ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Олимп - Платото на музите
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини в Гърция Предишната тема
Следващата тема
Олимп - Платото на музите
Автор Съобщение
aliosha77



Регистриран на: 31 Дек 2019
Мнения: 191

Мнение Олимп - Платото на музите Отговорете с цитат
Здравейте, планинари! Отдавна ми се върти една идея в главата, ама пустата му пандемия от Ковид провали много планове. Тая есен може и да не остане време, обаче – да е живот и здраве – смятам следващото лято да си направя една разходка из митичния Олимп. Надявам се, че тук сред нас има хора, които са скиторили там повечко Smile
Понеже имам откровен страх от високото, смятам, че засега към Митикас все още ми е рано да посягам – като чета из форума описанията, имало едно място там между Скала и Митикас, на което сигурно шубето ще ме прекърши... Та!... Затова идеята ми е да направя по-лежерна разходка – с основна цел Платото на музите и съответно вр. Свети Илия. Надявам се да разчитам правилно гръцките наименования. Смятам да се кача от паркинга в местността Приония – но НЕ към Хижа А, а надясно (на североизток) към хижа Петроструга, и оттам – в западна посока, по билото, което излиза откъм изток-североизток на Платото на музите. След това – изкачване и на връх Свети Илия и вероятно нощувка в хижа В или хижа С. На връщане – хващане на пътеката, която подсича вр. Стефани и минава през местността Зонария, а оттам – или „отбивка“ до Скала и Сколио, или пък право надолу към хижа А и паркинга на Приония.
Дотук – добре, но имам едно питане:
(Ще опитам да приложа и една карта, дано ми се получи...)
В сайта Komoot ми излиза една пътека, тръгваща от паркинга Приония, но не по стандартния път към хижа А, а леко вдясно, и след това, след още едно отклонение, тръгва на север и постепенно на североизток излиза до хижа Петроструга. (На снимката тая пътека съм я нарисувал с червено). Преди Петроструга, обаче, прави обратен завой, тръгва на запад и така се изкачва на билото.
Някой минавал ли е по тази пътека и знае ли дали изобщо съществува, как е маркирана и т.н.?... Защото това било изглежда доста живописно, а другата алтернатива да се стигне до него е да се паркира в местността Гортсиа и оттам да се атакува нагоре (зелената пътека) – но в този случай изходната точка ще е съвсем друга и при завръщането до автомобила ще има доста шляпане по асфалтов път...
И друг въпрос: Как изглежда подсичащата пътека между хижите В и С и местността Зонария – опасна ли е?

[img]https://photos.google.com/album/AF1QipOtK6ntmnYxf50W7-eswVGsSH9ygONhnO8YYf3J[/img]

...Май не се получи това с качването на изображението. Какво бъркам?...
Чет Сеп 23, 2021 4:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Това което знам е че пътеката от хижа А посока платото на музите има места които трябва да си много внимателен и където може да се пречукаш. Относно тази пътека директно от Приония не съм чувал за нея и нямам никака информация. Относно подсичащата минавал съм по нея до момента когато се отклоняваш към улея за Стефани и няма никакви проблеми по нея. Обаче след това не знам как продължава.
Пет Сеп 24, 2021 8:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Не знам какво наричаш хижа А и кое Б...
Ходих там преди няколко години, септември. В Литохоро се провеждаше някакъв маратон - тръгваха от Дион, стигаха подсичащата Митикас от югоизток пътечка и през хижа Спилос Агапитос - надолу с финал Литохоро.
Сега ще опиша ние какво направихме:
Първо - след продължителното кибичене на границата, стигнахме Литохоро, но спахме на някакъв къмпинг на морския бряг - там е безумно евтино но си има всички условия, подобно на къмпингите в Алпите.
В 4 часа сгънахме всичко и тръгнахме, Приония стигнахме още в мрак.
Екипировка - по маратонки и само с шише вода и ветровка… Идеята е да подражаваш доколкото можеш на бегачите...
Половината от серпентините ги карахме на челник - малко е странно като отиваш за пръв път и не знаеш изобщо къде отиваш, да пердашиш бързешката и напосоки в тъмното, но все някак се оправихме. По светло стигнахме големия лавинен улей, който се пресича за да се продължи към Спилос Агапитос. Бързо я подминахме и стигнахме до онази характерна подсичаща пътека. Идеята ми беше от нея право нагоре, с някакво леко катерене да стигнем директно на Митикас и да не обикаляме. Само че се появи мъгла, а точно там скалата стана отвесна с елементи на надвес. Криво ляво можеше нагоре да се мине, ама като не знаеш къде си изобщо, т.е. акосе наложи от там и де слезеш, ще береш ядове... Та се отказахме от директната атака и се върнахме на пътечката. Там засякохме първите маратонци, тръгнали от Дион. Съответно малко се върнахме, заобиколихме през Скала и стигнахме до мястото, където са ти казали, че било уж трудно. Жена ми остана на Скала, а аз реших да го изтичам набързо. Някакъв грък ми каза, че било от там 2 часа до Митикас. Римляните казвали - "Лъже като грък!" - Взех го за 25 минути - полуходене-полубягане, в това число и финалния улей на Митикас. Няма нищо трудно. От Скала има един наклонен терен за слизане, маркиран с някакви червени бои. Подобно е на нашето Карстово било. След това се качва леко до нещо подобно на скална игла, отстрани на която, откъм Митикас, има някакво метално въже. След въжето се слиза малко и се стига в основата на финалния улей - той е с някакви плочи, полегнали и около тях трошляк. Качва се за броени минути. На върха, освен някакъв метален гръчки байряк няма нищо, заради мъглата не видях и повече от 5 метра встрани какво има. Връщането - по обратния път. Скала - Митикас- Скала - отнема около час за отиване и връщане, а не 4 часа, колкото твърдят гърците, да не им вярваш, лъжат...
Заради мъглата не ходихме на нищо друго, защото просто нямаше никакъв смисъл, беше такава, че като плюнеш напред, не виждаш къде ти пада плюнката.
От Скала до Приония - пак на бегом за около 2 часа. Вечерта бяхме вече на Метеора...
Ей тук някакви хора са ходили и са пуснали малко снимки:
https://backpacknerd.com/articles/zevs-mitikas-skolio-skala-olymp-greece
Като че ли това би трябвало да е ужким най-трудно, изглежда малко като Вихрен от север, но на място ще видиш, че е поредната гръцка измама - има си изсечени стъпалца и се ходи като по пътека:

Всъщност, най-трудното при ходене на Олимп е … да минеш границата, без да си скъсаш нервите от чакане...
Пет Сеп 24, 2021 10:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aliosha77



Регистриран на: 31 Дек 2019
Мнения: 191

Мнение Отговорете с цитат
Защо не успявам да кача снимката - уж правя всичко според указанията?... Sad

https://photos.google.com/album/AF1QipOtK6ntmnYxf50W7-eswVGsSH9ygONhnO8YYf3J/photo/AF1QipPVuPQ2WSLqardwbqxnE42HH_YIfgX95D1OmKmG

А, получи се!
Ето това имах предвид - пътеката, оцветена в червено?...
Пет Сеп 24, 2021 10:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение От един практикуващ олимпиец Отговорете с цитат
Альоша, мога да се похваля, че два пъти съм изкачвал Митикас и затова се надявам, че ще ти бъда полезен. И двете пътешествия подробно са описани в нашия форум с много снимки:

На гости на Зевс, 2007

При Зевс с внуци, 2014

И двата пъти съм се качвал с преспиване в спален чувал нейде по пътя. Ако пожелаеш, мога лично да ти разкажа подробности и да ти дам хубава карта. Ще подчертая само няколко особености. Първо, ако пътуваш с кола до паркинга в Приония, ще изпуснеш половината прелест на Олимп: великолепната река с божествени вирове, каквито в България не виждаме заради особения цвят на гръцкото небе. Остави колата в селото (Литòхоро) и смело давай в сенчестата гора! Къпи се във всеки вир. Ако се наложи, ще ти покажа пещерата, в която спахме с внуците. Тя е досами пътеката. Не пропускай да се отбиеш до извора на реката, който е на двайсетина метра над паркинга. Второ, недей да се плашиш от последния щурм към върха! Червените точки са достатъчен указател. Има едно-единствено място от десетина метра (ще го видиш на снимка с внуците), където е страшничко, но сега там има въже. Щом го минахме с Антон на 11 и Боян на 9, а аз на 70, значи не е кой знае какво. Спомням си майтапа, когато си подадохме главите от прелеза и ни блъсна ужасно силен вятър откъм морето. Боян заяви "Аз се връщам!", а Антон спокойно каза "Тука ще се мре!". Естествено следващата крачка разсея страховете. Разбира се, всичките ми съвети важат, ако няма дъжд и е сухо. Иначе наистина може да стане лошо. Трето, за слизане от Митикас има втора пътека по един улей, който извежда на Платото на музите, но той е опасен заради падащи камъни. Една допълнителна малка разходка е до върха Скàла - съвсем близо е от прелеза към Митикас, а е само 50 метра по-нисък от него. Четвъртото се подразбира - узо и калмари в селцето. Разбира се, всичко зависи от скоростта ти. Ако си бързоходен, можеш за един ден да изкачиш 2700 метра и още същата вечер да се изкъпеш в морето. Но струва ли си такова тичане? Пожелавам ти само хубаво време, иначе няма смисъл.

P.S. И аз, когато бях млад във форума, допуснах същата грешка: темата "Всички останали" се отнася за планините в България. А за Олимп е следващата - "Планините по света".
Нед Сеп 26, 2021 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
aliosha77



Регистриран на: 31 Дек 2019
Мнения: 191

Мнение Re: От един практикуващ олимпиец Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Альоша, мога да се похваля, че два пъти съм изкачвал Митикас


Сърдечно ти благодаря, Сотиров! Smile
Респект за това, което си направил - особено катеренето с внуците! Браво и на теб, и на тях! (y)

Аз тези твои пътеписи съм ги чел и преди, и винаги съм се възхищавал! Smile
А иначе, говоря за Платото на музите (вместо за Митикас), защото имам един пусти мой страх от високото... Е опитвам се да го боря - качвал съм Вихрен от север. Минавал съм и по Мусаленския венец - от Иречек, през Малка Мусала и през Трионите (само че лятната пътека на Трионите, то въжето, а не горе по самия ръб). Обаче все още не мога да се осмеля за Кончето, например, и затова си мисля, че щурмът към Митикас леееееко ще ме напрегне Very Happy Very Happy Very Happy
И съм решил да направя едно "опознавателно" ходене по Платото, до вр. Свети Илия, по подсичащата пътека под Стефани, и евентуално - Скала и Сколио... Но до Платото на музите може да се подходи откъм североизток - поне така изглежда на картата - и се интересувах от тази пътечка.


Последната промяна е направена от aliosha77 на Пон Сеп 27, 2021 3:44 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Сеп 27, 2021 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aliosha77



Регистриран на: 31 Дек 2019
Мнения: 191

Мнение Re: От един практикуващ олимпиец Отговорете с цитат
Сотиров написа:
И аз, когато бях млад във форума, допуснах същата грешка: темата "Всички останали" се отнася за планините в България. А за Олимп е следващата - "Планините по света".


Прав си, сега осъзнавам, че разделът "Всички останали" е за всички останали БЪЛГАРСКИ планини... Администраторите на форума са в пълното си право да преместят темата или да я премахнат - ако преценят.
Пон Сеп 27, 2021 12:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Минавал съм през Петроструга, но тръгвайки от Горция.
От Петроструга нагоре е страхотно, при всички положения по-панорамния подход до високите части на Олимп.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пон Сеп 27, 2021 2:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
aliosha77



Регистриран на: 31 Дек 2019
Мнения: 191

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Минавал съм през Петроструга, но тръгвайки от Горция.
От Петроструга нагоре е страхотно, при всички положения по-панорамния подход до високите части на Олимп.


Е точно това е и мойта идея - по това било да отида до Платото.
От Горция знам, че има пътека - през Петроструга и нагоре. Въпросът е, че след това (същия ден, или по-скоро на следващия) смятам да се върна през Зонария и оттам да се спусна към Приония. Та, ако колата ми е паркирана на Горция, ще има да шляпам по асфалтовия път няколко километра...
Затова, на една карта гледам пътека от Приония към Петроструга, и не знам дали не е някакъв кьорфишек, който да ме замотае вдън гори Олимпийски... Smile
Пон Сеп 27, 2021 2:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Разбрах те, затова пиша откъде подходих аз. Не съм правил кръгов маршрут, върнах се в същата точка.

Избрания от тебе вариант използва една пътека, тръгваща малко под Refuge A в посока Петроструга. Пътеката върви по хоризонтал 1700 м, като малко преди Петроструга качва плавно 150-200 м. Описана е в картата на Анаваси като "Interesting route that connects Petrostrouga and the refuge of Spilios Aghapitos (Zolota). Average marking, with fallen trees in places". От Приония до тази пътека според OpenStreetMap много стръмно качва пътека, която обаче липсва в картата на Анаваси. Затова съм склонен да го приема като мръсен шорткът в неясно състояние.

Твоят проблем с бъхтането по асфалта има решение, все пак.
Оставяш колата на Горция и въртиш до Петроструга, Музите, Зонария, Refuge A и малко под Refuge A хващаш въпросния подсичащ "Interesting route...". Той ще те изведе малко под Петроструга, отдето слизаш обратно до Горция и колата.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пон Сеп 27, 2021 3:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
aliosha77



Регистриран на: 31 Дек 2019
Мнения: 191

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Разбрах те


Даваш ми невероятно ценна информация, благодаря ти!
Всъщност, и аз предполагам, че преходът по билото е далеч по-живописен, отколкото през Хижа А. Даже вероятно най-добрият вариант е и да се върна също по него, а не да правя кръг. Остава единствено да преценя - при тръгване от Хижа В или С на втория ден - дали ще имам време да качвам Скала и Сколио, или само ще се разходя по подсичащата пътека под Стефани и ще се върна обратно.

А пък тази карта Анаваси е много хубава! (y)
Пон Сеп 27, 2021 4:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Малко снимки по маршрута от хижата нагоре можеш да видиш тук:
http://mountain.bajhui.org/pictures/greece_olympos_jun_01_2013/

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Сеп 30, 2021 11:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Тук има кратко описание на маршрутите в планината на английски.

https://olympusfd.gr/en/mountain-routes/

A пък тук е и картата , има 2 страници на pdf-a , които допълват много добре описанията на маршрутите.

https://olympusfd.gr/wp-content/uploads/2019/02/map.us_.pdf
Пет Окт 01, 2021 9:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aliosha77



Регистриран на: 31 Дек 2019
Мнения: 191

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Малко снимки по маршрута от хижата нагоре можеш да видиш тук:
http://mountain.bajhui.org/pictures/greece_olympos_jun_01_2013/


Тая пътечка е супер!...
Пет Окт 01, 2021 11:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aliosha77



Регистриран на: 31 Дек 2019
Мнения: 191

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
Тук има кратко описание на маршрутите в планината на английски.

https://olympusfd.gr/en/mountain-routes/

A пък тук е и картата , има 2 страници на pdf-a , които допълват много добре описанията на маршрутите.

https://olympusfd.gr/wp-content/uploads/2019/02/map.us_.pdf


Благодаря ти!
Вероятно ще остане за догодина... Както каза vladofff, сега с тези опашки по границите ще е изпитание за нервите...
Пет Окт 01, 2021 11:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини в Гърция Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov