ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Искърско Дефиле. Маршрути
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Искърско Дефиле. Маршрути
Автор Съобщение
AlinaРегистриран на: 15 Юли 2016
Мнения: 204

Мнение Отговорете с цитат
Много мило, благодаря, но няма как Smile
Пет Юни 12, 2020 10:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2781
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Alina написа:


Имам много идеи за варианти на пътеката - подсичане на вр.Бигла, съкращения на онзи ужасен чакълест път към пр.Витиня, и вариант за пътека преди Емона, след заведението, на което хапваме и пийваме всички преди да продължим към морето последния ден.

Ако намериш приемлив вариант, различен от този през ловното стопанство, който се ползваше досега, обещавам че когато мина оттам, ще нося в раницата си табелка, на която ще пише Алина пътека. Smile
Много се радвам, че има ком-еминейци, които продължават да мислят как да се развива и подобрява Пътеката! Very Happy

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Съб Юни 13, 2020 5:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 397

Мнение Отговорете с цитат
през последните няколо дена направих няколко чудесни разходки в Мала Планина и планина Понор, като пътувах с кола до Искрец и Брезе и от там правих разходките. все пак не искам да рискувам да е возя на влак+метро, както правих преди, а пък пътят по Дефилето не е за препоръчване до 2ри ноември защото там са пренасочени тирове от Ботевград - Мездра. както и да е, ето разходките, ще ги опиша подробно по време на следващия "локдаун" Rolling Eyes Shocked Mad

новите, както и старите са на тази карта https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1tMCc_MdZwjvk2xp7vug7yTMAo-2fSwS3&fbclid=IwAR3_3anJjX6FgDXGntn73wOEcgynzwJkmtv8H-pTK3cWeckhPg_NnSPwzXg&ll=43.01102983065976%2C23.39884543960693&z=11

1. Искрец - Дреново - Искрец, въпреки, че е 20 км, беше смешен маршрут, защото до оброците на Дреново може да се стигне с кола от Дръмша. Все едно бях на Витоша - потиш се от Бояна до Момина Поляна, а там пълно с коли. все пак беше страхотна разходка, защото открих 15 оброка горе по махалите на Дреново. рекорд за каквато и да е разходка, на следващия ден открих 14:

2. Искрец - връх Връхо - махала Преслоп - Искрец. 15 км

Къса, но много хубава (за мен) разходка в западната част на Мала Планина. Разходката започва от Искрец, минава през махалите на селото западно от върхове Връхо и Орницата, върховете се изкачват без пътека след края на черния път под Далекопроводите (след махала Балабановци). Черният път след махалата е зарасл и изведнъж се превръща в пътека, която се губи и има участък без пътека - където се минава по много камъни (все едно Камен Дел на Витоша), а след това се излиза точно в ЛОВНА ТЕРИТОРИЯ ПРЕД ЛОВНО ЧАКАЛО - МНОГО ОПАСНО! Така че е много лоша идея този маршрут да се прави по веме на ловния сезон. След ловното чакало се изкачва връх Връхо (1170 метра) и започва слизане обратно в Искрец през махала Преслоп, където има Оброчни Кръстове! Срещнах един овчар от Искрец, храних кучета, търсих оброци, пак супер.

3. Искрец - Меча Поляна - Каишов Връх - Добърчин - Искрец.
Това вече беше по-сериозна разходка, имах и 1100 метра денивелация, освен 20-те км

Направих това, което мислех от доста време - да намеря подход към Меча Поляна от запад. Много голяма част от маршрута е беше през гората и храстите без пътека. От Искрец се хваща черен път до махала Чаклиновци, преди която има оброк. В сърцето на махалата има голямо Оброчно място с 2 кръста, а след това място пътеката/черен път на изток за махала Керин Камък се губи, защото има много паднали дървета по стария път, не разчистени (октомври 2020), така че между махалите е без пътека. След това има изкачване по черен път на север, посока връх Чепърна, а където се отбива от черния път - започва пътека, на северо-изток към чешма на река под връх Градище. До чешмата пътеката е горе-долу проходима, но след чешмата се губи. Аз тръгнах по западния склон на връх Градище - без пътека през храсти и гора. МНОГО ЗАРАСЛО! Бодливи храсти! Без gps не е добра идея да се пробава този маршрут. Има няколко "голи" участъка - без храсти, но има общо окло 1 километър и половина без каквато и да е пътека. Вече под скалите на изток между върхове Градище и Чепърна започва черният път за Меча Поляна. След това изкачих връх Каишов, пак на много места вървейки без пътека. Слизане от Каишов към седловината Св. Богородица между Добърчин и Церово е пак без пътека по терен с много камъни скрити сред високата трева. Слизане обратно в Искрец през Добърчин и край профилакториума.
Горе при Каишов връх има много стада на крави и коне, сигурно стотина животни,все едно попаднах на тези места преди 50 години, само че навсякъде имаше електропастири. Исках да кача Торсилова Могила, но не исках да минавам през всичките крави и коне. При слизане видях, че на Торсилова Могила се появи голям бял кръст.

4. Брезе (махала Кръсто) - връх Заноге - губилище на река Студена - Брезе

Винаги мислех, че ще проуча тази част на Понора с велосипед, но и пеша не беше лошо. Много по-различно от други места наоколо. Губилищата са доста интересни. По-различен маршрут - без стари махали или оброчни кръстове (само 2). Започва от махала Кръст на село Брезе - точно от големия оброчен кръст край изоставеното ТКЗС и пошата. Тръгнах на северо-изток, посока връх Занога. В тази част на планината има много черни пътища. Намерих Оброчния Кръст високо над селото. След кръста, посока връх Занога - тоест север, са местата, където преди имаше махала на Брезе, личат се множество огради - дувари от камък и много зидове от стари къщи. Изкачих връх Занога по единия склон без път и слезнах надолу към Сухата Локва по другия, пак без път. Стигнах до губилищата на реки Студена и Крива - много необичайни природни феномени. Реките изчезват - а водите от тях се появяват на километри от губилището по извори в съседните села - Брезе, Искрец, Заселе и т.н. След губилищата изкачих няколко безименни връха и продължих на юг, а после и на запад за Брезе. На много места вървях без пътека. Слизане до Брезе по стария път Брезе - Зимевица, който в няколко участъка дори беше асфалтиран, но така и не завършен.

5. Брезе (махала Осиче) - връх Вардище - връх Белия Камък - махала Бърдо - Брезе

и с този маршрут имах късмет, стана много приятен.

Разходка от махала Осиче на село Брезе, оставих колата до автобусната спирка в началото на махалата - на метри от Оброчния кръст на махалата. Тръгнах през махалата на запад по черния път, който води до ловния заслон и Оброчното място на връх Петровски Кръст. След оброка продължих посока връх Вардище, но много исках да видя старото гробище на Брезе в подножието му. Черният път е прекъснат от електропастир - а в голямата оградена територия има много кучета. Гробището попада в границите на оградената територия. Слезнах до гробището без пътека - гробището е разкопано от иманяри (предполагам, кой друг да разкопава гробище), а кръстовете са разхвърлени наоколо. Върнах се на черния път и без пътека изкачих връх Вардище. След гробището всъщност голямата част на маршрута е БЕЗ ПЪТЕКА. Минах по северното било на Малкия Понор на запад, слезнах до бившите катофени ниви и изкачих южното било - без пътека, към връх Попова Могила и Белия камък. От там слезнах до Брезе през махала Бърдо. След махала Бърдо се отклонявах малко от черния път по пътеки, но те са зарасли - не препоръчвам, по-добре по черния път. Обратно до колата са 3 км по асфалт.


Имам още доста идеи за разходки по тези места, така че продължавам Smile просто исках да споделя тези.
Нед Окт 25, 2020 5:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 397

Мнение Отговорете с цитат
От Искрец до Дреново и Обратно


ето едно пътеписче, мислех да мина по друг маршрут, като крайната част на този трябваше да е начало на другия - тоест от Искрец до Дреново, да видя оброците, да мина над Дръмша и да слезна до Искрец, там ридовете оформят една подкова - върхове Орел, Велички Връх, Тиова Глава, Здравецо, Връхо. Но в последния момент разделих тази част на Мала Планина на няколо по-малки маршрута, защото мястото се оказа приятно и заслужаваше по-подробно проучване от просто бързо ходене.

Този пътепис е фактически преброяване на оброците на Дреново, така се получи.

Arrow Arrow Arrow http://pavelpronin.com/drenovo_obrotsi/

Вто Ное 10, 2020 10:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
МитакРегистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 319

Мнение Отговорете с цитат
Не съм виждал такъв оброчен камък, като този с четвъртитата кухина.
Имаш ли представа дали кухината е за свещи/ дарове или не се знае със сигурност за какво е?
Сря Ное 11, 2020 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 397

Мнение Отговорете с цитат
със сигурност е за свещи, за това е и черно вътре, но и аз никога не съм виждал такъв оброк, в пътеписа описах мислите ми за него, като аз мисля, че той би трябвало да е от първата половина на 19-ти век, но пък изработката е много по-сложна за оброците от онова време, които са по-прости. по оброка има думи - личат се букви, но не са написани като на съседните кръстове от 1938ма и 1901-ва години, а с друг стил, какъвто има на много стари кръстове. формата му е доста необичайна, може би преди до него имаше пак кръст, но той беше счупен и сложиха по-новия от 1938-ма. за съжаление мога само да гадая. мястото с обока се вижда от пътя София - Петрохан преди Бучин Проход, има и отбивка до стария птицекомбинат - а от там са 1.5 км до оброчното място.
Сря Ное 11, 2020 10:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskollРегистриран на: 30 Юли 2008
Мнения: 397

Мнение Отговорете с цитат
ето още едно ново пътеписче:
Arrow Arrow Arrow http://pavelpronin.com/iskrets_svidnya/

от Искрец до Свидня през връх Връхо и обратно в Искрец през Свидня


Вто Ное 17, 2020 11:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Страница 7 от 7

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov