ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Възстановяване на чешмата на прохода Арабаконак при Е3
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Предишната тема
Следващата тема
Възстановяване на чешмата на прохода Арабаконак при Е3
Автор Съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Quell написа:
...
Стефане, моля те пак прочети какво съм написал.. Не съм се изхвърлил че всички табели там са поставени от мен, а че всички табели освен поставените от вас съм сложил. Тоест за да съм точен табелите слагахме само аз и Боби и то заедно (просто няма мужда от повече хора). Други хора от БПС в района не са идвали, освен когато се засякохме, но тогава само маркираха и нито имаше табели, нито лепенки та разбира се, че ще се обидя на подобно писание.
Да мога да гарантирам че и той не е свалял стикери. Нямаме време за подобни тъпотии..
Както и да е спирам да пиша, защото виждам заради личната ти война, няма да се разберем..
п.с. На слагането на таблото на Арабаконак беше и Станислав с още един младеж от Пловдив и съм сигурен, че и за него няма да твърди някой, че е свалял стикери..
Та надявам се да спрете с тези клевети безсмислено е поне за мен.

Quell написа:
Относно снимките на табелите и ко ентарите под тях, аз отговарям само за собствените си действия.. Знам, че си имате война, но това плюене се предава и към хората решили с нещо да помогнат.
В случая конкретно за района на Арабаконак табелите наистина слагахме аз и Боби, който не членува ни в ТД, нито якъде другаде.. Коловете също ние ги правихме, каккто и фундамента за таблотл.. Самото табло го постави Станислав (който е един от най-уважаваните хора и за който се подписвам с две ръце, че нищо лошо не би сторил във вреда никому..)
Табелите сложихме миналата година и е видно пе досега не са изчезвали табели там (нито наши, нито чужди).. По таблата снимки и т.н. са си правили от общината те ако са махали нещо, си е тяхна работа..
Маркировката в жълто бе направена от хора дошли а събитие месеци преди табелите..
Та сега с това всичкото плюене всеки участвал би се почувствал засегна, защото е отишъл безвъзмездно да свърши нещо, в полза на хората (а четейки после ще установи че е в сила поговорката - Направи добро и изяш лайно)... Та мисълта ми е как после ще идват хората да маркират или чистят, когато в тях се насажда несоверие към това, което правят..
Както и да е относно другия въорос за процедурите се мъчум да съгласуваме всвко нещо с общини, горски стопанства, министеества и други.. Няма как на террн да не се импровизира, тъй като повечето терени са променени и на места е възможно да има някакви леки изменения, но се придържаме към това, което е препоръчано..
Не ви знам корените на войната с Димо, но молбата ми е да не замесвате доброволците в нея.. Те нито са виновни, нито го заслужават. Да има калпаво направени марки, има недовършени но ги има.. Някои марки са почнати в страхотно време и довършени или не в проливен дъжд.. Някои доброволци хващат четка за сефте..
Факта е, че марка, табели, табла и пътеки има и че хората ходят по тях..
Ако всички ние бяхме оставили това на тези, които им е работа да го правят, резултата е ясен..
Съжалявам за грешките.. Пиша от телефона и без очила..

Ще бъда кратък.

Ангеле, виждам, че с тебе сме на едно мнение по много от въпросите за доброволческото маркиране.

Винаги подчертавам, че в „Насам-Натам“ и в БПС имам приятели, които вършат много добра работа!

Винаги подчертавам, че трябва да сме признателни за труда на доброволците, независимо дали са от БТС, БПС или самостоятелни!

Винаги подчертавам, че организации като „Насам-Натам“ и БПС е добре да има и нямам нищо против доброволческата им дейност!

Аз война не водя!

Нито пък Планинарския форум води война. Димо Колев неколкократно е заявил, че води някаква война, сега и ти, Ангеле, говориш за война.

Никъде не съм обидил Димо Колев, не съм го нарекъл с обидни думи, не съм го наклеветил!

Ако някой има доказателства за противното - нека ги даде!

За разлика от мен обаче, от отсрещната страна се пишат обиди и клевети по мой адрес.

Например коментарът за твоите снимки, Анегле, където Димо Колев ме нарича, че съм тъп и „уидиот“:

https://photos.google.com/share/AF1QipPaPhsTa8DTQUsXIN9UQ5oNkI8p36l3rEDEhBPMQXybx2XQm...




Както казах, Ангеле, за много неща от доброволческите дейности сме на едно мнение, например много добре си написал:

„Та сега с това всичкото плюене всеки участвал би се почувствал засегна, защото е отишъл безвъзмездно да свърши нещо, в полза на хората (а четейки после ще установи че е в сила поговорката - Направи добро и изяш лайно)... Та мисълта ми е как после ще идват хората да маркират или чистят, когато в тях се насажда несоверие към това, което правят..
...
Няма как на террн да не се импровизира, тъй като повечето терени са променени и на места е възможно да има някакви леки изменения, но се придържаме към това, което е препоръчано..
Не ви знам корените на войната с Димо, но молбата ми е да не замесвате доброволците в нея.. Те нито са виновни, нито го заслужават. Да има калпаво направени марки, има недовършени но ги има.. Някои марки са почнати в страхотно време и довършени или не в проливен дъжд.. Някои доброволци хващат четка за сефте..
Факта е, че марка, табели, табла и пътеки има и че хората ходят по тях..
Ако всички ние бяхме оставили това на тези, които им е работа да го правят, резултата е ясен..“


Защо не напишеш същото и в публикацията на Димо Колев? Защо не му кажеш да спре да се подиграва на чуждите табели?
Защо не му напишеш да спре да обижда хората, че са тъпи, без пари и уидиоти, само защото табелите им не изглеждат както Димо Колев иска?


Та така стоят нещата. В този форум можеш открито и свободно да пишеш, защото знаеш културата на хората.
Да видим дали ще напишеш същото и под всичките публикации на Димо Колев, в които той е на противното на твоето мнение!


П.П. Табелата „х. Кашана“ на кръстопътя 300 метра след паметника на Арабаконак не съм я слагал аз. Ако и ти с Боби не сте я слагали... Тогава... Wink



____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Юни 27, 2020 3:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Quell



Регистриран на: 23 Юни 2016
Мнения: 19

Мнение Отговорете с цитат
Тази табела е стара, предполагам че на ке-тата които съм правел сигурно си е стояла..
Ккто и да е в случая писах, защото се почувствах лично засегнат, заради района иначе не ви се бъркам в дрязгите..
За чешмата и инициативата браво..
Спирам да пиша, че наистин нямам какво повече да кажа.. Хубав уикенд.
Съб Юни 27, 2020 4:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Quell написа:

Както и да е относно другия въорос за процедурите се мъчум да съгласуваме всвко нещо с общини, горски стопанства, министеества и други.. Няма как на террн да не се импровизира, тъй като повечето терени са променени и на места е възможно да има някакви леки изменения, но се придържаме към това, което е препоръчано..

Не си ми разбрал въпросите, Ангеле, затова ще ги повторя пак:
Mariana1000 написа:

Има ли в ТД Насам-Натам и в БПС процедура, с която да се решава прокарването на нова или заличаването на стара или направена от друг маркировка? Никога не е имало толкова доброволчески акции и никога доброволците не са били толкова много на принципа "всяка коза за свой крак виси". Имате ли си някакъв вътрешен регулатор кое как да се прави, така че след време да може да станете и национален такъв?
Това е мое голямо притеснение, че всеки твърди че маркира само той и това му дава право като единствен маркировач да прави каквото си поиска, без да се съобразява с останалите. Кой ще варди вардияните?

Значи съгласувате нещата с общини и министерства, но едва ли там има специалисти, които познават туристическите пътеки. Така че, дали вие решавате какво да правите по дадена пътека, преди да го съгласувате с тях или те решават и вие просто правите каквото те кажат? И не говоря за това от коя страна пътеката да заобиколи дадено дърво или къде да се закове табелка, а за съществени промени.
Ще ти дам няколко примера, за да ме разбереш.
Например табелката със синята стрелка по-горе. Кой и как е решил цветът да е син, след като там няма стара синя марка? Имате ли събрания на УС, на които гласувате подобни неща, експертен съвет, който да решава или един човек взема решенията? Или от общината изрично са ви казали какъв да е цветът?
Друг пример, който е в друг район, но мисля, че независимо от района, действате по един и същи начин. Вашето дружество на два пъти заличава старата (и подновената) червена маркировка на БТС от хижа Свищиплаз до местността Гробът, като оставя само синята маркировка. Изпратен е сигнал до БГ Маунтийнс от вашата организация, че повече там червена маркировка няма да има. Въпросът ми е същият - как се решава това? Еднолично решение ли е, УС ли го решава, общо събрание ли? Уведомявате ли в такъв случай организацията, която е правила маркировката, в случая БТС? Допитали ли сте се за тази промяна на маркировката с общината, местно туристическо дружество, ако има такова, другите доброволци, които действат там и хижарите? Има ли прозрачност на тези действия? Може ли един обикновен планинар да постави въпросът защо дадена пътека е маркирана по определен начин и ще му бъде ли отговорено? Към кого трябва да се обърне?
Все пак, ако станете национална организация, ще вземате решения за цяла България, включително касаещи и нас като доброволци. Нормално е да се интересуваме и да задаваме въпроси за начините по които ще става това.
Извинявай, ако те питам за неща, които са над твоето ниво в организацията. Не знам дали заемаш някаква ръководна роля и вземаш участие във вземането на решения или само поставяш табели и колове където ти кажат. Ако е второто, извинявай за притеснението, ще продължавам да търся човек който да може да ми отговори.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Съб Юни 27, 2020 10:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Лахесис



Регистриран на: 15 Яну 2012
Мнения: 237

Мнение Отговорете с цитат
[quote="Mariana1000"]
Quell написа:

Значи съгласувате нещата с общини и министерства, но едва ли там има специалисти, които познават туристическите пътеки. Така че, дали вие решавате какво да правите по дадена пътека, преди да го съгласувате с тях или те решават и вие просто правите каквото те кажат? И не говоря за това от коя страна пътеката да заобиколи дадено дърво или къде да се закове табелка, а за съществени промени.
Ще ти дам няколко примера, за да ме разбереш.
Например табелката със синята стрелка по-горе. Кой и как е решил цветът да е син, след като там няма стара синя марка? Имате ли събрания на УС, на които гласувате подобни неща, експертен съвет, който да решава или един човек взема решенията? Или от общината изрично са ви казали какъв да е цветът?
Друг пример, който е в друг район, но мисля, че независимо от района, действате по един и същи начин. Вашето дружество на два пъти заличава старата (и подновената) червена маркировка на БТС от хижа Свищиплаз до местността Гробът, като оставя само синята маркировка. Изпратен е сигнал до БГ Маунтийнс от вашата организация, че повече там червена маркировка няма да има. Въпросът ми е същият - как се решава това? Еднолично решение ли е, УС ли го решава, общо събрание ли? Уведомявате ли в такъв случай организацията, която е правила маркировката, в случая БТС? Допитали ли сте се за тази промяна на маркировката с общината, местно туристическо дружество, ако има такова, другите доброволци, които действат там и хижарите? Има ли прозрачност на тези действия? Може ли един обикновен планинар да постави въпросът защо дадена пътека е маркирана по определен начин и ще му бъде ли отговорено? Към кого трябва да се обърне?
Все пак, ако станете национална организация, ще вземате решения за цяла България, включително касаещи и нас като доброволци. Нормално е да се интересуваме и да задаваме въпроси за начините по които ще става това.
Извинявай, ако те питам за неща, които са над твоето ниво в организацията. Не знам дали заемаш някаква ръководна роля и вземаш участие във вземането на решения или само поставяш табели и колове където ти кажат. Ако е второто, извинявай за притеснението, ще продължавам да търся човек който да може да ми отговори.


Това са интересни въпроси как се случват нещата, но предполагам могат да бъдат отправени към Димо Колев или който там е главният в БПС, който със сигурност ще може да отговори.
Като сте отворили темата да питам и аз:
1. За коя синя марка става въпрос? Тази пътека до Етрополе през Св. Атанас си е със синя марка и на картата. А другого с изцяло синия триъгълник си е за вода или на мен нещо не са ми наред цветовете на екрана и не съм видяла нещо?

2. Двоен цвят маркировка, т.е. червена и някаква друга, няма ли на повечето места до хижи само там, където двете пътеки се засичат, т.е. червената минава през хижата директно или пък освен червена няма друг цвят маркировка като подстъп към хижата? На повечето места червената просто прекъсва там, където се засича с другия цвят, който е подстъп към хижата, с изключение на Вежен не знам защо?

3. Защо на старите табели има лепенки на БТС, които очевидно бъркат в очите на някого? БТС ли са платили табелите или просто който ги е слагал е фен на БТС и си лепи лепенка, както аз може да си залепя на БМВ примерно или на любимата ми туристическа агенция?

4. Щом са сложени нови табели, които безспорно са хубави (хайде да се изразя по-коректно: на мен ми харесват), не следва ли щом хората така и така са били там да свалят, ако може, старите и при добро желание да ги върнат на когото ги е слагал, ако е известен, за да бъдат при възможност пребоядисани и използвани на други места, където няма от новите табели и има нужда, защото колко са красиви няма нищо общо с функционалността им, а пък и така с 1000 табели на тези места е като коледно дърво.

Предварително да кажа, че нямам нищо общо ни с едните, ни с другите и дразгите ви, поради каквито и причини да са те, не ме интересуват изобщо. За мен е важно да има маркировка, тя да съвпада с картите и да стигна от А до Б. А за горните неща питам любопитство.
Нед Юни 28, 2020 1:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Лахесис написа:


4. Щом са сложени нови табели, които безспорно са хубави (хайде да се изразя по-коректно: на мен ми харесват), не следва ли щом хората така и така са били там да свалят, ако може, старите и при добро желание да ги върнат на когото ги е слагал, ако е известен, за да бъдат при възможност пребоядисани и използвани на други места, където няма от новите табели и има нужда, защото колко са красиви няма нищо общо с функционалността им, а пък и така с 1000 табели на тези места е като коледно дърво.



Тотално грешно е да се премахва нещо старо, но доказало се във времето, за сметка на нещо ново, но недоказало се като устойчивост и здравина.
По-добре е да им няколко табели от различни времеви периоди, отколкото една, па макар и харесваща се. Тез знаци не са упражнение по естетическо полагане на ламарина в гората. Има места, където стоят табели от 60-те години, всички други са изчезнали. Дори една табелка или знак годишно да спасява живот или предотвратява бедстване, значи си е заслужавало всички усилия и ресурси вложени по цялото БГ за тази дейност.

Иначе и аз не разбирам кой за какво се дърля, маркировката се унищожава най-вече от ловджии и дървосекачи, освен от природата де. Дали не трябват усилия в тази посока?

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Нед Юни 28, 2020 11:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Лахесис написа:

Това са интересни въпроси как се случват нещата, но предполагам могат да бъдат отправени към Димо Колев или който там е главният в БПС, който със сигурност ще може да отговори.

Всъщност точно това, че задавам въпроси е в основата на т. нар. война и дрязги. И в БТС, и на председателите на други ТД съм задавала въпроси, които не са им харесвали, но те са стари кучета, подсмихват се и ми отговарят любезно. А Димо прие всичко лично, издразни се и почна да обижда не само мен, а за съжаление и маркировката ни. За пръв път също така видях на живо какво е лъжата да обиколи света, докато истината си обуе обувките. Вярно, че като е насочено срещу мен не е толкова забавно, но въпреки всичко ми е интересно как организирано приятелите му прокараха идеята, че всичко е на лична основа и аз просто се заяждам с Димо като човек, а не задавам въпроси относно Българския планинарски съюз и действията на председателя му. И как хубаво се дистанцират, все едно нямат нищо общо и не разбират за какво става въпрос. Наистина впечатляваща пропагандна машина.

Иначе ето какво ми отговори Димо Колев на въпроса защо е заличена червената марка между х. Свещиплаз и м. Гроба:
"Само, че когато се лъже трябва да вярва някой. Няма как Руми да е разказвала нещо за друг, след като не аз бях там а може би Руми знае ли някой. Но вече червено няма да има там. Стига с тез Ета. Това е болестно състояние. Има толкова много други маршрути. От хубави по-хубави. Ама как да ви го разберат главите. Смешни сте. Но да не ви пука."

На първото премаркиране там бях завела мои приятелки, изнесоха боята на гръб до горе, втория ден ни би градушка с гръмотевична буря на билото, бяхме с куче, което умря от страх, как го опазихме не знам, на връщане тичахме към гарата, а влакът имаше огромно закъснение, отвисяхме си на гарата и въпреки всичко те бяха щастливи и казаха, че ще го помнят цял живот. Е, как трябваше да обясня на момичетата, че маркировката им е заличена? Какво трябваше да им кажа, че е-тата са болестно състояние? И че са смешни, но да не им пука? Ангел е прав като пита "как после ще идват хората да маркират или чистят, когато в тях се насажда недоверие към това, което правят..".

Ето защо питам други членове на ТД и БПС, все пак това не лична организация на Димо Колев, предполага се, че отговорността е споделена между всички и никой не притежава абсолютна власт, поне на теория. За съжаление никой не може или не иска да ми отговори. То вече не остана и кого да питам. Sad Явно нещата отиват на второ БТС, ама с повече табелки и обиди Laughing
Лахесис написа:

2. Двоен цвят маркировка, т.е. червена и някаква друга, няма ли на повечето места до хижи само там, където двете пътеки се засичат, т.е. червената минава през хижата директно или пък освен червена няма друг цвят маркировка като подстъп към хижата? На повечето места червената просто прекъсва там, където се засича с другия цвят, който е подстъп към хижата, с изключение на Вежен не знам защо?

Вариантът от Гробът до хижата е описан в стария пътеводител за Ком-Емине, освен това когато ние минавахме 2012 година, имаше червени марки. Разбира се, може да се реши, че в днешно време този вариант е излишен, но това не трябва да става от един човек. Още повече, че Димо Колев има конфликт на интереси в случая, защото лесно може някой да предположи, че след като не може вече да промени описанието в хартиените си пътеводители, той е предпочел да промени маркировката. Ето защо би било добре подобни проблеми да се поставят на по-широко обсъждане, за да няма предположения за неетичност и лични интереси.
Иска ми се този случай да спре се счита за дребнаво заяждане, а по-скоро да се използва като пример за хаоса, който тепърва се заражда при маркирането в българските планини и да се помисли за начините да бъде спрян.
Лахесис написа:

3. Защо на старите табели има лепенки на БТС, които очевидно бъркат в очите на някого? БТС ли са платили табелите или просто който ги е слагал е фен на БТС и си лепи лепенка, както аз може да си залепя на БМВ примерно или на любимата ми туристическа агенция?

Защото когато решихме да маркираме имаше само БТС и туристически дружества на БТС. Хора от форума бяха маркирали преди това вежду Върбишки и Ришки проход, което всъщност ни наведе на идеята, че и ние можем да го направим, но понеже искахме да се придържаме към правилата и законите, а и не бяхме много уверени какво и как да направим, отидох да говоря с експерта Йордан Йорданов от БТС. Хем да искаме някакво формално разрешение, хем да даде съвет. Сега като погледна назад, виждам колко важна беше тази среща. Нямах грам увереност и ако Йорданов не ме беше посрещнал толкова добре, сигурно щях да се откажа и може би доста от нещата, които се случиха от тогава нямаше да станат така. Той първо показа едно добро познаване на планините и проблемите, второ не само не се отнесе с насмешка към желанието ми да маркирам, ами даже ме насърчи и не на последно място ми обясни как и с какво да маркирам. Също така ме свърза с Леонардо Михайлов, председателя на Кремиковското ТД, който също ми даде практически съвети. Факт е, че доста хора, включително и Димо, опитаха да маркират с какво ли не и накрая пак стигат до това, което ми казаха тогава Йорданов и Леонардо. Може и да са наистина пенсионери, но като опит в планинарството и маркирането слагат в джоба си и мен, и форума, и Димо, и целия УС на БПС, взети заедно. Специално съм гледала техни маркировки, за да се уча, страхотно направени. След това Йорданов ми даде табелки, от онези почти вечните и ми даде и лепенки, които да слагам на тях. Е, от тогава това ни остана традиция, да слагаме от тези лепенки. БТС е организация с голяма история и аз я уважавам, независимо от скандалите, в които я въвличат последните председатели. Уважавам и хората, които работят в нея. Благодарение на тях аз съм маркировач сега, така че не виждам нищо лошо да слагам логото им на табелите, които поставям. Не съм виновна, че това пречи на конкуренцията.
Лахесис написа:

4. Щом са сложени нови табели, които безспорно са хубави (хайде да се изразя по-коректно: на мен ми харесват), не следва ли щом хората така и така са били там да свалят, ако може, старите и при добро желание да ги върнат на когото ги е слагал, ако е известен, за да бъдат при възможност пребоядисани и използвани на други места, където няма от новите табели и има нужда, защото колко са красиви няма нищо общо с функционалността им, а пък и така с 1000 табели на тези места е като коледно дърво.

Защото не е добре като копаеш нов кладенец, да хвърляш пръстта в стария. Ето на какво са заприличали едни първоначално много красиви табелки във Витоша








А и искаш ли ти да отковеш табелките, да ги занесеш на този, който ги е правил или надписвал, да му обясниш, че е защото са сложени по-хубави и да му кажеш все пак да стои до 12 през нощта да реже ламарина, защото Димо Колев още не е събрал пари за по-хубави във Верила например? И че като дойдат по-хубавите, неговите пак ще се бракуват. Как мислиш, дали тези хора няма да се почустват второ качество, като табелките им? Дали ще искат да помагат повече? Да цитирам пак Ангел "Та сега с това всичкото плюене всеки участвал би се почувствал засегна, защото е отишъл безвъзмездно да свърши нещо, в полза на хората (а четейки после ще установи че е в сила поговорката - Направи добро и изяш лайно)... "
Аз лично смятам всяко нещо, направено със сърце, което върши работа, за също толкова хубаво като фабричното. Затова дадох пример с Ел Камино, където стара и нова, професионална и аматьорска маркировка съжителстват безпроблемно. На много места има по няколко знака и това не само не пречи, ами и се посреща добре от перегриносите. Не разбирам защо за пореден път трябва да откриваме топлата вода, като хората са го направили отдавна. Ако председателите на БТС и БПС нямат пари, да им направя една дарителска кампания за билети и да ги изпратим да видят. Wink
Лахесис написа:

Предварително да кажа, че нямам нищо общо ни с едните, ни с другите и дразгите ви, поради каквито и причини да са те, не ме интересуват изобщо. За мен е важно да има маркировка, тя да съвпада с картите и да стигна от А до Б. А за горните неща питам любопитство.

Да, повечето хора са така, като има проблем гледат да отминат и да нямат нищо общо. И са прави, за какво да си утежняват живота и да обират негативи, без да имат ползи. И аз бих искала да съм като теб, само че имам за пример майка ми, която цял живот не премълчаваше като види нередност и не отказваше помощ на никого. Може би и затова си отиде млада, но на погребението и беше цялото село, даже и хората, с които имаше "дразги". Тази наследственост и възпитание ми правят живота по-труден, но за сметка на това доста интересен. Very Happy
Така че, живи и здрави да сме, ако не маркировка, други неща ще правим - чешми, заслони, скара, торти, срещи... Както казват американците "the sky's the limit". Wink

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Юни 29, 2020 10:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito



Регистриран на: 22 Юни 2011
Мнения: 856

Мнение Отговорете с цитат
Mariana1000 написа:
... Както казват американците "the sky's the limit". Wink

Затова пък ние на чист български казваме "The sky's just the beginning"

Не знам кой му прави PR-a на Димо, но на негово място бих го/я уволнил. Този просташки език, който си позволява да държи публично говори за (липса на) елементарно възпитание, но по-важното е, че е в абсолютен дисонанс с планинарството като дух и нрави. Но явно толкова си може. И за какъв точно се мисли да определя къде каква маркировка ще има или няма? Абсолютен клоун. Добре, че беше така добър да отърве форума от присъствието си и комерсиалните си мераци.

Ще пробвам да върна малко темата - ще гледам при следващо пътуване до Сопот да се отбия и нагледам какво се случва с чешмата, но ако някой минава в района нека хвърли един поглед и сподели тук за да знаем има ли нужда от спешна нова намеса. Ако се закрепи да тече цяло лято така както я оставихме, то следваща намеса няма да е спешна. Поне с цел СМР, иначе винаги може по спешност да изядем купчина мръвки и изпием по бира дъра-бъра

_________________
От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак
Пон Юни 29, 2020 12:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Лахесис написа:
...
Това са интересни въпроси как се случват нещата, но предполагам могат да бъдат отправени към Димо Колев или който там е главният в БПС, който със сигурност ще може да отговори.

Mariana1000 написа:
... Питали сме вече трима човека, двама от които членове на УС. За съжаление и тримата казаха, че не знаят, че не е тяхна работа, а един от тях и че не е моя работа. ...

Лахесис, хубаво предполагаш, въпроси има, но отговори няма. Освен отговорът на Димо Колев, че сме „тъпи, без пари и уидиоти“. Very Happy


Лахесис написа:
... Като сте отворили темата да питам и аз:
1. За коя синя марка става въпрос? Тази пътека до Етрополе през Св. Атанас си е със синя марка и на картата. А другого с изцяло синия триъгълник си е за вода или на мен нещо не са ми наред цветовете на екрана и не съм видяла нещо?

Лахесис, никъде в правилата и в правилниците за маркиране не пише, че табелките за вода трябва да са сини - напротив.
Плюс това, ако не знаеш - водата не е синя, а „при стайна температура представлява прозрачна течност без мирис и цвят“ - Укипедия - Вода.

Лахесис написа:
... 2. Двоен цвят маркировка, т.е. червена и някаква друга, няма ли на повечето места до хижи само там, където двете пътеки се засичат, т.е. червената минава през хижата директно или пък освен червена няма друг цвят маркировка като подстъп към хижата? На повечето места червената просто прекъсва там, където се засича с другия цвят, който е подстъп към хижата, с изключение на Вежен не знам защо?

Грешиш. Отново грешиш.

Лахесис написа:
... 3. Защо на старите табели има лепенки на БТС, които очевидно бъркат в очите на някого? БТС ли са платили табелите или просто който ги е слагал е фен на БТС и си лепи лепенка, както аз може да си залепя на БМВ примерно или на любимата ми туристическа агенция?

Лахесис, идеята за маршрут Ком-Емине е на Алеко Константинов - основателят на БТС:
„По негова инициатива се създава първото туристическо дружество в България. Началото на организирания туризъм се поставя с изкачването на Черни връх на 27 август 1895.“ - Уикипедия - Алеко Константинов.

Първият, който е преминал маршрут Ком-Емине през 1933 г., е Павел Делирадев - „български учен, общественик и публицист, деец на лявото крило на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. ... един от най-дейните организатори на туризма в България.“ - Уикипедия - Павел Делирадев

През 1953 г. Републиканската комисия по туризъм при Върховния комитет за физкултура и спорт (ВКФС) организира първия поход по билото на Стара планина.
През 1955 и 1959 г. се провеждат още два проучвателни похода, които окончателно уточняват детайлите по трасето на маршрута.
През 70-те години БТС поставя традицията за ежегодно организирано преминаване на маршрут Ком-Емине.
През 1983 г. България се присъединява с отсечката "Ком-Емине" към Международния планински маршрут на дружбата "Айзенах-Будапеща-Ком-Емине" и от следващата година БТС започва премаркиране на Ком-Емине. Оттогава са така наречените „неунищожими бели табели“ и „вечната жълто-червена маркировка“, които още си стоят на места -

През 1990 г. Българският туристически съюз е приет за член на Европейско сдружение за пешеходен туризъм-ЕСПТ (European Ramblers Association-ERA), а на следващата година е открита българската част на Европейския маршрут "Е-3", съвпадаща с маршрута "Ком-Емине".
ЕRA изгражда европейските международни маршрути (така наречените е-маршрути, е-та) на принципа, че на местно ниво в съответната държава маршрутите се изграждат, маркират, поддържат и променят само от организацията, която е член на ЕRA и която организация е упълномощена от ERA.
В началото на 2019 г. ERA изпраща официален отговор на Български планинарски съюз, в който отговор го уведомява, че:
„So, this is not allowed to you to work on E-paths even on any section of it, if you are not our member.“ [подчертаването е на ERA]
„Така че не е позволено на Вас да работите по е-пътеките дори и по някоя тяхна част, ако не сте наш член.

https://photos.google.com/share/AF1QipPaPhsTa8DTQUsXIN...

И значи ти, Лахесис, питаш защо се поставят върху маршрут Ком-Емине лепенки на 120-годишната организация, която е дала идеята за Ком-Емине, която го е направила, която го е маркирала и която е единственият упълномощен член на ERA за маркиране на маршрут Е-3?

Ти, Лахесис, предлагаш всеки, който е дал 5-10-15 лева за „красива“ табела, да може да постави табелата върху Ком-Емине и да си закичи името върху табелата? Като същевременно махне старите табели и лепенки на БТС?

Лахесис написа:
... 4. Щом са сложени нови табели, които безспорно са хубави (хайде да се изразя по-коректно: на мен ми харесват), не следва ли щом хората така и така са били там да свалят, ако може, старите и при добро желание да ги върнат на когото ги е слагал, ако е известен, за да бъдат при възможност пребоядисани и използвани на други места, където няма от новите табели и има нужда, защото колко са красиви няма нищо общо с функционалността им, а пък и така с 1000 табели на тези места е като коледно дърво.

Лахесис, сама казваш, че красотата на табелите няма нищо общо с функционалността им.
Според тебе - на какъв принцип ще се решава кои табели да останат и кои да бъдат махани? Да се организира конкурс „Най-красива табела“? Very Happy

Можеш да си зададеш въпроса защо се поставят нови табели там, където има стари табели и няма голяма нужда от тях, а на места, където няма табели и има крайна нужда от поставянето им - не се поставят. Wink

Лахесис написа:
... За мен е важно да има маркировка, тя да съвпада с картите и да стигна от А до Б. А за горните неща питам любопитство.

А за мен е важно не маркировката да съвпада с картите, а картите да съвпадат с маркировката на терен. Wink

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Юни 29, 2020 6:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Лахесис



Регистриран на: 15 Яну 2012
Мнения: 237

Мнение Отговорете с цитат
vaskoo написа:


Тотално грешно е да се премахва нещо старо, но доказало се във времето, за сметка на нещо ново, но недоказало се като устойчивост и здравина.
По-добре е да им няколко табели от различни времеви периоди, отколкото една, па макар и харесваща се. Тез знаци не са упражнение по естетическо полагане на ламарина в гората. Има места, където стоят табели от 60-те години, всички други са изчезнали. Дори една табелка или знак годишно да спасява живот или предотвратява бедстване, значи си е заслужавало всички усилия и ресурси вложени по цялото БГ за тази дейност.

Иначе и аз не разбирам кой за какво се дърля, маркировката се унищожава най-вече от ловджии и дървосекачи, освен от природата де. Дали не трябват усилия в тази посока?


Мисля, че разбирам какво имаш предвид. Съмнява те качеството на изпълнението и мислиш, че новите табели ще се бастисат за нула време и тогава старите ще вършат още работа без да се налага да се премаркира участъкът отново? Но какъв е смисълът тогава да се слагат нови по-хубави табели? Ми не знам, аз винаги гоня естетика. В крайна сметка и вкъщи в коридора си слагаш закачалка някаква, портманто или каквото там, а не си ковеш пирони по стената, за да си закачаш дрехите. Хубаво е навсякъде освен функционалност да се гледа и естетика. Не ме разбирай грешно. Не казвам, че старите табели са грозни. Просто новите са по-хубави и са на 2 езика.

Mariana1000 написа:

Вариантът от Гробът до хижата е описан в стария пътеводител за Ком-Емине, освен това когато ние минавахме 2012 година, имаше червени марки. Разбира се, може да се реши, че в днешно време този вариант е излишен, но това не трябва да става от един човек. Още повече, че Димо Колев има конфликт на интереси в случая, защото лесно може някой да предположи, че след като не може вече да промени описанието в хартиените си пътеводители, той е предпочел да промени маркировката. Ето защо би било добре подобни проблеми да се поставят на по-широко обсъждане, за да няма предположения за неетичност и лични интереси.
Иска ми се този случай да спре се счита за дребнаво заяждане, а по-скоро да се използва като пример за хаоса, който тепърва се заражда при маркирането в българските планини и да се помисли за начините да бъде спрян.

Разбирам. Не съм чела нито единия нито другия пътеводител. Може и да си права. Аз реших, че са го направили, за да е навсякъде еднакво, както бях описала с подходите към други хижи от червената маркировка. Абсолютно си права, че трябва да има единна система и контрол, но за тази цел трябва да има работеща национална организация и тя да упражнява контрол, а такава работеща няма и като гледам скоро няма и да има.
Mariana1000 написа:

Защото когато решихме да маркираме имаше само БТС и туристически дружества на БТС. Хора от форума бяха маркирали преди това вежду Върбишки и Ришки проход, което всъщност ни наведе на идеята, че и ние можем да го направим, но понеже искахме да се придържаме към правилата и законите, а и не бяхме много уверени какво и как да направим, отидох да говоря с експерта Йордан Йорданов от БТС. Хем да искаме някакво формално разрешение, хем да даде съвет. Сега като погледна назад, виждам колко важна беше тази среща. Нямах грам увереност и ако Йорданов не ме беше посрещнал толкова добре, сигурно щях да се откажа и може би доста от нещата, които се случиха от тогава нямаше да станат така. Той първо показа едно добро познаване на планините и проблемите, второ не само не се отнесе с насмешка към желанието ми да маркирам, ами даже ме насърчи и не на последно място ми обясни как и с какво да маркирам. Също така ме свърза с Леонардо Михайлов, председателя на Кремиковското ТД, който също ми даде практически съвети. Факт е, че доста хора, включително и Димо, опитаха да маркират с какво ли не и накрая пак стигат до това, което ми казаха тогава Йорданов и Леонардо. Може и да са наистина пенсионери, но като опит в планинарството и маркирането слагат в джоба си и мен, и форума, и Димо, и целия УС на БПС, взети заедно. Специално съм гледала техни маркировки, за да се уча, страхотно направени. След това Йорданов ми даде табелки, от онези почти вечните и ми даде и лепенки, които да слагам на тях. Е, от тогава това ни остана традиция, да слагаме от тези лепенки. БТС е организация с голяма история и аз я уважавам, независимо от скандалите, в които я въвличат последните председатели. Уважавам и хората, които работят в нея. Благодарение на тях аз съм маркировач сега, така че не виждам нищо лошо да слагам логото им на табелите, които поставям. Не съм виновна, че това пречи на конкуренцията.

Т.е. лепенките са по-скоро от емоционална привързаност да разбирам? Ами мен лепенките и логото не ме интересуват. Не ги чета и не им обръщам внимание. От снимки, които сте поствали тука разбрах за лепенките на БТС и за логото на БПС, не им бях обърнала внимание иначе или съм ги отчела като някаква глупост, която пречи на табелата. Не познавам и никой обикновен турист, който не е замесен в маркировъчните дразги, на когото да му пука каква точно лепенка или лого има на табелата. А каква конкуренция? Ето това не схващам. В крайна сметка искате едно и също-подобряване на условията. Всичко останало за мен са проблеми с егото кой е свършил повече или по-добра работа, затова и никога не съм одобрявала постове със снимки е тука това и това направихме. Ние сме врЪО. Еми браво. Направеното по-малко значимо ли е, ако не е оповестено за свършено?

Mariana1000 написа:

Защото не е добре като копаеш нов кладенец, да хвърляш пръстта в стария. Ето на какво са заприличали едни първоначално много красиви табелки във Витоша

Всички ще остареят в един момент. Маркировката нали затова се подновява. А за естетиката вече казах.

Mariana1000 написа:

А и искаш ли ти да отковеш табелките, да ги занесеш на този, който ги е правил или надписвал, да му обясниш, че е защото са сложени по-хубави и да му кажеш все пак да стои до 12 през нощта да реже ламарина, защото Димо Колев още не е събрал пари за по-хубави във Верила например? И че като дойдат по-хубавите, неговите пак ще се бракуват. Как мислиш, дали тези хора няма да се почустват второ качество, като табелките им? Дали ще искат да помагат повече? Да цитирам пак Ангел "Та сега с това всичкото плюене всеки участвал би се почувствал засегна, защото е отишъл безвъзмездно да свърши нещо, в полза на хората (а четейки после ще установи че е в сила поговорката - Направи добро и изяш лайно)... "
Аз лично смятам всяко нещо, направено със сърце, което върши работа, за също толкова хубаво като фабричното. Затова дадох пример с Ел Камино, където стара и нова, професионална и аматьорска маркировка съжителстват безпроблемно. На много места има по няколко знака и това не само не пречи, ами и се посреща добре от перегриносите. Не разбирам защо за пореден път трябва да откриваме топлата вода, като хората са го направили отдавна. Ако председателите на БТС и БПС нямат пари, да им направя една дарителска кампания за билети и да ги изпратим да видят. Wink

Не виждам проблем. Старите табели са вършили работа много време. Сега има нови, които изглеждат по-яко. Старите могат да бъдат сложени някъде другаде. Маркировката се подновява. Не виждам причина за засягане. Подмяната за мен не омаловажава труда на другите преди това. По тази логика недей да маркираш или да чистиш, защото след 5 години примерно ще сложат табели на мястото или и без това някой ще хвърли боклук пак. Вече за притеснения колко време ще изкарат новите табели-дано изкарат дълго, но маркировка се подновява. Нищо вечно няма.

Mariana1000 написа:

Да, повечето хора са така, като има проблем гледат да отминат и да нямат нищо общо. И са прави, за какво да си утежняват живота и да обират негативи, без да имат ползи. И аз бих искала да съм като теб, само че имам за пример майка ми, която цял живот не премълчаваше като види нередност и не отказваше помощ на никого. Може би и затова си отиде млада, но на погребението и беше цялото село, даже и хората, с които имаше "дразги". Тази наследственост и възпитание ми правят живота по-труден, но за сметка на това доста интересен. Very Happy
Така че, живи и здрави да сме, ако не маркировка, други неща ще правим - чешми, заслони, скара, торти, срещи... Както казват американците "the sky's the limit". Wink

Ето затова написах, че не съм нито с едните, нито с другите, защото не ме познаваш и както ми изглежда, че се филмираш нещо май от време на време, ще вземеш да решиш, че съм от БПСто и съм тук анонимно да се заяждам с теб и Стефан, а аз питах от чисто любопитство и по конкретни въпроси, а не за споровете ви с Димо. Кой точно проблем подминавам? Вашите дразги са си ваши. Не ме интересуват. Вашата война не е моята война. Нито ще ви помиря, нито ще ви реша проблемите. И какво точно ме интересува кой на кого за какво е обиден? Но за едно си права. Тежък път си избрала в живота, но всички на такива хора разчитаме to Make Bulgaria great again, защото ние само се почесваме или си почесваме клавиатурите като нямаме светли примери в живота. Но поучителни постове тука на теб и Стефан достатъчно. Някой може и да научи правия път в живота.

stefan_iliev38 написа:

Лахесис, хубаво предполагаш, въпроси има, но отговори няма. Освен отговорът на Димо Колев, че сме „тъпи, без пари и уидиоти“. Very Happy

От постовете на Димо разбрах, че е имал предвид не теб лично, а БТС. И в двата случая не мисля, че подбрания език трябва да се ползва.
Конкретен отговор вие в БТС ли сте или лепенките са от чисто емоционална привързаност не получих май. Доколкото разбрах е чисто емоционално.

stefan_iliev38 написа:

Лахесис, никъде в правилата и в правилниците за маркиране не пише, че табелките за вода трябва да са сини - напротив.
Плюс това, ако не знаеш - водата не е синя, а „при стайна температура представлява прозрачна течност без мирис и цвят“ - Укипедия - Вода.

Винаги с образователен цитат. Ех, колко неща научих откакто си пишем. Питах, за цвета, защото не съм чела правилника на БТС, а маркировъчни табели за вода, които съм виждала са били винаги в синьо. По табели водата в течно агрегатно състояние навсякъде се изобразява в син цвят. Може би още не са измислили прозрачен, който да е видим въпреки това, знам ли...може в Уикипедия нещо да пише.

stefan_iliev38 написа:

Лахесис написа:
... 2. Двоен цвят маркировка, т.е. червена и някаква друга, няма ли на повечето места до хижи само там, където двете пътеки се засичат, т.е. червената минава през хижата директно или пък освен червена няма друг цвят маркировка като подстъп към хижата? На повечето места червената просто прекъсва там, където се засича с другия цвят, който е подстъп към хижата, с изключение на Вежен не знам защо?

Грешиш. Отново грешиш.

Осветли ме, ако може, защото на повечето места друго съм виждала.

stefan_iliev38 написа:

Лахесис, сама казваш, че красотата на табелите няма нищо общо с функционалността им.
Според тебе - на какъв принцип ще се решава кои табели да останат и кои да бъдат махани? Да се организира конкурс „Най-красива табела“? Very Happy

Можеш да си зададеш въпроса защо се поставят нови табели там, където има стари табели и няма голяма нужда от тях, а на места, където няма табели и има крайна нужда от поставянето им - не се поставят. Wink

Естетиката вече я коментирах. Колкото и да са ти скъпи табелите, новите са по-красиви. Дали са толкова издържливи времето ще покаже. Въпросът го коментирах вече.
Що се отнася до другото-едва ли някой си прави толкова труд да ходи да слага табели по тебе само и единствено за да те дразни.

А въпросът ми вие в БТС ли сте още стои. Щом никой освен БТС няма право да маркира по Е3, вие какво правите там, а и всички други доброволци? Съгласувате си маркировъчните акции всеки път с БТС и това се извършва с тяхно съгласие и под техен надзор или какво?
Пон Юни 29, 2020 10:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Tito написа:

Не знам кой му прави PR-a на Димо...

Хахаха, наистина има пандемия от "незнаене", а не от коронавирус. Ангел не знае някой да е махал лепенки, Петър Стоянов, Радослав Зарков и Станислав не знаят кой е заличавал червена маркировка, ти не знаеш кой прави ПР-а на Димо...
Много прозрачна ще се окаже дейността на този съюз. Wink Направо нямам търпение те да станат национална спортно-туристическа организация и да отговарят за "устойчивото развитие на планинарската дейност в Република България" Laughing
В БПС има двама ПР-а професионалисти, които са активни членове. Едната е съфорумка. За другата може да чуеш, ако темата за алтернативна пътека от Петрохан до Лакатник има продължение, тя е председател на едно от ТД там и комуникацията с нея е кошмар. Не знам обаче дали дават професионални съвети на Димо или той действа по усет. Нали знаеш, че ние българите разбираме от всичко Wink

А за лепенките... Аз казах на Ангел, че знам кой маха лепенки, защото то не е тайна. Въпросният човек сам си го признава във фейсбук, сам си прави снимки и ги пуска публично в групата на БПС.
Цитат:
Новите мишени са заредени. Има по какво да се стреля пак. Махнах и онез лепенки, дето някой галфон ги е сложил. И ги лепнах там, където им е мястото Wink А, оставих няколко лепенки. Те си прилягат на табелите Smile На снимките всичко е видно Smile Така работим ние в БПС и ТД Насам-Натам. Другите ходят на готово и развалят. Нещастници



За мен от снимките е видно, че всички табели са сложени върху коловете, поставени именно от тази организация, на която е логото, така че може би не му е мястото точно където председателят на БПС го е поставил. Да не говорим за изключително просташкия хумор. Напомня ли ви това на "вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме"? При едно от маркиранията им, Димо беше направил червена марка и върху една кравешко изпражнение, с цел да покаже на света мнението му за Е-тата.

Докато Димо Колев си беше само Димо Колев, аз нямах проблеми с него. Сега обаче е председател на "Насам-натам" и председател на БПС. И не е зле да започне да се държи като такъв, защото съдейки по горните снимки и изказванията му, нито искам той да определя бъдещето на Ком-Емине и другите маршрути, нито искам той да прави "обучение и приобщаване към красивото" на младите хора, учениците и децата (както пише в страницата им), нито пък обидите и грозните намеци ще ме спрат да си изразявам мнението като планинар, ком-еминеец и доброволец. Всеки има право да иска пълна прозрачност и информация от хората, които твърдят, че ще "оправят" нас, маркировката и българския туризъм.
С това се надявам да няма повече "незнаещи" за какво са противоречията ми с Димо Very Happy

Лахесис написа:

А въпросът ми вие в БТС ли сте още стои.

Не.
Лахесис написа:

Съгласувате си маркировъчните акции всеки път с БТС и това се извършва с тяхно съгласие и под техен надзор или какво?

Да.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Юни 29, 2020 10:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Tito написа:

Ще пробвам да върна малко темата - ще гледам при следващо пътуване до Сопот да се отбия и нагледам какво се случва с чешмата, но ако някой минава в района нека хвърли един поглед и сподели тук за да знаем има ли нужда от спешна нова намеса. Ако се закрепи да тече цяло лято така както я оставихме, то следваща намеса няма да е спешна. Поне с цел СМР, иначе винаги може по спешност да изядем купчина мръвки и изпием по бира дъра-бъра

Публикувах молба за обратна връзка в планинарските групи, включително двете свързани с маршрута. Вече имаме едно обещание за информация след десетина дни и после отново през август. Very Happy
На едно мнение сме с този човек за бивакуването Wink
Boris Ribov написа:
Обмисляме да правим бивак там (не ни се нощува на Витиня). Ще проверим и водата!

Boris Ribov написа:
Миналата година също нощувахме там. Август месец си беше такава жега, че се наложи да се спи и без спален чувал. Вода си бяхме взели (имахме и ятак, който докара охладена бира). Тази година ще минем с дружина след около 10 дни и тъкмо ще проверя условията за август, когато няма да имам дружинка, но пак смятам да спя там. Мястото ми харесва!


_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Юни 29, 2020 10:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlix



Регистриран на: 22 Фев 2013
Мнения: 814
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Чета, гледам снимки и ми е трудно да възприема, че Димо Колев се занимава с такива детски истории. А писанията и епитетите по адрес на хора, които са доброволен положили труд в името на планинарството - нямам думи.

Нищо градивно не виждам от цялото противопостяване, даже напротив.

_________________
Маршрут E3: Ком - Емине
Маршрут Е4: Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка
Маршрут Е8: Рила - Родопи
Пон Юни 29, 2020 10:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Лахесис написа:
vaskoo написа:


Тотално грешно е да се премахва нещо старо, но доказало се във времето, за сметка на нещо ново, но недоказало се като устойчивост и здравина.
По-добре е да им няколко табели от различни времеви периоди, отколкото една, па макар и харесваща се. Тез знаци не са упражнение по естетическо полагане на ламарина в гората. Има места, където стоят табели от 60-те години, всички други са изчезнали. Дори една табелка или знак годишно да спасява живот или предотвратява бедстване, значи си е заслужавало всички усилия и ресурси вложени по цялото БГ за тази дейност.

Иначе и аз не разбирам кой за какво се дърля, маркировката се унищожава най-вече от ловджии и дървосекачи, освен от природата де. Дали не трябват усилия в тази посока?


Мисля, че разбирам какво имаш предвид. Съмнява те качеството на изпълнението и мислиш, че новите табели ще се бастисат за нула време и тогава старите ще вършат още работа без да се налага да се премаркира участъкът отново? Но какъв е смисълът тогава да се слагат нови по-хубави табели? Ми не знам, аз винаги гоня естетика. В крайна сметка и вкъщи в коридора си слагаш закачалка някаква, портманто или каквото там, а не си ковеш пирони по стената, за да си закачаш дрехите. Хубаво е навсякъде освен функционалност да се гледа и естетика. Не ме разбирай грешно. Не казвам, че старите табели са грозни. Просто новите са по-хубави и са на 2 езика.


Нека има нови табели, на повече езици, с повече информация. Безмислено (според мен) е демонтирането на стари и информативни табели и маркировки и подмяната им с нови, а същевременно доста места с нужда от маркировка пак остават без такава. Обратното на безмислено е за хората, които усвояват средства за тази дейност.

Относно "хвалбите" кой какво е маркирал ... споделям мнението, че тези неща трябва да останат по-скрити. Може би с някаква подсещанка периодично, че се извършват такива дейности без конкретика, за да може доброволци като мен да се включат.
За чешми, заслони, мостове, пътища и беседки, трябва да има гласност. Аз самия мацам доста и подържам пътеки, но кога, къде и колко си остава за мен и хората които ми помагат. Акциите си съгласувам с Бъларски Туристически съюз, с Български Планинарски съюз и със СъвеЦкия съюз ... наум, разбира се Razz и разбираемо нямам противоречие с никой. Моля да ме извини някой пропуснат от мен, но съща така безполезен съюз.
Доказани имбецили, димоцили и други подобни бацили не си заслужавата нито думите, нито вниманието, но как сам си вярва и надъхва е поучително.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Юни 29, 2020 10:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Лахесис, за мен от техническа, а и от естетическа гледна точка табелите, с които Димчо започна да се упражнява в маркиране на планиниски маршрути, са пълна катастрофа.

Ще ти обърна внимание на следните недомислени детайли:
- табелите са боядисани в жълто, но едностранно. Отзад са поцинковани и лесно се сливат с цвета на смрачено небе (виж снимката на Ведрин с вклинените болтове);
- двойният подгъв по хоризонтал е ненужен, дори вреди, защото събира вода. Тя пък ускорява корозията;
- скобата е грозна и недомислена, защото очевидно не изпълнява основното си предназначение - да държи табелата безусловно закрепена за стълба. Всъщност табелите с такава скоба се въртят лесно. Изработката е абсолютно негодна и монтиращите са принудени да загрозяват още повече грозната табела, като набиват за клинци стари винтове и болтове с различни размери.

За контраст - старите жълти табели на БТС са съвсем елегантни и дълговечни, без нито един от изброените горе дефекти Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy

Последната промяна е направена от dido на Вто Юни 30, 2020 11:53 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Юни 29, 2020 10:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
vaskoo написа:
...
Относно "хвалбите" кой какво е маркирал ... споделям мнението, че тези неща трябва да останат по-скрити. Може би с някаква подсещанка периодично, че се извършват такива дейности без конкретика, за да може доброволци като мен да се включат.
...

Има една поговорка: „Ако направиш добро - не казвай на никого. Ако на тебе направят добро - разкажи на всички!“

В наши дни обаче трябва гласност и публичност, за да привлечеш доброволци.
(Това е и причината, за да пиша толкова много в тази тема, защо мислиш, че толкова тракам клавиатурата - за да популяризирам, разбира се.)
Но това може да стане и без да твърдиш, че 20 години преди тебе никой нищо не е вършил и ти си наковал всички табели, а другите са тъпи и уидиоти!



Лахесис, сама признаваш, че нито правилници за маркиране си чела, нито пътеводители, нито си запозната с историята на маркировките...

Защо не дойдеш на следващата форумна сбирка? Там можеш да научиш много от опитните планинари, от които и аз съм се учил.



Отговори на конкретно поставените от тебе въпроси:

Лахесис написа:
Т.е. лепенките са по-скоро от емоционална привързаност да разбирам?

Добре де! Аз пък едно не разбирам:

Подробно съм ти описал историята на маршрут Ком-Емине - от възникването на идеята до наши дни.

Описал съм ти и ролята на БТС за създаването, утвърждаването, развитието и запазването на Ком-Емине и Е-3.

Пропуснал съм да напиша, затова ще допълня, че БТС винаги е разчитал И на ДОБРОВОЛЦИ за маркирането на Ком-Емине.

И ти питаш дали лепенето на лепенки на БТС по Ком-Емине е от емоционална привързаност? Дали съм привързан към г-н Йорданов ли? Very Happy

Лахесис написа:
Винаги с образователен цитат. Ех, колко неща научих откакто си пишем. Питах, за цвета, защото не съм чела правилника на БТС, а маркировъчни табели за вода, които съм виждала са били винаги в синьо. По табели водата в течно агрегатно състояние навсякъде се изобразява в син цвят. Може би още не са измислили прозрачен, който да е видим въпреки това, знам ли...може в Уикипедия нещо да пише.

Прозрачен цвят са измислили (https://photos.google.com/share/AF1QipPaPhsTa8DTQUsXI...), но в случая не е нужен, тъй като има черен цвят:
Пътен знак „Е18 Вода за пиене“ от Закон за движение по пътищата - на него чешмата с течащата вода е изобразена с черен цвят:
https://www.lex.bg/laws/ldoc/-13618687.
Можеш ли да дадеш примери за табели за вода в синьо?

Можеш да прочетеш правилниците за туристическата маркировка и пак да помислиш дали върховете на табелите за вода трябва да са сини, черни или с някакъв друг цвят.
По твоята логика - табелите към Зелени преслап трябва да са зелени, табелите към Жълтец - жълти, а табелите към Черни връх - черни. Smile

Лахесис написа:

stefan_iliev38 написа:
Лахесис написа:

... 2. Двоен цвят маркировка, т.е. червена и някаква друга, няма ли на повечето места до хижи само там, където двете пътеки се засичат, т.е. червената минава през хижата директно или пък освен червена няма друг цвят маркировка като подстъп към хижата? На повечето места червената просто прекъсва там, където се засича с другия цвят, който е подстъп към хижата, с изключение на Вежен не знам защо?


Грешиш. Отново грешиш.


Осветли ме, ако може, защото на повечето места друго съм виждала.

Ами сама си написала - „на повечето места“, „на повечето места... с изключение на...“, „не знам защо“.

Замисли се защо не е на всички места и защо има изключения. Wink

Туристическата маркировка обикновено води от един туристически обект до друг туристически обект, а не прекъсва, „където се засича с друг цвят“.

Можеш да дадеш някой конкретен пример, който да обсъдим.

Да кажем - хижа „Мургана“, на която беше последната голяма форумна среща - там има участък с двойна маркировка - синя и червена.
Според тебе - трябва ли да се премахне червената маркировка и да остане само синята?

https://www.kade.si/index.html#map=17/2677524.86/5271116.17/0

Или пък хижа „Чавдар“, където също има червена и синя маркировка: Да се премахне ли червената маркировка и да остане само синята?

https://www.kade.si/index.html#map=15/2665467.06/5275725.55/0

Лахесис написа:
Естетиката вече я коментирах. Колкото и да са ти скъпи табелите, новите са по-красиви. Дали са толкова издържливи времето ще покаже. Въпросът го коментирах вече.
Що се отнася до другото-едва ли някой си прави толкова труд да ходи да слага табели по тебе само и единствено за да те дразни.

Няма какво да коментирам. Ти си знаеш твоята - трябва да има конкурси за красота, с които да се решават въпросите в туризма. Smile

Относно дали табелките се слагат, за да дразнят... Wink



Можеш да се запиташ - ако се създаде трета организация, която предяви претенции, че и тя иска да стане Национална спортно туристическа организация - и ако тази трета организация сложи на Арабаконашкия проход нови - още по-красиви и още по-естетически, и още по-яки табели Smile - трябва ли да се махнат табелите на БПС и да им се върнат с думите - „Може табелките да са ви скъпи, ама нашите са по-красиви!Very Happy

Хайде, хората ще те чакат на новата форумна сбирка. Ще гледам и аз да се включа, ако мога.


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Юни 30, 2020 10:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 5 от 7

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov