ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Скоростно изкачване на Ботев, Мусала и Вихрен

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Спортни прояви Предишната тема
Следващата тема
Скоростно изкачване на Ботев, Мусала и Вихрен
Автор Съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Скоростно изкачване на Ботев, Мусала и Вихрен Отговорете с цитат
Божидар Антонов изкачи последователно Ботев, Мусала и Вихрен за малко над 26 часа
Рекордьорът в изминаването на Ком-Емине Божидар Антонов впечатли с последователно изкачване на най-високите върхове в Стара планина, Рила и Пирин. Утрамаратонецът разчиташе единствено са собствените си сили и караше шосеен велосипед в моментите, в които не бягаше.
Желанието на Антонов беше да завърши изпитанието за по-малко от един ден, но в крайна сметка финишира за 26 часа и 6 минути според информацията от екипа му.
Ултрамаратонецът започна изпитанието си в 13.40 ч. в сряда от местността Паниците. Той изкачи връх Ботев и слезе от първенеца в Стара планина в 17.15 ч., а 15 минути по-късно се качи на велосипеда за продължително каране до Боровец.
Антонов пристигна в "Царска Бистрица" малко преди 1 ч. след полунощ и впоследствие пое към Мусала. В 9.40 ч. в четвъртък ултрамаратонецът тръгна от Юндола към Разлог след тежко изкачване от Белово. Антонов имаше проблем с велосипеда, но екипът му реагира бързо и той стигна хижа "Вихрен" благополучно, а по-късно изкачи вторият по височина връх в България, като слезе от него в 15.46 ч.
Изпитанието не е ново за Антонов, който и преди е тествал възможностите си с последователно изкачване на Ботев, Мусала и Вихрен.
Ултрамаратонецът държи рекорда за преминаване на 600-те километра от връх Ком до нос Емине. В началото на септември 2018 г. Антонов измина дистанцията за 4 дни, 8 часа и 27 минути, като подобри с 4.38 часа предишното върхово постижение.

Видео: https://www.facebook.com/watch/?v=645490766045387

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Юли 03, 2020 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Един по-различен поглед върху такива събития:
Нароиха се всякакви ултра - инициативи. Наблюдения от кухнята, дето се казва, по едно време работата ми беше свързана с организирането на Витоша 100, това през Черни връх през месец май / заправих го как се казваше / , утра Пирин и подобни . Всеки отракан шмекер с малко познания в тази област, се хвърли да организира такива мероприятия. Целта на организиращите ги е : да упражняват занаята, като прилапват кинти от такси за участници , реклами, известност и всичко каквото падне , но най-вече пробутване на спортни добавки. Дреме им за вас или за здравето ви, едно много правилно мнение по случая / не е мое / :
"Индустрията с хранителни добавки е колосален бизнес и 99% от треньорите, списания, статии и каквото се сетите, ще се опитват да ви закачат. В най-добрия случай ще загубите просто парите си, но ако искате бързи резултати и целта оправдава всички средства, може да си докарате сериозни здравословни проблеми, дори смърт.
Професионалните спортисти използват редица медикаменти - легални и забранени, ала при тях обикновено процесите се контролират и следят стриктно от цели екипи. При любителите контрол няма никакъв! Какво се взима? Как се взима? Въпрос на свободна интерпретация, която много често води до редица проблеми. Затова с личния си пример искам да покажа, че спорт на добро ниво може да се практикува съвсем натурално. Масата от хора искат просто да изглеждат и да се чувстват добре, а това е толкова леснопостижимо с малко труд, постоянство и добра храна, нищо повече. "
Като физиолог по образование, минал през спорта, мога само да ви кажа : пазете се ! Спортист здрав няма. Може спортистът да е бил силен за известен период в живота си, после следва разруха. Тялото и ставите са като един двигател на автомобил - като го форсираш много и постоянно, после бързо става бракма.
Тези дни срещнах един много як вифаджия, който каквото и да правеше, живота му беше в кросовете и бяганията. На 50, 55 даже биеше половината млади състезатели . Говорили сме за износването на ставите ....казва аз си тичам, нищо ми няма. Е, изведнъж го виждам е с бастун и едвам ходи, казва край, свърших, и така ще е и занапред.
Та имайте едно наум, като се хвърляте в подобни "мероприятия" , дали имат някакъв смисъл, и каква цена ще платите. Едно нормално ходене, лек крос, тонизиращи упражнения или каране на колело е и естетически, и душевно по-издържано от хамалогията на тези измислени "състезания". Интересно ми беше да гледам участниците в тия събития . Повече от половината, са решили нещо да доказват или да го "мерят", за тях спасение няма. 20-30 % не се напрягат много, весело им е от самото събитие. И за едните , и за другите важното е, че им е кеф на такива места и участието в тях - щом ги кефи, е О.К.

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Съб Юли 04, 2020 8:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Здравето наистина е най-важно! Аз още като тийнейджър си унищожих ставите с всевъзможни спортове и непрестанни тренировки... И резултата е че сега и да искам не мога да правя сумати неща без да си причинявам болка. Примерно тичам без проблем, но от стълби ме болят колената. След всяка серия загрявам лактите иначе се възпаляват и после ме болят и докато се храня. И тн... Пия профилактично по някоя добавка за стави веднъж в годината, не си давам зор за някакви спортни постижения и общо взето се чувствам добре последните години. Всичко е в баланса, въпроса е колко време му трябва на човек да го открие.
Съб Юли 04, 2020 9:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stealth



Регистриран на: 30 Авг 2018
Мнения: 225
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Това, което е направил Божидар Антонов си е доста впечатляващо.

Но бягането принципно мен не ме кефи и гледам да го избягвам Smile Всъщност бях доста очуден като ми споделиха, че основните спонсори са фармацивтични компании, които раздават хапчета за награди. Все пак, надявам се, повечето хора да участват на олимпийският принцип - заради самото изживяване, а не за „наградата“.

Vitamins are for stupid people - https://www.youtube.com/watch?v=jtP83UgCd-I
Нед Юли 05, 2020 4:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
аngel написа:
... едно много правилно мнение по случая / не е мое / :
"Индустрията с хранителни добавки е колосален бизнес и ...

Ха, оказа се, че това са думи на самия Божидар Антонов:

Източник: Божидар Антонов: Догодина ще обиколя света с колело

- Не използвате стимуланти, веган сте. Как успявате да си набавите енергия?

- Технически погледнато, не съм веган, защото консумирам мед понякога, но се храня изцяло с растителна храна вече 6-7 години и се чувствам страхотно. Не използвам каквито и да е добавки и това е една моя лична кауза. Не е нужно да взимате добавки, за да спортувате, просто хапвайте добре!

Индустрията с хранителни добавки е колосален бизнес и 99% от треньорите, списания, статии и каквото се сетите, ще се опитват да ви закачат. В най-добрия случай ще загубите просто парите си, но ако искате бързи резултати и целта оправдава всички средства, може да си докарате сериозни здравословни проблеми, дори смърт.

Професионалните спортисти използват редица медикаменти - легални и забранени, ала при тях обикновено процесите се контролират и следят стриктно от цели екипи. При любителите контрол няма никакъв! Какво се взима? Как се взима? Въпрос на свободна интерпретация, която много често води до редица проблеми. Затова с личния си пример искам да покажа, че спорт на добро ниво може да се практикува съвсем натурално. Масата от хора искат просто да изглеждат и да се чувстват добре, а това е толкова леснопостижимо с малко труд, постоянство и добра храна, нищо повече.“

Затова Божидар вдъхновява много хора и е харесван от мнозина, защото се храни с обикновена храна и се държи естествено.
Обикновеният турист също може да направи нещата, които Божидар прави, само че по-бавно, трябва да открие собственото си темпо.



Източник: https://www.facebook.com/bozholudens/posts/176811823842451

Bozhidar Antonov/Homo Ludens
Петък, 10 юли 2020 г. в 08:01 ч. · Споделено с: Публично

Привет!

Макар и стъпил на трите първенци, Ботев, Мусала и Вихрен, в рамките на 24 часа, не успях да завърша цялото предизвикателство за едно денонощие. Този опит ми отне 26 часа и 6 минути, с 21:44:30 часа в движение и 04:21:30 в спирания и почивки. В сравнение с първото рандеву преди три години, сега се чувствах доста по-добре и по-консистентен в усилията си, така че съм много доволен. Забавянето дойде най-вече при изкачването и спускането от Мусала, което се случваше в малките часове на нощта. Отдавам го на силната нужда от сън, но се радвам че се случи и ми напомни колко е важен добрият и качествен сън преди такива изпитания. Имам около месец да се наспя!
Другата лека спънка беше механичен проблем по колелото. Изкачването до Юндола се случваше без последните две предавки, което не е болка за умиране, но допълнително натовари краката. След бързата реакция на Single Track и Oxo Schools имах на разположение всички предавки за изкачването до хижа Вихрен, и добре че ги имах! 😃
Под 24 ще го бъде! 😉

България е едно много красиво кътче от света, не го забравяйте! Нека си го пазим чисто от всякакви мръсотии! #ОСТАВКА
Изключителни благодарности на другарчетата, които за пореден път бяха железни! Maya Petrova, Nadia Arendt, Martin Stefanov, Strahil Geshev, Ju Jeleva ❤

Фотограф: Надя Аренд https://www.instagram.com/nadin_greenadin

Tracksport.eu | SUUPA
Martin Stefanov movie making

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Юли 10, 2020 10:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Twoo написа:
Здравето наистина е най-важно! Аз още като тийнейджър си унищожих ставите с всевъзможни спортове и непрестанни тренировки... И резултата е че сега и да искам не мога да правя сумати неща без да си причинявам болка. Примерно тичам без проблем, но от стълби ме болят колената. След всяка серия загрявам лактите иначе се възпаляват и после ме болят и докато се храня. И тн... Пия профилактично по някоя добавка за стави веднъж в годината, не си давам зор за някакви спортни постижения и общо взето се чувствам добре последните години. Всичко е в баланса, въпроса е колко време му трябва на човек да го открие.

Така и трябва, всичко с мярка. И аз мога да направя 100 тегела на стълбите, ако се напъна вероятно 140-150 ще докарам, но обикновено правя 60-80, щото съм на 56. Wink

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Юли 10, 2020 1:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Източник: https://www.facebook.com/bozholudens/posts/195307211992912

Bozhidar Antonov/Homo Ludens

Вторник, 15 септември 2020 г. в 20:19 ч.

Докато Божо се забавлява по Пътеката, излезе и дългоочакваният филм на Мартин Стефанов за приключението Три върха (БМВ). Ако някой още не е извадил пуканките - да действа! Приятно гледане 🙂




____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Сеп 16, 2020 11:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря че го сподели! Винаги им гледаме филмите с интерес, но рядко се сещаме да проверим, кога е излязъл нов.
Сря Сеп 16, 2020 1:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Спортни прояви Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov