ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Състояние на пътеката Рибарица - Васильов ?

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Състояние на пътеката Рибарица - Васильов ?
Автор Съобщение
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Състояние на пътеката Рибарица - Васильов ? Отговорете с цитат
Здравейте,
някои има ли сравнително пресни впечатления от въпросната пътека, през Бейска могила, в какво състояние е - има ли редовна маркировка (май скоро бяха подновявали в района) и най-вече - дали е проходима, да не е обрасло всичко, ако не минават много хора от там?
Чет Юни 25, 2020 3:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Явно не се ходи много по тази пътека, но аз ще продължа да "досаждам" с въпрочета за района, че тази събота ще трябва да водя една компания и се чудех дали от Рибарица да не хванем екопътеката Черния рът (ей от тук тръгва, от големия завой на Бели Вит), която да ни изкара горе на Дебели дял и от там да се включим в маркираното към Васильов.
За тази екопътека не намирам много инфо, явно е правена с някакви европари и така е зарязана после, но се надявам, че ще се следи, защото на картата на BGMountains я няма нанесена, поне в долната и част. Четох някъде, че като се пресече реката, се тръгва право нагоре по вододела, докато се излезе на билото. Ако някой има малко повече впечатления или инфо - ще съм благодарен.
Пон Сеп 14, 2020 5:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
andriii



Регистриран на: 09 Яну 2019
Мнения: 171

Мнение Отговорете с цитат
Здрасти, питай и в https://mtb-bg.com форума. Мисля, че някой скоро беше писал и карал в района Very Happy
Пон Сеп 14, 2020 5:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Тъй като не е много полулярна тази пътека, явно, да дам кратък отчет за състоянието ѝ, ако някой се навие да я пробва (като нас).
Идеята да тръгнем по Черни рът, а не от началото на селото (покрай почивната база на МО), откъдето започва зелената марка, беше заради колите - да са ни по-близо на връщане, като слезем от Бенковски. Целият ни маршрут беше - Рибарица - Васильов - Ехо - Бенковски - Рибарица. Затова и ми се стори подходящ този вариант. Т.нар. екопътека е правена преди 10-ина години, но явно никой не я поддържа и почти никой не ползва. Маршрутът ѝ е П-образен - тръгва по Габрови рът, до билото на Дебели дял, върви малко по него и слиза по Черни рът обратно в селото. На нас ни беше по-удобно да тръгнем по Черни рът. Може да се следи горе-долу от началото, излезе и стара жълта маркировка (липсваща на картите), по която тръгнахме, на места се пресичаше с други пътеки, но не се губеше много. Поне докато не наближихме на около 200 м от горната беседка, която я има на картата, почти на билото на Дебели дял. Там пътеката изчезна в драки (шипки, къпини) и папрат. Тия около 200 м до билото бяха див глиганинг през една папратова поляна, където изгубихме сигурно над половин час. Просто пътеката я няма. Впоследствие разбрахме, че някъде по встрани имало друга, която използват за конете, да изнасят дърва, но нямаше как да знаем къде е. Като излязохме на зелена марка нещата се понормализираха и нямаше такива проблеми, но и там на места трябва да се внимава през папраттови участъци, че кривват разни пътечки настрани. Добре е да си има у-во за всеки случай. Иначе е маркирано, табели има - на БТС , и на БПС Very Happy . Но е почнало много да обрасва. На Васильов казаха, че никой не я поддържа и ако продължава така, до няколко години ще е трудно минаването. Но пък си отядохме на къпини и джанки. Smile . За наше учудване даже срещнахме двама души (мъж и жена) - в обратната посока . Shocked И още нещо - времето, което дават по сравочниците - ок. 5 часа е леко занижено. Ние с глиганинга го направихме за 7. Може би около 6 е реалистично, при стегнат ход, поне нагоре.

П.П. За Васильов - Ехо, ако някой се интересува - няма никакви проблеми, първата половина е основно по черен път, а към Кашка и нататък е ясно като слънце.
Чет Сеп 24, 2020 1:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov