ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на челник-headlamp
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 13, 14, 15  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Избор на челник-headlamp
Автор Съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Николай_K написа:
Не е добра идея челника да е с незареждаеми батерии и особено с малките ААА. По-добре с литиев акумулатор, като най-добре е акумулаторът да не е в челника, а да е под горната дреха. Така през зимата ще може да се използва целия капацитет на акумулатора.

Те и от малките батерии ААА си има многократно зареждаеми, и се продават от миналият век.
Предимството на новите модели челници виждам в това, че отиват на същото зареждане като по-новите модели телефони и фотки : не са с батерии ААА, или други, а имат някаква батерия, вградена директно в тях. Не ме интересува каква , важното е да се зарежда директно с ЮСБ жак - https://basecamp-shop.com/product/chelnik-biolite-headlamp-200 . За многодневни излети взимаш един хубав пауър бранк, и от него се зарежда телефон , челник и фотоапарат. Единствено при покупката на телефон, фотка и челник, трябва да се носи накрайникът на пауьр - бранка и да се избират вещи за зареждане с един и същ накрайник. Някои нови модели на Самсунг и Апъл, тези над 1500 лв, гледам кабелите им за зареждане са с по-голям жак и не стават, не са универсални.
Компактно, не се носят никакви батерии, независим си от търсене на контакти по хижи или мъкнене на 3 вида батерии. И предният ден преди тръгването да губиш сума ти време да ги зареждаш

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Вто Фев 23, 2021 2:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Извън теоретичните хвалби от листовките и печката-духалка за акумулаторните батерии, интересно ми е дали някой е ползвал осветление за повече време при температури под -10 градуса, как се представя последното и колко време издържа батерията без да се носи отдолу, изпод и отзад на топло. Моят опит на студено, както и на много влажно, е че всичкото консуматор с презареждащи се източници, се представя под приемливото за мен и все още не може да доближи до това с обикновените батерии. Та да продължа и на angel мисълта - все тая с какви накрайници и жакове е, га не върши работа. Всичко това е за бюджетни варианти, а не за такива дето трябва да си продам колата, за да си закупя. С комплект нови батерии АА / ААА изкарвам доста повече време в планината, отколкото мога да си позволя да направя без прекъсване, фотката прави около 2000 снимки, та за какво са ми устройства с презареждащи се източници на енергия, че да трябва да се съобразявам и с тях.
Ако осветлението е само за час вечер в палатката или да се отиде до тоалетна край лагера - стават и фенерчетата с манивела от декатлон.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Фев 23, 2021 3:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Николай_K



Регистриран на: 03 Фев 2021
Мнения: 129

Мнение Отговорете с цитат
ААА/АА акумулаторите са NiCd или по-новите NiMh и стандартния заряд е 15...20 часа. Бързият е 3...4 часа, но трябва специално зарядно. Стават за фотоапарат, защото там консумацията е малка и за кратко.
Челника в момента ми е този. С Li-Pol акумулатор, микро USB конектор (стандартния) и има USB кабелче в комплекта. Може да се зарежда докато свети. Нося и пауър банк х 2, като единия е с бял светодиод и се използва там, където силна светлина не е необходима.
Вто Фев 23, 2021 5:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlio70



Регистриран на: 13 Май 2010
Мнения: 140
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Как се доверявате на такива челници не ви знам.Имал съм долнопробен китаец сергиен модел но нейм за 10лв и знам колко и до кога свети.
Не е нужно челника да е супер дупер марков а е нужно да е ефективен и поне малко сигурен.Онези от Лидъл определено не са сигурни.Челник без уплътнение на отделението за батериите не е челник за планина а светулка за гаража или мазето на вилата.Имам такъв боклук от Лидъл ами не не става и спи вечен сън в жабката.Има евтини от Декатлон на които може да се разчита.Имам Onnight 700 от който съм доста доволен.С 3бр ААА батерии свети на макс. сила към 6ч което ме задоволява.Имам и китаец минал покрай Чехия с марката Emos и струва мизерните 10лв за който имам положителни впечатления.Свети добре,с няколко режима и Е със силиконово уплътнение на капачето.Продават ги в Практикер от години и в момента.
Ето ги и двата:
https://praktiker.bg/bg/Avto-feneri-i-lampi/FENER-ZA-GLAVA-1W-%2B-ChERVENA-SVETLINA-EMOS-P3521/p/473504
https://www.decathlon.in/p/8384995/headlamp-and-torch/onnight-700-250-lumens-trekking-head-torch
В момента Декатлонския ONNIGHT 700 не се предлага тук но има негов аналог.
Хубави NiMh батерии размери АА и ААА има в Икеа.Това са батерии на Панасоник брандирани за Икеа под марката LADDA и по тази причина доста по-евтини.Според спецовете от чуждите форуми батериите всъщност са познатите ни Panasonic Eneloop но с друго лого и друга опаковка.Информация в нета има доволно много.
https://www.ikea.bg/products/smart-home/chargers-batteries/batteries/ladda-akumulatorna-bateria-4-br-v-k-t/90303880
Вто Фев 23, 2021 7:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vency911



Регистриран на: 05 Авг 2020
Мнения: 64

Мнение Отговорете с цитат
В крайна сметка върнах revolt-а, доплатих и взех ICON 700.
Сериозен челник от който вече месец съм много доволен.
https://basecamp-shop.com/product/chelnik-black-diamond-icon-700-headlamp-w2021
Вто Фев 23, 2021 9:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vencil



Регистриран на: 08 Апр 2012
Мнения: 31

Мнение Отговорете с цитат
Някой случайно ако притежава
https://www.petzl.com/INT/en/Sport/PERFORMANCE-headlamps/IKO-CORE
или
https://www.petzl.com/INT/en/Sport/PERFORMANCE-headlamps/SWIFT-RL
Би ли споделил доволен ли е, струват ли си парите.
Съб Юни 12, 2021 6:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sabbath



Регистриран на: 24 Юли 2019
Мнения: 25

Мнение Отговорете с цитат
Привет планинари. Получих ваучер от Декатлон за скорошния си рожден ден от приятели и мисля да си взема някакви нещица, които да са допълнение към екипировката ми. Едно от тях е челник, който ще ми е първи. Пробвал съм на място следния челник и мисля, че би ми свършил работа.
Бих го ползвал предимно за:
- достигане до крайната точка при замръкване, а не за чисто нощен преход;
- да ида до външното WC на някоя хижа;
- при опъване/влизане/излизане от палатка;
- при пипкава работа на затъмнено място / смяна на гума

Моля ако някой има поглед върху съответния челник да сподели мнение. Чел съм доста по групите как Petzl са най-добрите, как трябва да е задължително на AAA батерии, а не с USB зарядно и т.н., но мисля, че с един зареден power bank при нужда би ми свършил работа. Та ще чакам отзиви Smile
Вто Юни 15, 2021 11:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlix



Регистриран на: 22 Фев 2013
Мнения: 814
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Аз ползвам такъв. Най-голямото му удобство е именно това, че с едно зарядно за телефона си зареждаме с жената телефоните, челника и преносимата батерия. Моят челник е на година и половина, но батерията все още си държи и не ми се е случвало да я изтощя до край. Ползвам го ако замръкна някъде по път, като спре електричеството вкъщи и като си ръчкам нещо по колата. Осветява доста прилично. Смятам, че е супер за парите си.

Като недостатък някой ще изтъкне, че не можеш да му смениш батерията в движение, но при положение, че имаш преносима батерия - не виждам проблем. Дали ще носиш преносима батерия или батерии ААА за мен е все тая. С преносимата батерия и телефона можеш да си заредиш, като с комплект батерии ААА - не мисля.

_________________
Маршрут E3: Ком - Емине
Маршрут Е4: Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка
Маршрут Е8: Рила - Родопи
Вто Юни 15, 2021 1:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
ЧЕЛНИК TREK 500 V2 , С USB, 200 ЛУМЕНА, ЧЕРЕН FORCLAZ 36,40лв.

Имах такъв челник, купих го за изкачването на връх Чимборасо в Еквадор. Бързо се зарежда, има удобни бутони и е лек. Издържа 6-7 часа непрекъснато светене през нощта на температура около минус 5-минус 10 градуса, без да се изтощи. Водачът ни като видя челниците ни и като разбра, че са чисто нови (само на 2 нощи Smile ), реши да ги спазари – направихме бартер: Ние му дадохме челниците, а той ни опрости наема на спалните чували, шалтетата, дебелите ръкавици и щеките. Smile

След като се върнах в България, бях решил да си купя същия челник, но все не намирам потребност, за да отида до Декатлон.

Ако проблемът е в USB-батерията, може да се купи следващият модел – ЧЕЛНИК ЗА ТРЕКИНГ TREK 900, С USB, 400 ЛУМЕНА, ЧЕРВЕН FORCLAZ 63,90лв., който има възможност за захранване и с ААА батерии, но е по-скъп, а гледам на страницата на Декатлон, че сега не е наличен.

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Юни 15, 2021 2:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bul_dog



Регистриран на: 05 Юли 2011
Мнения: 28

Мнение Отговорете с цитат
А някой дали е ползвал /разглеждал/ това?
Поне като данни и цена изглежда прилично.

https://convoy.bg/modificirani-feneri/acebeam-h40

https://m.youtube.com/watch?v=nRRLLidEEh8
Нед Юли 04, 2021 9:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vencil



Регистриран на: 08 Апр 2012
Мнения: 31

Мнение Отговорете с цитат
Изглежда ама не е
https://youtu.be/1_FLj0Y7RFA
За тези пари най-добре да се избере нещо от PETZL или Black Diamond
Пон Юли 05, 2021 6:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 713
Местожителство: София

Мнение нощ, мъглица, дъждец, гора Отговорете с цитат
Има ли някакви особености при използване на челник при мъгла и дъжд? Вчера замръкнах край "бай Кръстьо" на Витоша. Пътеката надолу я уцелвах по-скоро по интуиция. Пробвах и на "къси" и на "дълги" светлини. Някак не е комфортно. Челникът е от Али Експрес и на "дълги" свети също като фаровете на лек автомобил. Не е до количество светлина. Има ли някакви полезни трикове за ползване на челник в гора при мъгла и дъжд?
Нед Окт 24, 2021 9:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
packo packov



Регистриран на: 04 Юли 2013
Мнения: 1219
Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Мнение Re: нощ, мъглица, дъждец, гора Отговорете с цитат
lz1fw написа:
Има ли някакви особености при използване на челник при мъгла и дъжд? Вчера замръкнах край "бай Кръстьо" на Витоша. Пътеката надолу я уцелвах по-скоро по интуиция. Пробвах и на "къси" и на "дълги" светлини. Някак не е комфортно. Челникът е от Али Експрес и на "дълги" свети също като фаровете на лек автомобил. Не е до количество светлина. Има ли някакви полезни трикове за ползване на челник в гора при мъгла и дъжд?


Изхода беше писал, моя опит споделя мнението му - сваляш си го от главата и светиш с ръка по-ниско долу. Като халоген на кола.
Не е идеално, но е по-добре.

_________________
Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/
Нед Окт 24, 2021 1:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Re: нощ, мъглица, дъждец, гора Отговорете с цитат
lz1fw написа:
Има ли някакви полезни трикове за ползване на челник в гора при мъгла и дъжд?

Ако челникът има диод излъчващ червена светлина би могло да бъде интересно той да бъде пробван и в мъгла/дъжд. Аз често използвам червената светлина, за да запазвам в някаква степен нощното си зрение с по-разширени зеници.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Нед Окт 24, 2021 1:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2241

Мнение Отговорете с цитат
Гледам тук дискусията за челници и реших да ви споделя аз с какво съм.

https://www.decathlon.bg/lampa-clic-hike-60-lumena-id_8313454.html


Това го бях взел колкото да има преди години, обаче е толкова "скапано" че ползвам само него Smile Даже не се води и челник. Зимата също го ползвам за по няколко часа. Издържа и на студ, както е обявено в характеристиките му. Понеже доста често ходя и с батерия, не ми е било проблем при нужда да го зареждам, но не ми се е и налагало.

И така си останах и с това нещо.
Нед Окт 24, 2021 5:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 13, 14, 15  Следваща
Страница 14 от 15

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov