ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Компания за катерене

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Срещи и уговорки Предишната тема
Следващата тема
Компания за катерене
Автор Съобщение
dodo87



Регистриран на: 06 Яну 2021
Мнения: 4

Мнение Компания за катерене Отговорете с цитат
Здравейте,
отдавна ходя по планините предимно соло, но от известно време ходя по места където ми се иска да имам компания. Решил съм този сезон да направя повече катерения по по алпийски маршрути, но не е удачно да го правя сам. Мераклия съм да мина джамджиев ръб , Мальовишкия венец и трионите тази зима. Ако има желаещи да пробваме нещо да пишат. Very Happy
Сря Яну 06, 2021 4:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov



Регистриран на: 04 Юли 2013
Мнения: 1219
Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Мнение Отговорете с цитат
Смело отваряш тази тема, особено след последните дни.
Тук не е фейсбук. Не става така "катерене" от днес за утре с когото и да било. Дай малко по-бавно, запознай се с някой, походете, пък катеренето ще дойде. Smile
Успех!

_________________
Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/
Сря Яну 06, 2021 11:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
А бе съвсем коректно си изброил стъпките... Става ясно и защо някои хора са толкова разочаровани че не се срещам с тях. Др. цзе цко имам внадпредвид. Smile
Чет Яну 07, 2021 1:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Re: Компания за катерене Отговорете с цитат
dodo87 написа:
Здравейте,
отдавна ходя по планините предимно соло, но от известно време ходя по места където ми се иска да имам компания. Решил съм този сезон да направя повече катерения по по алпийски маршрути, но не е удачно да го правя сам. Мераклия съм да мина джамджиев ръб , Мальовишкия венец и трионите тази зима. Ако има желаещи да пробваме нещо да пишат. Very Happy

Привет!

Няма проблем да се уговорите и да катериш с някого от форума. Не вярвам някой да ти откаже. Обаче...

Съществува например проблемът „решаване в последния момент“. Много често се решава в петък вечерта къде ще се ходи събота и неделя.

Ти от кой град си? С какъв транспорт се придвижваш?

Ти искаш да катериш в какъв смисъл – като турист или като алпинист? С въжета или без въжета?

Аз катеря само по туристически маршрути като турист. По маршрути в България, по които трябва да се осигурявам с въже, не ходя.

И още – пишеш, че си ходил „предимно соло“. А можеш ли да ходиш в група?

Имал съм случаи – иска да се присъедини към нашата група, казваме му, че няма проблем. Идва и започва да недоволства – защо не тръгваме рано, ама групата била бавна, ама нямало да стигнем до никъде, ама няма да можем да качим върха – и по някое време хуква нагоре сам и не чака никого, и не го интересува дали другите в групата са добре.

Кое е по-важно за тебе – да качиш върха или групата?

На мен лично тази зима ми се ходи на Скакавците в Рила и на Старжите/Ушиците в Пирин. Но ти ме заинтригува с „Мальовишкия венец“.

Какво точно разбираш под Мальовишки венец и как мислиш да се премине?

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Яну 08, 2021 10:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dodo87



Регистриран на: 06 Яну 2021
Мнения: 4

Мнение Отговорете с цитат
Разбирам, че темата е чувствителна напоследък, но залагам много на безопасността и разсъдака, което е причината да не пиша във Фейсбук. Като цяло не се занимавам с алпинизъм и съм резервиран към изкачвания по фирн с повече от 50-60 градуса наклон и нужда от ледокоп. Предпочитам маршрути, които да може да се минават с котки и с пикел, пък скоростта на изкачване не е проблем стига да не е прекалено висока, аз също смяатам изоставянето за голяма глупост. Ходил съм и с групи, но компанията ми не обича стръмната и зимна планина за това търся хора, които обичаст този вид ходене.
За Мальовица съм разглеждал стандартният зимен маршрут през реброто на връх Орлето за излизане на главното било между елени връх и Мальовица а след това при повече време и в източният участък. Поради лавинната опасност на маршрута преди еленско езеро и долчинката на Мальовица бих искал да се тръгне при устойчива снежна покривка. Връщането може да стане най добре по същият маршрут или през БАК при по устойчива лавинна обстановка.
Разбира се би било добре да се видим или да направим един по стандартен преход да споделим опит преди това, аз съм от София и съм с кола. Ако има желаещи аз ще се радвам да пишат на съобщение и да се разберем.
Пет Яну 08, 2021 3:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Re: Компания за катерене Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:
Мальовишки венец

Това е добре известния под друго име "Мальовишки траверс". Има няколко варианта, но ще опиша най-дългия, като опциите и сам можеш да си преизчислиш.
Тръгваш от първа тераса по посока Малка Мальовица - набухваш се в характерната и видима отдалеч много широка камина с кулоар вътре/още от тук започва сериозния лавинарник/, след излизането от камината - право нагоре до върха на тая Мальовица/пак лавинарник/, след това - по гребена към Орлето и изкачване по лявата страна на "триъгълника", финалния гребен и вр. "същинска" Мальовица. Поради сериозните опасности от север на Малка Мальовица обикновено се прави по стандартната пътека през Еленино и изкачване по пътеката по ръба на Триъгълника. И тъй като там при сериозен сняК няма къде да избягаш, си имаме и паметна плоча на 11 загинали. След върха се продължава по самото било, на Безименния връх има едно стъпало, което се обикаля от юг и пак е лавинарник. Петлите при много сняг също са сериозен лавинарник, защото би отнело адски много време да се катерят и затова се обикалят пак по лятната пътека, а това е занимание само за психопати или хора с железни нерви. Дори и с въже не знам каква е гаранцията за оживяване, ако стане нещо. Орловец от запад - също опасен, но при сняг - доста по-лесен. Най-страшното място е на слизане от изток - улея, в който е паднал и загинал Кованджиев. На времето Милчо Ладов постави там рапелна /ПСС/ халка, правеше се къс 20м рапел и сравнително безопасно се стигаше Злия Зъб. Преди 15 години скалата се спука и халката я скрихме в една ниша. От години се каня да ида и да сложа два лепеняка - там, а и на Петлите, но кое по-напред. После Злия зъб - слизането по улея към БАК си е опасно, но така или иначе мърдане няма . Напълно лавинобезопасен вариант е само с изкачване на Злия зъб /от западния ръб или "туристическия вариант"/. След това по гребена до източния ръб/ или по Северната стена - и на двете места поне по два рапела до Злия Прелез, Ловница и трудно преминаване към Камилата/точно на седлото има отвесни прагчета/. От там - по ръба на север -надолу към Черната скала и засичане на Вълчия улей. Това е наистина пълния "Венец". Трудно се прави за едно денонощие зиме ако има много сняг за газене. Но и при фирн пак не е лесно и е все твърде опасно премеждие.
Има и "Голям траверс" - от Ловница - продължавате до Попова шапка , а от нея - стандартно завършва на Страшно езеро, но ако сте голяма работа - може да продължите и до Мечит...
Преди се е приемало, че зимно, Мальовишкият траверс, както и траверсът на Карстовото било/който е значително по-лек, но пък дълъг/, са едни от най-леките извънстенни прояви на широко дискутирания в друга една тема зимен алпинизъм. За някои, без задръжки относно живота и здравето, може би е осъществимо и само с пикел и котки/ и при подсичане на Злия Зъб/. Но за нормални хора, не си го представям без носене на въже, клинове или др. съоръжения, както и добри умения при използването им.
Лично аз не бих търсил другари за такова нещо "по обява", нито във форум, нито друго подобно "социално" средство.
Пон Яну 18, 2021 11:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dodo87



Регистриран на: 06 Яну 2021
Мнения: 4

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря на Vladoff за изчерпателната информация. Започвам да обмислям дали да не прецезирам плана до частично минаване на траверса. Това, което е ясно е че до Мальовица няма безопасен от лавинна гледна точка маршрут. Опцията за алпинизъм от запад на Злия зъб отпада при мен поради недостатъчно добрата ми подготовка според мен. От там изхождам до извода,че всичко опира до максимално безопасен маршрут в комбинация с добри условия. Под добри условия визирам ниска (под 5см) нова снежна покривка, безветрено и студено (минус градуси) време. Разбира се и консултация с ПСС за лавинната опасност (ако греша по опитните да ме поправят). Дори при подобни условия е ясно,че няма 100% гаранциярсих съми, но това са условия които няма как да се избегнат освен със седене в къщи. Зимната Мальовица отдавна ми е мерак.
Като цяло съмишленици за зимни преходи и изкачвания във високата планина, идеята ми не беше да набирам група за Мальовица без да сме направили предварително дурги маршрути.


Последната промяна е направена от dodo87 на Сря Яну 20, 2021 6:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Яну 20, 2021 5:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
dodo87 написа:
Като цяло тъшленици за зимни преходи и изкачвания във високата планина, идеята ми не беше да набирам група за Мальовица без да сме направили предварително дурги маршрути.

Бих препоръчал зимния пътеводител на Аспарух Марковски:

https://bgmountains.bglink.net/

Един удачен подход би бил преминаване на описаните маршрути във възходящ ред на трудност и лавинна опасност.

В Рила, например, би могло да се започне със зимно ходене Гьолечица - х. Иван Вазов (по Зелени рид), с възможни излети до Калините, Върла, Отовица, и Сейменски камък, при наличие на достатъчно свободно време и добри условия. Връщането би могло да бъде през Раздела, Паниците и 7-те езера.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Яну 20, 2021 6:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:

В Рила, например, би могло да се започне със зимно ходене ...

Освен препоръчаното от Ведрин, има едно много лесно и хубаво нещо, което на всичко отгоре е сравнително безопасно, достъпно с кола, пък в известен смисъл и особено панорамно:

Отива се на Спортна база Белмекен. От нея се качва Ортачал, оня дето е 2434, и има някакви боклуци по него, стъкнати под формата на кръст. След това се завива на север къде Каменити чал, следва Сиври/там има и някакъв парапет/, след това Равни чал. От него, кеф ти ха хижата, или към вр.Белмекен. После по долината обратно до колата.
Това е едно от любимите ми места. Ама си нося снегоходки, за да го правя за един ден зимата...
Пет Яну 22, 2021 11:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dodo87



Регистриран на: 06 Яну 2021
Мнения: 4

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:
vedrin написа:

В Рила, например, би могло да се започне със зимно ходене ...

Освен препоръчаното от Ведрин, има едно много лесно и хубаво нещо, което на всичко отгоре е сравнително безопасно, достъпно с кола, пък в известен смисъл и особено панорамно:

Отива се на Спортна база Белмекен. От нея се качва Ортачал, оня дето е 2434, и има някакви боклуци по него, стъкнати под формата на кръст. След това се завива на север къде Каменити чал, следва Сиври/там има и някакъв парапет/, след това Равни чал. От него, кеф ти ха хижата, или към вр.Белмекен. После по долината обратно до колата.
Това е едно от любимите ми места. Ама си нося снегоходки, за да го правя за един ден зимата...


Този маршрут съм го правил но на обратно, подсичайки Белмекен и през Равни чал, Сивричал и Каменити чал, като от там под Ибър и Ченгене чал се стига до хижа Заврачица. Става малко дълъг маршрута а и мисля че Заврачица не работи цяла зима. Трябва предварително обаждане. Района има места със снегонавяване и клек и без снегоходки изпадаш на моменти в сняг до кръста.
Пет Яну 22, 2021 1:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
dodo87 написа:
Заврачица не работи
Може хижарят да не "работи", но хижата винаги работи.
Пет Яну 22, 2021 2:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Срещи и уговорки Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov