ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 158, 159, 160 ... 217, 218, 219  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Не е за тази тема боят на Тевно езеро, не е нито инцидент, нито нещастен случай, ами рецидив.
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=1931&postdays=0&postorder=asc&highlight=%D2%E5%E2%ED%EE+%E1%EE%E9&start=0

Коментар на Kalina Milcheva, която е била същата вечер на заслона:
‼️ Тъй като бях там в същата вечер и на другия ден мога да твърдя, че децата доста са доукрасили историята. И не са толкова невинни и чисти, колкото се изкарват. Има една поговорка - да би мирно седяло, не би чудо видяло. Не оправдавам хижаря по никакъв начин, но е бил провокиран. Нашата компания получи само добро отношение и дори ни почерпи. Така че мога да разкажа още за това как се държаха тези "планинари" в същата вечер и ще ви се изняси ситуацията. Не заемам страна, но споделям друга гледна точка.

Anton Stefanov съгласна съм, на агресията не бива да се отговатя с агресия, но се е почувствал безсилен явно. А ето какво забелязах в статията на момичето. Първата лъжа е, че са си тръгнали в 12 часа през нощта. Всъщност са си тръгнали в 5.30 по съмване. Защото са минали покрай група туристи спали на палатка по пътя за Беговица. Втората лъжа е, че хижа Беговица е на 6 часа път. На 3.30 часа е. Знам защото на другия ден го извървяхме до там. И третата лъжа е, че те са се държали прилично и са седяли кротко, когато всъщност поведението им беше повече от арогантно и нагло и иззгониха нашата група от заслона с думите - докога ще ви търпим, цял ден ви слушаме музиката и ви гледаме физиономиите. Искаме и ние да седнем да се наядем. И когато те посрещнат с такива думи ти става ясно що за хора стоят насреща ти. Нагли и мислещи си, че те са най-велики. И тъй като ние сме възпитани хора, отстъпихме местата, за да седнат за се хранят. Час или два по-късно човек от нашата компания отива до кухнята и вижда как те са се качили по пейките и играят кючек. Шумът се чуваше чак в спалните помещения и минаваше 10.30, което е нормалното време за лягане в една хижа, защото там не си отишъл на купон, а си отишъл за преход, за който се нуждаеш от сили. Тъй че явно провокацията е на лице.

Коментар на Васил Смилянов:
Тая наркоманска група се веселиха до 00:00 навън и въобще не звучаха уплашени😂, изпотрошиха камерите в заслона на другата сутрин всички висяха на кабелите.
Мисля само ,че каквото и да ви се е случило ви е малко след като с наркоманските ви изпълнения не оставихте останалите хора да спят до 00:00 .


И разказ на една от потърпевшите Йоанна Мирянова Сточкова:
Филм на ужасите в заслон “Тевно езеро”

Разказвам ви тази история от името на група от 27 студенти от Шумен, с които още от училище ходим заедно по българските планини, но никога досега не сме ставали свидетели на такова чудовищно поведение от страна на хижар и човек като цяло. Предполагам много от вас са вече запознати с небезизвестния Иван Дрънков - хижаря на заслон “Тевно езеро”, който от години тероризира пиринските туристи и все някак остава ненаказан за собствените си действия.
Още в началото на разказа си искам да направя апел към всички туристи да НЕ ходят на този заслон, независимо колко е красива локацията, защото всеки един турист, отседнал там е в потенциална опастност за живота си в лицето на въпросния хижар. Нашата група направи тази грешка, въпреки че бяхме чели многобройни оплаквания и накрая си изпати сериозно.
А ето и историята.
Заслон “Тевно езеро” беше предпоследната хижа от 10-дневния ни маршрут в Пирин от х. Предел до х. Беговица и до този момент екскурзионното ни беше протекло напълно безпроблемно. В заслона цялата група беше настанена в таванското помещение над общото помещение за хранене. Общо всички бяхме платили на заслона повече от 1000 лв за храна и нощувка. След вечеря се бяхме събрали в столовата, с други гости на заслона, всичко това пред очите на хижаря Иван, който пиеше с негов приятел. По принцип тока в заслона спира в 22:30 ч., но хижарят ни отпусна още един час, докато продължаваше да пие в кухнята. В 23:30 хижарката ни каза, че е време да си лягаме, тока спря и всички от групата излязохме навън, за да си измием зъбите и да се подготвим за лягане.
Малко след полунощ, когато вече бяхме в общото спално помещение и си оправяхме багажа за следващия ден, хижарят Иван започна да крещи напълно непредизвикано, че ако не млъкнем веднага ще ни изхвърли през прозорците. В този момент едно момче от групата ни му каза да се успокои и че просто се оправяме за лягане, а той започна да го налага с юмруци по краката и да го дърпа надолу по стълбите от долния етаж. И тогава започна ужаса.
В този момент, последните няколко човека се връщат от външната "баня" и момче дърпа Иван надолу за да не застрашава момичетата в спалното помещение. В този момент той подивя и стана напълно неконтролируем. Започна да хвърля столове по всички, които бяха на долния етаж (включително и няколко момичета, които се опитваха да избягат към спалнята). Докато момчетата се опитваха да ги предпазят той започна да замеря едно от тях със стол след стол. В това време това момче все още се опитваше да го успокои и да му каже, че ще си лягаме. Последният стол обаче го уцели в главата и навсякъде шурна кръв. Хижарят продължи да хвърля столове докато крещеше, че ще ни убие всичките. В този момент Иван отиде до едно от момчетата, които стояха в столовата и с две ръце през глава, с всичка сила, разби стол в главата му. Хвърляше каквото му падне, като чаши и дори ГАЗОВА БУТИЛКА, която започна да изпуска газ и едно от момчетата веднага съумя да я хвърли навън. Жена му крещеше да спре през цялото време, а той я хвана за гърлото и започна да я души. Молеше го да спре, защото после ще "пребие нея".
Момчетата от групата успяха да го приковат на земята и макар че той не спираше да ги псува и да им казва, че ще ги заколи и убие, не му посегнаха сериозно. Когато изглеждаше, че се е успокоил за малко, те го пуснаха и в този момент Иван извади нож от джоба си и започна да крещи, че който слезе долу ще бъде "заколен яко". Две момчета избиха ножа от ръцете му и в този момент жена му започна да крещи “Не с пушката, само не с пушката”, от което стана ясно, че той притежава огнестрелно оръжие. По някакво чудо момчетата успяха да го избутат навън от заслона. Залостихме вратата с голяма печка на дърва и в този момент решихме, че трябва незабавно цялата група да си тръгне.
Събрахме си багажа буквално за секунди, докато момичета превързваха едно от ударените момчета. Другото беше навън и не знаехме какво става с него. Знаехме обаче, че хижарят има приятели в заслона и момчетата стояха и пазеха стълбите към втория етаж. През цялото време ни беше страх, че той ще се върне с пушка, защото ни беше ясно, че това чудовище е способно на всичко.
Около 00:30 избягахме от хижата, само половината от нас имахме челници или фенери, и на около 0-градусова температура поехме на 6-часов нощен преход към х. Беговица, с надеждата че раненото момче и друго, което липсваше са тръгнали натам за да търсят обхват и повикат помощ. Всички бяха психически разстроени и усплашени, не бяхме сигурни дали някой няма да стреля по нас и изобщо цялата случка беше изключително трудна за осъзнаване.
В това време липсващите момчета са тръгнали в друга посока да търсят обхват за да звъннат на 112. От там са получили изключително неадекватна реакция. След 30 минутен разговор и многократни прехвърляния към различни райони (Банско, Благоевград, Сандански и т.н.), им е била отказана каквато и да е помощ и са били посъветвани да се ВЪРНАТ ОБРАТНО В ХИЖАТА, където до преди малко хижарят заплашваше да "ни изколи". Тези две момчета, пренощуват в клек в близост до заслона, при нулеви температури, неподготвени за тежките условия. Въпреки че са премръзнали, на съмване предприемат тежкия преход до х. Беговица (без храна и екипировка).
За щастие ние се разминахме само с две тежки травми по главата (и доста психически травми), единствено благодарение на момчетата в групата, които успяха да се опълчат на хижаря и да вземат правилните решения за цялата група.

В последствие стана ясно, че всички в района са запознати с агресивното поведение на въпросния Иван Дрънков и това не е първия подобен случай, но всеки такъв е бил потулван. За други подобни случаи става ясно и след проверка на имената му в Гугъл. Беше ни казано, че дори да подадем жалба в съда няма да има никакъв ефект и съветът на полицията беше просто да забравим какво се е случило. Виждайки ефективността на българските институции, поемаме отговорност този случай да бъде разпространен и да сложи край на безнаказаността към въпросния господин, преди да се стигне до фатален инцидент с човек, отишъл да се любува на красивата българска природа.

Източник: фейсбук група планински преходи

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Вто Юли 27, 2021 9:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6374

Мнение Отговорете с цитат
Е това е саут-уестърн...

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Вто Юли 27, 2021 9:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dobrifin



Регистриран на: 30 Яну 2013
Мнения: 1037
Местожителство: Рилско

Мнение Отговорете с цитат
На Тевно винаги транзит - правило!
Стълпотворение, шумни компании, дошли да се забавляват, неприветлив стопанин, достатъчно причини да не се отсяда на заслона. Има бол места наоколо, които спестяват тези грижи.
Вто Юли 27, 2021 10:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
Аз като правих Е4 и се бях смазал, отседнах в заслона и въпреки че хижаря на пръв поглед е малко странен, бързо преценява истинските туристи. Мен специално ме настани сам, вместо да ме слага в друга стая при други хора и нямам никакви забележки спрямо него. Интересното е че дори и тогава имаше хора които ходеха на палатки около заслона, при положение че беше свободен . Общо взето всеки си прави каквото иска Smile

Там е високопланинска и защитена местност, а хората си ходят все едно са си у дома. В швейцария си има ред и всичко се гаси до 21.00 часа ... Това е . Дано се даде и другата гледна точка, понеже винаги се отразява само едната. А какво да прави там хижаря , да се обади на полицията да дойдат ли ? Smile
Вто Юли 27, 2021 11:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Да споделя и аз нещо. По принцип избягвам спане в заслона, особено през юли и август, когато обикновено е препълнен. Все пак няколко пъти ми се е налагало да нарушавам това правило заради сподвижници. В един от тези случаи, след 22:30 ч., когато би трябвало да настъпи пълна тишина, момък в далечния край на спалното с хихикащ глас разказваше автобиографията си. След като го търпяхме дълго време, а и той не обръщаше никакво внимание на подканите от различни уморени люде да се укроти, в някакъв момент с бавен и спокоен глас (без дори да го виждам точно кой е той) му рекох: "Ей, коконо, млъквай, че иначе ще изхвърчиш оттук". Това хвана дикиш.

Саморазправата, особено и с физическа сила, разбира се не може да бъде решение. Но, обективността изисква да признаем, че твърде често правилата за вътрешния ред из хижи и заслони биват нарушавани, най-често от себични люде, които пет пари не дават за добруването на непознатите наоколо.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado


Последната промяна е направена от vedrin на Сря Юли 28, 2021 3:52 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юли 27, 2021 1:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Kent



Регистриран на: 26 Апр 2007
Мнения: 728

Мнение Отговорете с цитат
Ако някой е трошил камери и е играл кючек посред нощ по масите и само е бушониран, тва от страна на Иван си е живо самарянство.
П.П. Ако бях на мястото на Иван, щях да се напъна и да купя заслона и той да стане мой дом, ЧАСТЕН ИМОТ. И пак щях да пускам туристи /някои/. Има такива хижи в България и не е една. Cool
Вто Юли 27, 2021 4:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sabbath



Регистриран на: 24 Юли 2019
Мнения: 25

Мнение Отговорете с цитат
Монетата винаги би имала две страни, но някои детайли са си от значение.

Аз НЕ мисля, че ако някой е 10 дни из Пирин на екскурзионно и на ден 8 от прехода ще му е до големи веселби и ще се катери по пейки и маси да играе кючеци, които да провокират всичко това.
С големите групи винаги е зор по принцип, но трябва и да се чете между редовете. Как има и други присъствали по същото време в заслона, които не са чули патардията с Иван, ама са чули, че младежите са гуляли и играли кючеци?!
Иван защо им е правил реверанс да спира тока един час по- късно? Това не е ли отстъпление от правилата на заслона, а едно такова изключение логично може да доведе до някакви последствия?!
И дори да са били шумни и да са създавали дискомфорт на другите туристи, не може ли някой от тях да им направи забележка или да се опита цивилизовано от страна на Иван, да речем с "Отпуснахме ви още един час, спирам тока, хората трябва да спят, ще ви помоля да лягате и да сте тихи"? Или на 3-4 ракии им се влиза с агресията и оттам цялата ескалация?!

И както Мариана отбеляза горе, това вече е рецидив, специално на Тевно езеро. Все едно на други хижи и заслони не се е случвало някоя компания да замръкне и да е шумна, но пък такива изстъпления не са ставали или поне аз лично не съм чувал (като глухонемите от БТС съм, те нямали сигнали и нищо не знаели, моля ти се...)
Количествените натрупвания водят до качествени изменения, са казали едни хора преди години. След толкова подобни случаи специално на Тевно, то за мен стопанинът е редно да се смени вече.
Вто Юли 27, 2021 4:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
А ти пробвал ли си да правиш забележка на пияна група ? А и дори да не е толкова пияна. Защото аз много пъти съм го играл този филм, резултата е нулев ако са по-разбрани и ще продължат цяла нощ. Ако не са, ще те набият ..
Но както казваш и ти не оправдавам и другата страна.. В една такава ситуация за да ескалира, няма прав Smile всички са виновни.

П.С - а дори и това не е такъв проблем. За мен най-неприятното е че някой лъже и то много, дали са хората, студентите, хижаря ... Като едно добро старо правило в България, като стане инцидент всеки се нишка, крие и лъже, няма никаква доблест. Поне като си се "осрал" да може да се избършеш. Грубо е сравнението, ама така идва ..
Вто Юли 27, 2021 5:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Чудя се дали нещо подобно е възможно да се случи в "убежището" А под Олимп. Там командва само една немкиня и това очевидно е достатъчно. В 22 ч. - на тъмно и под ключ. А в България е традиция хижите да се използват за алкохолен туризъм. С песни и танци до зори. Затова много моля всеки, който ще ми напомни, че в резерватите не е позволено да се спи на палатка, да ми се обади от някоя подобна пиянска веселба. Надявам се да го чуя сред шумотевицата.
Вто Юли 27, 2021 5:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3289
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
„Насилието е последното средство на некомпетентния!“ – Салвор Хардин.

14.09.2019 г. тръгнахме трима души от хижа „Беговица“ към връх Каменица, където ни свари залезът. После по мръкнало минахме през Малка Каменица и стигнахме до заслон-хижа „Тевно езеро“ в 22:57 часа. Един от нас реши да спи в заслона и си плати на хижарката за легло. Аз и Валерия (тя е с името абсурд в този форум) видяхме, че в столовата още светеше и имаше няколко човека, които си приказваха. Понеже навън духаше силен вятър и беше студено, решихме да хапнем набързо в столовата на заслона, защото не бяхме вечеряли. Извадихме малко храна и тъкмо се канехме да се нахраним за няколко минути, когато хижарката се появи и ни заяви с нетърпящ възражение тон, че не можем да останем да ядем в заслона и да излизаме навън да ядем. Беше 23:05 часа. Бързо сложихме храната обратно в раниците, обухме си обувките и излязохме навън. В 23:15 часа разпънахме палатката и вечеряхме в нея. Толкова за гостоприемството на заслон „Тевно езеро“.

За сравнение – през зимата на 2016 г. след изкачване на Джамджиевия ръб и Вихрен замръкнахме и слязохме до хижа „Вихрен“ след 22:30 часа, когато столовата се заключва. Хижарят беше затворил столовата и си тръгваше, но като го попитахме дали може да ни отвори столовата, за да вечеряме, се съгласи, отвори столовата и ни изчака да се нахраним.

Според мен на Тевно езеро трябва да има обособено помещение, което да действа като заслон, в който да се подслоняват туристи при всякакви ситуации, независимо дали е минало 22:30 часа или на хижарите не им се слуша човешки говор или смях.


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Юли 27, 2021 6:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
g.lubenov



Регистриран на: 02 Яну 2013
Мнения: 105

Мнение Отговорете с цитат
Абе реално погледнато на Тевно има някакъв ред баш заради репутацията на Иван, по други хижи някой да ляга и да пази тишина в определен час е мисия невъзможна, те за това и хижарите не правят нищо по въпроса ами се включват в купона. Ако се разчита на самосъзнанието и възпитанието на ганьо нещата са утекли безвъзвратно. На Тевно не му трябва нов стопанин, напротив трябва пак да се превърне в заслон, ключ на задните стаи, перманентно гасене на тока и само нарове и една печка, без хижари и стопани.
Вто Юли 27, 2021 7:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlix



Регистриран на: 22 Фев 2013
Мнения: 814
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Sabbath написа:
Монетата винаги би имала две страни, но някои детайли са си от значение.

Аз НЕ мисля, че ако някой е 10 дни из Пирин на екскурзионно и на ден 8 от прехода ще му е до големи веселби и ще се катери по пейки и маси да играе кючеци, които да провокират всичко това.


Миналата година като правихме Е4 с жената и се движихме 1 ден след голяма група. От Рибни езера почти до края по хижите слушахме, какви купонджии били и как купонът продължавал до сутринта. Моето мнение е, че хижите не са място за алкохолен туризъм и силна музика. Бил съм потърпевш от такива "купони" и това категорично разваля кефът от планината.

_________________
Маршрут E3: Ком - Емине
Маршрут Е4: Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка
Маршрут Е8: Рила - Родопи
Вто Юли 27, 2021 9:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:
„Насилието е последното средство на некомпетентния!“ – Салвор Хардин.

14.09.2019 г. тръгнахме трима души от хижа „Беговица“ към връх Каменица, където ни свари залезът. После по мръкнало минахме през Малка Каменица и стигнахме до заслон-хижа „Тевно езеро“ в 22:57 часа. Един от нас реши да спи в заслона и си плати на хижарката за легло. Аз и Валерия (тя е с името абсурд в този форум) видяхме, че в столовата още светеше и имаше няколко човека, които си приказваха. Понеже навън духаше силен вятър и беше студено, решихме да хапнем набързо в столовата на заслона, защото не бяхме вечеряли. Извадихме малко храна и тъкмо се канехме да се нахраним за няколко минути, когато хижарката се появи и ни заяви с нетърпящ възражение тон, че не можем да останем да ядем в заслона и да излизаме навън да ядем. Беше 23:05 часа. Бързо сложихме храната обратно в раниците, обухме си обувките и излязохме навън. В 23:15 часа разпънахме палатката и вечеряхме в нея. Толкова за гостоприемството на заслон „Тевно езеро“.

За сравнение – през зимата на 2016 г. след изкачване на Джамджиевия ръб и Вихрен замръкнахме и слязохме до хижа „Вихрен“ след 22:30 часа, когато столовата се заключва. Хижарят беше затворил столовата и си тръгваше, но като го попитахме дали може да ни отвори столовата, за да вечеряме, се съгласи, отвори столовата и ни изчака да се нахраним.

Според мен на Тевно езеро трябва да има обособено помещение, което да действа като заслон, в който да се подслоняват туристи при всякакви ситуации, независимо дали е минало 22:30 часа или на хижарите не им се слуша човешки говор или смях.


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!


Аха , въпреки късното си идване, да си се сетил да поздравиш хижарите и да ги попиташ как е най-добре да се случат нещата? Защото така както си го писал ми се струва че не. А има хиляди хора които си ходят, пристигат по никое време, не се съобразяват, а очакват някакви неща. Нормално е когато пристогнеш някъде да поздравиш и да изчакаш да те приемат.
Вто Юли 27, 2021 10:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
g.lubenov



Регистриран на: 02 Яну 2013
Мнения: 105

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
stefan_iliev38 написа:
„Насилието е последното средство на некомпетентния!“ – Салвор Хардин.

14.09.2019 г. тръгнахме трима души от хижа „Беговица“ към връх Каменица, където ни свари залезът. После по мръкнало минахме през Малка Каменица и стигнахме до заслон-хижа „Тевно езеро“ в 22:57 часа. Един от нас реши да спи в заслона и си плати на хижарката за легло. Аз и Валерия (тя е с името абсурд в този форум) видяхме, че в столовата още светеше и имаше няколко човека, които си приказваха. Понеже навън духаше силен вятър и беше студено, решихме да хапнем набързо в столовата на заслона, защото не бяхме вечеряли. Извадихме малко храна и тъкмо се канехме да се нахраним за няколко минути, когато хижарката се появи и ни заяви с нетърпящ възражение тон, че не можем да останем да ядем в заслона и да излизаме навън да ядем. Беше 23:05 часа. Бързо сложихме храната обратно в раниците, обухме си обувките и излязохме навън. В 23:15 часа разпънахме палатката и вечеряхме в нея. Толкова за гостоприемството на заслон „Тевно езеро“.

За сравнение – през зимата на 2016 г. след изкачване на Джамджиевия ръб и Вихрен замръкнахме и слязохме до хижа „Вихрен“ след 22:30 часа, когато столовата се заключва. Хижарят беше затворил столовата и си тръгваше, но като го попитахме дали може да ни отвори столовата, за да вечеряме, се съгласи, отвори столовата и ни изчака да се нахраним.

Според мен на Тевно езеро трябва да има обособено помещение, което да действа като заслон, в който да се подслоняват туристи при всякакви ситуации, независимо дали е минало 22:30 часа или на хижарите не им се слуша човешки говор или смях.


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!


Аха , въпреки късното си идване, да си се сетил да поздравиш хижарите и да ги попиташ как е най-добре да се случат нещата? Защото така както си го писал ми се струва че не. А има хиляди хора които си ходят, пристигат по никое време, не се съобразяват, а очакват някакви неща. Нормално е когато пристогнеш някъде да поздравиш и да изчакаш да те приемат.



Я пак??!!! На кой да се обажда и да се представя?!?!!? Човече това е заслон който трябва да е отворен 24/7 365 дена в годината, не е хижа, не е хотел, не е частна собственост, закъснял турист трябва да може безпроблемно да влезе там и в 3 сутринта и да се храни без да дава обяснение на който и да било. Тъкъв е и регламента с всички хижи все още собственост на БТС, отворена столова и поне една стая отворени целогодишно.
То от такова отношение към клиента целокупния български народ почива в Гърция където клиента е цар.
Не отричам и факта че хижарите специално също са пропищели от баш туристи, огромна част се качва горе само и само да прави банкети, като почнеш от местни елементи дето се чувстват като у тях си, минеш през организирани групи, и стигнеш до "старите" туристи дето от бай тошово време са по хижи и план програмата им щом кацнат на хижа е една и съща, пиене и песни и танци на народите.
Специално на Тевно проблемите са няколко, тая барака нее мислена да е хижа а заслон, баш в сезона като има над 50-60 човека там поне половината не могат да седнат на маса и да се хранят щото капацитета на столовата е 20 "туриста", такова им е самосъзнанието и възпитанието че който се дореди и седне вътре не мърда докато не дойде време за сън, мезе, ракийка и леко неудобни погледи към хората дето влизат и излизат щото места няма. Огромна част от тая пастмина е там щото знае че има биричка и кифтаци, а за закуска и мекици, съответно може да се завлече до лифта и след 4 часа да е на Тевно с една раничка и бутилка вода, ако заслона е заслон а не кръчма, голяма част от "туристите" ще си стои в къщи щото да мъкнеш 15 кила раница за една вечер и да спиш в тъмна барака не е готино.
Всичко е въпрос на възпитание и съзнание, две неща дето у бае ганя са силно липсващи.
Почти съм сигурен че ако няколко хижи и заслони случайно вземат да изгорят това ще е чудесно и за природата и за туризма в България.
Вто Юли 27, 2021 11:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3289
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
stefan_iliev38 написа:
...

Аха , въпреки късното си идване, да си се сетил да поздравиш хижарите и да ги попиташ как е най-добре да се случат нещата? Защото така както си го писал ми се струва че не. А има хиляди хора които си ходят, пристигат по никое време, не се съобразяват, а очакват някакви неща. Нормално е когато пристогнеш някъде да поздравиш и да изчакаш да те приемат.

Калояне, отново показваш, че логическото ти мислене не е силната ти страна.

stefan_iliev38 написа:
... Един от нас реши да спи в заслона и си плати на хижарката за легло. Аз и Валерия (тя е с името абсурд в този форум) видяхме, че в столовата още светеше и имаше няколко човека, които си приказваха. Понеже навън духаше силен вятър и беше студено, решихме да хапнем набързо в столовата на заслона, ...

Както съм го написал, първо стана срещата с хижарката, поздравяването, приемането ни, заплащането на леглото от нашия спътник и настаняването му в заслон-хижа „Тевно езеро“, а едва после решихме, че щом в столовата още свети и има хора, които говорят, то няма да пречим, ако хапнем набързо за няколко минути.

Калояне, ти всеки път ли питаш хижарите и чакаш разрешение от тях дали можеш да сядаш на пейките пред хижата, всеки път ли питаш хижарите и чакаш разрешение от тях дали можеш да ядеш в столовата на хижата, всеки път ли питаш хижарите и чакаш разрешение от тях дали можеш да идеш в тоалетната на хижата?

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Юли 28, 2021 12:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 158, 159, 160 ... 217, 218, 219  Следваща
Страница 159 от 219

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov