и наказанията започват от 1000 камшика... Сега подробности - човек може да издържи най-много 10-20 камшика/удрят се професионално от палач и то както трябва/. Затова всеки потърпевш задник си има нещо като "паспорт" на ударените камшици. Днес 20, след като зарасне гъзото, подир 3 месеца пак нови 20... лошото е че до хиляда минава бая време... Някои не издържат психически и гледат да емигрират...
Затова в кралството, въпреки сганта, която го обитава, нивото и характера на нарушенията имат съвсем други количествени и качествени измерения....
Понякога си мисля, как изобщо можем ги стигна сарацините?
Вто Юни 02, 2020 12:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Изразих се непълно. Нека си има регулации за легловата база и категоризацията й, за храните, тютюнопушенето, пожарогасителите и т.н., но не и за вътрешния ред в едни стопанисвани от частни стопани държавни обекти. Стопанина трябва да има свободата да определя работното време и правилата за поведение в повереното му място, и на който не му отърва да не ходи. Държавата да си регулира и контролира договорните взаимоотношения - наем, подобрения, инвестиции.
Сравненията с хижите в чужбина не са релевантни - други условия са там, други стопани, други ползватели. Щото някои искат този ред алпийски, но не и цените и начина на резервация. Ако беше масово успешен модел за тук, отдавна да е приложен. И така си има немалко хижи, които спазват подобни правила (че и тока се спира) като в Алпите, но наложени от хижаря, не от разпоредби или правилници на БТС. И тези хижи са предпочитани от нас и често посещавани. Там където е пиянско сборище - като сме решили да посетим района - ползваме палатки или ходим и шофираме повечко. Едни стопани предпочит Х на брой пияници с Y оборот, други X/3 брой туристи и по-малък оборот, но без проблемите и разправиите.
А и защо реши, че тихия не пречи на шумния, просто не му пречи с шум, пречи му да вдига шум. Не защитавам никой, просто не е хубаво да има противопоставяне между хората, живота сам и бързо регулира тези неща и без заповеди.
Както и ти Владо написа в твоите мнения, редът идва от хижаря, за това пиша и аз. Ето Ведрин написа за Пинд, ти за Олимп, разлика огромна. Щом хижарят е преценил, че пиянският погром го устройва, негова воля. За неспазване на обществения ред си има полиция.

Ти зЕми докарай внуците на Плана на 13-ти или 14-ти (с автобус 70), да се окалят с нашите деца, нищо че са по-големи твоите внуци. Нашите строят заслон и бърлога. Ако Цецо довтаса по един водпроект, ще пуснем децата да изгребат калта Smile. Ако не искат - ще подшушнем един красив кръгов маршрут в района.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Юни 02, 2020 1:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Re: Нещо не разбрах Отговорете с цитат
mislesht написа:
Сотиров написа:
"Пиянките пречат на почивката и спокойствието на такива като нас, ние пък им пречим на пиенето (тяхната почивка). Тук няма крив, няма прав, за всички има място под слънцето и в хижите."

Това не го разбрах. Под слънцето има място за всички, ама в хижите? Тая мнима симетрия, Васко, е голяма заблуда: шумният пречи на тихия, докато тихият не пречи на шумния. И не виждам защо се намесвя митичната "държавна регулация", "моля, другарко" и пр. Държавната регулация ли прави невъзможно пушенето в автобусите, пеенето в театрите, пиенето в мола и пр.? Не разбирам защо спазването на някакъв ред се оприличава с отхвърления комунистически режим. По планините в чужбина зер останките от този режим въвеждат ред?


Подкрепям! И аз не разбирам, защо навсякъде трябва да е позволено всичко. Точно невъзможността да се прави всичко навсякъде кара едни хора да ходят на едно място, а други другаде.


И аз подкрепям. Никъде не агитирам навсякъде да е позволено всичко (бъркате свободата на избор със свободията), а да има ред и стопанинът да има свободата да определя този ред. Казвам същото като вас, но с други думи.
Ако се намеси държавата, оттам БТС, после местното ТД и наложи ред на арендатора, този ред може да бъде налаган и спазван трудно и най-вече силово (което не е никаква опция за мен). Черноморието е пример за свободата на избор - има места като Слънчака, има и други като Шкорпиловци, Варвара, Лозенец (това са само примери). Редът и начинът на почивка са коренно различни, същото е приложимо и за планините.

И както Яница каза, и на мен ми се иска да има романтизъм и сливане с природата навсякъде по хижите (и не само там), но това идеалистично нереалистично.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Юни 02, 2020 1:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Планинарски аксиоми Отговорете с цитат
Васко, аксиомите ни нещо са различни. Хижата не е нечия вила, та собственикът ѝ да определя кой да нощува, какво да яде и как да се весели. Тая приватизация, аренди, наем, стопанисване и прочие са чиста кражба. Аз помня от дядо ми как са строени хижите на Витоша - с по две тухли в раницата на всеки турист. Сега изведнъж се превърнаха в нечия собственост (макар юридически да не е така). С тоя перверзен лозунг "държавата е лош стопанин" ни окрадоха най-нагло. Имахме ли летен театър в София? Имахме ли къпалня? Имахме ли лифтове на Витоша? Сега имаме един гол... Когато от хижа до хижа са десет километра през пет баира, не може да се казва "като не ти харесва, ходи другаде". Така може да се говори за хотелите в Банско. Споменаваш за цените в Алпите. Да, по-високи са, но за техните средни заплати дори са по-ниски от нашите. Откраднаха ни и планините, и морето. Да ходя другаде? Аз съм прекалено стар, за да се дигна по чужбина. Но всичко живо това прави - хайде на море в Гърция и Турция, хайде на ски в Австрия...

Идеята за детски събор на Плана е чудесна, но родителската конкуренция е прекалено силна. За нея морето е "първи приоритет". Ей ги, вече заминават на море. По тази причина моите походи на планина са изтикани в последните възможни дни, обикновено в седмицата преди 15 септември. Ако останат свободни дни от другите им пътувания, де. Миналага година успях да отвоювам един поход в Пирин, да видим тази година дали ще успея.
Вто Юни 02, 2020 1:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 22, 23, 24  Следваща
Страница 14 от 24

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov