ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Орехово - базов лагер за разходки и приключения

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Орехово - базов лагер за разходки и приключения
Автор Съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Орехово - базов лагер за разходки и приключения Отговорете с цитат
Ето ни отново в Орехубаво, налазено от нас и немалка група от началото на века.

След сутрешните съботни родопски мекички, пръкнали се след обработката на моите ръце, захванахме поляните на Равнища над селото.
По пътеката със синя маркировка за Лилково трябва да се внимава в началото след ливадите, където влиза в храсталака от леска и хвойна. По-нагоре навлиза в страхотна рядка черборова гора по склоновете на Чуката. Наклонът е сериозен, но за кратко и скоро се върви слънчева гора с лек наклон.
Пътеката се влива в сравнително нов дърварски път и скоро излиза на билото, надясно е за Бяла черква или Ситово, направо е за Лилково, наляво (нашето трасе) е за Лилково или Модър, или Персенк, или Върховръх. Чешмата край билният път течеше. Почивка и късен обяд на Еленината вода и параклиса Св. Атанас, оттам по жълтата маркировка по пътя от юг на Модър в посока Митницата (на 3-4 км), като самият път има две възможности за слизане към Орехово по-рано от предвиденото по метео причини, с каквито започна сутринта, но за наш късмет, черните облаци се разкараха до обяд. Лапатаревата чешма тече обилно, водата с вкус на сняг. Митницата ме изненада с това, че саморасляците са почистени. Оттук навлязохме в територията на Мецан, групата от 5 деца и общо 12 човека се движеше много събрано и посвирквайки и с викове. Имаше стари следи от малко мече, както и долната част от сърнешки крак. Уцелихме всички отбивки за пещерата Имамкая, последният участък, където е пътека има едва забележими червени точки за маркировка.
Обратно на пътя и през Кайряки започна стръмното, но обзорно спускане към Орехово, като в последната час групата се разцепи и някои заобиколихме по пътя към Елдерменската вода и Сенево.

Ето и малко и скромни снимки, щракани с телефоните и без редакция.
малко снимки



_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Юни 08, 2020 7:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Svetlix



Регистриран на: 22 Фев 2013
Мнения: 814
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Каньончето е уникално! Миналата пролет бяхме там с приятели, качихме се от към вр. Цирикова църква. Препоръчвам в ранната пролет, когато има сняг в някои от тунелите Smile

_________________
Маршрут E3: Ком - Емине
Маршрут Е4: Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка
Маршрут Е8: Рила - Родопи
Пон Юни 08, 2020 8:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Значи, от орехово до билото се отивало "скоро". Браво. Второ, бая сериозно ходене сте направили. Дотук добре. А да те запитам, тоя синята марка по която сте вървели и която след това на картата я дават че продългжава към лилково има ли я и кога е полагана? Също интеерсно дали и другата синя марка за ситово, която е преди това, дали я има? От св. Атанасий - където убаво сте направили, че сте го почели - има два вариянта, вие сте тръгнали по-този отляво и не сте минали край ловния заслон модър, така ли? И тия възможности за слизане към орехово са в отсечката оттам до митницата, и не са маркирани, така ли? Коя е тая лапатарева чушма? А до тая пещера струва ли си са се иде? И най-вече, как се върнахте обратно? Не може ли направо от нея надолу по един път за орехово? И кажи още нещо за елдерменската и сенево.
А ти продължавай с такива коментари и скоро и други неща ще започнат да те изненадват, не знам дали ме расбираш ....
Пон Юни 08, 2020 8:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Светликс,нещо не те расбрах...
Пон Юни 08, 2020 8:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlix



Регистриран на: 22 Фев 2013
Мнения: 814
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
....

_________________
Маршрут E3: Ком - Емине
Маршрут Е4: Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка
Маршрут Е8: Рила - Родопи

Последната промяна е направена от Svetlix на Пон Юни 08, 2020 10:21 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Юни 08, 2020 9:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Светликс, все пак "наоколо е форум, ако не си забелязал" и е хубаво поне още няколцина освен васко да те расберат... Ти си ходил там миналата година, а аз само миналага година съм ходил четири пъти. Та, май има някакъв проблем, ако не те расбирам... а чий, ти реши. Освен това силно те съветвам много да внимаваш с "ако" и препоръките, които даваш. Всичко хубаво.
Пон Юни 08, 2020 9:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlix



Регистриран на: 22 Фев 2013
Мнения: 814
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Ок, спирам с препоръките.

Поздрави

_________________
Маршрут E3: Ком - Емине
Маршрут Е4: Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка
Маршрут Е8: Рила - Родопи
Пон Юни 08, 2020 10:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Светли, каньончето е под Цирикова църква, което на няколко километра по въздух, сняг имаше миналата година на 1 юни на празника на децата, после го прошнуровахме набързо, казват стояло още въжето в горния край.
Снимката е от Имамкая, пещера под връх Пилаф тепе, ивестен още като Червен, все още негорясъл целия, изграден от риолити, червенеещи като го огрее райчо.

В района около пещерата и върха живее и щъка мечка целогодишно, да се има предвид при ходене там.
По пътя над пещерата се вижда пропастна пещера, вероятно от същата пещерна система.

Лъчко отде да го подхвана ... Пътеката от Орехово за Лилково е стара пътека за хора, стока и товари, широка и укрепвана, което не личи на много места вече, но не се е засипала цялата Синята марка е от 2001-2002 година, после аз съм я повтарял 2006-2007, след това още някой я е минавал поне веднъж. Синята марка от Орехово за Ситово изчезна отдавна и не е подновявана. От същия разклон беше, споменат от мен, стои и една табела, но без инфо, заради отлепените букви от фолио. И без марка по пътя през Булото и Праков камък и после по пътеката на картата се излиза в обраслата с хвойна, смрика и млади борики, Еремлиица. Оттам стръмно си започва пътя за Ситово, сложих синя марка в началото на пътя по-миналото лято.
Иначе ми е мерак да почистя и обознача чешмата до билото, дето синята марка минава покрай нея. Св. Атанасий е страхотен стар параклис, който минава оттам, да се отбие в гората на 50 метра и да го види. Жълтата маркировка по пътеката покрай параклиса е оригиналната маркировка и пътека, изкачва се на седловината между Св. Атанасий и Св. Илия, стига билцето и рязко слиза надолу и върви край пътя. Там над пътеката има стар път и голям градеж, някаква стена, като тези на крепостта Зареница, но всичко се руши и горясва, на картата отбелязано като Хаджиица, както се казва местността и една вече несъществуваща голяма поляна след ловния заслон в посока Модър. Малко след това се излиза на билото при заслон Модър, пътят заедно с пътеката се прехвърля на южния склон и се спуска надолу, където след малко към него се присъединява другият маркиран в жълто. Този последният е маркиран от мен, Тошо (бивш хижар на хижа Персенк) и един работник от хижата. Табелките дато съм ги правил в мазето през 2002 и 2003 не са мръднали, но са останали само две по местата си. Този път е на южен склон и е с малка денивелация и бързо извежда на Митницата, по-дълъг но доста по-лесен и бърз е от пътеката. Сняг по него няма от средата на март. С изненада видях че обраслото за късо разстояние трасе на марката е разчистено, а главният път си е използван. Да, не минахме покрай ловния заслон Модър, а по пътят от юг и край Лилковското блато. Отбивките надолу и наляво то този път, преди да се слее с главния път от Лилково, са удобни и обзорни, служат при разни кръгчета в района или при лошо време, не са маркирани, но няма къде да се изгубиш. Пранговия чучур тече неизползаемо, Лапатаревата чешма е една страхотна чешма с маса и пейки на няколко минути преди Митницата.
На Митницата в горния край в посока Персенк има избеляли дървени табели за Св. Спас (Св. Иван Рилски по новому), хваща се тоя тревист път и леко надолу се подсича Червен и по пътищата на картата се стига при пещерата. Заслужава си, стига човек да няма притеснение да се навира в такива дупки, както и голям предварителен уплах от мечката. После се върщате на пътя обратно и с леко изкачване се излиза на малка седловина със скали в гората отляво. Оттук се редуват стръмни спускания по изровен път и равни обзорни участъци из Кайряка планки, като на този разклон има малък понор, беседка със страхотна гледка и новопоявило се бунгало с външни баня и тоалетна. На следващия по-долен разклон идва най-стръмния и изровен участък от пътя, право надолу, с паднали дървета. Половината група отцепихме надясно по пътя към Сенево, като дори не ползвахме пряката пътека Орехово- Персенк, че имаше доста вода по нея. Вторият поток, който пътят пресича е Елдерменската вода, оказа се че има страхотна каскада над пътя, която лятоска се скрива от репея и другата избуяваща растителност. Малко след това продължихме през Сенево, че главният път към селото тук става доста каменист, а и пътеката е доста приятна с карстовите извори край нея и остатъците от ливади и ниви от някогашното село.
От пещерата има и пътека надолу, отбелязана е на картата, но излизането от нея към пътя покрай Св. Иван Рилски е дискусионно, а по пътя е по-дълго.

За коментарите и изненадите не разбрах, а съфорумците с къщи в селото могат да се представят някой път Smile

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Юни 08, 2020 10:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Светликс, благодаря ти, но не е „ок“, щото савета беше само да внимаваш. Сиреч надяявам се, че спирането се отнася само за този случай Smile . Ако см сгрешил - извинявай.

Васкооо, Васкооо, кво ма напраи пред целият орум!!!! Smile о-късно ще ти отговоря... Smile
Вто Юни 09, 2020 12:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Васко, бях обещал да коментирам но ще е по-нататък. Извинявай. Благодаря много за обесненията! Всичко хубаво! Smile
Вто Юни 09, 2020 8:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
KKsNick



Регистриран на: 15 Яну 2018
Мнения: 10
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Хубава разходка сте си направили.
Колко време ви отне?
Сря Юни 10, 2020 9:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Отне ни много време, над 8 часа общо, но това с много почивки, но с 5 деца - толкова. По бързото спускане след пещерата към селото - около 18 км е ходенето, с денивелация 700-800 метра нагоре и надолу, тия дето минахме през Сенево - добавихме към 2-3 км.
Децата вървят иначе, но си правеха парти до късно предната вечер и до средата на ходенето бяха като парцали.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Сря Юни 10, 2020 9:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov