ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ще останат ли паркове в София?
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
Ще останат ли паркове в София?
Автор Съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ведрине, разговорът отива накъм негрите в Америка. Разбира се, че е пълно със случаи на комунистическо изземване! Аз лично имам познати, на които чудесният "буржоазен" апартамент в центъра на София е "одържавен", за да се настанят там партийни номенклатурчици. Това обаче хич не са масовите случаи с планомерното застрояване на новите комплекси, за които говорим. Как мислиш, защо няма дори едно кафене, което да е изникнало в комплекса "Яворов" (бившия "Ленин")? Няма и в "Стрелбище. А зелени площи там - колкото щеш. Борисовата градина е градена преди повече от сто години с отчуждаване и компенсиране, както си трябва. То не е било и частно, но което е било. Огромният имот на БАН край "Атомния център": отчужден и подарен от Борис Трети. Какво, и той ли е "експроприиран" като след Девети? А ей ги, реституират и строят там! Нещо да кажеш за огромния район на казармите, където днес са сума университети - Техническият, Лесотехническият и прочие? Появиха се реститути на казармените плацове и строят! Ами реституцията на "селскостопанските" земи по скалите на Синеморец? И пак ще кажа, както съм го казвал вече десет пъти тука: взета му е нива - връща му се нива. Ама да я обработва според Закона за земеделските земи! И като не оре пет години - глоба, колкото е цената на нивата. А не като сега - взели му нива, а му подаряват ПУП със сто пъти по-висока стойност! Аз не отричам, че печелившите са доволни, но колко са те? И колко са останалите, които им плащат масрафа? Да повторя - улици, ток, канализация, осветление, полиция... всичко от нашите данъци. В тая келява нива петролен кладенец да имаше, пак щеше да ни излезе по-евтино!
Пет Фев 04, 2022 2:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Re: Не е баш така.... Отговорете с цитат
tzezko написа:
...Калоянчик.
Има едно нещо, дето му се вика обществен интерес, който би трябвало да е с приоритет пред личния такъв, в името на добруването на обществото, в което сме избрали да живеем. Нормалното общество създава и успешно управлява механизми за баланс на тези интереси. Ние тука сме както казват с песен Богдана Карадочева и Стефан Димитров.
А биволите си ги искам- вижте на ушната марка на единия буквата "Ц" - на дѣдо ми Цвѣтко.


Ами супер, нека тогава да ги дадат парковете на хората, а пък те да ги дарят Smile Още по-добре.
Пет Фев 04, 2022 3:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Ама да я обработва според Закона за земеделските земи! И като не оре пет години - глоба, колкото е цената на нивата. А не като сега - взели му нива, а му подаряват ПУП със сто пъти по-висока стойност! Аз не отричам, че печелившите са доволни, но колко са те? И колко са останалите, които им плащат масрафа? Да повторя - улици, ток, канализация, осветление, полиция... всичко от нашите данъци. В тая келява нива петролен кладенец да имаше, пак щеше да ни излезе по-евтино!


Ти може и да си на години, но ако те чуе някой какви тъпи думи използваш, ще му се отще да те чете. Ти на земята "келява нива" ли казваш ? Земята е една навсякъде. Само лакомията на хората я квалифицира Smile
А ти със земеделие занимавал ли си се, да знаеш в днешно време как се обработва малки парцели земя ?
Пет Фев 04, 2022 3:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Митак



Регистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 566

Мнение Отговорете с цитат
Борисовата градина е върху общата мера на село Слатина.
И селяните никак не са били доволни, имало е сблъсъци с полицията.
Пет Фев 04, 2022 3:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Калояне, а ти за категория на земята чувал ли си? Безобразията с качеството на нивите са описани още от Елин Пелин и не са свършили при социализма, а само са продължили. Взимат ти чернозема първа категория в ТКЗС-то и те обезщетяват със седма категория на чукаро. Щото освен че си "частник", ами и на комасацията пречиш. Тракторите в МТС-то не орат криви ниви на баир. Та имам идея каква почва колко иска и колко дава в замяна. Като си гледам "нивата" на Панчарево, а тя наистина е била нива, произвеждала е камъните, с които са градени подпорните зидове. Че тя пък и наклонена. И точно тая нива аз наричам келява, защото вече и камъни не ражда. Но, виж, ражда евро на квардатен метър, когато се прероди в ПУП. Така да, хич дори не е келява!

За Борисовата градина изрично написах, че не е била частна цялата. Дори е имало стрелба от жандармерията, когато местните овчари са се опънали заради пашата на овцете. Но не всичко е било общинско. Имало е и градини, които са отчуждавани заради "пепинерията". Там безобразията са други - прехвърлянето на собствеността към Вълка. Къпалнята, Летния театър...
Пет Фев 04, 2022 3:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1400
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Не разбрах за какво са ви тия паркове ... развъдник на комари, бълхи и наркомани.
За масово смучене на бира и плюене на шлюпки по земята гледам също се ползват, както и за кучешки кенефи.
Та кое му е хубавото на софийските паркове и защо да не ги застроят, като хем пари се харчат за тях, хем не се подържат, а социалната им функция описах по-горе накратко. Кой софЯнец ходи някъде, дето не може да се ходи с колата?
Laughing

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Фев 04, 2022 4:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Като си гледам "нивата" на Панчарево, а тя наистина е била нива, произвеждала е камъните, с които са градени подпорните зидове. Че тя пък и наклонена. И точно тая нива аз наричам келява, защото вече и камъни не ражда. Но, виж, ражда евро на квардатен метър, когато се прероди в ПУП. Така да, хич дори не е келява!

Дълго да я гледаш и облагородяваш!

Освен материалните има и други ценности. Да ти съборят бащината (и дядовата) къща когато си 4-годишен и освен, че виждаш, също вече и запомняш, е ... спомен за цял живот. Между другото, освен хотела, по-късно бе построена и църква баш в средата на отчуждената заради хотела поляна (тогава гъсто застроена с лозенчански къщи). А кръста, с който ужким тя има нещо общо, е местен няколко пъти и в моето детство се намираше в градинката до Енергопроект, т.е. на съвсем друго място. Все пак, донейде по-вдъхновяващо е това развитие, особено в сравнение с т.нар. "тъмно свърталище на съмнителни типове" (както беше назоваван Японския хотел от по-свободните журналисти по времето на отсяданията в него на Мехмет Али Агджа и процеса срещу Сергей Антонов).

Но да се върнем към парковете. Какво ли е мнението ти за градежа на църквата Св. Стефан в Южния парк, който продължава вече десетилетия?... Впрочем, интересен е кадърът от свързаната статия (на заден план се виждат горните етажи на Японския хотел):



_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пет Фев 04, 2022 4:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Митак



Регистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 566

Мнение Завещанието на Славейкови Отговорете с цитат
Ведрине,
щом си от Лозенец, това място трябва да го знаеш, има ли го още:
Цитат:
Поляна „Славейковите дъбове“ се намира в квартал “Лозенец”, градинката до бул. “Свети Наум”, близо до Семинарията. „Славейковите дъбове“ е естествена среда на природни забележителности и е паметник на културата от национално значение. Зелената площ е автентично наследство от родът Славейкови. След смъртта на Петко Славейков, братята му Христо и Рачо купуват мястото, където поетът се разхождал и пишел под дъбовете. Те завещават тези 2.5 дка на Столичната община. През годините тя раздава земята за парцели, за жилищни сгради, а - днес от поляна „Славейковите дъбове“ са опазени само 300 кв. м. Вероятно отсичането на 5-те дъба, сред които Славейковият който е най-старото дърво в парка, на повече от 500 години, оцеляват благодарение на природозащитниците и общинския срам.

С министерска заповед през 2005 г. “Дядо Славейковото място и дъбът на Пенчо Славейков” ( както ги наричат хората) са обявени за паметник на културата от национално значение. То е последната оцеляла част от старата дъбова кория на София – Курубаглар, поради което 300-годишните й дъбове са обявени за защитени природни обекти.


източник:
https://pslaveikov.blogspot.com/
Съб Фев 05, 2022 7:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ведрине, благодаря ти за доверието, но трудно ще дам компетентно мнение специално за строящия се храм в Южния парк. Имам свое дълбоко лично впечатление, че напънът да се строят храмове къде ли не издава повече гузна съвест, отколкото боголюбие. Радио "София" - храм. Болница не знам коя си - храм. Горубляне на ливадата до огромната черква - параклис. Под път и над път никнат. Не ми се говори за винкелните кръстове, които също са на мода по всички баири. Чета обаче в статията, която си цитирал, че за 15 години сградата не е довършена. Мисля си, че тука има доста неуместна язвителност. Църквата е отделена от държавата и никога църковните строежи не са били обязателство на държавата. Не говоря за поддържането на историческите паметници, естествено! Точно в тази традиция има нещо дълбоко духовно и не трябва то да се отнема от миряните, за да се вменява на общините, министерствата и прочие сугубо политически и временни структури! Само няколко примера: прочутият храм на Христос Спасителя в Москва е строен с народни изждивения след победата над Наполеон през 1812, взривен е от сталинистите и отново е построен с народни пожертвования. Легендарната "Саграда Фамилия" в Барселона: мержелее се далече в бъдещето да бъде завършена след 150 години от началото! Също с народни дарения. Самият Антонио Гауди, впрочем, заявява, че никоя истинска катедрала никога не е докрай завършена. Защо да давам примери от чужбина? Нашият катедрален храм "Св. Александър Невски" също е строен с народни пожертвования. Та затова, Ведрине, ми се чини доста търгашеско туй требване към общината "Ние не можем събра парите, затова съберете ги вие!".

Като сме отворили дума за Лозенец и реституциите там, не мога да подмина със затворени очи това, в което се е пръвърнал някогашният квартал на художниците, поетите и бохемата. Плътно застроени многоетажви блокове, в които съседките могат да се черпят кафе от терасите. Нима ще отречеш, че това е резултат на реститутската алчност на същите, които плачат за разрушените им къщички? Що си не запазиха къщите с нацъфтелите череши, ами ги продадоха на мутрите? Няма го вече Курубаалар, ни Горни, ни Долни! Има ощастливени с бетон собственици!

Митак, аз съм само "минувач" покрай Славейковите дъбове, но всичките са ми влезли в сърцето! През ден минавам през тях на слизане от Математическия факултет. Слава Богу, запазената градина е доста повече от четвърт декар, все има два декара. Дори са запазени два дъба на самите тротоари, има и в двора на училището... Каквото е останало живо, се пази. Ама колко е погинало, не ми се говори! В самия двор на факултета имаше огромни дъбове, които един простак домакин отсече, за да прокара бетонирани алеи. Дано гори в ада, дано! Сега има едни абсурдни алеи за камиони, но без дървета. Още при комунизма провинциалната номенклатура, която се засели в София, си издигна пирона в подножието на дъбовете. Веднага след демокрацията се пръкна ресторантът, който още е там. Появи се щение стълбата да се преустрои на улица, естествено с цената последните няколко дъба. Е, протестът надделя и засега опасността отмина. Та така, борбата е безмилостно жестока, но дори легендарните дъбове трудно устояват!
Съб Фев 05, 2022 9:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Митак, аз съм само "минувач" покрай Славейковите дъбове, но всичките са ми влезли в сърцето! През ден минавам през тях на слизане от Математическия факултет. Слава Богу, запазената градина е доста повече от четвърт декар, все има два декара. Дори са запазени два дъба на самите тротоари, има и в двора на училището... Каквото е останало живо, се пази.

Преди да ме роди, майка ми е била учителка по математика в 107-мо училище. Там е учил и брат ми. За жалост тях вече ги няма, но дъбовете са си там. Зелената площ около тях всъщност е от порядъка на 8316 m².

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Съб Фев 05, 2022 9:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Да, може и да има осем декара, като сравнявам с моя панчаревски декар. Теренът е силно пресечен (също като моя). Виждат се останали дъбове и под булеварда. Дано оцелеят още стотина години!
Съб Фев 05, 2022 10:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov