ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 143, 144, 145 ... 217, 218, 219  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Долавям някаква неуместна ирония. Получила е Божи СМС, след това Бог ѝ е изпратил спасителите...


Женицата силно я апе щръкела и си е направо за един друг тип доктори. Пристигнала с 2 куфара богословски книги, по клинче и боти!?
Сега предполагам ще благодари на бога, а не на спасителите, които отделят от времето, силите си и често рискуват живота си заради подобни...хайде да не го пиша...И сега ако се наложи да и отрежат краката, дали ще обвини докторите за това? Rolling Eyes

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Яну 21, 2021 11:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
Има всякакви хора, на някои от тях им се случват неща, пострадват душено, съответно правят глупости. Другите имат проблеми, изпадат в ситуации. Понякога не знаеш какво може да ти сервира живота.
Айде да бъдем малко по-смирени и не чак такива съдници. Съдници има много, вестници, онлайн портали, феусбук групи и тн .
Чет Яну 21, 2021 12:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Aegagrus



Регистриран на: 15 Юли 2019
Мнения: 59

Мнение Отговорете с цитат
Куриозен случай, но не е уместно да използваме този случай, за да критикуваме като цяло начинаещите туристи, сред които има и доста нетрезво мислещи.

Очевидно е, че жената има шизофрения. Само по описанието в медиите, веднага виждам характерните симптоми.
Чет Яну 21, 2021 10:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alexvan



Регистриран на: 20 Апр 2010
Мнения: 705
Местожителство: България

Мнение Отговорете с цитат
https://www.rositza.com/20007/zhena-zagina-ot-izmrazvane-na-pat-za-hizha-tazha-priyatelyat-j-beshe-spasen/?fbclid=IwAR1DckSSJeQvOnsamapbi2guBmGWCiu8DWmkQBOhXcoxGl6cubRX6KwnXFA
Пет Яну 22, 2021 9:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gwgw



Регистриран на: 08 Фев 2019
Мнения: 294

Мнение Отговорете с цитат
redex написа:
Ситуацията ще става още по-сложа.
До преди 10-15 години в планините ходеха хора, които бяха наясно или поне имаха основни познания какво да правят или да не правят за да не изпаднат в кофти ситуация.

Сега модата да се ходи " на планина" привлича всякакъв тип хора.

Такива, които знаят кога и къде и такива, които не могат да намерят мол-ла без гпс.

В планините буквално гъмжи от хора, които незнаят къде са тръгнали и с какво трябва да се съобразяват.
Мога да дам пример. Миналата седмица станах свидетел как група младежи бяха тръгнали да качват връх Белмекен.

Същите тези младежи ги извадих няколко пъти от преспи по пътя.
Същите тези младежи бяха с дънки и маратонки.
Същите тези младежи питаха кое е връх Белмекен....

По-миналата седмица се видях с двойка тръгнали за връх Ботев ( от към хижа Плевен) с по едно кафе в ръка и по маратонки....

Все по-често ще ставаме свидетели на закъсали туристи за съжаление.

В крайна сметка планината е за всички и всеки си носи отговорност за действията.


Малко съм объркан тук....аз не съм планинар, на млади години съм правил преходи по екскурзионни вярно, сега обаче съм "дърт жендър". Не съм планинар определено. В днешно време ходя с фамилията по комерсиални маршрути. Отраснал съм почти на кота нула и на мен ми е почти толкова интересно да ходя "нагоре" (лятото), колкото и да ходя "надолу" (пак лятото), дори последното може би малко повече. С други думи, ходя да се гмуркам, но не съм чак толкова фен и наемам екипировка и ходя с групи. И в двете отношения съм лаик и си знам границите и не бих правил глупости. "Надолу" за мен е по-забавно отколкото нагоре, защото е интересно по своя си начин, но от друга страна не е никак трудно да се утрепеш от глупост, колкото и хора да има около тебе (това става много рядко все пак). Не ми харесва този елитаризъм ама никак. Хората правят глупости поради ред причини. Никога няма да ми стане голямата мания, сертификатите няма да си ги изкарам, а за техническо гмуркане вече е абсурд, имам деца най-малкото. Ама. Големите планинари ако им туриш бутилките тежестите, BCD-то и всички останали чудесии и ги бухнеш в морето без да имат никаква идея, сигурно ще се издавят доста бързо, обратното, аз в планината зимата сигурно някъде ще се замразя някъде доста бързо. Не виждам какъв е проблема с това че невежи проявяват интерес, ами това би следвало да е супер, стига сте го гледали като някакви сърдити чичаци, няма да си я приберете тая планина в гроба в крайна сметка.
Съб Яну 23, 2021 5:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
Самата статия е много зле написана и то от там идва цялата работа. Не съм сигурен в този случай дали са "чичаците" или списващия. По ми изглежда като репортер на жълт вестник.
Съб Яну 23, 2021 9:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
redex



Регистриран на: 18 Дек 2007
Мнения: 390
Местожителство: гр.София

Мнение Отговорете с цитат
gwgw написа:


Не виждам какъв е проблема с това че невежи проявяват интерес, ами това би следвало да е супер, стига сте го гледали като някакви сърдити чичаци, няма да си я приберете тая планина в гроба в крайна сметка.


Разбира се че е хубаво неопитни туристи да опознават планината и да придобиват опит. Никъде не съм написал че това е проблем.
Всеки е бил начинаещ в началото. Това, което исках да кажа е че виждам случай на безодговорно отношение и меко казано проява на глупост.
Както съм написал в горният ми пост това е само впечатление, което споделям. В никакъв случай не искам да влизам в ролята на съдник.
Всеки сам си носи отговорност и последствия от действията си.

п.п. По повод определенията (чичаци) Нямам спомен да сме се запознавали лично ? Учтиво ще помоля да се въздържаш от такива определения.
Съб Яну 23, 2021 10:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lubitel



Регистриран на: 06 Фев 2008
Мнения: 468
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
gwgw написа:
......Не ми харесва този елитаризъм ама никак....... Големите планинари ако им туриш бутилките тежестите, BCD-то и всички останали чудесии и ги бухнеш в морето без да имат никаква идея, сигурно ще се издавят доста бързо, обратното, аз в планината зимата сигурно някъде ще се замразя някъде доста бързо. Не виждам какъв е проблема с това че невежи проявяват интерес, ами това би следвало да е супер, стига сте го гледали като някакви сърдити чичаци, няма да си я приберете тая планина в гроба в крайна сметка.

Мисля, че тук не става дума толкова за елитаризъм, колкото за това, че много хора тръгват в планината неподготвени, нито като екипировка, нито като знания. Опит се натрупва, но опит без знания може да е чисто самоубийство. И ако лятото все пак може да се мине без каквато и да е екипировка, а възможностите за летален изход се ограничават до падания, то зимата дава много по-широки възможности за инциденти със злощастен край. Дори пролетно или есенно време е възможна бърза промяна в метеорологичната обстановката, водеща до инциденти. И точно това е визирал колегата в изказването си по-горе. Планината е за всички и има маршрути, както за начинаещи, така и за по-напреднали, но при съобразяване с конкретните условия. Има и такива, които ходят далече от маркираните пътеки и цял ден могат да не срещнат хора. Важното е всеки от нас да си знае мястото. В този смисъл, сравнението с леководолазния спорт е некоректно. За да започнеш да се гмуркаш, трябва да се научиш на много неща - да дишаш с апарата, да работиш с клапаните, да обдухваш маската, като се запоти и т.н. Винаги съм се прехласвал пред красотата на подводния свят, чел съм книжки и съм гледал предавания по телевизията, но да го направя сам, в този живот ми е късно.
Накрая и аз да дам един пример - връщахме се с excalibur и jordy от Яловарника през Зъба и малко преди реката, срещнахме група младежи около 20-22 годишни, тръгнали към Беговишкото (Кукленско) езеро. Часът беше около 5 следобяд, а в 8 се стъмваше, а те имаха още поне час до езерото, тъй като се мотаеха. Бяха тръгнали в 2 от Попина лъка, по гуменки и маратонки, без челници и без ясна представа къде отиват. Единият носеше карта. За радост, послушаха ни и тръгнаха да се връщат с нас, но независимо от подканянията ни се мотаеха. Така първите стигнаха до разклона за Туричка по тъмно, но все пак, не отвориха работа на ПСС да ги търси.
Съб Яну 23, 2021 11:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Всъщност, през лятото не е само падане. Има и други неща, които са доста опасни, например гръмотевична буря. Между другото, ако те удари гръм, няма особено значение, дали си сам или в група.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Съб Яну 23, 2021 12:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
gwgw



Регистриран на: 08 Фев 2019
Мнения: 294

Мнение Отговорете с цитат
redex написа:
gwgw написа:


Не виждам какъв е проблема с това че невежи проявяват интерес, ами това би следвало да е супер, стига сте го гледали като някакви сърдити чичаци, няма да си я приберете тая планина в гроба в крайна сметка.


Разбира се че е хубаво неопитни туристи да опознават планината и да придобиват опит. Никъде не съм написал че това е проблем.
Всеки е бил начинаещ в началото. Това, което исках да кажа е че виждам случай на безодговорно отношение и меко казано проява на глупост.
Както съм написал в горният ми пост това е само впечатление, което споделям. В никакъв случай не искам да влизам в ролята на съдник.
Всеки сам си носи отговорност и последствия от действията си.

п.п. По повод определенията (чичаци) Нямам спомен да сме се запознавали лично ? Учтиво ще помоля да се въздържаш от такива определения.


Е не исках да прозвучи така, извинявам се, "не ставайте като чичаци" беше в смисъл че няма смисъл да се гледа пренебрежително и негативно на младите и неопитните. Съгласен съм че съществуват безумни хора със суицидни намерения, обаче също така съм убеден че ако бяха наясно с рисковете от планираното си начинание, повечето нямаше да се хванат да го правят, та тези неща стават просто от невежество. Та ако случайно някога забележите такива хора, мисля че най-голямата грешка е да им кажеш "вие сте идиоти и самоубийци, там не е за вас, стойте си у вас най-добре, не ставате за тази работа". По-скоро трябва да им се обясни с какво ще се сблъскат, какви са рисковете на начинанието, дали не може на първо време да пробват нещо по-просто и безопасно и така.
Съб Яну 23, 2021 3:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tomaraya



Регистриран на: 18 Сеп 2011
Мнения: 125
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
То по тая логика , дай сега и книжки да не се издават , щот на пътя е пренаселено и младите шофьори са опасни . Нали искаме демокрация , свобода ... Ето - естествения подбор ще си свърши работата , без намеса на когото и да било , без конспирации и революции .
Съб Яну 23, 2021 5:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3283
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Източник: Жена пострада при преход над ски център Картала

Жена пострада при преход над ски център Картала
23 януари 2021 22:13



Наложила се е намесата на Планинската спасителна служба
Пореден инцидент в планината днес. Млада жена пострада по време на преход със ски в района на връх Равнец, над ски център Картала. Поискана е помощ от Планинската спасителна служба в Благоевград, защото жената и групата, с която се е движела, се намирала далеч от лифтовата станция под хижа Чакалица.

Екипът е качен с кабинковия лифт на курорта и така спасителната акция е протекла бързо и успешно, съобщават от спасителната служба, предаде Nova. Припомняме, че миналата седмица 24-годишен скиор падна и се потроши, карайки ски на забранено място, извън пистата на ски център Картала над Благоевград.

Същият инцидент, но друга статия:

Източник: Жена пострада при преход над ски център Картала

Жена пострада при преход над ски център Картала
Новини Благоевград, January 23 2021



Пореден инцидент в планината над Благоевград. Днес млада жена, заедно с приятели по време на малък преход със ски в района на връх Равнец (над ски-център Картала), след падане получава травма на крака и не може да продължи.

Групата е далеч под горна лифтова станция в долина водеща към х.Чакалица. След като обработват травмата, водачът на групата преценява, че сами няма да се справят с транспортирането на пострадалата и подават сигнал към ПСС отряд Благоевград.

Дежурните спасители от пост “Бодрост” веднага се отправят към мястото на инцидента. Изпълнителният Директор на курорта- господин Илия Ризов, оказа съдействие чрез качването на екипа с кабинковия лифт и осигури снегообработваща машина от курорта за достигане и транспорт на пострадалата.

Спасителната акция протече бързо и професионално, благодарение съвместните усилия.

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Нед Яну 24, 2021 10:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ofliuh



Регистриран на: 16 Яну 2012
Мнения: 14
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
,,Един човек е загинал вследствие на паднала лавина в Пирин. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК.

Инцидентът е станал малко преди 12.00 часа в Бъндеришкия улей. Тялото на загиналия турист е извадено от планинските спасители. Провежда се акция по издирването на още един човек, за когото се предполага, че е бил в района на инцидента."

http://m.focus-news.net/?action=news&id=2839275
Нед Яну 24, 2021 2:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
Ехх че лоша работа, тези улеи са толкова опасни, защо се набиват хората постоянно в тях. Сигурно защото са леснодостъпни с лифт. Може би трябва да се направи специална разяснителна кампания, особено от концесионера на ски зоната.
Нед Яну 24, 2021 2:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ето още информация:
https://www.dnes.bg/stranata/2021/01/24/lavina-zatrupa-i-ubi-snoubordist-v-pirin.477582
Докога в тия улеи, Боже мой!
Нед Яну 24, 2021 2:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 143, 144, 145 ... 217, 218, 219  Следваща
Страница 144 от 219

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov