ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Съвети за кръгов маршрут, включващ Ибър и Белмекен
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Съвети за кръгов маршрут, включващ Ибър и Белмекен
Автор Съобщение
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Съвети за кръгов маршрут, включващ Ибър и Белмекен Отговорете с цитат
Имам една идея за октомври месец, ако даде хубаво време, да завъртим с компанията едно кръгче в североизточна Рила, включващо упоменатите върхове (и не само, евентуално). Тъй като сме от Варна и заради пътуването, обичайно плануваме 3 дни (пт-сб-нд), като двете половинки отиват за път, т.е. разполагаме чисто с 1 цял ден и 2 половинки, респ, с 2 нощувки. Оглеждайки района (в който съм ходил единствено по направлението яз.Белмекен - х. Белмекен - х. Заврачица), ми хрумна следната идея: в петък пристигаме и оставяме колата на Д.Баня, летовището и се качваме до х. Венетица, която си работи, доколкото разбрах. В събота хващаме от там пътеката за Ибър (зелената), за която четох, че е в добро състояние и е доста красиво като маршрут. Може би докъм обяд трябва да сме на Ибър и от там по червената до х.Белмекен с евент. отбивка през върха. Цялото нещо го виждам около 8 часа, като за първата половина на октомври не би трябвало да е проблем. Обикновено ходим 8-10 души, с умерено темпо. И в неделя - слизане от Белмекен към Венетица и колата на летовището. Това може би ок. 5 часа.
Питането ми е - реалистични ли са времената и евентуално някакъв друг по-интересен вариант, ако може да предложи някой, който да се побере в това време.
Първоначално мислех дали да не тръгнем от х. Гургулица, с качване към Белмекен и завъртането през Ибър да е наобратно - да слезем на Венетица, като колата ще е до Костенкия водопад, на летовището. Но в този вариант ми се стори по-тегаво качването , като Гургулица е по-ниско, а и слизането от Ибър няма да е приятно, нито прогледно, като сме с гръб към високото.
Една от целите ми е, да проверим как е х. Белмекен при новите хижари, защото трудно се забравя това, което видях по-миналото лято там. Smile Хижа Венетица също ми се струва приятна за посещение, а и Ибър ми "бяга" засега.
Чет Сеп 09, 2021 2:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aliosha77



Регистриран на: 31 Дек 2019
Мнения: 191

Мнение Отговорете с цитат
Здравей Smile
Твоят маршрут не ми е познат, но мога да споделя какъв кръг направих аз юли месец.
Колата я паркирах в югозападния край на яз. Белмекен (където е контра-стената и отбивката за Националната спортна база). Оттам - по червената маркировка за х. Белмекен, но още на първия превал хванах реброто вдясно и качих връх Белмекен. След това - слизане по коловете по западния му склон и качване на вр. Равни чал. От Равни чал - на югозапад, качване на Сивричал по северната му стена (там е леко стръмничко, има осигурително въже и е съвсееееем лекичко адреналиново). От Сивричал - пак на югозапад, до вр. Каменити чал. След Каменити чал - на запад, през седловината Ушите, и оттам вече се катери вр. Ибър. Ибър е красив и си заслужава опъването Smile
Вече след Ибър тръгнах на югоизток и по пътеката през долината стигнах до Ортачал и през "Зъбчето" се спуснах на Националната спортна база. Оттам - по асфалта до колата - всичко това за около 8 часа и 50 минути с две кратки почивки за бързо хапване.

Не съм нощувал, но вие - щом сте от Варна - ще ви се наложи. Най-близките варианти са или х. Белмекен, или х. "Христо Смирненски", но не мога да дам отзиви за нито една от двете...

Мога да изпратя gpx-трак, ако искаш... Smile


Последната промяна е направена от aliosha77 на Пет Сеп 10, 2021 11:23 am; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Сеп 09, 2021 4:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3039

Мнение Отговорете с цитат
Аз пък мога много отзиви да давам.. Последно бях там пак в понеделник.
И така, на първо място, идеята да се качвате от север не е от най-добрите, ако искате повече време да сте на високото и на гледки. Ако ви се бъхти дълго време през гора и никакви гледки, заповядайте от север - там всички пътеки без изключение отговарят на това изискване...
Можете обаче да направите следното - в петък да идете на хижа Хр.Смирненски. Идеално за всичко място, а колата се паркира пред входа й.
Ако имате време същия ден, можете да се качите по нагоре и да качите Славов връх. Не ми се описва най-добрия начин за това, предвид, че във форума вече имаше тема по този въпрос, потърси и ще намериш.
В събота - вземате колата и отивате на спортната база - от там хващате пътеката за Заврачица и стигате по коловете до някакъв кръст/викали му още и Зъбчето/, след който излизате на продължителен равен участък, от който без маркировка качвате Ибър от юг и слизате пак от там или държите изток. От там има две възможности - да се върнете по посока мястото, където има стар издънен валежоизмервател и от там - на север през всички върхове, докато стигнете Равни чал. Онова с въжето, аз лично го наричам "гребена Тъпанаров", не е никаква грижа. Ако пък не ви се ходи навсякъде, от иборската седловина цепите право на изток и засичате подсичащата въжето от северозапад пътека. И в двата случая излизате на седлото южно от Равни чал. От там има две възможности - да качите върха или да го подсечете от юг - излизайки на седлото с вр.Белмекен. Ако качите върха Равни чал, имате пак две възможности - на северозапад по коловете да направите голямата обиколка и да слезете на х.Белмекен от западната страна на хижата покрай каптажа й. Ако не ви се прави това, общо взето безсмислено слизане до хижата, можете от Равни чал право на изток да слезете на седлото с вр.Белмекен. От там правите изкачване на Белмекен и слизате по югозападния му ръб/напоследък от там са тълпите и вече има много добре изразена пътека/. После можете да хванете долината право на юг - и да слезете директно на спортната база, откъдето да си вземете колата. Има обаче и още един маршрут - от вр.Белмекен, слизате на североизток - трябва обаче да познавате добре района, защото североизточно от вр. Белмекен и южно от вр.Плевнята има страшен клек и само един начин да го преминете безпрепятствено. Ако имате с вас познавач на тоя район, можете да слезете до Помочена поляна и от там по пътя да стигнете на северната стена на язовира, а от нея - по асфалта /даже и да е вече тъмно, още от заслона до Помочена поляна до спортната база е все път и няма как да се объркате/. Това е добро кръгче, ако тръгнете много рано и вървите със стегнато темпо. Лично аз много харесвам х.Белмекен, но на нея ходя само в най тежка зима, лятото я отбягвам, по ред причини. Затова пък смятам, че х.Смирненски предлага доста добри условия, та дори и парно и баня. Ако трябва да избирам, лятото бих спал само на Смирненски.
Има и още една версия - ако е лошо времето - от зъбчето и продънения водоизмервател тръгвате право на север по хоризонтала - там има много добра пътека, миналата година я заснех с гармина и в момента е вкарана и в БГ маунтинс. Идеална хоризонтала по източните склонове на всички върхове, завършваща на седлото между Равни връх и Белмекен. Ако времето се влоши, както има обичай, но си носите гепесе, можете спокойно да минете по нея и няма да сте капо....
Това е, ако нещо те интересува допълнително, питай...

А, и още нещо, щото темата ти е "КРЪГОВ МАРШРУТ + ИБЪР + БЕЛМЕКЕН", виж и тази тема - има и трак, има и времена...

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=12649&highlight=%CE%E1%E8%EA%EE%EB%EA%E0%F2%E0+%C1%E5%EB%EC%E5%EA%E5%ED
Чет Сеп 09, 2021 5:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Хм, интересни предложения, благодаря за които!
Както писах, от язовира до х. Белмекен и след това от нея до Заврачица съм го вървял и районът горе ми е що-годе познат (грубо). Беше ми любопитно (гледах някъде снимки) и си мислех, че северното качване на Ибър е интересно. Да, може би след като се излезе от гората и си мисля, че вървейки по тоя дълъг рид ще има гледки, но... може и да не съм прав. Определено тръгването от язовира спестява доста бъхтене, но пък са по-познати места. Ще поумувам още, а и може и други идеи да дойдат. И сегашните, разбира се, ще се вземат под внимание.
Чет Сеп 09, 2021 5:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3039

Мнение Отговорете с цитат
Yan4o написа:
Хм, интересни предложения, благодаря за които!
...северното качване на Ибър е интересно. Да, може би след като се излезе от гората и си мисля, че вървейки по тоя дълъг рид ще има гледки, но... може и да не съм прав...

Определено е интересно, а пътеката е и прясно прочистена, и гледки ще има, въпросът е, че пропорционално погледнато, ходенето без гледки в гората/за отиване и връщане/ при този вариант ще заема съществена част от цялото преживяване, може би повече от половината му... Изкачването мисля беше 16 км в едната посока, от които половината в гора.
Каквото и да решите, пожелавам приятно изкарване.
Чет Сеп 09, 2021 5:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
vladofff, прав си за преобладаващото горско вървене, но понякога и то си има своето очарование, в зависимост от сезона. Wink
Просто в такива моменти надделява любопитството ми да мина по места, където не съм бил досега. Даже си мисля, че това е водещото при определяне на маршрутите ми. А другите ми уйдисват на акъла Laughing .
Мерси за пожеланието! Има време, ще обмислям.
Чет Сеп 09, 2021 5:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3039

Мнение Отговорете с цитат
Yan4o написа:
... за преобладаващото горско вървене, но понякога и то си има своето очарование, в зависимост от сезона...

Ами така кажи... От север има интересни гадории в гората - виж опцията: колата на вили Костенец - отивате на х.Гургулица - от там по жълтата или червената маркировки - с Васко последно работихме по тях миналата есен и са добри - отивате на х.Белмекен, от нея - Ибър и Венетица, а от Венетица - изцяло през гората - обратно до вилите... И това си е интересно. Особено ако е в мъгла - има да се чудиш в какви приключения си се забъркал и как точно ще излезеш от тях...
Чет Сеп 09, 2021 6:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aldo



Регистриран на: 25 Сеп 2018
Мнения: 205
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Е, ти пък Владо, като че ли не си изпитвал очарованието, без кавички, да се движиш в мъгла. Smile За мен лично е нещо близко до щастливо безвремие Smile
Чет Сеп 09, 2021 7:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Митак



Регистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 566

Мнение Отговорете с цитат
Последно като бях там през зимата в спортната база не пускаха външни хора заради коронавируса.
Чет Сеп 09, 2021 8:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Re: Съвети за кръгов маршрут, включващ Ибър и Белмекен Отговорете с цитат
Yan4o написа:
...до х. Венетица, която си работи, доколкото разбрах.

Качвахме се към х. Венетица наскоро в неделен следобед след дъжд. По пътеката срещнахме хижаря, който слизаше. Обясни ни къде бихме могли да намерим ключа от хижата ако потрябва. Добре е да предупредите, особено при посещения в делнични дни.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пет Сеп 10, 2021 11:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Винаги предупреждаваме, особено като сме повечко хора.

@vladofff , то в мъгла и горе на откритото ще е голяма "веселба". Laughing Но съвсем сериозно обмислям и някаква компилация от твоите "кръгови" предложения. Wink
Пет Сеп 10, 2021 11:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян



Регистриран на: 17 Юни 2012
Мнения: 685
Местожителство: Димитровград

Мнение Отговорете с цитат
И аз скоро бях в района и направих кръгов двудневен маршрут. Колата оставих на Св.Спас (Долна баня) - х. Венетица- х. Белмекен - вр. Ибър. Рилийва показа 25 км. На другия ден слезнах по хребета от Ибър до Венетица и с. Св. Спас - 20 км. Много хубав кръг стана, може да ти подскаже какъв преход да избереш, Янчо.

_________________
И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Пет Сеп 10, 2021 12:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 414
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Е, то и моята първоначална идея е за същия маршрут, но в обратна посока - да се качваме по хребета към Ибър (че слизането ми се види да е тегаво от там), па да слизаме от Белмекен.
Пет Сеп 10, 2021 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tmiglenchev



Регистриран на: 20 Яну 2021
Мнения: 39

Мнение Отговорете с цитат
Моето изпълнение на кръговия маршрут в района преди около 2 месеца беше следното: паркирах на костенския водопад в с. Костенец и оттам преминах през хижа Гургулица, заслон Левио дол (Помочена поляна), връх Белмекен и нощувка в едноименната хижа и така приключи ден 1. За ден 2 тръгнах на запад от хижата по коловата маркировка за Равни, Сиври и Каменити чал, връх Ибър и слизане по рида рида Топоклия през заслон Ечемиците и хижа Венетица до костенския водопад. Във вашия случай предвид времето бих изпълнил това в обратен ред: ден 1 - костенски водопад - х. Венетица; Ден 2 - х. Венетица през Ибър до вр. Белмекен като междинните върхове зависят от силите на групата и спане на х. Белмекен; ден 3 - слизане до костенски водопад по река Чавча директно от хижа Белмекен като най-бърз вариант, но ако разполагате с време и сили слизането може да бъде и през кантон Крайна и х. Гургулица. Искам да отворя една скоба за прехода от костенския водопад до х. Венетица, че е препоръчително използването на gps-устройство по възможност, защото пътеката е пришпорвана от колосален брой коларски и неколарски други пътища и пътечки и наистина е възможно влизането в приключения. По останалата част от маршрут не мисля, че би имало някакви големи проблеми освен, разбира се при наличието на мъгла по откритите части.
Пет Сеп 10, 2021 1:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3039

Мнение Отговорете с цитат
Yan4o написа:
Е, то и моята първоначална идея е за същия маршрут, но в обратна посока - да се качваме по хребета към Ибър (че слизането ми се види да е тегаво от там), па да слизаме от Белмекен.

Ако оставите колата над Долна Баня, първа вечер спите на Венетица, но се разберете с хижаря, че не винаги си стои по всяко време там.
На следващия ден - обиколката през Ибър - Равни чал и х.Белмекен. От там слизане право на север и от поляната Оджовица с разклонението за вилите Костенец държите лявата маркировка, по пътя, по който след като стигнете реката си хващате пътя към заслончето и обратно на Венетица. Вариант има и от седлото на Ибър да слезете по долината на Айрян дере и пак да хванете въпросната пътека към Ечемиците, без да ходите на х.Белмекен, ако прецените че не ви се ходи там.

Ето ти и още една идея - в петък оставяте колата на вили Костенец и по червената маркировка отивате на Венетица. Задължително носете жипиес, защото тая пътека е доста кофти маркирана, да не казвам че съвсем я няма и ако не знаеш къде отиваш, задължително ще стигнеш другаде, както беше писал някой …
от Венетица - по трасето през Ибър до х.Белмекен, там е ясно. Ако на следващия ден ви се ходи повече - не слизате нито по Чавча/скучно и непанорамно продължително слизане в зачукана долина/ , нито през Крайна/там е същото, освен ако не сте решили да търсите изгорялата хижа Клек, за която се пише в съседна тема/, затова - по жълтата с коловете - на върха Белмекен и от там на изток през Плевнята надолу към Гургулица и обратно до колата. Така изобщо няма да се налага и метър да повтаряте от цялото трасе на отиване и връщане.. Но, задължително носете жипиес за първия и последния дни, защото има доста увъртяни участъци.
Пон Сеп 13, 2021 4:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov