ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на яке
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Избор на яке
Автор Съобщение
Лахесис



Регистриран на: 15 Яну 2012
Мнения: 237

Мнение Отговорете с цитат
rumen radev написа:
Да, синтетиките са на една и съща северноамериканска фирма. За сравнения - би трябвало да има доста такива из мрежата. Ето първото, което ми попадна. Обърни внимание, че зайко е с най-евтиния вид - primaloft black.
Но не от това съображение беше препоръката ми. При мен прималофта е пълнеж в един сравнително твърд шел - поради кройка и материя на плата от външния слой. А е и по-тежка общо дрехата, поради което не ми е от любимите. И оттам нарицателните (за мен) - прималофт кръстих едната дреха, термобол другата. Изборът ми е еднозначен Smile Но дреха и пълнеж са различни неща, естествено.
Може би е най-добре да разгледаш, опипаш, пробваш и двете якета на място. Едва ако и след това си с колебания, препоръчвам нортфейса.

Супер, благодаря за разясненията. Сега разбрах за пълнежите и шевовете и клоня към Дъ Норт Фейс-а. Остава и кройката да е моята. ръкопляскания
Вто Май 26, 2020 11:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Клониш и .. ще сгрешиш. Smile
Вто Май 26, 2020 12:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Лахесис



Регистриран на: 15 Яну 2012
Мнения: 237

Мнение Отговорете с цитат
ray написа:
Клониш и .. ще сгрешиш. Smile

И защо? Така с една дума? Нещо обосновка? За всяка друга глупост си много активен и цяло писмо ще напишеш, а за важните работи 2 думи, от които нищо не става ясно (не, че иначе винаги ти хващам мисълта, но все пак).
Това, което разбрах от четенето е, че Термоболът е по-топъл от най-ниския клас Прималофт, с каквъвто е напълнено Зайото. Също Термоболът се компримира повече и влагата му пречи още по-малко от на Прималофта, защото не се слепва. Освен това на самия най-нисък клас на Прималофта си пише, че не е за супер активно движение. Термоболът се равнявал на 600 гъши пух и бил със същата структура, и стандартно се шиел на тези вафлички или каквито са там фигурките на шева. По-добър от него бил само най-високият клас Прималофт.
Та, защо ще сбъркам?
Вто Май 26, 2020 6:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Разсмя ме. Smile Много сладко си го написала, благодаря ти! Но кви важни работи – тва са глезотии. Казах ти мнението си, а ти вземи което искаш. И двете ще ти свършат работа, и с двете ще изглеждаш чудесно. Извинявай, че не се обосновавам – не давам съвети за екипировка, още по-малко на жени. При вас връзката с дрешката ви е почти мистична... Smile А и rumen radev е казал достатъчно, за да вземеш сама правилното за теб решение. И още повече извинявай за коментара – не бях изтрезнял затова ... то и сега съм леко .... извинявай .
Сря Май 27, 2020 12:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo



Регистриран на: 25 Юни 2018
Мнения: 311

Мнение Отговорете с цитат
И аз си нося Patagonia torrentshell за по-сериозните преходи или когато очаквам по-лошо време... Но не бих го нарекъл ветровка. Аз лично не мога да се движа с мембрана, колкото и да е добра рано или късно конденза надделява над нея. Лятото дори не си слагам мембраната при дъжд, ако ще трябва да се движа, че завирам и ефекта от нея става не нула, ами направо минус. Сега по темата... Тази зима се сдобих с две пухени якета дебело и тънко и едно прималофт тънко. Дебелата пухенка е много не практична тежи, заема място и освен да стоиш с нея за друго е трудно използваема. Тънката пухенка е 90 процента Пух размер L тежи 200 и нещо грама. Е това вече е супер практично яке. Става за обличане в почивките, става за ходене в голям студ, става и ей така за всеки случай в раницата. Прималофт същия грамаж, но размер М за да е по мен и да не ме дразни под яке с мембрана. Същата работа като тънката пухенка, но доста по-прохладно и никакви проблеми с влагата. Пухенка я ступвам с ръка, ако се е свил пуха от влагата и е готова.
Чет Май 28, 2020 3:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
shaggy86



Регистриран на: 12 Фев 2017
Мнения: 29

Мнение Избор на яке Отговорете с цитат
Здравейте,

покрай шареното време тези дни установих, че моето яке вече тече през ръкавите и понеже гони 10 години си търся ново.
Якето трябва да е хардшел без изолация,водоустойчиво, дишащо, задължително с ципове под мишниците за проветряване, да е сравнително леко и здраво( ултра леки продукти по 200 грама правени от супер тънка материя, която чака първия храст да я скъса не смятам че са полезни за яке) Смятам да отделя до към 300-400 лв и предвиждам да го ползвам поне 5-6 години. Ще се ползва само за туризъм,риболов и колоездене и ще се пере със съответните препарати на Грангерс.

Предполагам че тези от 1/2 и 2.5 слоя гортекс като паклайт и подобни като това например > https://www.alpinsport-bg.com/berghaus/%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%83%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D1%8F%D0%BA%D0%B5-berghaus-paclite-2-0-gore-tex-black отпадат? Дали бъркам? Ако някой има наблюдение върху дуракоустойчивостта им да сподели.

Предполагам че мембрани като 3 слоен гортекс или евент ще издържат повече време. Предпочитам да купя нещо читаво,здраво и удобно и да го въргалям дълго време вместо да сменям якета по 200 лв на всеки 2-3 години.
За момента мисля за някое от тези>
https://www.sportpursuit.com/catalog/product/view/id/1091189 Евент мембрана, марката е на въпросния сайт, изглежда читаво и практично и ценово е доста прилично.

https://www.zajo.net/bg/zajo/%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%BA%D0%B8/%D1%8F%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0/%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B8/l като цяло Зайо май са доста китайски виждал съм проблеми с техни щеки, но въпросните якета Karakorum и Reykjavik също са с Евент мембрана. Въпроса ми е дали имат все още магазин тук> ZAJO кв.Хиподрума , ул.Хан Пресиян 15А, в сайта им излиза като стара въпросната информация и не посочват физически магазин в България.

Днес видях в Декатлон това> https://www.decathlon.bg/mzhko-ke-alpi-cherveno-id_8495180.html
За момента ми е фаворит, джобовете за проветрение са супер големи и е доста удобно, както й доста стабилно подплатено където трябва. Въпроса е че не е ясно каква му е мембраната и до колко ще издържи. Плюс ценово е много прилично. Има и доста положително мнение тук>
https://www.ukhillwalking.com/forums/gear/decathalon__simond_waterproof_jacket-716384?

https://campingrocks.bg/bg/product/3120/myzhko-hardshel-yake-outdoor-research-furio-jacket-cobalt-naval-blue нещо такова евентуално, леко над бюдета ако 2.5 Гортекс е достатъчно здрав за дълго ползване?

Повечето Гортекс якета с 3 слоя или с гортекс про вървят между 500 и 600 лв. Не съм сигурен, че почти двойната цена си заслужава. Моля ако можете да споделите мнение и благодаря.
Сря Май 19, 2021 10:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sims7



Регистриран на: 13 Дек 2014
Мнения: 8

Мнение Отговорете с цитат
Аз съм с Paclite на Berghaus и ми върши чудесна работа. Нося го целогодишно , дори и зимата със съответните дрехи отдолу. Спира вятъра чудесно.
Леко е и не заема никакво място в раницата. Вярно не е типичният хардшел (по-меко и леко е) и не знам колко е износоусточиво, но си го нося вече 3та година.
Основният недостатък е че няма ципове под мишниците, но пък до сега не съм усещал дискомфорт от това, а не е като да не се потя принципно.
Пет Май 21, 2021 10:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Има примоция на КИЛПИ / чехски, които не ги бях чувал / в Екстреме спорт. Гледах в нета модели в Кампингсрок, Алпи, Спортдепо, Декатлон, , едно ми хареса на Трим - то па свършило. Без да ходя в магазините, само от интернет искам да харесам нещо, ама все нещо не им е наред , няколко неща им куцат, или като цена отиват към 500 лв. Но викам накрая , я да погледна Екстреме, бях ги забравил . Якета Килпи, с много скромна цена, а според мен по нищо не отстъпват на 3 пъти по-скъпите. Питане по телефона, това имате ли го в тоя размер ? Имаме го. Модела : https://www.extreme-bg.com/myzhko-softshel-yake-kilpi-milo-m-turquoise?filter=1&manufacturer=1384&price=2%2c4679 . И точен размер, и джобове има 3, и качулката е сваляема, което повечето други го нямат. Ципове има затваряеми, за лошо време, СВС. Пробах го - идеално. Не е като яке вестник - мрежичка от по 200 грама, а всичките им летно-есенни модели са стабилни , хубави якета / не са зимни, те са други модели / / , няма нишо излишно по тях. Тегло 890 грама е, без качулката около 770 грама. Яке под 500-600 грама е прекалено леко за лошо време, става само за гъзария по планински хотели.
Моделът има двойни маншети с велкро за прибиране на ръкавите, които не завършват като гола пижама. Джобовете са точно където ги искам, не изнесени на гърдите, като оставиш нещо в тях да ти седи като буца эвинаги отпред на гърдите. Алпинист да си разбирам, но за туризъм е тъпо с такива джобове.
Няма ципове под мишниците за проветрение, но пък всички други подобни якета от конкурентни производители нямаха накуп по 3-4 от описаните горе неща, тъй че един минус е поносим.
И Хардшеловете на Килпи са подобни, добре стоят. Хардшела ме е разочаровал - имам една скъпа Салева, уж гортекс, но тая гума отвътре е страшно некомфортна. Над 17-18 градуса външна температура, гумата прави вътре в якето баня, мокро, та чак тече, а не се потя никак в други дрехи. Кел файда да те пази от дъжд, то отвътре си мокър винаги. Може самата партида да е била дефектна, китаеца да е пушил много опиум и да е зашил гортекса наобратно, и якето като дефектно да се е озовало при вносителите на Салева в България / взех го от оня магазин по етажите на една къща с хималайското име, станал известен после с мизериите си, тогава нямаше още голям избор /, което не би ме учудило. Няма проветрение под мишниците също. Цвета му започна силно да избледнява, без да е прано, само след 3 месеца, което за скъпо яке не е нормално. Предполагам, че партидата е била дефектна и върната от по на запад от нас и така се е озовала в БГ. Викат им ИН АУТ продажби на запад, нещо като е дефектно, вносителя от редовната държава не желае да го предложи на клиентите си. Той си е взел неустойка от производителя, но не връща стоката обратно, много скъпо е, а го пуска за продажба с описание на дефектите, и се продава на никаква цена на едро, да кажем 20 % от редовната цена. Познавам магазини в моят браш, които само с такива стоки търсят и работят. Външно стоките са О.К., обаче имат големи скрити дефекти. Колкото една марка е по-известна по света и произвеждана в големи количества, от нея винаги има ИН АУТ партиди.
Като голям + на Салевата все пак бих отбелязал, че издържа 15 години, дръгната под тежки раници, преди да почне да се разлепва и разпада. Както и зверската устойчивост на циповете й. По - премислена качулка от нейната не съм виждал - хем сваляема, хем може да се прибира в яката на якето. Точно на врата има един тънък слой мека матирия, който създава комфорт.
При един постоянен лек вятър по високото при хубаво време, несваляемата качулка на повечето нови модели якета ще дразни, постоянно ще се върти около врата.

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пет Юни 04, 2021 7:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Takahiro



Регистриран на: 05 Яну 2022
Мнения: 2

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте!
Някой може ли да ми каже каква е разликата между тази блуза от мерино и термо бельо?
https://www.decathlon.bg/mzhka-bluza-mt500-merinos-id_8608653.html
Сря Яну 05, 2022 11:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Takahiro написа:
Здравейте!
Някой може ли да ми каже каква е разликата между тази блуза от мерино и термо бельо?
https://www.decathlon.bg/mzhka-bluza-mt500-merinos-id_8608653.html

Привет!

За мен са еквивалентни (но може някой друг да каже дали има разлика).
Имам въпросната блуза (или почти същата) и вече 2 години стои неизползвана в гардероба (чака голям студ Very Happy ).

Писал съм малко за въпросната блуза в темата „Избор на термобельо“:

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=140057#140057

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Яну 05, 2022 11:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
loudidd



Регистриран на: 14 Юли 2011
Мнения: 329

Мнение Отговорете с цитат
Takahiro написа:
Здравейте!
Някой може ли да ми каже каква е разликата между тази блуза от мерино и термо бельо?
https://www.decathlon.bg/mzhka-bluza-mt500-merinos-id_8608653.html


Това си е термобельо за нашите зими. Ако човек е много зиморничав, може да вземе и по-дебело, гледай грамажа. Това е 190гр./кв.м. Примерно на Зайо има модел (Bergen), дето е 230гр./кв.м., имат и модел Bjorn, дето е 150гр./кв.м. Според мен в общия случай с термобельо като изброените, полар, пухенка и мембрана - човек ще е екстра по нашите планини зимата. Ако не е - не е уцелил деня и по-добре да си стои вкъщи, щото явно времето е бая кофти, за да не му стигат тези 4 слоя... Wink
Сря Яну 05, 2022 5:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Takahiro



Регистриран на: 05 Яну 2022
Мнения: 2

Мнение Отговорете с цитат
Мерси, мисля да пробвам, че цената е доста добра за мерино
Сря Яну 05, 2022 5:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dim33



Регистриран на: 28 Апр 2022
Мнения: 11

Мнение Отговорете с цитат
https://campingrocks.bg/bg/product/4846/myzhko-hardshel-yake-outdoor-research-helium-rain-jacket-azure
https://www.decathlon.bg/p/301681-189913_mazhko-nepromokaemo-yake-za-prehodi-mh500-ohra.html
Понеже не съм ходил на преход през зимата искам да попитам дали според вас такова яке е подходящо за сняг? От това, което четох мисля да заложа под якето полиестерна бързосъхнеща тениска, флийс и евентуално пухенка.
Съб Яну 21, 2023 6:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
това са летни вестници, не са и летни якенца даже.

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Съб Яну 21, 2023 10:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Имаше доста добри Килпи в магазин Екстрем, но са свършили. Това е добро, сваля се при топло време слоеве https://www.alpibg.com/%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%BE/%D1%8F%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%85-primaloft/%D1%8F%D0%BA%D0%B5-akan-3-%D0%B2-1-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%8C%D0%BE

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Съб Яну 21, 2023 10:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 5 от 6

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov