ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Състояние на пътеките от х.Гургулица към Белмекен
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Предишната тема
Следващата тема
Състояние на пътеките от х.Гургулица към Белмекен
Автор Съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Re: Табелки Отговорете с цитат
planinar написа:
Незнайно как, в мазето ми се е озовала дясна табела "вр.Белмекен". Оригинална БТС, от старите - жълта.
vladofff, да ти я запазя ли?

Ами защо не, напролет мисля да продължим от сечището нагоре, крайна цел - вр.Белмекен - маркировка, няколко табели, а най-горе - и пирамидки ще трябва да се правят.
Сря Яну 27, 2021 11:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Миналата седмица ходихме в района на сечището, по жълтата маркировка. Долу мисля, че табелки изобщо не трябват, може би само на разклона, където червената и жълтата се разделят ще трябва една наляво, на която да пише вр. Белмекен и една надясно, на която да пише х.Белмекен.
Има обаче неприятна новина. Над старото сечище, до самата граница на парка, бай Мангал е организирал ново такова, изсякъл е всичко, което е докопал, включително и маркировките от миналата година. Вече незапознат с района там трудно ще открие накъде да ходи. В ето този участък, може би като приключи вандалството, ще трябва да се сложи, ако се намери къде, нова жълта марка, в момента има останали една, две но те не са достатъчни човек да се оправи там:
https://kade.si/#map=18/2649900.74/5193184.08/0
Чет Ное 18, 2021 12:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pl27



Регистриран на: 30 Юли 2014
Мнения: 160
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ще наруша въздържанието си от писане във форума с цел подобряване на маркировката за туристите. Надявам се да помогне на останалите колеги.
Миналата неделя бях за първи път в района с маршрут: х.Гургулица - Помочена поляна - вр. Белмекен (жълта маркировка) - х.Белмекен - кантон Крайна - Викалата - х.Гургулица (червена маркировка).
Жълта маркировка(качване) - пътеката е добра, в клека е много добре просечена - адмирации за всички положили усилия за това (РЕСПЕКТ). Единственото място, на което имаше съмнение за посоката е това посочено от vladoff. Става дума за един разклон, където дървосекачите са си прекарали път вляво и нагоре, а за да се тръгне по старата пътека трябва да се тръгне вдясно и сравнително по равно. Другото място, в което гледах телефона за посока е след като се излезе на голяма поляна след клека, след което се продължава направо през клека и вече се вижда дерето на реката където свършва жълтата маркировка. Там не е ясно къде да се тръгне вдясно и нагоре. Накратко мястото, където да се напусне жълтата пътека и да се тръгне по реброто към върха.
Червена маркировка(слизане) - най-голям проблем е къде да се отклони турист от основната пътека от х.Белмекен към р.Чавча (зелена) към кантон Крайна (червена). Това е на огромна поляна (Дългото торище) след слизане през клека и няма никаква маркировка. Освен отклонението няма марка и къде да се слезе към реката за да се пресече. Ведннъж хваната Змийската пътека няма проблем до кантон Крайна. Оттам надолу има марка, но трябва да се гледа внимателно. Следващият сложен момент се оказа отклонението от долината на р.Крайна, където тя трябва да се пресече и да се тръгне към Викалата. Мястото не е добре маркирано и лесно може да се подмине. Това беше третото място за ползване на навигация. Оттам надолу нещата са много добре до един остър завой в ниското, където пътя трябва да се напусне и да се тръгне напряко към хижата - непосредствено над хижата. Има марка, но не е лесно да се проследи. Това беше последното място, където си погледнах навигацията.
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ НАПРАВИЛИ ВЪЗМОЖНО ХОДЕНЕТО В ТАЗИ ПРЕКРАСНА ЧАСТ ОТ РИЛА, ПОКЛОН !!!
Надявам се да съм бил полезен.
Съб Ное 20, 2021 1:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zlia



Регистриран на: 03 Ное 2014
Мнения: 205

Мнение Отговорете с цитат
А как ви се струва приходимостта за велосипед по жълтата маркировка от Помочена поляна до пътищата около сечището в посока х. Гургулица?
Нед Ное 21, 2021 11:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
zlia написа:
А как ви се струва приходимостта за велосипед по жълтата маркировка от Помочена поляна до пътищата около сечището в посока х. Гургулица?

От заслона надолу, до долната граница на парка, т.е. до горния край на сечището според мен не става за колело, или поне трябва да си нещо като майстор - теренът е доста стръмен, а пътеката с големи камъни и не знам дали е повече кеф отколкото мъчение слизането /а нагоре освен да се тика не си го прадставям другояче/. Иначе след сечището, надолу, си е ок за колело, стига да е сухо, че в кал пак не става, все пак не трябва да следваш пътеката, а пътищата на дърварите. Шорткътите на жълтата пътека не стават за колело, много са стръмни.

И нещо интересно - по новото трасе, което с Васко маркирахме миналата година през абсолютно нов терен ... вече личи оформена пътечка, т.е. съмненията ми, че няма да се наложи като линия отпаднаха, явно от там се минава в повече, отколкото предполагах.

Относно маркировката: явно докато мангоджери не изсече всичко няма да мирясат. Да се надяваме/или да не се надяваме, не знам кое е по-добре, другото лято да са приключили, т.е. районът да е станал пак "великата рилска пустиня", но поне да няма орки. Тогава ще се наложи да минем няколко човека /за сам се убедих, че определено не става, не е малко работата/. И още нещо - трябва да дойде човек, който идва там за пръв път и на всяко засукано място да се се пита - "според теб накъде е пътеката?" и ако се чуди, от мястото на чуденето да се маркира видима точка, иначе няма никаква гаранция, че маркировката ще изпълнява функцията си. Трябва да се прави така, че да ориентира точно идващи за сефте, защото за знаещи пътеките, тя просто не е необходима.
Пон Ное 29, 2021 10:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Страница 11 от 11

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov