ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на обувки според терена и времето на използване
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Избор на обувки според терена и времето на използване
Автор Съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
При слизане, по правило обувките трябва да се позатегнат.
На някои хора палецът им стърчи повечко от другите пръсти, на други - обратно.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Окт 23, 2020 10:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
RandomUser



Регистриран на: 21 Окт 2020
Мнения: 0

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за мненията и съветите!

@vedrin: За Руен тръгването беше от хотел Трите Буки, има една чешма някъде между хотела и хижа Осогово, въпреки, че има път и от хижата. От изброените причини най-вероятно е това: не си стегнах достатъчно обувките, а чорапите са ежедневни. Честно казано, въобще не знаех, че има специални планинарски.

@аngel: Тези обувки са номер 43+1/3, цивилните ми обувки са 43 номер. Купих ги от интернет, така че не съм ги изпробвал предварително. Спомням си, че когато ги получих и ги сложих, ми се сториха по-тесни от обикновените дотолкова, че се зачудих дали да не ги върна. След известно разработване паснаха перфектно, но това явно не е ... перфектно. Трябва да има свободно място отпред.

@mislesht: Да, това звучи като съвсем просто правило. Водачите на групите, в които съм бил, не дават чак толкова подробни и задълбочени съвети.
Пет Окт 23, 2020 5:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rumen radev



Регистриран на: 17 Ное 2013
Мнения: 192

Мнение Отговорете с цитат
RandomUser написа:
Имам въпрос за моите обувки... Salomon Evasion 2 Gtx

Ходя и с такива (без горатекс, но това няма значение). Спрямо нормалната ми номерация, при този модел съм ги взел наистина малко по-свободни, но само с 1/3. Отново за конкретния модел - малко по-широк е в предната част и при нестегнати връзки ходилото лесно се мести напред. Но пристягането е добре да се започне от предната част, а не просто в яката на обувката. Ограничи движението на ходилото, това е. Ако все пак са ти малки, забрави за тях. Преминавам спокойно по-дълги дневни преходи от Руенския и нямам проблем с тези обувки, но са ми съразмерни. Мисля, че в магазина на Симеоновско имат намаление в момента, като вариантът без горатекс (едва ли ти е нужна мембрана - вероятно е да не ми повярваш, обаче) е към 90лв. С това не препоръчвам нито Соломон, нито конкретния модел - просто отбелязвам, че е достъпен Smile Е, подметката е с лошо сцепление към мокър камъняк, ама нейсе...
Неприятна е случката с нокътя, едва ли това ще те успокои, но и на мен ми се е случвало, може и повече от веднъж, не помня.
Не ти препоръчвам уплътняване с дебели чорапи. Обратно, ползвам и лете, и зиме само еднослойни тънки чорапи - за преходи, изкачвания (и слизания, впрочем), скиорстване и т.н., но с подходящи обувки. Е, също харесвам и ползвам Mund и мога да ги препоръчам Oops
Пожелавам ти бързо възстановяване и приятни скитания!
Вто Окт 27, 2020 11:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Аз последните няколко години ходя с чорапи от Лидл, още е здрав първия чифт. Жена ми също, но като не е носила туристическите обувки дълго време и стават мазоли отзад покрай петата и ахилеса. Това лято си взехме мериносови чорапи Brasher от някакво магазинче в Елена по 3.60лв. Не знам истински ли са или не, но като ходихме до Карлък бяхме с тях и първо краката ми бяха сухи (това е голяма рядкост при мен, дори във вкъщи на дивана), второ жена ми нямаше никакви признаци на мазоли, пришки и подобни. Та явно чорапите имат значение. Аз дори и градските обувки си ги взимам половин един номер отгоре. Много по-удобно ми е да имам свобода на пръстите доколкото е възможно с моите гигантски крака.
Сря Окт 28, 2020 11:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3038

Мнение Отговорете с цитат
Twoo написа:
... с моите гигантски крака...

Ето къде се криел Йети. А го търсят с години из Хималаите. Very Happy
Сря Окт 28, 2020 12:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
Ами обикновено нося 46-7. От Декатлон намалиха размерите и вече при тях нищо под 48 не ми става. Вече цял месец се оглеждам за дънки и анцунг, че се оказа че съм останал без такива... И не мога да намеря мъжки модели всичките ми стоят като клинове. Жена ми се скъса да се хили по пробните...
Сря Окт 28, 2020 3:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
enina



Регистриран на: 23 Май 2013
Мнения: 16

Мнение Отговорете с цитат
Моля за мнение за тези обувки.
Трябват ми за лятото за нашите планини.
https://www.decathlon.bg/damski-obuvki-merrell-capra-gt-id_8385081.html

Читава ли е марката? Отговарят ли си на номера? Ще ги поръчвам онлайн.

Благодаря!
Чет Дек 17, 2020 12:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NuclearWinter



Регистриран на: 24 Юли 2015
Мнения: 95
Местожителство: ГА701

Мнение Отговорете с цитат
Аз имам подобни ниски Merrell-ки, от обувки.бг. Ходил съм с тях из Странджа миналата година. Купих ги точно за този 5-дневен преход. През студените месеци, когато е сухо, ги ползвам за градски обувки.
Страхотни обувки се оказаха! От личен опит - не стават за бягане по асфалт, но за Странджанските черни пътища и пътеките около Черно море се оказаха чудесни!

_________________
Който го е страх от гората да не ходи при мечките!
ДА! На АЕЦ Белене.
Пет Дек 18, 2020 5:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
autopilot



Регистриран на: 06 Сеп 2021
Мнения: 8
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте, дайте идеи за три-сезонни обувки, които да държат на пиринските остри камъни поне 3г., височина като боти с борд, бюджет 250 - 350лв. Не робувам на марки, така, че може и по-нестандартно предложения, стига да са тествани, че са удобни и здрави.
Пон Юли 25, 2022 11:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didkopitko



Регистриран на: 27 Юни 2016
Мнения: 295

Мнение Отговорете с цитат
Моля, дайте идея по моите чуденки. Зимата правим малко преходи по сняг, 3-4 пъти да излезем, при хубаво и стабилно време, да се накефим. От сорта на Исполин, Черни връх, Васильов и подобни, защото засега нямаме зимни обувки и котки. Има ли и други, които като нас търкалят трисезонките лекинко по сняг? Друг фактор е, че ходим с детето, пък за него да купувам през година-две специални зимни чепици, ако изобщо се намират в малки номера? А и детето с котки ми се вижда опасничко. Как ходите, ако има такива като мен, които сравнително рядко излизат зимата във високото?

ПП: По стечение на обстоятелствата, имам ей тези обувки: Merrel CHAM THERMO 6 WTPF SYN. Това що за животно е и може ли да "носи" котки и какви?

https://www.sportvision.bg/obuvki/124056-cham-thermo-6-wtpf-syn


И за да не съм безполезен консуматор в темата:
@autopilot, аз съм доволен баш за камъните от Salomon X Ultra 3 GTX, само че ползвам ниските, вече няколко години, от пролет до късна есен. Много добро сцепление има подметката според мен, а усещането е за маратонка. Само на мокър гладък камък не държи толкова, ама то кое ли държи... Актуалния модел мисля е 4, но там сякаш са понаблегнали на пластмасови детайли, които не знам дали ще удържат.
Вто Дек 13, 2022 4:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin



Регистриран на: 30 Яну 2013
Мнения: 1037
Местожителство: Рилско

Мнение Отговорете с цитат
В момента в Декатлон има на промоция бюджетно решение за зимата, едни черни чепици на цена 99.90 лв. Бая народ срещам с такива по планината, а не пречи да се носят и в града. Даже съм в чуденка дали да не взема и аз едни🤔 като втори чифт.
Вто Дек 13, 2022 7:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3038

Мнение Отговорете с цитат
didkopitko написа:
... аз съм доволен баш за камъните от Salomon X Ultra 3 GTX, само че ползвам ниските, вече няколко години, от пролет до късна есен. Много добро сцепление има подметката според мен, а усещането е за маратонка. Само на мокър гладък камък не държи толкова, ама то кое ли държи... .

Абе хора, вие добре ли сте? И аз имам Salomon X Ultra 3 Mid GTX. Но го имам само защото почти ми го подариха за 50 лв и май ще го подаря пак на някой... Това ми е четвърти поред Саломон, четвърти по ред боклук... Подметката се хлъзга дори по сухи камъни.
Ако искаш да сравниш какво значи добро сцепление, сравни с някоя обувка с подметка от термокаучук /лесно се разпознават - стоят едни оранжевокафяви и много меки, едно време сивозелените благоевградски дахщайни се правеха с такава подметка/, и пак си виж твърдението по-горе.
Сря Дек 14, 2022 11:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1694
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Съгласен с Владо....
И аз нося Соломон лятото, пързалят се яко, това не им харесвам иначе за лятото са си ок като маратонки са.
Сря Дек 14, 2022 12:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dim33



Регистриран на: 28 Апр 2022
Мнения: 11

Мнение Отговорете с цитат
Щях да ходя в планината за първи път. Отидох в първия магазин и си взех първото, което видях, а именно Adidas Terrex Agravic TR GTX. Имам 15-20 прехода с тях включително и няколко по 10-12 часа. Доволен съм. Струва ми се здрава подметката и също така не се хлъзга. Като минус мога да отбележа, че ми идва малко твърда и тежка самата обувка. Сега искам да пробвам и други обувки и започнах да проучвам. Ще ги използвам само лятото за бързо вървене из планините(без бягане). Да се разбира както в Стара планина на по лек терен, така и на Пирин по каменистите върхове. Искам да са по-леки, но по възможност издръжливи и да не се хлъзгат. Започнах да се заглеждам по скоро в модели, които се рекламират за планинско бягане, но имам чувството, че ще са по-подходящи:
- Scarpa Golden Gate Kima RT
- Scarpa Spin Ultra
- Salomon Speedcross 5
- Hoka Speedgoat 5
Дали подобни модели са подходящи за мен и дали изобщо се ориентирам правилно ако може да дадете мнение ще съм благодарен.
Чет Дек 29, 2022 4:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3038

Мнение Отговорете с цитат
dim33 написа:
... Adidas Terrex Agravic TR GTX. ...

Тъкмо щях да допълвам темата за подметки с най-добро сцепление и си ме преварил.
И така, имаше едно време една американска фирма за еспадрили, едни от най-добрите еспадрили провеше... Пет-десет и казваха. Закъса, купиха я ... Адидас. Определено не за да продължат с еспадрилите. От тогава еспадрили май вече не се правят с надпис пет-десет. А я купиха не заради еспадрилите, а заради една специална тяхна разработка на подметки - пишеше на тях Стелт. Освен еспадрилите, които и до сега си нося, имах и такива маратонки. От много носене се скапваше всичко над стелт-подметката, която стоеше така, сякаш нищо и няма и никога не е носена. Сега гледам, че на терекса слагат точно нея. Уникална подметка, на мокро се държи както на сухо и зацепва изключително. Като изключим какъв боклук се монтира върху стелта понастоящем /то и преди маратонките на пет-десет си бяха боклук/, който има такава стелка с основание може да се похвали, че носи една от най-добре зацепващите, предлагани понастоящем на пазаря...
Чет Дек 29, 2022 5:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17  Следваща
Страница 15 от 17

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov