ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ясеново - Узана - по коя пътека при зимни условия?

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Ясеново - Узана - по коя пътека при зимни условия?
Автор Съобщение
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 415
Местожителство: Варна

Мнение Ясеново - Узана - по коя пътека при зимни условия? Отговорете с цитат
Тази събота планираме да ходим малка компания до х. Узана и идеята ни беше да се качим от към Ясеново (щото ни е най-близо до Варна Tooth ) и евентуално на другия ден да идем на Шипка.
Питането ми обаче е за качването - не съм минавал от там, гледам, че има поне 3 варианта, но предвид обстановката тези дни - дават го да превали малко сняг днеси утре, по коя пътека бихте ме посъветвали да тръгнем?
Вар.1: Синята, през Улуците, е с най-малка обща денивелация (ако не се прави отбивка към Исполин), т.е. изглежда е най-използваната, но виждам, че от нея се отклонява друга, немаркирана (от 1050 м нв), която хваща директно основното ребро водещо до Исполин, като очевидно се върви по окрито, т.е. има гледки. При подходящо (ясно) време - струва ли си?
Вар. 2: По Химитлийската пътека (зелената) - излизаме източно от Исполин, основно през гора и до половината - черен път. Може ли да се наложи да газим много сняг там и добър вариант ли е?
Вар. 3: От пътеписа на Пелитко видях, че има и една по-пряка пътека, покрай Таш тепе и през вр. Тузлата, която обаче не е отбелязана на карата на BgMountains, но според пътеписа е лесно следима, доколкото хваща реброто отдолу, над селото и все по него върви. За нея някой да каже нещо?
Сря Фев 23, 2022 1:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Man



Регистриран на: 11 Ное 2021
Мнения: 17

Мнение Отговорете с цитат
Yan4o,

моля да споделите по кой маршрут минахте, и какви бяха условията по него.
Пон Фев 28, 2022 10:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o



Регистриран на: 29 Юни 2011
Мнения: 415
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Минахме по синята марка, през Улуците и след чешмата хванахме надясно по черния път към билото. В събота по обяд тръгнахме от Ясеново по тениски, истинска жега си беше, особено по тоя каменист баир. Към него момент беше съвсем сухо по пътеката. Като излязохме на западния склон на реброто, където се поизравнява пътеката, малко преди Улуците, започна да се усеща вече студен вятър от горе, то се получава малко като фуния там. А горе, над овчарниците, на откритото, вече сложихме якетата и шапките, там се появи вече и снегът - не беше се разтопил още нявсякъде, по-скоро като петна беше. До Исполин ни духа насреща, но се търпеше, а видимостта беше прекрасна него ден. По северния склон на върха и до Узана си беше вече плътно сняг, но твърд, вървеше се лесно, утъпкано е, а в гората беше приказка - тишина, никакъв вятър, хрупкав сняг и слънце между клоните. В неделята прогнозите бяха да почва да вали преди обяд и да духа, но реално - валежи нямаше, само мъгла и ни духа по пътя до Шипка само на Малуша (и то не много). Слава Богу, предния ден една групичка беше дошла от Бузлуджа до Узана и имаше утъпкана пътека, но и снегът (в гората) беше твърд, вървеше се. В момента, в който излязохме на прохода, започна да прехвърча сняг и след един час вече си валеше сериозно, колкото на слизане да почне да носи задницата на колата по завоите (а пътят беше сух час по-рано) Smile.
Като цяло - много приятна съботно-неделна разходка ни се получи, улучихме време, особено като гледам сега какво става горе.

Апропо - при сухо и топло време, може би бих пробвал и Химитлийската пътека (зелената) - по-лежерна изглежда, в гора е и го няма това тегаво драпане по камИняка над селото, изпружрен на слънцето. Ако човек иска обаче бързо качване и особено, ако има вероятност за сняг по склоновете, бих препоръчал маршрута на Пелитко покрай Таш тепе и вр. Тузла - вижда се пътеката, въпреки че на картата я няма. Но там равен участък няма докато не се излезе на широкото след вр. Тузла.
Пон Фев 28, 2022 11:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Man



Регистриран на: 11 Ное 2021
Мнения: 17

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за отговора!

Мислихме да "препишем" маршрута Ви, но понеже никой не отговори дали има много сняг по маршрута и се отказахме. Идеята за муршрута на Пелитко е добра, така ще избегнем снега в гората по "Химитлийската пътека".
Пон Фев 28, 2022 12:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov