ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
GPS тракер в реално време през GSM мрежа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
GPS тракер в реално време през GSM мрежа
Автор Съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Update или малко общи приказки Отговорете с цитат
Не че някой се интересува, ама да споделя до къде съм затънал. В момента съм пропаднал в състояние, което може да се нарече осъзната неграмотност. Осъзнаването е, че със средствата само на общи познания за PHP и Java няма да може да се направи смислено нещо. Необходими са знания на по-високо ниво. Срещу трийсетина долара си купих една книга на О'Рейли. Над 800 страници за PHP, Java и MySQL. Чета ги бавно и старателно изучавам примерчетата в книгата. При бавното четене осъзнах, че ми трябват още едни 900 страници по съседна тема. Изобщо, колкото повече четеш, толкова по по-прост ставаш. Или поне разбираш колко прост си бил.

В началото на тази година си мислих да пусна нещо като пробна версия за тестове. Ама COVID-19 допълнително размъти или избистри (не знам кое е по-правилно да се каже) съзнанието на хората и в резултат на което тракерите станаха още по-мръсна дума. Анализирайки начина, по който аз ползвам тракерите се замислих дали изобщо е добра идеята за публично достъпно споделяне на местоположение в реално време. Моето ползване е следното - събуждам се, пускам тракерите, убеждавам се че работят, слагам ги в раницата и тръгвам на където съм тръгнал. Тракерите са телефони с андроид, които не ползвам за нищо друго. Имам си друг телефон за разговори, който ми стои обикновено в джоба, да ми е под ръка. Докато чакам рейса на първата спирка, проверявам с този телефон дали тракерите работят. За да е успешна проверката, те трябва да показват че са на същата спирка, на която съм и аз. Оттам нататък изобщо не ги поглеждам. Те си стоят в раницата и си предават координатите към сървъра. Като се прибера в къщи съответно ги вадя от раницата и ги изключвам. Проблемът при подобно ползване, че много ясно става явно кой къде живее. А това не е добре при всички случаи и едва ли е приемливо за всички. Включването и изключването на разстояние от постоянното жилище не е идеално решение. За много хора е важно да са сигурни, че си се прибрал в къщи, а на 400 метра от вкъщи може да е поле или гора... Не е все едно и също.

На кратко тестовете се отлагат за неопределено време. Има още една причина. За да е съвместимо с GDPR всяка една такава система трябва да е снабдена със средства, които да изтриват автоматично данните след определено време или по желание на потребителя. Това в момента не се прави. Трябва ми голям обем от данни, за да мога като изпробвам програмите върху тях по този начин да съм сигурен, че съм избрал ефективен алгоритъм. Понеже данните към момента са само мои GPDR не важи - с моите данни мога да си правя каквото поискам. Ако обаче някой въпреки прочетеното по-горе все още изгаря от желание веднага да пробва как работи GPS тракер на база приложение за андроид GPSlogger и интернет сайт -да пусне едно лично съобщение.

А, и картата все още е само Google maps и не е динамична. И интерфейса е шантав. И има бръмбъри, не само в главата ми, а и в програмите (бъг == бръмбар). Изобщо бавно се движа. Ама как беше - целта е нищо, важен е пътят. Удоволствието е в ходенето. Колкото по-дълго вървенето, толкова по-голямо е удоволствието.

Рапорт даден.
Very Happy
Чет Юни 04, 2020 2:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ptanov



Регистриран на: 04 Авг 2017
Мнения: 18

Мнение Отговорете с цитат
Здравей, и аз отдавна търся подобен безплатен продукт (знам, че страва и други платени имат подобна функционалност). Тогава избрах: https://www.greenalp.com/ , не мога да намеря другите, които пробвах тогава.
За сега приложението върши работа (ако го закъсаш да те намерят), но е много дървено. Показва колко батерия имаш, можеш точка по точка да се движиш (в дясно има едно оранжево и после има бутони next/previous) и за всяка точка показва (Time, Accuracy, Altitude, Direction, Speed, Position, Message - може да се пишат съобщения между потребителите) като някои от нещата (direction, speed) може да се каже, че не са много верни. Освен това може да се гледа графика (разстояние, скорост, надморска височина) - като се кликне на точка и после show profile. Има и такава зона, която да е невидима като си в нея (да не знаят точно къде живееш). Основното, за което ми хареса е че има много настройки за това как да натоварва батерията (кога да праща локация и т.н.) - направил съм го през 10 минути (предполага се че като си пеш през 10 минути горе-долу ще се разбере на къде си тръгнал ако си сменил първоначалния план и ти се е случило нещо, като си със ски - това не е така, т.е. нагоре (като пантиш) е така, но надолу - за 10 мин си се спуснал от Черни връх до Алеко, така или иначе има настройки на честота).
За това, което пишеш за кой къде живее - има няколко гледни точки, които нямат решение: както ИЛУ-то (пипс) трябва да се пуска/спира у вас - така и това е добра идея (особено ако живееш близо до планината) и по този начин зоната не те спасява. Спасява те това да споделиш правилния линк само с хора, на които имаш доверие - така или иначе им се доверяваш да предприемат действия да те спасят ако го закъсаш (т.е. потребителското ти име в случая на това приложение да е трудно за отгатване и да е нещо като парола към линка, който е от вида: http://www.greenalp.com/RealtimeTracker/index.php?viewuser=ПОТРЕБИТЕЛСКОИМЕ ). Това, което обикновенно правя (особено сега покрай COVID19, когато съм сам в планината) е в един google keep предната вечер слагам линка от greenalp, линк към примерния маршрут, който съм избрал, линк към метеорологичен сайт за конкретния регион (обикновено това ме улеснява сутринта да проверя дали няма рязка променя на времето, от друга страна ако се случи нещо някой може да предположи какво време съм очаквал) и да го споделя (бележката в google keep) с когото преценя. Има една друга добра практика която, за съжаление, рядко правя - гугъл имат едно приложение https://contacts.google.com/trustedcontacts/ в което може да му кажеш, че ако не го спреш до дадено време - да нотифицира избрани хора, че нещо е станало с теб (евентуално там можеш да добавиш информацията по-горе).

Сега едно бързо търсене намира и други безплатни (които не съм пробвал, сигурно бих дал шанс на оруксмапс и owntracks):
- Orux maps multitracking (https://www.oruxmaps.com/oruxmapsmanual_en.pdf)
- Ramblr ( https://photo.ramblr.com/notice/en_RealTime.png )
- Гармин ( https://www.garmin.com/en-US/blog/fitness/use-garmin-livetrack-track-activities-real-time/ )
- https://locatoweb.com/en/features
- https://www.mapmytracks.com/outfront
- https://owntracks.org/ ( https://github.com/owntracks ) <<<< opensource, изглежда интересен проект
- osmand ( https://osmand.net/features/tracker ) - ползват протокол на телеграм, но като че ли виждаш само текущото местоположение, а не история на координатите
- https://play.google.com/store/apps/details?id=com.glympse.android.glympse&hl=en
- http://www.luisespinosa.com/trackme_eng.html
- https://www.mapmytracks.com/blog/entry/your-guide-to-tracking-live-at-events1 платено, и през орукс мапс можеш да пращаш координати
- https://www.grendelman.net/wp/self-hosted-live-online-gps-tracking-with-android/ - друг списък

Днес открих един opensource проект, който много наподобява това, което се опитваш да направиш: https://owntracks.org/ ( https://github.com/owntracks )
има андроид приложение (https://github.com/owntracks/android), което има различни режими на работа (в зависимост от това колко искаш да ти хаби батерия) и сървър (https://github.com/owntracks/recorder), който да събира информацията (освен през HTTP има възможност за https://en.wikipedia.org/wiki/MQTT на raspberry pi ) и да я визуализира ( https://github.com/owntracks/frontend ).
Направили са докер конфигурация (https://hub.docker.com/r/owntracks/recorder https://github.com/owntracks/docker-recorder ) за сървъра (което го прави много лесен за инсталиране, ако решиш да го погледнеш и имаш нужда от помощ с докер ми кажи), а също така и на synology (https://owntracks.org/booklet/clients/recorder/), ако имаш такова устройство
ако не друго - може да почерпиш идеи от тях

Относно написването на приложение - за съжаление, винаги изникват нови и нови идеи и ако не се занимаваш с това - трудно човек да смогне. От една страна човек добре трябва да прочете как ефективно (за батерията) да ползва различните услуги за местоположение (сензори за движение/ускорение, мрежа, гпс, wifi), от друга как да ги праща ефективно (с малко батерия - хем да опита да ги прати, когато има обхват, хем ако няма - да продължава да се опитва, но не постоянно), от трета страна как да ги съхранява (сайт, гдпр, голямо натоварване от потребители ако започне да се ползва, т.н.) и как да ги визуализира (предполага се че ако нещо стане - човек , който няма опит с приложението трябва да се ориентира за това къде си тръгнал за да може да ти помогне). И аз навремето имах подобна идея, но прецених че няма да стане "бързо и за днес" и не го започнах Sad Опенсорс приложението, което е описано по-горе изглежда като добра стартова точка за промени.

Тук ще споделя и някои мои размисли за технологиите (ако на някой са му полезни) повечето хора избират да ползват html/js като native приложение за да могат лесно да го пускат на всички платформи (включително и greenalp), но винаги когато съм ползвал неща като phonegap/cordoba/nativescript за по-технични неща (gps, видео, т.н.) съм имал проблеми, защото всяка една платформа или хардуер имат някакви специфични случаи, които не могат да се покрият от такава библиотека (за това винаги бих направил native приложение). За съхранение на данните (на много потребители) бих ползвал cassandra, от друга страна може да се ползва някакъв безплатен cloud, ала гугъл (https://cloud.google.com/free и тогава да се ползва https://cloud.google.com/bigquery ) като начало (за да не се грижиш за сървър). Други (платени) варианти са aws/azure.
Бях разгледал и друга възможност за лично ползване, която евентуално би била доста лесна за имплементиране - да ползвам координатите от google location history ( https://www.google.bg/maps/timeline ) - гугъл знае къде си бил и ако си му позволил даже ти го и показва - нямат АПИ ( https://www.google.com/search?q=google+location+history+api&oq=go&aqs=chrome.0.69i59l3j69i60l3j69i65l2.2913j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 ), но евентуално с малко хакерстване би могло да се ползва експортиране на ден ( https://support.google.com/maps/thread/8780087?hl=en&msgid=13212656 ). По този начин си спестяваш работата с телефон (допускам, че гугъл най-ефективно ще работят със сензорите и ще пращат данните) и остава само визуализирането (kml файл), което не би трябвало да е проблем. Това би било като допълнение към стандартното споделяне на локация в гугъл при което виждаш текущото местоположение, но не виждаш от къде е минал човек ( https://support.google.com/maps/answer/7326816?co=GENIE.Platform%3DAndroid&hl=en ). Другият вариант е през определен интервал да се гледа локацията (споделената през стандартното споделяне на локация на гугъл) и да се записва във файл


Може да му дадеш шанс на greenalp и да споделиш тук дали ти върши работа

Поздрави!


Последната промяна е направена от ptanov на Съб Юни 06, 2020 12:24 am; мнението е било променяно общо 6 пъти
Чет Юни 04, 2020 3:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Съществуват подобни приложения, които са масово използвани из целия свят, включително и в България, макар и обикновено в донейде по-различен контекст -- например Waze. Може би един нелош начин за решаване на проблема с поверителността на данните е те да бъдат анонимизирани по подразбиране. Например в публичната версия на картата със следи не е непременно нужно да се прави връзка между даден потребител и неговите следи. В същото време би могло регистриран потребител да вижда своите следи и да ги споделя с когото намери за добре. При нещастни случаи би могло да има други регистрирани потребители (например близки познати), които да са оторизирани да споделят следите на даден потребител с когото е нужно (ПСС, и т.н.). Едно подобно приложение ("Waze за планинари") би било полезно и за други цели -- например откриване/уточняване на нови маршрути или пък натрупване на статистика за посещаемостта по часове, дни, сезони, години и т.н.

Преди Google да закупи Waze, през лятото на 2012 г. бях изтеглил сорс кода на приложенията им за Андроид, iPhone и Symbian. Написан е на C/C++. Ако някой се интересува бих могъл да ги предоставя.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Чет Юни 04, 2020 4:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
Може би един нелош начин за решаване на проблема с поверителността на данните е те да бъдат анонимизирани по подразбиране. Например в публичната версия на картата със следи не е непременно нужно да се прави връзка между даден потребител и неговите следи.

Това е така и дори би минало пред КЗЛД. Обаче в реалния живот е въпрос на време да се разбере кой кой е, след като постоянния адрес му стане известен. Това, че на следата му е изписано HyFcGDCaXigQdP56zLt3 вместо име, няма да го предпази.

vedrin написа:

В същото време би могло регистриран потребител да вижда своите следи и да ги споделя с когото намери за добре.

В подобни системи всички потребители са регистрирани, иначе няма как да се различат един от друг. При GPSlogger формата на изпращане на данните към сървъра е
Код:
https://user:password@server/module.php?
latitude=%LAT&longitude=%LON&annotation=%DESC&satellites=%SAT&altitude=%ALT&speed=%SPD&accuracy=%ACC&direction=%DIR&provider=%PROV
&timestamp=%TIMESTAMP&timeUTC=%TIME&startTimeStamp=%STARTTIMESTAMP&battery=%BATT&android_ID=%AID&serial=%SER&activity=%ACT&file=%FILENAME
&profile=%PROFILE&HDOP=%HDOP&VDOP=%VDOP&travelled=%DIST

Все си мисля (не съм го пробвал), че ако накрая се добави нещо подобно на
&privacy=PUBLIC
то това ще замине точно така към сървъра, съответно ще се приеме от него и ще се запише за съответната точка, че може да се вижда от всички. Съответно, ако го няма този параметър следите а съответния потребител ще могат да се виждат само от тези, които му знаят комбинацията user:password.

Ще взема да го пробвам в бъдеще. Добра идея даде. Very Happy

vedrin написа:

При нещастни случаи би могло да има други регистрирани потребители (например близки познати), които да са оторизирани да споделят следите на даден потребител с когото е нужно (ПСС, и т.н.).

От няколко дни ми се мотае в главата, че годишно се губят около трима човека. Поне толкова си мисля, че са сериозните търсения на ПСС, отразени в новините. Нека да са десет. Това е за година. Средно на ден в планината излизат да кажем хиляда човека или 365000 човеко-посещения годишно. Излиза, че вероятността да се загубиш е около едно към 36500 или 3 хилядни от процента. Не знам дали цифрите са такива, но идеята че се губят много малко хора. (Малко, ама стига ти да не си сред тях...)
С други думи значението на тракерите за тези цели може би е леко преувеличено.

vedrin написа:
Едно подобно приложение ("Waze за планинари") би било полезно и за други цели -- например откриване/уточняване на нови маршрути или пък натрупване на статистика за посещаемостта по часове, дни, сезони, години и т.н.

При мен данните се записват през 30 секунди. Затова често ги ползвам точно за съставяне на тракове на изминаните маршрути.
Между другото Garmin GPSmap 66sx има лошата особеност като го пуснеш сутринта да показва пълна батерия, но часове след рязко да намалеят и по някое време да излючи. В този смисъл тракерът е добра резерва за осигуряване на тракове при спиране на основния GPS. Това, че винаги нося резервни батерии е друга тема.

Като спомена за сорсове GPSloger е с отворен код и ако не се лъжа сорса му е някъве в github.
Чет Юни 04, 2020 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
ptanov написа:



Даде интересни идеи и линкове. Ще ти разгледам внимателно.

Благодаря.

Между другото апетита идва с яденето... и в даден момент нито едно готово приложение не е идеално, все по нещо им липсва. Това ще ми е следващата задачка.
Very Happy Нищо, че никога нищо не съм писал за Андроид и нямам никаква идея как се пишат програми за него Very Happy
Чет Юни 04, 2020 4:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ptanov



Регистриран на: 04 Авг 2017
Мнения: 18

Мнение Отговорете с цитат
Тази нощ се заиграх с идеята за взимане на координати от google location sharing и направих едно proof-of-concept решение:

Преди да се отвори линка от споделяне на местоположение трябва да се отвори Chrome Developer Console (Ctrl+Shift+I или F12, зависи от ОС), след това да се отвори линка, например: https://maps.app.goo.gl/НЕЩО след което ще се отвори страница от вида на: https://www.google.com/maps/@42.НЕЩО,23.НЕЩО,15z/data=НЕЩО?hl=en
В Chrome Developer Consоle трябва да се отиде на Network Tab, да се избере Filter (бутонче като фуния) и да се филтрира за locationsharing/read?authuser=0& и да се копира линка на една от заявките, например https://www.google.com/maps/rpc/locationsharing/read?authuser=0&hl=en&gl=bg&pb=НЕЩО

и след това да се викне
while :; do ./get-location.sh 'КОПИРАНИЯ ЛИНК(заобиколен от единични кавички)' 'out.gpx' ; echo "[[[--- $(echo "$(cat "out.gpx" | wc -l) - 7" | bc) ---]]] on $(date)" ; sleep 60; done

което ще създаде файла out.gpx (който може да се отвори с всяка една програма за разглеждане на координати, например GpsPrune, http://www.mygpsfiles.com/app/, https://www.gpsvisualizer.com/) и ще го обновява през 60 секунди с координати от google location:

Цитат:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<gpx xmlns="http://www.topografix.com/GPX/1/1">
<trk>
<trkseg>
<trkpt lon="23.НЕЩО" lat="42.НЕЩО"><time>2020-06-05T01:22:50.000Z</time></trkpt>
<trkpt lon="23.НЕЩО" lat="42.НЕЩО"><time>2020-06-05T01:52:51.000Z</time></trkpt>
</trkseg>
</trk>
</gpx>


За визуализация може да се добави и ъпдейт на картата (базирана на https://jsfiddle.net/xrz53a7k/show/ https://jsfiddle.net/xrz53a7k ):

while :; do ./get-location.sh 'КОПИРАНИЯ ЛИНК(заобиколен от единични кавички)' 'out.gpx' ; ./update-map.sh 'out.gpx' 'map.html' ; echo "[[[--- $(echo "$(cat "out.gpx" | wc -l) - 7" | bc) ---]]] on $(date)" ; sleep 60; done

която да се сервира от компютър, raspberry pi или на друг сървър

Необходимите файлове са:
- get-location.sh, https://pastebin.com/d01L2dJb
- update-map.sh, https://pastebin.com/udyakSaH
- viewer.html, https://pastebin.com/EgUxuS6A

Пращам го чак сега защото трябваше да се разходя навън за да се разпръснат точките.

Ползва се недокументирано API на google location sharing, което по всяко време може да спре да работи. Хакерско е и не бих си доверил живота на него (а уж именно за това би следвало да служи)... Не съм си играл да видя как от първоначалния линк да го докарам до линка, който трябва да се копира, забелязах че повечето данни на финалния линк ги има като взема съдържанието на страницата (с curl/wget), но си е играчка да се съберат в един линк, за това той трябва да се вземе от Chrome Developer Console като за пробата.

Замислих се че ти ако ползваш втори телефон - може да направиш допълнителен гугъл акаунт и да настроиш google location history да ползва него и да споделиш акаунта (и паролата) с хората, на които разчиташ и те през incognito mode да ходят на https://www.google.bg/maps/timeline

Ето и резултатите - за да го пробвам днес започнах по-рано работа за да мога да си я свърша и да го пробвам по светло - избрах маршрут до Черната скала, в който има нормални участъци (изкачване), бавни участъци (борба с клек и глиганинг) и бързи участъци (на връщане). За съжаление беше облачно/дъждовно и до средата на маршрута телефонът не успя да намери позиция (както се вижда)
- през https://www.greenalp.com/ (спрях го веднага като стигнах до колата):


- през скрипта описан по-горе:

- през google location history

- през gps записания маршрут в komoot:
2020-06-05 Vitosha, Zlatni mostove - Kumata - Konarnika - Chernata skala - Hotel Elitsa - Zlatni mostove

В общи линии важи това, което ти каза - трябва да пуснеш gps по-рано (защото дървета/облаци в последствие може да му попречат) - така правя с gps устройството (и после изтривам в началото - по този начин и барометъра е калибриран точно - добра практика). Не го направих с телефона за да пробвам как ще се държи google location history без да ползвам ГПС-а през друго приложение. Прави впечатление, че гугъл мапс прихваща от време на време някакви wifi и ме праща далеч - това съм го виждал и друг път, когато няма гпс, гугъл имат алгоритъм и махат тези "криви" точки. На връщане с колата пуснах навигация през гугъл мапс на телефона и явно ползват информация и от там за да покажат идеално следване на пътя (за разлика от резултата от скрипта). Но така или иначе не си струва да се правят хакерски неща - greenalp се справя добре, не харчи чак толкова батерия (въпрос на настройка) и дава приличен резултат ако се пусне навреме. Подозирам, че google maps дава добри резултати във втората част, защото използва резултатите от гпс, заявени от greenalps (без него сигурно нямаше да стане). Днес не успях да подкарам оруксмапс - следващият път може и да успея и ще дам отзиви. Сигурно няма да пробвам owntrack, защото при него трябва да поддържаш сървър и да се надяваш да не ти спре тока/интернета (ако не ползваш/плащаш hosting/cloud услуга/aws/azure) в кофти момент (а по закона на Мърфи това ще стане Wink ), но той е супер за референция и ако човек наистина иска да влезне в дълбокото и да направи нещо полезно (както казах - най-вероятно няма да съм аз).


И като заключение - да допълня към мъдрата мисъл, която ни сподели "целта е нищо, важен е пътят. Удоволствието е в ходенето. Колкото по-дълго вървенето, толкова по-голямо е удоволствието." - поздрави с гледката от днес - Копитото, Черин връх и хижите в едноостаналите снимки ).

Поздрави!
Съб Юни 06, 2020 12:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение GPS/GPRS тракери при липса на GSM сигнал Отговорете с цитат
Миналата седмица се разходих от Дяволския мост до Златна рибка. В раницата ми бяха няколко китайски телефона с GPSlogger, които изпълняваха роля на GPS/GPRS тракери и периодично през 30 секунди изпращаха текущи координати до сървър в интернет. Тези тракери бяха със SIM карти на трите български оператора. Случайно се установиха два интересни момента за размисъл и допълнителни тестове и проверки.

На единият тракер по средата на пътя му спря интернета по финансови причини. С предплатена карта е, бях забравил да заредя съответните пари... Съответно в момента на спиране на интернета той спря и да предава координати към сървъра. Интересното е по-нататък. Седнахме в Златна рибка да пийнем по бира. Съответно установих спирането и причината. С експериментална цел споделих интернет от основния ми телефон. В момента на споделянето за броени секунди се изсипаха на куп точно 222 пакета с координати от последните точки преди Златната рибка. Предишните точки се загубиха.

Дотук може да се извади извод, че GPSlogger при липса на GSM сигнал би запомнил последните около 200 точки и би ги изпратил накуп при влизане в зона с мобилен сигнал.

Да, ама единия от другите тракери спря да предава поради липса на GSM покритие в определен участък. Като се влезе в зоната на покритие на съответния оператор предаде накуп координатите на само 6 от последните точки.

Вероятна причина за разликата в поведенията може да бъде, че при абсолютна липса на сигнал GPSlogger е наясно, че не е предал информацията и я запазва в буфер. Докато при някакво мижаво клонящо към никакво GSM покритие се самозалъгва, че координатите са изпратени и не ги запазва. Ако е така е лошо... Мижавото покритие е по-често срещано от абсолютно никаквото...

Всъщност само предполагам, че причината за спирането при този тракер е липсата на GSM сигнал. Основанията са субективни - SIM картата е на най-слабия по-отношение на GSM покритие оператор. Ама това си е мое лично мнение, доказателства няма.

Опитите продължават.

Very Happy
Чет Юни 11, 2020 11:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Николай_K



Регистриран на: 03 Фев 2021
Мнения: 129

Мнение Отговорете с цитат
Здравей, Сашо (z1fw). Продължаваш ли тестовете?
Аз проектирам GPS/GSM тракери от поне 10г. и бих могъл да ти окажа съдействие.
Сря Фев 24, 2021 6:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Николай_K написа:
Здравей, Сашо (z1fw). Продължаваш ли тестовете?
Аз проектирам GPS/GSM тракери от поне 10г. и бих могъл да ти окажа съдействие.

Здравей, опитите продължават, по-точно продължава четенето по темата. Голям кеф е да учиш нови неща. В сървърната част съм спрял малко преди да получа достатъчно познания за "asynchronous JavaScript and XML". След което вероятно целия код ще се пренапише наново. Но той не е много.

От другата страна се уча да програмирам на Андроид. Чета и за Java и за Котлин. Google извади GPSlogger от маркета, разработчика временно спря проекта, но е качил всичко в Github. Трябва внимателно да се проучи какво е ядосало Google и вероятно да се пренапише приложението за смартфон, като това се вземе предвид. Тук е момента да спомена, че професионално никога не съм писал софтуер нито за интернет страници, нито за Андроид. Тепърва се уча и се кефя много.

Помощ не търся. Но сърдечно благодаря.

Много е интересно колко много мои реални и виртуални познати се занимават професионално с тракери. Част от тях наистина МНОГО професионално. За разлика от тях аз се забавлявам. За това не бързам. Темата във фейсбук (която вероятно те е подтикнала да пишеш тук) я пуснах за да се замислят хората ПРЕДИ реално да се загубят или да ги изгубят или те да загубят някого. Тракерите са само едно от възможните решения. Важно е повече хора да помислят и да изберат правилното решение за тях.

Дълго стана. Very Happy

Бъди здрав.
Сря Фев 24, 2021 8:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Николай_K



Регистриран на: 03 Фев 2021
Мнения: 129

Мнение Отговорете с цитат
С китайския тракер само си загубил време и пари. Минали са ми през ръцете няколко такива (с цел разглеждане на дизайна) и все нещо им куца. Клиентите не искат и да чуят за китайски тракери - напатили са се с евтини боклуци и никакъв съпорт.

Помисли добре дали си струва заиграване с Андроида, щом нямаш опит. Рискуваш приложението ти да работи добре на един телефон, а на друг да не ще.
Имам Lenovo S660 и Xiami Redmi 8A. GPS на Леновото захапва много бавно, защото поддържа само GPS системата.
Затова купих другия, който поддържа още Глонасс, Галилео и Бейду.
Обаче новия телефон не работи с GPS NMEA приложението - просто липсват NMEA съобщенията.
Леновото пък показва NMEA съобщенията, но някак странно - при включване и съответно грешно време и липса на спътнице "in use" дава последно получени координати, което е подвеждащо.
Имай предвид, че някои от сегашните телефони нямат хардуерни GPS, GSM, BT, WiFi, FM модули, а са базирани на няколко SDR канала, което значи, че достъпа до тях зависи от ОС. Има и ГПС приемници, които при захващане на Глонасс променят преамбюла на някои NMEA съобщения, като например $GPGGA се променя на $GNGGA.

Ако трябва да се направи GPS тракер за търсене на бедстващи туристи или алпинисти, подходът трябва да е съвсем друг.

1. GPS модул с възможност за свързване на активна външна антена и поддръжка на ГПС, Глонасс и Галилео. В момента използвам Quectel L86, но е по-добре двубандовия L89 на същата фирма.

2. GSM с читава антена, която е добре настроена и съгласувана. Виждал съм успешно предаване на пакети при ниво на сигнала от клетката -110 dBm, при заявена от производитела чувствителност от -111 dBm. SIM картата е най-добре да е от чужд оператор за да работи в роуминг и да се свързва с клетката с най-силен сигнал. Има такива дейта карти и не са скъпи. Но може и да се сложи комутатор на SIM и да се работи с две карти. В Рила, например най-добро покритие има А1 и след нея Виваком. Теленор са зле почти навсякъде.
HTTP не е за предаване на данни от GSM. Твърде голям е овърхеда и трафика набъбва, а и колкото е по-къс пакета,
толкова е по-голяма вероятността да бъде приет при лошо покритие тип "тука има тука нема".
Масово се използва ТСР, но и при него трафика не е малък и има някои особености при лошо покритие.
Най-добре е UDP. Преди да задълбаваш в жабешките скриптове виж и Питона. Голямата змия е голяма работа. Един UDP сървър на Питон е няколко реда код.
Но GSM комуникацията трябва да е спомагателна. Имай предвид, че GPRS стека не е нейтив на GSM стека, а е надграден над него и 2G стана 2.5G. Понякога основата и надстройката не се разбират. Имах случай при излизане от покритие, GSM рапортува липсата на такова, а GPRS рапортува, че сокета (TCP) е отворен. Командата за затваряне на сокета, естествено връща грешка и така модула зависва в това състояние докато се рестартира. Само, че това не се случва винаги при загуба на покритие, а само в някои случаи.

3. Цифрово радио в ISM бандовете. Даже две - едно далекобойно на 169MHz и едно на 868MHz за пеленговане с насочена антена.

4. Базови станции/репитери на 169MHz разположени по върховете.

Нямам намерение да те отказвам от начинанието ти, но малко опит мисля, че ще ти е полезен, за да не настъпваш и ти моите мотики. Smile Успех!
Чет Фев 25, 2021 1:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Николай_K написа:
китайския тракер

използва UDP. Като дойде времето за изучаване използването на този протокол за подаване на данни към сървър ще се ползва отново като тестово устройство.
При китайските тракери особено е интересно каква информация изпращат към китайските сървъри. Могат да се очакват огромни изненади в тази посока, от хакерство до откровен шпионаж. Общо взето при тракерите въпросът със събираните чрез тях данни е доста деликатен.

Николай_K написа:
Помисли добре дали си струва заиграване с Андроида, щом нямаш опит.

Това е единствения начин да се анализира действието на тракерите в цялата му сложност, включваща GSM покритието във всичките му аспекти.
Липсата на опит ще направи процеса дълъг, но аз не бързам.

Николай_K написа:
Рискуваш приложението ти да работи добре на един телефон, а на друг да не ще.

В това вече съм се уверил лично.

Николай_K написа:
Ако трябва да се направи GPS тракер за търсене на бедстващи туристи или алпинисти, подходът трябва да е съвсем друг.

1. GPS модул с възможност за свързване на активна външна антена и поддръжка на ГПС, Глонасс и Галилео. В момента използвам Quectel L86, но е по-добре двубандовия L89 на същата фирма.

2. GSM с читава антена, която е добре настроена и съгласувана. Виждал съм успешно предаване на пакети при ниво на сигнала от клетката -110 dBm, при заявена от производитела чувствителност от -111 dBm. SIM картата е най-добре да е от чужд оператор за да работи в роуминг и да се свързва с клетката с най-силен сигнал. Има такива дейта карти и не са скъпи. Но може и да се сложи комутатор на SIM и да се работи с две карти. В Рила, например най-добро покритие има А1 и след нея Виваком. Теленор са зле почти навсякъде.
HTTP не е за предаване на данни от GSM. Твърде голям е овърхеда и трафика набъбва, а и колкото е по-къс пакета,
толкова е по-голяма вероятността да бъде приет при лошо покритие тип "тука има тука нема".
Масово се използва ТСР, но и при него трафика не е малък и има някои особености при лошо покритие.
Най-добре е UDP. Преди да задълбаваш в жабешките скриптове виж и Питона. Голямата змия е голяма работа. Един UDP сървър на Питон е няколко реда код.
Но GSM комуникацията трябва да е спомагателна. Имай предвид, че GPRS стека не е нейтив на GSM стека, а е надграден над него и 2G стана 2.5G. Понякога основата и надстройката не се разбират. Имах случай при излизане от покритие, GSM рапортува липсата на такова, а GPRS рапортува, че сокета (TCP) е отворен. Командата за затваряне на сокета, естествено връща грешка и така модула зависва в това състояние докато се рестартира. Само, че това не се случва винаги при загуба на покритие, а само в някои случаи.

Може би си прав. Във всеки случай тук трябва да се трупат данни преди да се правят изводи. Аз все още нямам достатъчно натрупани, затова ще си замълча.

Практиката показва интересни неща относно GSM покритието в светлината на GPS/GPRS тракерите. Според събраните от Network Cell Info данни и публичните данни за клетки на Мозила при кръгов маршрут ЦПШ - Страшно езери - хижа Мальовица - ЦПШ тракерите са се свързвали с клетки край село Мирково, Камарци, Своге, Радомир и за малко да се свържат и със сръбска мобилна клетки. Това е до към 86 километра. Тук теорията плахо плаче в ъгъла, че това било невъзможно. Да, ама не...

Николай_K написа:

3. Цифрово радио в ISM бандовете. Даже две - едно далекобойно на 169MHz и едно на 868MHz за пеленговане с насочена антена.

4. Базови станции/репитери на 169MHz разположени по върховете.

Нямам намерение да те отказвам от начинанието ти, но малко опит мисля, че ще ти е полезен, за да не настъпваш и ти моите мотики. Smile Успех!

А в точки 3 и 4 нямам даже намерение да навлизам. Те са за професионалисти. Може би там е истината, но това наистина не е лъжица за всяка уста.

Общо взето темата е много обширна и място има за всички. Аз си знам мястото - просто се забавлявам и самообучавам. Осъзнал съм, че спасителните дейности са свързани с огромни отговорности и по никакъв начин не давам акъл на професионалистите. Стремя се да не изграждам надежди, че тракерите са абсолютна панацея срещу изгубване. Но винаги когато чета по новините как се търсят изгубени туристи в планина изпитвам огромно съжаление и към изгубените и към търсещите. Именно защото знам колко им е трудно.
Чет Фев 25, 2021 2:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Николай_K



Регистриран на: 03 Фев 2021
Мнения: 129

Мнение Отговорете с цитат
lz1fw написа:
Практиката показва интересни неща относно GSM покритието в светлината на GPS/GPRS тракерите. Според събраните от Network Cell Info данни и публичните данни за клетки на Мозила при кръгов маршрут ЦПШ - Страшно езери - хижа Мальовица - ЦПШ тракерите са се свързвали с клетки край село Мирково, Камарци, Своге, Радомир и за малко да се свържат и със сръбска мобилна клетки. Това е до към 86 километра. Тук теорията плахо плаче в ъгъла, че това било невъзможно. Да, ама не...

Най-вероятно данните на Мозила не са верни. Виж https://en.wikipedia.org/wiki/Timing_advance. В практиката си съм виждал тайминг адванс до 35 при много лошо покритие. Покритието проверявам с GSM модул без SIM, който поддържа команди за сканиране на всички канали в двата банда и показва данните на 6-те клетки с най-силен сигнал, независимо от държавата и оператора.
Чет Фев 25, 2021 3:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Николай_K написа:
Най-вероятно данните на Мозила не са верни.

По-вероятно е данните да са по-скоро верни. Теорията явно не отчита всичко.

Разстояния от порядъка на 90 километра се наблюдават и при тримата български оператори. Нивата са до минус 140 dBm.

През лятото ще трупам целенасочено данни по въпроса от билни маршрути над 1800 - 2000 метра надморското равнище. Там подобни чудесии и аномалии са често срещани.

Намислил съм и начин на проверка. След планината посещавам и координатите според Мозила на клетките рекордьори. При съвпадение на клетката - теорията ще трябва да се корегира. Very Happy
Чет Фев 25, 2021 3:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Николай_K



Регистриран на: 03 Фев 2021
Мнения: 129

Мнение Отговорете с цитат
Като начало, провери дали в Мозила има клетка на връх Курутман в Рила, че нещо не я виждам на картата.
На теория, ограничението на TDMA може да се преодолее с предаване не във всеки, а през един или повече тайм слота, но не е ясно дали телефона и клетката поддържат такъв режим. Не съм срещал GSM с чувствителност -140dBm. Това отива към чувствителността на GPS.
Чет Фев 25, 2021 4:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Николай_K написа:
Като начало, провери дали в Мозила има клетка на връх Курутман в Рила, че нещо не я виждам на картата.


В радиус от 6 km от връх Курутман според Мозила има пет клетки на два оператора (284-3 и 284-5). Данните са от октомври миналата година.

Какво следва от това?
Чет Фев 25, 2021 5:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Страница 2 от 10

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov